IJzertekort: oorzaken, symptomen & behandeling ijzergebrek

IJzertekort: oorzaken, symptomen & behandeling ijzergebrek IJzer is een mineraal dat een belangrijke functie heeft in het menselijk lichaam. IJzer zorgt voor een goede weerstand en bezorgt het lichaam energie. Een ijzertekort kan ervoor zorgen dat je bepaalde symptomen gaat ontwikkelen, zoals vermoeidheid, duizeligheid en hartkloppingen. Een ijzergebrek kan tal van oorzaken hebben, waaronder chronisch bloedverlies of zware fysieke inspanningen. De belangrijkste behandeling van ijzertekort bestaat uit een evenwichtige voeding en de inname van voldoende vitamine C. Bovendien kan je arts ijzersupplementen voorschrijven om het gebrek aan ijzer weer aan te vullen. In ernstige gevallen kan een ijzerinspuiting vereist zijn om het ijzerniveau in het lichaam snel op te krikken. Ook de toediening van een infuus behoort tot de mogelijkheden, en dit om te vermijden dat de weerstand van de patiënt verder verzwakt. Welke tips zijn nog zoal nuttig bij de behandeling van ijzergebrek?

IJzertekort of ijzergebrek

Het hebben van een ijzertekort of ijzergebrek kan zorgen voor de nodige problemen in het menselijk lichaam. Een gebrek aan ijzer zal je dan ook snel merken. IJzer is een mineraal dat we allemaal nodig hebben om te functioneren. Als we er een tekort aan hebben, dan zullen we dit voelen aan onze algemene fysieke toestand. Bij een bloedonderzoek kan de arts nagaan of er sprake is van een ijzergebrek. De arts zal dan de hoeveelheid Ferrum (ijzer) en Ferritine (ijzervoorraad) nagaan en kijken of deze zich beneden het gemiddelde bevinden. IJzertekort wordt ook "ferriprieve anemie" genoemd.

Functie ijzer

IJzer is een mineraal dat meerdere functies heeft voor de gezondheid, zoals:
 • zorgen voor energie in het lichaam
 • aanmaak van afweerstoffen in het lichaam
 • afbraak van schadelijke stoffen
 • aanmaak van hemoglobine (eiwit dat zorgt voor het transport van zuurstof in het lichaam)

IJzertekort symptomen

Het belang van ijzer voor het lichaam is onder meer te merken aan de ruime waaier aan symptomen die een tekort eraan kan veroorzaken.

Algemene zwakte

Door een tekort aan ijzer zal je lichaam over minder energie kunnen beschikken dan normaal. Ten gevolge hiervan zal je je in het algemeen zwak, futloos en moe voelen. Duizeligheid, kortademigheid en snelle vermoeidheid (ook na een relatief eenvoudige fysieke inspanning) zijn vaak voorkomende symptomen van een ijzergebrek.

Ogen

Je kan ook last hebben van het zien van zwarte of witte vlekken voor de ogen, of de neiging hebben om flauw te vallen. Als je plots opstaat uit een zithouding kan het plots donker worden voor je ogen. Hiermee samengaand kan je te kampen hebben met hoofdpijn en hartkloppingen.

Weerstand

Beschikt het lichaam over minder energie, dan wordt het ook moeilijker om bestand te zijn tegen negatieve invloed van buitenaf. Een ijzertekort kan het makkelijker maken voor bacteriën om het lichaam binnen te dringen en ziekten te veroorzaken. Door een verzwakte fysieke weerstand loop je dus meer kans op infecties. Ook je mentale weerstand kan hieronder lijden: als je je minder sterk voelt dan heeft dit zijn weerslag op je stemming en kan je sneller geïrriteerd of nerveus worden of minder goed om kunnen gaan met drukte, lawaai of tegenslag.

