Luieruitslag behandelen

Luieruitslag behandelen Luieruitslag is iets dat veel bij jonge kinderen voorkomt die luiers dragen, maar kan ook bij mensen voorkomen die incontinentieluiers/ verband of maandverband dragen. Het is een ontsteking van de huid. Luieruitslag kan zeer pijnlijk zijn en geneest soms maar moeizaam. Toch kan er zeker wat aan luieruitslag gedaan worden. Het gebruik van zinkzalf is hier één voorbeeld van.

Wat is luieruitslag?

Met luieruitslag wordt een ontsteking van de huid bedoeld, op de plaats waar de luier zich bevindt. Nagenoeg iedere baby krijgt wel eens te maken met luieruitslag. De huid is geïrriteerd, rood en vochtig en doet pijn. Vaak wordt gedacht dat luieruitslag wordt veroorzaakt door urine, maar dit is altijd niet het geval. De oorzaak zijn bacteriën uit de darmen. Deze bacteriën zetten urine om in ammoniak. Ammoniak is een bijtende stof die de huid van de billetjes aantast.

Een andere oorzaak voor luieruitslag is een schimmelinfectie. Wanneer de huid lange tijd nat blijft door bijvoorbeeld urine (een natte luier) dan raakt de huid geïrriteerd. Er ontstaan dan makkelijk wondjes. Schimmels die normaal gesproken in het lichaam voorkomen, kunnen makkelijk in de wondjes terecht komen end aar verder uitgroeien. Het gevolg is een fikse luieruitslag. Baby;s die antibiotica krijgen hebben eerder kans op een schimmelinfectie.

Herkennen van luieruitslag

Luieruitslag is geen teken van verwaarlozing. Ouders die hun baby zeer vaak verschonen zien desondanks toch nog vaak luieruitslag verschijnen. En baby;s die minder vaak verschoont worden krijgen soms helemaal geen luieruitslag. Een en ander hangt af van de gevoeligheid van de huid. Luieruitslag is vrij makkelijk te herkennen: de huid is rood, vochtig en de baby heeft pijn bij de luierwisseling. Vaak ontstaan er blaasjes of korsten op de huid. Soms ontstaan er bloedingen vanuit deze blaasjes of korsten.

Soms is er sprake van koorts: vaak is dit het gevolg van bijvoorbeeld het doorkomen van de tandjes. De afweer lijkt dan tijdelijk wat lager waardoor een infectie sneller wordt opgelopen. Ook de huid is rond deze periode veel gevoeliger, waardoor luieruitslag sneller optreedt.

Behandelen en genezen

Luieruitslag verdwijnt niet zomaar vanzelf wanneer de methode van verschonen niet wordt aangepakt. Het is belangrijk om de luier zo vaak mogelijk te verwisselen, zodat bacteriën en schimmels geen kans krijgen. Bij iedere luierwisseling kan het beste schoongemaakt worden met lauw water zonder zeep. Gebruik geen lotiondoekjes of andere doekjes. De meeste doekjes bevatten parfum dat ontzettend brandt bij een geïrriteerde en kapotte huid. De baby zal het dan ook uitgillen van de pijn bij gebruik hiervan. Ga zeer voorzichtig te werk, ook bij het schoondeppen met alleen water. Schuur of wrijf niet over de huid: deze is zeer gevoelig bij luieruitslag. Dep de huid daarna droog. Gooit het gebruikte washandje en handdoek daarna in de was, gebruik deze geen tweemaal om herbesmetting te voorkomen. Laat de huid enige tijd aan de lucht drogen. Behandel de billetjes met zinkzalf: In zinkzalf zit zinkoxide dat de huid laat samentrekken zodat deze sneller geneest. Bovendien werkt zinkzalf licht uitdrogend Een prima middel dus om luieruitslag te behandelen.

