Gezondheid: Hartritmestoornis

Gezondheid: Hartritmestoornis Als je iets aan het hart hebt, heeft dat altijd een dubbele uitwerking. Namelijk het aspect van het lichamelijke als zijnde de (start)motor van het lichaam welke hapert en het gegeven dat het hart ook verbonden is met het gevoel. Ook al is dit in werkelijkheid niet zo en is het puur symbolisch, de geest kan de mens met problemen aan het hart wel “bewerken” in deze richting.

Wat is het?

Als we uitgaan van strikt het medische aspect, dan is hartritmestoornissen eigenlijk een verzamelnaam voor aandoeningen waarin het hart geen goede samentrekkingen heeft. Normaal gesproken moet een hart in ruststand tussen de 60 en 100 keer per minuut slaan, maar dit kan door uiteenlopende redenen meer of juist minder zijn. In de volksmond spreken we dan van hartritmestoornissen.

Verschillende soorten hartritmestoornissen

Er zijn, zoals gezegd, verschillende soorten hartritmestoornissen. Enkele veel voorkomende stoornissen kort opgesomd, te weten:
  • Zieke sinusknoop De sinusknoop geeft de prikkel af aan de boezems om samen te trekken. Deze kan te snelle of langzame prikkels afgeven.
  • Hart wat overslaat Het hart kan bijvoorbeeld door een externe oorzaak plots te snel samentrekken. De tussenliggende periode tot de volgende hartslag moet, om het te corrigeren, wat langer duren en kan als een ‘bonk’ voelen. Dit is eigenlijk niet meer dan een correctie.
  • Boezemfibrilleren De hartspiercellen van de boezems trekken onregelmatig samen. Het proces verloopt rommelig, want de boezems trekken niet als een geheel samen en er wordt vervolgens geen bloed naar de kamers gepompt. Deels gaan de prikkels die in de boezems ontstaan door naar de kamers en in dit geval nemen ze een te hoog ritme aan.
  • Hartblok De prikkel vanuit de boezems wordt te traag of helemaal niet meer doorgegeven aan de kamers. De balans tussen het pompen van de boezems en de kamers is daardoor verdwenen.

Oorzaken?

De oorzaak van de verschillende hartritmestoornissen is divers. Wel kan er gesteld worden dat er iets mis is met de geleiding of het ontstaan van de elektrische prikkel (sinusknoop). Behalve de aangeboren afwijking zijn er een aantal oorzaken die met enige regelmaat vastgesteld worden, zoals:
  • Hartinfarct
  • Hartfalen (hart werkt onvoldoende)
  • Schildklierproblemen (te snel werkend)
  • Overmatig consumentenproducten gebruiken (zoals alcohol en drugs)
  • Leeftijd (ouderdom)

Wanneer heb je nu problemen met het hart?

Sommige mensen merken zeker in eerste instantie helemaal niets, toch zijn er wel signalen op te pakken die voort kunnen komen uit hartritmestoornissen, zoals:
  • Druk op de borst of benauwdheid
  • Kortademig
  • Hyperventilatie
  • Aanhoudend licht gevoel in het hoofd wat kan leiden tot duizeligheid
  • Aanhoudende gejaagdheid
  • Hartkloppingen of het gevoel dat je hart overslaat

Behandeling

Het is altijd goed om naar je huisarts te gaan als je het gevoel hebt, maar misschien nog geen concrete aanwijzingen, dat er iets met je hart is. Er zijn verschillende behandelingen en is uiteraard afhankelijk van wat het exact is. Veel mensen denken dat een operatie of pacemaker de enige remedie is, maar dit is niet waar. Er zijn verschillende medicijnen, afhankelijk van wat het is, welke ook een oplossing kunnen bieden. Veel mensen zijn bijvoorbeeld wel bekend met de bètablokkers.

Oorzaak oplossen

Behalve de behandeling te ondergaan om het hart weer in de normale stand te krijgen, is het goed te kijken of de oorzaak weg te nemen is. Wat aangeboren is, is iets anders, maar waar een oorzaak ligt in de lichamelijke sfeer zoals overmatig alcohol-, drugsgebruik of sloten koffie dagelijks wegwerken, is het vaak ook een kwestie van minderen of stoppen. Hiermee niet gezegd dat dit voor iedereen dé oplossing is of dat het een gemakkelijk proces is, maar waar wel de oorzaak vaak te verklaren is en minimaal een deel van de oplossing.
De basis kan ook in de psychische hoek zitten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het langdurig werken met een hoge stress factor. In dat geval is het zinvol te bekijken in hoeverre je de stressfactor kunt verlagen. Dan kan het ook nog een psychische oorzaak hebben, die je niet direct kunt benoemen en kan wellicht een professional de oorzaak boven tafel halen.

Maar wat altijd belangrijk is bij het oplossen is de vraag dat symptoombestrijding slechts een lapmiddel is. Als de mogelijkheid er is de oorzaak aan te pakken én op te lossen, grijp deze dan.

Falend hart, maar dan psychisch

Zoals eerder gezegd heeft het hart ook nog een andere rol bij de mens. Niet slechts die (start)motor, maar ook het gevoel. Slechts symbolisch, maar heeft wel waarde en kan invloed hebben op onze psyche. Het idee dat het gevoel “geraakt” wordt, ofwel faalt, kan tot depressieve gevoelens leiden. Voor de een slechts een tijdelijke dip, voor de ander zo heftig dat professionele hulp inschakelen zinvol is.

Tot slot

Maar waar de oorzaak uiteindelijk ook ligt, loop geen onnodig risico en pak het aan als je ook maar het idee hebt dat er iets aan de hand is met de functie van je hart.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De uitwendige pacemaker - levenslange zorg voor je hartDe uitwendige pacemaker is minder bekend dan de inwendige variant die levenslang met zich mee gedragen wordt. Het doel v…
Last van hartfalen: klachten, oorzaken en behandelingenLast van hartfalen: klachten, oorzaken en behandelingenHartfalen is een vervelende aandoening waarbij de pompfunctie van het hart verminderd is. We kennen twee soorten hartfal…
Pacemaker of gangmakerPacemaker of gangmakerEen pacemaker of gangmaker is een apparaatje van nog geen vijf centimeter lang, dat onder de huid wordt getransplanteerd…
Cardioversie helpt bij hartritmestoornisCardioversie helpt bij hartritmestoornisHartritmestoornissen kunnen nare klachten veroorzaken, en in het ergste geval leiden tot een hartinfarct of hartstilstan…

Ouderen, 55-plus en senioren met hoge of lage bloeddrukEr is veel geschreven over hoge en lage bloeddruk, de diverse aspecten van bloeddruk en de gevaren en behandelmethodes v…
Aften in de mond: oorzaken, behandeling, tips & middeltjesAften in de mond: oorzaken, behandeling, tips & middeltjesHeb je vaak last van een afte in je mond? Dan bestaat de kans dat je immuunsysteem verzwakt is. Een verminderde weerstan…
Bronnen en referenties
  • Medical journal
  • Pierre Besminck MD
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.