Ouderen, 55-plus en senioren met hoge of lage bloeddruk

Er is veel geschreven over hoge en lage bloeddruk, de diverse aspecten van bloeddruk en de gevaren en behandelmethodes van met name hoge bloeddruk. Daarbij wordt in het algemeen uitgegaan van een persoon van middelbare leeftijd en wordt maar zijdelings stil gestaan bij oorzaken, gevolgen en aanpak hiervan bij ouderen. Omdat een hogere leeftijd wel degelijk een belangrijk aspect is bij gevallen van hoge en lage bloeddruk, is het verstandig aan deze specifieke doelgroep wat extra aandacht te besteden.

Bloeddruk bij ouderen

Het is algemeen bekend dat als mensen ouder worden hun aderen en bloedvaten hun elasticiteit verliezen, waardoor het hart harder moet pompen om het bloed effectief te circuleren, met name naar de belangrijke organen. Langdurige hoge bloeddruk kan blijvende schade veroorzaken aan het hart (hartvergroting), de hersenen (hersenbloeding) en aan de nieren. Er zijn ook gevallen bekend van opgezwollen ogen en bloedingen. Hoe ouder iemand is hoe groter de kans is op deze gevolgen en hoe kleiner de kans op uiteindelijk herstel.

Het is dus van belang om met name bij ouderen de bloeddruk goed in de gaten te houden en tijdig en effectief te behandelen. Daarbij dient niet vergeten te worden dat ook te lage bloeddruk een gevaar op kan leveren bij het totaal fuctioneren van het lichaam, in het bijzonder bij ouderen die slecht ter been zijn. Automatisch rijst de vraag wat bij ouderen dan wel een gezonde bloeddruk is.

Normale bloeddruk

In het algemeen wordt als een normale bloeddruk van een iemand van middelbare leeftijd tussen 90/65 mm Hg en 130/90 mm Hg aangehouden, waarbij bloeddrukschommelingen als gevolg van activiteiten natuurlijk worden geacht. Mensen met obesitas, verharde aderen of een nierziekten hebben normaliter een hogere bloeddruk en omstandigheden als uitdroging, een schildklieraandoening of hartaandoeningen veroorzaken vaak een lage bloeddruk. Onder hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, wordt in het algemeen een bloeddruk van boven 140/90 mm Hg verstaan.

Bloeddruk bij 70-plussers

Naarmate iemand de 50 is gepasseerd loopt de systolische bloeddruk (de bovendruk) veelal op met het klimmen der jaren. Omstreden maar hardnekkig is de vuistregel dat een normale bovendruk gelijk zou moeten zijn aan 100 + de leeftijd. Dat zou betekenen dat bij iemand van 70 een bovendruk van 170 normaal zou zijn, een mening die beslist niet door iedereen wordt gedeeld. Toch bestaat er de neiging om bij ouderen hogere bloeddruk niet of onvoldoende te behandelen.

Uit een onderzoek van Dr. Marvin Moser van de Yale University in de Verenigde Staten blijkt dat slechts 25% van ouderen boven 75 jaar met een bovendruk van rond de 180 worden behandeld. Hetzelfde onderzoek toont aan dat bij 75-plussers met zo'n hoge bloeddruk de kans op overlijden met 35% daalt als zij wel met bloeddrukverlagende medicijnen worden behandeld. Een verlaging van 12 á 15 mm Hg was al voldoende om dit resultaat te bereiken.

Verlagen van de bloeddruk bij ouderen

Bij het behandelen van hoge bloeddruk bij ouderen, met name bij de groep 75-plus, is het van belang alle medische en lichamelijke factoren in de beoordeling mee te nemen. Het verlagen van de bloeddruk bij iemand met bijvoorbeeld evenwichtsproblemen kan een verergering van de klachten veroorzaken, met alle gevolgen van dien. Het verlagen van de bloeddruk dient met name in dit geval in kleine stapjes te worden uitgevoerd. In alle gevallen moet vermeden worden dat de diastolische bloeddruk (onderdruk) onder 55 á 60 mm Hg uitkomt. Een dergelijk lage waarde kan als gevolg hebben dat er te weinig bloed in het lichaam wordt rondgepompt.

Het meten van bloeddruk bij ouderen

Veel ouderen, zeker in de leeftijd van boven de 70 jaar, hebben last van acute lage bloeddruk gedurende enkele minuten nadat zij gaan staan. Dit leidt maar al te vaak tot duizelingen en zelfs valpartijen. Dit fenomeen wordt orthostatische bloeddruk genoemd. Om deze reden is het belangrijk dat de bloeddruk in staande en zittende/liggende houding wordt gemeten, zodat de juiste behandeling kan worden voorgeschreven. Het doel zou dan zijn om de hoge bloeddruk in zittende positie te verlagen zonder dat deze in staande positie te laag wordt.

