IJzerarm dieet: voedingstips bij behandeling ijzeroverschot

IJzerarm dieet: voedingstips bij behandeling ijzeroverschot Een teveel aan ijzer kan net als een ijzertekort leiden tot vervelende gevolgen voor je lichaam, waaronder aandoeningen aan de lever. IJzeroverschot of ijzerstapeling is een erfelijke aandoening die ook wordt aangeduid met de medische term hemochromatose. In combinatie met aderlating kan een ijzerarm dieet voorgeschreven worden. Een dieet tegen ijzeropstapeling is niet zo makkelijk op te leggen vermits ijzer in zoveel etenswaren voorkomt. Toch zijn er enkele nuttige voedingstips waar je je kan aan houden om de ijzerwaarden in je lichaam te laten dalen. Wat mag je wel eten en wat niet bij een ijzeroverschot?

Te veel ijzer

Net zoals je een tekort aan ijzer kan hebben is het ook mogelijk om last te hebben van een teveel aan ijzer. Dit wordt ook wel een ijzeroverschot of ijzerstapelingsziekte genoemd. De medische term voor deze aandoening is hemochromatose. Het probleem bij ijzeroverschot is dat het op lange termijn schade kan opleveren aan je lichaam als het niet tijdig behandeld wordt. Zo kan er schade ontstaan aan de lever en de alvleesklier (pancreas), wat op lange termijn kan leiden tot ernstige ziekten zoals bijvoorbeeld levercirrose, leverkanker en diabetes. Doorgaans is hemochromatose erfelijk en hebben meerdere leden van een familie er last van. Eens de behandelende arts die link gelegd heeft, kan er gestart worden met de behandeling van het teveel aan ijzer.

Bloedanalyse

Maar het is net daar, op het vlak van de diagnose, dat vaak veel tijd verloren wordt. Want de symptomen die met een ijzeroverschot gepaard gaan kunnen ook overeenkomen met andere aandoeningen. Symptomen als chronische vermoeidheid, gewrichtspijn of pijn in de buik lijken op het eerste zicht immers niet eenduidig te wijzen in de richting van een ijzeroverschot. Na grondige anamnese van de arts, aangevuld met een bloedanalyse kan de diagnose van hemochromatose wel duidelijk gesteld worden. In die bloedanalyse zal blijken dat de aanwezigheid Ferrum (ijzer) de maximumwaarden overschrijdt.

Behandeling: ijzerarm dieet

In de medische wereld is er weinig overeenstemming in verband met het volgen van een ijzerarm dieet voor mensen met ijzerstapelingsziekte. Cruciaal hierbij is het feit dat het vermijden van voeding die veel ijzer bevat ertoe leidt dat je ook andere nuttige mineralen zult missen. Er zijn zoveel producten die ijzer bevatten dat het moeilijk is om die allemaal te mijden. Bovendien moet persoon per persoon bekeken worden in hoeverre een aangepast dieet efficiënt kan zijn. Hierbij zal de hoogte van de ijzerwaarden, de leeftijd, het gewicht en het eventuele ziektebeeld van de patiënt een rol spelen. Er bestaat dus geen "standaard" ijzerarmdieet dat voor iedere patiënt met hemochromatose geldt; steeds moet er gekeken worden naar zijn of haar specifieke medische toestand.

Algemeen advies

Sommige mensen met ijzeroverschot kampen ook met overgewicht. In dat geval wordt aangeraden om af te slanken en minder te eten, zodat er sowieso minder ijzer wordt opgenomen. Een balans tussen calorie-opname en calorieverbruik is hierbij aangewezen. Verder is ook een regelmatige lichaamsbeweging en een evenwichtig gebruik van groenten zeker nuttig. Vermits de lever vaak te lijden heeft onder ijzerstapeling is het zinvol om voeding te vermijden die dit cruciale orgaan sterk onder druk zet. Denk bijvoorbeeld aan vette voeding (fast food, sauzen) en alcohol. En maak bij het koken van je maaltijden bij voorkeur gebruik van kookmateriaal dat geen ijzer bevat. Vermijd dus gietijzeren pannen en wokken.

IJzeroverschot voedingstips

In het algemeen wordt aangenomen dat de volgende voedingstips kunnen helpen om je ijzerwaarden te doen dalen:

Welke voeding en dranken beperken of vermijden bij ijzeroverschot?