Andere symptomen

 • jeuk
 • bleekheid
 • haaruitval
 • concentratieproblemen

IJzertekort oorzaken

 • bloedverlies zoals bijvoorbeeld bij menstruatie
 • chronisch bloedverlies (ziekte waarbij je vaak bloed verliest)
 • het lichaam neemt te weinig ijzer op
 • je eet te weinig ijzerrijk voedsel, zoals bijvoorbeeld bij een vegetarisch dieet
 • langdurige fysieke inspanning, zoals bv. bij uithoudingssporten en duursporten

Behandeling ijzergebrek

Een ijzertekort aanvullen kan door middel van verschillende behandelingen, die afhankelijk zijn van de ernst van het ijzertekort. Een licht gebrek aan ijzer kan bijvoorbeeld opgevangen worden door het eten van voedingsmiddelen die veel ijzer bevatten. Eventueel kan je ook supplementen met extra ijzer innemen. Is het ijzertekort ernstiger en liggen de ijzerwaarden relatief laag, dan kan overgegaan worden tot ijzerinspuitingen of tot het meermaals toedienen van een ijzerinfuus.

IJzer in voeding

Wie elke dag op een evenwichtige manier voeding tot zich neemt, kan normaal gezien voldoen aan de ijzerbehoefte van zijn lichaam. Een uitgebalanceerde voeding met vlees, vis, groenten en fruit moet kunnen volstaan om een ijzergebrek te vermijden. Voedingsmiddelen waarin een belangrijke hoeveelheid ijzer in te vinden is, zijn bijvoorbeeld:
 • goed doorbakken rood vlees
 • aardappelen
 • peterselie
 • volkorenbrood
 • mosselen
 • sardienen
 • zure haring
 • noten
 • hard gekookt ei
 • tomaten
 • wortels
 • spinazie
 • peulvruchten
 • gedroogde abrikozen
 • gedroogde vijgen

IJzersupplementen

Als een evenwichtige voeding niet kan volstaan om een ijzertekort te vermijden, dan kan de arts het advies geven om ijzersupplementen in te nemen. Vaak wordt dit aangeraden aan mensen met een chronische ziekte die het lichaam heeft verzwakt. IJzertabletten zorgen voor een extra ijzertoevoeging in het lichaam waardoor je je snel beter kan gaan voelen. Tabletten met ijzer zijn over het algemeen makkelijk verkrijgbaar, zowel in de apotheek als online.
Enkele voorbeelden van ijzertabletten:
 • Lucovitaal IJzer Complex
 • NOW IJzer
 • Best Choice IJzer

IJzerinspuiting

IJzersupplementen kunnen soms wel belastend zijn voor de maag, zodat de arts ook kan beslissen om via een intramusculaire injectie extra ijzer toe te dienen. In dat geval zal de arts op regelmatige basis het ijzer in het bloed controleren, zodat de gewenste hoeveelheid ijzer op peil gehouden kan worden. Deze inspuiting met een ijzerpreparaat wordt doorgaans in de bilspier gegeven. In de meeste gevallen zal na enkele inspuitingen al snel een positief resultaat worden waargenomen.

IJzerinfuus

Bloedarmoede

Bij ernstige bloedarmoede (anemie) is het vaak aangewezen om nog een stapje verder te gaan om het ijzerniveau snel aan te vullen, en dit om verdere verzwakking van de patiënt te voorkomen. Bij zware ziektes waarbij er op regelmatige basis relatief veel bloed verloren wordt (bv. chronische darmziekten als colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn) geeft men de patiënt soms een behandeling tegen ijzergebrek door middel van een ijzerinfuus.

Snelle opname ijzer

Dit komt erop neer dat de patiënt in het ziekenhuis een baxter met ijzervloeistof (van roodbruine kleur) toegediend krijgt. Door deze intraveneuze toedieningswijze wordt het ijzer onmiddellijk in het bloed opgenomen. Voordeel van deze toediening per infuus is dat verdere verzwakking van de patiënt tegengegaan wordt en dat deze zich snel beter voelt. Afhankelijk van de toestand van de patiënt kan deze behandeling op lange termijn aangeraden zijn.