Methoden om bloeddruk te verlagen

Zoals vermeld is een hoge bloeddruk deels leeftijd gerelateerd; het verouderingsproces veroorzaakt een verharding van bloedvaten en aderen, waardoor het hart harder moet pompen om de nodige circulatie op gang te houden. Naast deze en genetische factoren zijn er natuurlijk nog andere factoren die voor een hoge bloeddruk zorgen, veelal gerelateerd aan de levensstijl. Het is dus ook voor ouderen noodzakelijk om naast het innemen van de voorgeschreven medicijnen veranderingen aan te brengen in levensstijl en gedrag, want andere oorzaken van hoge bloeddruk zijn o.a.:
 • Roken
 • Overgewicht
 • Hoog cholesterol
 • Te weinig beweging
 • Stress
 • Bovenmatig alcoholgebruik

Voor een effectieve en duurzame aanpak van hoge bloeddruk kan ook door senioren niet alleen op de medische wetenschap worden gerekend; gezonder eten, stoppen met roken, minder alcoholgebruik en meer bewegen zijn ook voor deze groep van levensbelang, zelfs als dat leven inmiddels grotendeels achter hun ligt.
© 2013 - 2022 Cenerentola, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoge bloeddruk: oorzaken & gevolgen hoge bloeddrukHoge bloeddruk: oorzaken & gevolgen hoge bloeddrukIn dit artikel worden de oorzaken en gevolgen van een hoge bloeddruk besproken. Op de lange termijn kan een hoge bloeddr…
Hoge bloeddruk, en wat je er zelf tegen kunt doenHoge bloeddruk kan erg gevaarlijk zijn. De meeste mensen merken niets van een hoge bloeddruk. Ongeveer 10% van de Nederl…
Hoge bloeddruk gevaarlijkHoge bloeddruk gevaarlijkEen hoge bloeddruk heeft vaak geen duidelijke oorzaak maar kan komen door verkeerde voeding, roken of alcohol. Een hoge…
Alles over de bloeddrukAlles over de bloeddrukHet hart perst het bloed door de bloedvaten en veroorzaakt daardoor druk. Daardoor kan het bloed naar alle lichaamgedeel…

Luieruitslag behandelenLuieruitslag behandelenLuieruitslag is iets dat veel bij jonge kinderen voorkomt die luiers dragen, maar kan ook bij mensen voorkomen die incon…
Gezondheid: HartritmestoornisGezondheid: HartritmestoornisAls je iets aan het hart hebt, heeft dat altijd een dubbele uitwerking. Namelijk het aspect van het lichamelijke als zij…
Bronnen en referenties
 • www.bmj.com
 • www.foxnews.com
 • www.nursing.nl
 • www.lumc.nl
 • www.gezondheidsnet.nl
 • www.hartstichting.nl
Reacties

T. Stark, 20-05-2019
Mijn leeftijd is 88 jaren oud. Ik meet een bloeddruk van 141-70-50, wat kunt u daar ever zeggen? Reactie infoteur, 21-05-2019
Als 141 de bovendruk is, 70 de onderdruk en 50 uw hartslag, dan lijkt mij dat uitstekend voor een ieder en zeker voor iemand van uw leeftijd!

Njm Mooijer, 17-01-2019
Hallo, ik ben 72 jaar en mijn bloeddruk is 116/78 is dit in orde of is hier iets tegen te doen, ik beweeg veel, sport etc.
hartslag is 60 Reactie infoteur, 19-01-2019
De ideale bloeddruk voor een jong volwassenen is 120/80, dus daar zit u dichtbij! Als u in de buurt van 110/70 komt is er sprake van te lage bloeddruk en dan is een bezoek aan de huisarts verstandig.

Henk Leusink, 27-04-2016
Is de bloeddruk van een 78-jarige goed als het 18o-80 is? Reactie infoteur, 29-04-2016
De onderdruk is goed, de bovendruk lijkt me aan de te hoge kant. Maar er zijn diverse factoren die hiermee te maken kunnen hebben, dus als dit blijft (regelmatig meten) toch maar naar de huisarts!

Margreet, 06-09-2015
Mijn laatste bloedrukmeting bij de arts was 110/75 ben 75 jaar.heb wat last van geheugenverlies kan dat met mijn bloeddruk te maken hebben? Vind het zelf laag en met opstaan ben ik wiebelig. Reactie infoteur, 07-09-2015
Tja, als het zo gemakkelijk was om op afstand een diagnose te stellen… Uw bloeddruk (vooral de bovendruk) lijkt mij inderdaad aan de lage kant, maar of dat deze klachten veroorzaakt? Er kunnen op uw leeftijd zoveel aanleidingen zijn voor "wiebelig" zijn en geheugenverlies, dus een bezoek aan de huisarts lijkt mij de enige goede stap.

P. Van't Zelfde, 14-07-2015
Wat mogen de bloeddrukwaarden van 70 plussers zijn? Wij hebben een bloeddrukmeter die, o.i. te weinig aangeeft, maar de meter kan ook kapot zijn… natuurlijk.
Wij horen het graag van u.
M. vr. gr.

P. van 't Zelfde Reactie infoteur, 14-07-2015
Ik verwijs u graag naar uw huisarts en uw bloeddrukmeter naar de fabrikant om te laten ijken…

Erica, 27-05-2015
Gemiddeld is mijn bloeddruk 140/52 -55. Is dit te laag of is het normaal? Mijn leeftijd is 72. Reactie infoteur, 28-05-2015
Ik ben geen arts, maar meen toch wel te kunnen zeggen dat vooral de onderdruk (ca. 52) wel erg laag is. In het algemeen beschouwd men een bovendruk van 90 en een onderdruk van 60 als "laag". U zou het risico kunnen lopen van duizeligheid etc. Als u deze resultaten herhaaldelijk meet zou ik u adviseren ermee naar de huisarts te gaan.

Cenerentola (86 artikelen)
Laatste update: 08-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.