 • rundvlees
 • varkensvlees
 • orgaanvlees
 • rood vlees
 • broccoli
 • sla
 • koffie
 • alcohol
 • andijvie
 • sperziebonen
 • zwarte olijven
 • zeer vettig eten
 • gedroogd fruit (bv. gedroogde abrikozen)
 • chocolade met veel cacao (bv. zwarte fondantchocolade)
 • producten met vitamine C: citrusvruchten (citroen, sinaasappel, limoen)

Wat mag je WEL eten en drinken?

 • thee tijdens de maaltijd
 • vruchtensappen tussen de maaltijden
 • frisdrank
 • volkoren producten
 • artisjok
 • melk
 • vis
 • kaas
 • eieren
 • margarine
 • ijzerrijke groenten in beperkte mate (bv. één keer per week)

Aderlating bij ijzeroverschot

Traditioneel wordt aderlating beschouwd als een remedie tegen ijzeroverschot. Door middel van een aderlating verliest de patiënt letterlijk ijzer door het afnemen van bloed. De efficiëntie hiervan wordt door sommige dokters nog steeds als voldoende beschouwd, terwijl andere artsen het enkel houden bij het voorschrijven van een ijzerarm dieet of van ijzervrije voedingssupplementen. Doorgaans wordt aderlating enkel toegepast als de ijzerwaarden extreem hoog zijn. Op die manier kunnen schadelijke gevolgen voor de lever en de alvleesklier (pancreas) vermeden worden.

Lees verder

© 2015 - 2020 Verdanov, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Maagdarmsparend dieet: voedingstips om je maag te sparenMaagdarmsparend dieet: voedingstips om je maag te sparenMaagklachten en spijsverteringsproblemen kunnen soms erg lang duren. Vooral aandoeningen aan de maag kunnen op de lange…
Het RAUW dieet snel en succesvol afvallen, maar ongezondHet RAUW dieet snel en succesvol afvallen, maar ongezondAls je graag enkele overtollige kilo's wilt verliezen, dan geloof je graag in de vele dieet en afvaltips die dieetgoeroe…
Afvallen met het DASH dieet (beste dieet 2017)Afvallen met het DASH dieet (beste dieet 2017)Het beste dieet van 2017 is wederom het DASH dieet. In 2017 is dit dieet in Amerika voor het zevende jaar (2011, 2012, 2…
Het Sonoma dieetHet Sonoma dieetHet Sonoma dieet is een dieet dat begin januari 2006 gelanceerd is in Amerika. Dit dieet is bedacht door de Amerikaanse…

Afvallen met een ziekenhuisdieet schemaAfvallen met een ziekenhuisdieet schemaEen ziekenhuisdieet helpt je als je snel wilt afvallen. Bij dit dieet eet je drie maaltijden per dag zonder tussendoortj…
Afvallen met CarbulossAfvallen met CarbulossCarbuloss is een populair middel om snel gewicht kwijt te raken. Het is een middel waarbij je koolhydraten uit je voedin…
Bronnen en referenties
 • http://www.hemochromatose.nl/documents/patienten/hemochromatose/voeding.xml?lang=nl
 • www.wageningenur.nl/web/file
 • http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/hemochromatose/discussieer-mee/wat-houdt-een-ijzerarm-dieet-in-bij-hemochromatose/item56349 (bronnen geraadpleegd op 30/10/2015).

Reageer op het artikel "IJzerarm dieet: voedingstips bij behandeling ijzeroverschot"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Jeanette, 17-09-2020 04:27 #6
Mijn vriendin heeft deze pagina aan mij gestuurd. Heel interessant. Ik woon in het buitenland. Ik heb nu een te hoog Ferritin gehalte.
Ferritin – 414 (20 – 350)
Er is toen een “iron study” gedaan die het volgende opleverde
Serum Iron – 19 (10 – 30)
Ferritin – 414 (20 – 350)
Transferrin – 2.1 (2.0 – 3.2)
Transferrin Saturation – 36 (16 – 45)

Mijn huisarts wil nu iedere 3 maanden bloedtesten doen. Ik ben geschrokken van het feit dat dit eventueel van teveel vitamine C komt. Met al de stress van COVID leef ik amper op Vitamine C. Ik heb sinaasappel en andere citrusfruit bomen in mijn tuin en alle groenten komen uit onze moestuin. Als ik naar deze lijst kijk kan ik niets meer eten.