Vitamine C en ijzer

Vaak wordt ook aangeraden om voeding tot je te nemen waarin veel vitamine C te vinden is. Vitamine C stimuleert de opname van ijzer in het lichaam en kan je onder meer terug vinden in vers fruit, zoals druiven, appels, peren, sinaasappels. Ook dagelijks vers geperst sinaasappelsap drinken is een goede manier om vitamine C in te nemen en de opname van ijzer te stimuleren. Wil je je ijzertekort snel aanvullen dan kan je kiezen voor supplementen die ijzer en vitamine C combineren. Op die manier sla je twee vliegen in één klap. Een voorbeeld van een dergelijk supplement is Vitals IJzer + Vitamine C.

Lees verder

© 2010 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen met een ijzertekort. Hoe, wat, tips en adviesOok hardlopers kunnen te maken krijgen met een ijzergebrek. Een ijzertekort heeft directe invloed op de prestaties en he…
Moe en weinig energie?Moe en weinig energie?Ben je alsmaar moe en heb je weinig energie? Voel je je slap? Raak je snel buiten adem? Heb je misschien last van een ij…
Bloedarmoede bij kinderen; symptomen,oorzaken en behandelingBloedarmoede bij kinderen; symptomen,oorzaken en behandelingBleekheid van de huid, nagels, lippen en de binnenzijde van de oogleden van uw kind kunnen wijzen op bloedarmoede, ook a…
Anemie (bloedarmoede)Anemie (bloedarmoede)Anemie, ook wel bloedarmoede genoemd, is een aandoening waarbij er sprake is van een te laag hemoglobinegehalte in het b…

Aandoeningen: atheroscleroseDe kransslagaderen zijn de aderen die het hart van zuurstofrijk bloed voorzien. Aandoeningen aan de kransslagaderen leid…
Aandoeningen aan de halsAandoeningen aan de hals kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen aandoeningen aan de hals veroorzaakt worde…
Bronnen en referenties
 • http://www.e-gezondheid.be/ijzertekort
 • https://www.vitamine-info.nl/nieuwsartikel/article/met-ijzer-en-vitamine-c-fit-de-lente-in-106/(bronnen geraadpleegd op 25/01/16).
 • https://patientenfolders.erasmusmc.nl/folders/ijzerrijke-voeding.html (bron geraadpleegd op 18/02/21).
Reacties

Hanneke, 17-06-2018
Volgens een bloedonderzoek bleek dat ik een ijzertekort heb. De oncoloog raadde me aan meer groente, vlees etc te nemen. Op eigen initiatief ben ik begonnen met ijzer 25 complex aangezien mijn benen heel zwaar werden. Kan dit gevaarlijk zijn? Reactie infoteur, 19-06-2018
Beste Hanneke,

Als je een ijzertekort hebt kan je dit inderdaad aanvullen door middel van supplementen. Toch is het aangeraden om eerst advies te vragen aan je arts. Wanneer je oncoloog aanraadt om je ijzertekort aan te vullen door middel van voeding, is er mogelijk maar een licht ijzertekort. Als het ijzertekort ernstig zou zijn, had de oncoloog je allicht supplementen voorgeschreven.
Als je teveel ijzersupplementen inneemt kan er op lange termijn ook weer een ijzeroverschot ontstaan. Voor alle zekerheid vraag je dus het best verduidelijking aan je oncoloog.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Jm, 22-07-2015
Kan ijzertekort ook zorgen voor een lichtere menstruatie? Sinds ik ben gestopt met de pil zo'n anderhalf jaar geleden is mijn periode een stuk lichter en qua kleur meer donkerbruin voor de meeste dagen. Ik heb binnenkort een bloedtest wegens moeheid en flauwvallen, mijn arts denkt wellicht ijzertekort dus ik vroeg me af of dit wellicht gerelateerd is? Alvast dank voor de reactie. Reactie infoteur, 22-07-2015
Beste Jm,