Wanneer er sprake is van een schimmelinfectie kan de arts een schimmeldodende zalf voorschrijven. Deze moet gedurende en aantal dagen aangebracht worden op het aangetaste gebied. na enkele dagen zal de schimmelinfectie verdwijnen.

Wanneer luieruitslag ondanks alle zorgen niet verdwijnt of zelfs in omvang toeneemt, kan het beste een arts ingeschakeld worden. Deze kan bekijken of er geen sprake is van eczeem of een andere huidaandoening.

Luieruitslag in de toekomst voorkomen

Babydoekjes met lotion, alcohol of een parfumhoudend middel kunnen beter vermeden worden, deze irriteren de gevoelige babyhuid. Beter is om de billetjes te verschonen met lauw tot warm water zonder gebruik te maken van zeep. De huid moet daarna goed gedroogd worden. Zinkzalf zorgt ervoor dat het vocht uit de huid trekt. Vaseline beschermt de huid ook prima, het nadeel is echter dat deze vrij snel loslaat van de vochtige huid.

Laat regelmatig de billen bloot: lucht bij de huid zorgt ervoor dat deze minder snel geïrriteerd raakt en voorkomt een vochtige klamme omgeving. Gebruik nooit talkpoeder voor de baby. Vroeger was dit een middel dat zeer veel gebruikt werd, en ook redelijk effectief is. Het grote nadeel van talkpoeder is de stof die vrijkomt bij het gebruik ervan. Deze stof ademt de baby in, met schadelijke gevolgen van dien.

Bij diarree is te verwachten dat een luieruitslag sneller voorkomt. Probeer daarom bij diarree zo vaak mogelijk te verschonen en de huid zo droog en schoon mogelijk te houden. Ouders doen er goed aan om altijd zinkzalf in huis te hebben. Sudocreme helpt bij sommigen ook zeer goed. Bekijk even welk product het beste werkt: iedere huid reageert weer anders.

Luieruitslag bij volwassenen

Het klinkt natuurlijk vreemd: luieruitslag bij volwassenen. Toch komt het redelijk veel voor bij mensen die incontinentieverband/ luiers dragen of maandverband. Bacteriën uit de darmen of schimmels zien in een vochtige klamme omgeving de kans om zich voort te planten en schade aan de huid aan te richten. Het gevolg is een rode, geïrriteerde en kapotte huid. Door af en toe geen verband te dragen en met de billen bloot op een handdoek te gaan liggen kan de huid goed luchten. Wassen met lauwe water zonder zeep en het gebruik van zinkzalf of sudocreme zal de huid snel laten herstellen. Een schimmelinfectie kan het beste behandeld worden met een schimmeldodend middel. De huisarts kan deze voorschrijven.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spruw: baby, behandeling, symptomen, herkennenSpruw: baby, behandeling, symptomen, herkennenSpruw herkennen, behandeling, symptomen bij baby en volwassene. Spruw is een schimmelinfectie die vaak bij baby's voorko…
Infectieziekten bij kinderen SpruwDe schimmel die Spruw veroorzaakt komt heel erg veel voor, maar meestal krijgt hij niet de kans om uit te groeien. Geluk…
Spruw bij baby'sSpruw bij baby'sSpruw is een lastige aandoening zowel voor kind als moeder. Hoe kom je aan spruw, en belangrijker hoe kom je er van af?…
Luieruitslag: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakLuieruitslag: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakLuieruitslag (ook wel luiereczeem of luierdermatitis genoemd) ziet er naar uit. De huid in het luiergebied kleurt rood.…

Concentratieproblemen? Tips om je beter te concentrerenConcentratieproblemen? Tips om je beter te concentrerenHeb je het moeilijk om je te concentreren aan je pc om je werk uit te voeren? Kan je je aandacht maar niet bij de les ho…
Ouderen, 55-plus en senioren met hoge of lage bloeddrukEr is veel geschreven over hoge en lage bloeddruk, de diverse aspecten van bloeddruk en de gevaren en behandelmethodes v…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 22-01-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.