Mijn vraag is. Hoe hoog is te hoog…

Andere gezondheidsproblemen zijn osteoporose en osteoarthritis. Mijn BMI is 27.4. Voor mijn osteoporose heb ik vorig jaar een aclasta infusie gehad. Dit wordt volgend jaar herhaald. Alle andere bloedtesten zijn normaal.

Alvast bedankt voor uw reactie

Irma, 23-07-2019 15:03 #5
Ik heb de erfelijke variant hemochromatose en ben iets aan de zware kant, vet op de lever. Nu moest ik van de internist afvallen, ongeveer 10 kilo. De eerst 5 zijn gelukt maar nu de volgende 5. Ik vind dit best moeilijk want je kan niet alles eten zoals je normaal op dieet gaat. Ik zou naar de diëtiste kunnen maar wil het toch zelf proberen. Nu mijn vraag, zijn er diëten die mij kunnen helpen. Heb het internet al afgestruind maar kom niet veel tegen.

Frans Brocken, 17-10-2018 13:03 #4
Ik lees dat bij een te hoge ijzerwaarde, (ik heb nu 2130 door bloedtransfusies), wel frisdranken mag gebruiken. zijn daar nog beperkingen en bij? En Bij Volkoren producten zeker wel brood? Reactie infoteur, 18-10-2018
Beste Frans,

U kan bij hoge ijzerwaarden wel frisdranken gebruiken, maar het is aangeraden om dit met mate te doen. Ook kan u kiezen voor volkorenbrood bij ijzeroverschot.
Eventueel kan u in samenspraak met uw arts een beroep doen op een diëtist om een persoonlijk dieet samen te stellen zodat uw teveel aan ijzer binnen de perken wordt gehouden.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Frans, 15-10-2018 22:47 #3
Ik schijn té veel ijzer in mijn bloed te hebben, misschien erfelijk, hebben mijn broers en zusters het ook dan? Reactie infoteur, 18-10-2018
Beste Frans,

Als u wilt weten of ijzerstapeling in uw geval erfelijk is, kan u uw broers en zussen aanraden om een bloedanalyse te doen. Bij een bloedonderzoek kan de arts de ijzerwaarden bekijken en eventueel verbanden leggen tussen de medische situaties van de familieleden.

Vriendelijke groet,
Verdanov

De Wit Willy, 14-10-2018 15:09 #2
Geachte,
U schrijft dat men bij te veel ijzer in het bloed, citrusvruchten moet beperken, zoals sinaasappelsap. Verder schrijft u dat vruchtensappen wel mag tussen de maaltijden.
Mag ik dus appelsiensap (van geperste appelsien) drinken tussen twee maaltijden, bv omstreeks 10 uur in de voormiddag als ik ontbijt heb genomen rond 8u30?

Veel dank bij voorbaat en beleefde groeten,

Willy De Wi Reactie infoteur, 16-10-2018
Beste Willy,

In het algemeen wordt hoe dan ook aangeraden om citrusvruchten te beperken in geval van ijzerstapeling.
Maar als u af en toe (bv. een of twee keer per week) eens wilt genieten van een vers appelsiensapje tussen twee maaltijden dan zal dat allicht geen kwaad kunnen.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Tobia, 22-11-2015 23:35 #1
Vraag: wil een bloedtest doen om vast te stellen of er in mijn geval sprake kan zijn van ijzeropslag.
Wat is de goede PH waarde in bloed? A positief is mijn bloedgroep.
Is het een doorgaans normale vraag om te onderzoeken? Reactie infoteur, 23-11-2015
Beste,

De ph-waarde waar u het over heeft heeft te maken met het zuur-base-evenwicht in het bloed. Wanneer de arts het ijzeroverschot onderzoekt zal er vooral gekeken worden naar de Fe (ijzerwaarde) en de Ferritine (aanduiding van ijzerreserve) in het bloed.

Vriendeljke groet,
Verdanov

Infoteur: Verdanov
Laatste update: 17-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Special: IJzerproblemen behandelen
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 6
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!