Vermoeidheid, duizeligheid en flauwvallen zijn inderdaad symptomen die te maken kunnen hebben met ijzertekort. Of de lichtere kleur van de menstruatie hieraan gerelateerd is, zal het bloedonderzoek eventueel duidelijk kunnen maken. Mogelijk zal je arts de nodige verbanden kunnen leggen tussen alle symptomen.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Lita, 26-10-2014
Ik heb onlangs bloed laten prikken en daaruit bleek dat ik een ijzertekort en een tekort aan vitamine D heb. Ik voelde me trouwens al een paar weken niet goed. Maar kunnen blauwe nagels ook een symptoom zijn van ijzertekort? Ik maak me er behoorlijk zorgen over! Reactie infoteur, 27-10-2014
Hallo Lita,

Blauwe nagels kunnen op verschillende oorzaken wijzen. Heb je maar aan één vinger die blauwe kleur dan kan het gaan om een bloeduitstorting. Heb je last van blauwe nagels aan meerdere vingers dan kan er een probleem zijn met de bloedcirculatie. Een tekort aan zuurstof kan leiden tot blauwe vingernagels, maar ook onderliggende ziekten zijn potentiële oorzaken. Het is mogelijk dat ook je ijzertekort en je tekort aan vitamine D symptomen zijn van een onderliggende aandoening, samengaande met die blauwe nagels. Best vraag je advies aan je arts om de symptomen die je hebt te onderzoeken en te kijken of ze iets met mekaar te maken hebben.

Alvast veel beterschap,

Vriendelijke groet,
Verdanov

Peanuts, 26-10-2014
Na een bloedonderzoek (in juli 2014 en oktober 2014) blijkt dat ik een enorm ijzertekort heb, maar ik heb totaal geen klachten! Ik heb wel tabletten gekregen die ik 3x per dag moet slikken maar ik vind het eigenlijk bizar: geen klachten en toch pillen. Kan het kwaad dat ik de pillen niet slik? Wie weet dit? Reactie infoteur, 27-10-2014
Hallo Peanuts,

Sommige ziekten of aandoeningen gaan niet altijd samen met verontrustende symptomen. Soms is er sprake van een tekort aan ijzer zonder dat je klachten hebt. Toch kan je symptomen gaan ontwikkelen als je lichaam op lange termijn een tekort aan ijzer heeft. Daarom is het beter om het advies van je arts te volgen en de ijzerpillen te slikken, ook al voel je je niet ziek en heb je geen specifieke klachten.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Ingrid, 13-05-2014
Een vraagje, ik had begin dit jaar een licht ijzertekort, ben afgevallen, gezwollen klieren etc… Doodmoe ook. Ijzerpillen gekregen. Volgens de dokter was het toen gestegen. Ik krijg al een tweetal jaar niets binnen van eten buiten boterhammen en wat pasta. Mijn gewicht bleef al die jaren stabiel en ineens ben ik fel afgevallen. Mijn ijzer wat gestegen was is ineens heel fel gedaald. Maag en darm onderzoek is in orde, heb zelfs een petscan gehad, die negatief was, volgens de dokter heb ik geen kanker ofzo, dus zegt hij dat mijn lichaam geen ijzer opneemt, en ik nu spuiten moet krijgen. Maar toch heb ik het gevoel dat er een andere oorzaak achter het gewichtsverlies en ijzertekort zit. Iemand enig idee wat ik nog kan doen voor verder te zoeken? Ik drink nu fortimel bij. Reactie infoteur, 14-05-2014
Hallo Ingrid,

Het is inderdaad mogelijk dat sommige mensen moeilijker ijzer opnemen dan andere. Dat kan met meerdere oorzaken te maken hebben. Probleem is dan wel dat je snel met een ijzertekort zit. Enkele dagen of weken een injectie met ijzer krijgen kan je ijzerniveau wel snel op peil brengen.
Als je maag en darmen in orde zijn, dan ligt de oorzaak van je gewichtsverlies en je ijzertekort misschien elders. Wat je kan doen is een second opinion vragen bij een andere arts, zodat je gerustgesteld bent over eventuele bijkomende oorzaken van je ijzertekort.

Alvast veel beterschap,

Vriendelijke groet,
Verdanov

Petra, 19-12-2013
Hallo mijn naam is petra 47 jr. ik kom heel veel ijzer te kort. hier boven zie ik een lijst met wat ik moet eten. ik denk dat dit niet enige is waar allemaal ijzer in zit… ik heb me de af gelopen maanden rot gezocht naar meer voeding met ijzer er in. maar kon dat op net niet vinden of was niet duidelijk genoeg. is er iemand van deze site die mij verder kan helpen meer voeding te vinden waar ijzer in zit? heel belangrijk voor mij mijn ijzer te kort
is heel erg laag vandaag 19 dec 2013 moet mijn ijzer aan gevuld woorden in het ziekenhuis. is er boek van groente soorten etc waar veel ijzer in zit? Reactie infoteur, 19-12-2013
Hallo Petra,

In het artikel over ijzertekort worden er toch heelwat suggesties gemaakt over de voedingsmiddelen waar ijzer in voorkomt, lijkt me zo. Ook groenten komen in de lijst voor.
Wat je niet uit het oog mag verliezen, is dat het eten van deze voedingsmiddelen een ernstig ijzertekort niet meteen kan opvangen, maar vooral voor de lange termijn bedoeld is. Op lange termijn kan je je ijzerreserves zeker uitbouwen met de aangepaste voeding. Bij een ernstig ijzertekort geeft men ijzersupplementen in het ziekenhuis via infuus, zoals bij jou het geval is, als ik het goed begrijp. Op die manier kan je snel meer ijzer opnemen.
Wat je kan doen is advies vragen aan een arts of een diëtist(e), die gespecialiseerd is in het raad geven op het vlak van voeding. In ieder hospitaal is wel een diëtist(e) te vinden, dus deze kan je verder helpen in je zoektocht naar meer voedingsmiddelen waar ijzer in zit.

Alvast veel succes en beterschap.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Marleen, 15-05-2013
Mij is aangeraden roosvicee ferro te gaan drinken + de hierboven genoemde dingen te gaan eten. Wanneer zou ik moeten merken of er verbetering in komt ja of nee? Reactie infoteur, 15-05-2013
Hallo Marleen,

Een aangepaste voeding om ijzertekort te bestrijden kan effect opleveren na enkele weken of zelfs maanden. Het gaat hier om een werk van lange termijn om een ijzertekort aan te vullen. De tijd dat het duurt is ook wel afhankelijk van hoe laag het niveau ijzer gedaald is. Wil je echt op de korte termijn resultaat zien, dan is een ijzerinjectie in de spier aan te raden.

Alvast veel beterschap,

Vriendelijke groet,
Verdanov

Nadia, 25-04-2013
Hallo
Mijn vraag is kun je ook ijzertekort krijgen door borstvoeding? Reactie infoteur, 25-04-2013
Hallo Nadia,

Ijzertekort kan inderdaad voorkomen bij moeders die hun baby borstvoeding geven. Net als zwangere vrouwen of vrouwen in de menstruatieperiode behoren borstvoedinggevende moeders tot de risicogroep voor ijzertekort. Om het ijzertekort aan te vullen of te voorkomen is het best om raad te vragen aan je arts.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Lisa, 15-11-2012
Hallo,
Ik heb sinds mijn 16e al last van ijzertekort. Ik kreeg ijzertabletten mee die ik 3x per dag moest slikken maar dat werkte niet voor mij. Ik werd er gek van en ben er na een paar maanden mee gestopt. Op mijn 17e was ik zo vermoeid, elke dag weer. Ik besloot om terug te gaan naar de huisarts en kreeg opnieuw de ijzertabletten mee. Hij zei dat het vrij ernstig was en dat ik het deze keer echt moest volhouden met het slikken van de pillen. Ik zat in mijn eindexamenjaar dus dat was wel een goede motivatie, ik heb een half jaar lang de pillen geslikt en opnieuw mijn bloed laten testen. Helaas bleek dat ik nog steeds een ijzertekort had. Weer een half jaar later opnieuw mijn bloed laten testen, en wat bleek; EINDELIJK klaar met het ijzertekort! :) Inmiddels ben ik 19 en nu is het ijzertekort weer terug, en niet zo'n beetje ook. Mijn arts denkt dat het aan mijn voedingspatroon ligt maar ik weet zeker van niet. Ik eet elke dag brood met beleg, eet veel vis, vlees en groente. Mijn oma heeft ook last van ijzertekort, is het iets overdraagbaars? Ik kan er niet aan wennen, ik ben totaal niet mezelf met ijzertekort. Is het normaal dat het steeds terugkomt? Niemand om me heen snapt hoe zwaar dit is en denken dat ik me aanstel. Is het deels iets psychisch? Wat moet ik doen als mijn dokter niet instemt met het onderzoeken naar andere mogelijke oorzaken?
Alvast bedankt voor het antwoorden,

Met vriendelijke groet,
Lisa Reactie infoteur, 16-11-2012
Hallo Lisa,

Als je gezonde voeding eet en een regelmatig eetpatroon aanhoudt, dan zou je normaal gezien toch goede ijzerwaarden moeten hebben. Als je dan nog eens veel voedsel eet met veel ijzer, zoals spinazie, broccoli en citrusvruchten, dan heeft het optreden van een ijzertekort waarschijnlijk andere oorzaken. Ben je niet ziek geweest of heb je geen erg bloedverlies gehad, dan kan ijzertekort ook te maken hebben met een genetisch probleem. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je lichaam van nature moeilijker ijzer opneemt en behoudt (zonder dat er van een ziekte sprake hoeft te zijn). Nu je 19 jaar bent en het ijzertekort terug is zonder reden (zoals ziekte), lijkt mij dit een mogelijkheid. Door regelmatige opvolging via bloedonderzoek kan de arts hierin op lange termijn misschien een patroon herkennen. Om de erg vervelende symptomen van ijzertekort op te vangen, is misschien een regelmatige behandeling met ijzerpillen noodzakelijk.

Maar er zijn ook andere behandelingen mogelijk dan het oraal innemen van ijzerpillen, die toch vrij zwaar kunnen zijn voor de maag. Een mogelijkheid is een intramusculaire injectie met ijzer, die in de bilspier wordt gezet. Dat levert je meteen een "boost" met ijzer op, waardoor je je snel beter zal voelen. Hierdoor kan je veel sneller dan met pillen een goede ijzervoorraad opbouwen. Deze injecties worden vaak pas gezet als het ijzergehalte heel laag is (bijvoorbeeld bij chronisch zieken die veel bloedverlies lijden) of als de patiënt veel bijwerkingen ondervindt van de ijzerpillen. Maar het is aan de arts om hierover te beslissen. Is je arts niet meteen enthousiast om zijn behandeling te wijzigen, kan je hem of haar aanspreken over het aanblijven van je klachten. Een consultatie bij een andere arts is natuurlijk ook altijd mogelijk.

Alvast veel succes en beterschap.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Guus, 21-05-2012
Ik at altijd s'ochtends zo'n 400ml melk met Brinta, daar ben ik mee gestopt omdat ik zonder duidelijke reden het er in 2 weken tijd 4x heb uitgegooid (kotsen dus). Sinds dien moet ik wel eens uit het niets kokhalzen. Ik eet minimaal 1 appel of 2bananen per dag en ook aan vlees heb ik geen gebrek. Ik heb wel last van alles sympthonen die bij ijzertekort staan, hebben jullie een oplossing? Reactie infoteur, 21-05-2012
Hallo Guus,

Bedankt voor je reactie. Het drinken van 400 ml melk elke ochtend lijkt me toch relatief veel en kan misschien wel de reden geweest zijn van het braken. Melk is immers bij veel mensen vrij zwaar voor de maag. Dus het kotsen kan daarmee te maken hebben gehad.
Wat de symptomen van ijzertekort betreft, is het aangeraden om eens naar je huisarts te gaan voor advies. Het gebeurt wel eens dat bepaalde symptomen voorkomen bij verschillende aandoeningen. Het hoeft dus niet altijd om ijzertekort te gaan. Je huisarts zal hierover uitsluitsel kunnen geven.

Alvast veel beterschap.
Vriendelijke groet,
Verdanov

Esin, 17-05-2012
Ik heb al jarenlang ijzergebrek en niet zo'n beetje ook ik he het het heel erg. het was -4 a -5 op blauw. ik heb tablette gekregen van mijn huisarts wat ik 3x perdag moet slikken maar ze helpen niet. zo goed. wat kan ik doen? Reactie infoteur, 19-05-2012
Hallo Esin,

Het kan zijn dat je lichaam de ijzertabletten niet voldoende of snel genoeg opneemt. Er zijn ook andere manieren om ijzertekort op te vangen, zoals bijvoorbeeld het toedienen van intramusculaire injecties. Die ijzerinjecties worden in de spier gezet en zijn doorgaans vereist voor mensen met een ernstig ijzertekort die dringend ijzer nodig hebben. Eventueel zou je dit kunnen voorstellen aan je huisarts.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Anouk van der Maas, 23-02-2012
Ik heb al jaren last van duizelingen, vermoeidheid, moodswings, hoofdpijn en ik ben altijd bleek. Een tijdje geleden zijn ze er dan eindelijk achter gekomen dat ik een tekort aan ijzer had, ik heb hiervoor een ijzerinfuus gekregen. Dit is nu 4 weken geleden. Maar in die 4 weken, is mijn ijzerwaarde gewoon weer gezakt tot wat het was. Kan het zijn dat mijn lichaam om een of andere reden het ijzer gewoon afstoot? Reactie infoteur, 24-02-2012
Hallo Anouk,

Bedankt om je ervaring met ijzertekort te delen hier op dit forum.
Ijzertekort manifesteert zich inderdaad door duizelingen, snelle vermoeidheid, hoofdpijn, enz… Ijzertekort kan met verschillende dingen te maken hebben zoals bijvoorbeeld een onderliggende ziekte of aandoening. Het kan bijvoorbeeld gaan om een ziekte waarbij het lichaam bloedverlies lijdt of voortdurend een infectie moet bestrijden. In dat geval gaat vaak veel ijzer verloren. Typische voorbeelden van dit geval zijn chronische darmziekten zoals colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn. Sommige patiënten moeten dan regelmatig aan het ijzerinfuus om ijzer "bij te tanken".

Maar ijzertekort is niet altijd het gevolg van een ziekte of aandoening. Sommige mensen hebben een lichaam dat van nature minder ijzer opneemt dan normaal. Ook het tegenstelde is mogelijk: dan stapelt het lichaam van nature meer ijzer op dan normaal. Dit kan je te weten komen door de nodige onderzoeken te laten doen bij je arts. Eens de diagnose gesteld, kan er vrij makkelijk een behandeling gevolgd worden om het ijzertekort op te lossen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door de orale inname van ijzermedicijnen, of het krijgen van een ijzerinfuus.
Hopelijk krijg je snel uitsluitsel over de reden van je ijzertekort waardoor je weer snel beter kan worden.
Alvast veel beterschap gewenst.

Vriendelijke groet,
Verdanov

M. Straathof, 15-01-2012
Ik heb al een aantal weken last van duizeligheid.
Eerst was dit alleen met opstaan of me omdraaien in bed.
Sinds een dag of 10 heb ik dit ook overdag en het wordt steeds erger.
misselijk erbij en ook hoofdpijn.
Ben bij de dokter geweest die zegt het gaat vanzelf over. Gewoon rustig aan doen
Ik slik 's morgens chloortalidon 12,5 pch
Ik ben in oktover overgestapt op een ander merk en sindsdien heb ik dus steeds andere klachten eerst hartkloppingen en nu dit
Kan het zijn dat ik een ijzer te kort heb door deze tabletten en wat kan ik eraan doen?

Met vriendelijke groet
M. Straathof Reactie infoteur, 15-01-2012
Hallo M. Straathof,

Duizeligheid kan met verschillende dingen te maken hebben. Het hoeft niet noodzakelijk te wijzen op een ijzertekort, maar kan ook liggen aan een lage bloeddruk of andere oorzaken. Medicijnen kunnen altijd neveneffecten met zich meebrengen, maar of medicatie kan leiden tot een ijzertekort lijkt me weinig waarschijnlijk. Het kan wel zijn dat hartkloppingen een neveneffect kunnen zijn van het gebruik van medicijnen. Het best is om dit te vragen aan je behandelend arts. Hij of zij heeft een concreet beeld van jouw situatie en kan een correcte diagnose stellen.

Alvast veel beterschap.
Vriendelijke groet,
Verdanov

Sjef Douven, 04-01-2012
Mijn vrouw lijdt aan verschillende neurologich geaarde aandoeningen waaronder polyneuropatie. Gisteren heeftige pijn en krampen gehad volgens de arts isdit ok een gevolg van ijzergebrek en na 1 dag ijzertebletten zijn de klachten flink verminderd. Omdat ze ook ernstige psychiche klachten heeft en haar enigste hulpvraag is medicatie daar draait haar hele leven om vraag ik mij af of hetinderdaad die 3 tabletjes zijn of voor haar het idee dat ze medicatie heeft gekregen dus psychsch. Reactie infoteur, 05-01-2012
Hallo Sjef,

Bedankt voor je reactie op het artikel in verband met ijzertekort.
Pijn en krampen kunnen met verschillende dingen te maken hebben. Een bloedonderzoek kan meer informatie hierover geven. Het is waar dat krampen kunnen te maken hebben met een ijzertekort, doordat de spieren een noodsignaal uitzenden door samen te trekken. Of de klachten al kunnen afnemen na 1 dag ijzertabletten nemen, hangt af van de sterkte van de ijzertabletten. Om te weten of het ook een psychische zaak is, is altijd moeilijk te beoordelen. De behandelende arts en eventueel een psycholoog kunnen hierover het best oordelen.
Alvast veel beterschap voor uw vrouw.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Peggy Janssens, 05-08-2011
Hallo,
Ik heb momenteel al een aantal weken zeer veel last van vermoeidheid en enorme spierpijnen en pijn in de beenderen, en ook extrasystolen en hartkloppingen, natuurlijk op de duur gevolgd door paniekreactie.Ik ga wekelijks 2x naar de kinesist omdat ik ook Fybromyalgie heb, waar ik normaal ook elke keer op de loopband ga.Dat lukt me al enkele weken niet of toch althans niet de 20 minuten die ik moet stappen op de loppband.Ik heb onlangs een bloedonderzoek laten doen en het was grotendeels in orde, ik had enkel B12 tekort(een probleem al enkele jaren) en nu ook ijzertekort en een beetje verhoging van de crp(moest onder de 50 zijn en in 59).Zijn deze symptomen het gevolg van dat ijzertekort en B 12 tekort of moet ik me echt zorgen beginnen maken over iets anders.Wie kan me daarin raad geven? Reactie infoteur, 06-08-2011
Hallo Peggy,

Ten eerste bedankt voor je reactie op het artikel in verband met oorzaken en symptomen van ijzertekort.
Ijzertekort en B12 tekort hangen vaak samen met een ziektebeeld en zijn er doorgaans een gevolg van. Een verhoging van de CRP kan wijzen op een ontsteking in je lichaam.
Anderzijds kunnen vermoeidheid en sommige van de andere symptomen die je beschrijft ook een gevolg zijn van ijzertekort. Spieren hebben bijvoorbeeld ijzer nodig om naar behoren te kunnen functioneren. Het is niet altijd eenvoudig om uit te maken wat precies oorzaak en wat precies gevolg is.
Best vraag je een uitgebreid onderzoek bij een arts. Die kan dan een juiste diagnose stellen en een behandeling voorstellen.

Met vriendelijke groet,
Verdanov

Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 18-02-2021
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.