Ben je vaak duizelig? Oorzaken en behandeling duizeligheid

Ben je vaak duizelig? Oorzaken en behandeling duizeligheid Duizelig zijn overkomt iedereen wel eens: je bent te snel rechtgestaan na langdurig zitten, of je hebt te weinig gedronken bij een fysieke inspanning. Maar er kunnen ook andere aandoeningen aan de basis liggen van duizeligheid, zoals bijvoorbeeld ijzertekort of migraine. Chronische vermoeidheid door slaapgebrek is ook een factor die duizeligheid en zwakte kan inleiden. Duizeligheid kan ertoe leiden dat je flauwvalt en verwondingen oploopt, dus het is zeker aangeraden om de oorzaak van de duizeligheid te onderzoeken en de juiste diagnose te laten stellen. Welke zijn de mogelijke oorzaken van duizeligheid en welke behandeling is daarbij aangewezen?

Duizeligheid gevaarlijk?

Als je vaak duizelig bent, kan dit verschillende redenen hebben. Duizeligheid is een verschijnsel dat niet mag onderschat worden: er kunnen complicaties ontstaan en er kunnen onderliggende ziektes aan dit fenomeen ten grondslag liggen. Duizeligheid kan ertoe leiden dat je flauwvalt of je bewustzijn verliest, waardoor je verwond kan geraken. Daarom is het goed om meteen aan je arts te vragen wat de oorzaken van jouw duizeligheid kunnen zijn.

Mogelijke oorzaken: ijzertekort

IJzertekort kan ertoe leiden dat je je duizelig gaat voelen. Je lichaam heeft ijzer nodig om te zorgen voor rode bloedcellen. Rode bloedcellen zorgen dan weer voor een goed transport van zuurstof door het hele lichaam. Is er een tekort aan ijzer, dan leidt dit tot een moeilijker transport van zuurstof. Vandaar de duizeligheid. IJzertekort zelf kan ook meerdere oorzaken hebben, zoals bijvoorbeeld chronisch bloedverlies of een langdurige ziekte.

Te snel opstaan

Stel je ligt al enkele uurtjes lekker languit op de bank en je staat ineens pardoes op. Als dit te snel gebeurt, heeft je brein te weinig tijd om zuurstof te krijgen waardoor je even duizelig kan zijn. Dit kan gepaard gaan met het zien van zwarte stipjes of puntjes, maar dit is doorgaans van voorbijgaande aard.

Slaapgebrek

Als je slaapt dan kunnen je hersenen rustig de tijd nemen om te herstellen waardoor ze de volgende dag weer fit en actief kunnen zijn. Bij chronische vermoeidheid door slaapgebrek komt dit herstelproces in het gedrang waardoor je lichaam alarmsignalen gaat uitzenden. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in hoofdpijn, zweten en duizelig worden. Je lichaam maakt met andere woorden duidelijk dat het niet optimaal kan functioneren en dat het tijd is voor lichaam en geest om grondig te recupereren.

Migraine

Ook in dit geval speelt een bemoeilijkte bloedtoevoer een belangrijke rol. Migraine heeft te maken met vernauwde bloedvaten in de hersenen waardoor de bloedcirculatie minder vlot gebeurt. Duizeligheid wordt vaak beschouwd als een alarmsignaal voor een aankomende migraine, zeker wanneer dit gepaard gaat met gevoelige ogen, een stijve nek en pijnlijke schouders.

Lage bloeddruk

Mensen met een lage bloeddruk kunnen ook last hebben van duizeligheid. Bij een lage bloeddruk is de druk op de aders minder, waardoor het bloed trager stroomt in je lichaam. Zuurstof kan dus niet snel vervoerd worden. Sommige mensen die altijd een lage bloeddruk hebben kunnen dan ook vaker last hebben van duizeligheid.

Uitdroging of dehydratatie

Dehydratatie betekent dat je lichaam niet voldoende vocht heeft waardoor er te weinig zuurstof in het bloed is. Door de verminderde bloedtoevoer kan je duizelig gaan worden. Typisch voorbeeld van uitdroging is lange tijd in de zon doorbrengen zonder voldoende te drinken, zoals bij een zware fysieke inspanning of bij een zonnesteek. Vaak gaat dit gepaard met hoofdpijn. Remedie hierbij is om water te drinken zodat de vochtreserves in het lichaam aangevuld kunnen worden.

Hernia

Een van de mogelijke oorzaken van duizeligheid is hernia. Bij een hernia is er sprake van een uitpuilende tussenwervelschijf in de ruggenwervel. Deze uitpuiling zorgt mogelijk voor klachten doordat hij op zenuwen drukt. Hernia kan in de lage rug, de middenrug of de bovenrug voorkomen, maar ook in de nek. Een nekhernia kan behalve duizeligheid bovendien symptomen opleveren als kortademigheid, benauwdheid en het gevoel van "licht in het hoofd" te zijn.

Ernstige gevallen: hartritmestoornissen

Hartritmestoornissen kunnen ook een oorzaak zijn van duizeligheid. Probleem is dan dat het normale ritme van het kloppen van het hart verstoord is waardoor de zuurstoftoevoer ontregeld wordt. Bovendien kan ook een kleine beroerte zorgen voor een duizelig gevoel. Waar bij een echte beroerte er een volledige blokkering is van de zuurstoftoevoer, wordt deze bij een miniberoerte afgeremd waardoor duizeligheid ontstaat.

Medisch onderzoek

Is er sprake van een chronisch probleem van duizeligheid, waarbij de hinder in je dagelijkse leven ernstig is? Dan is het aan te raden om naar een arts te gaan voor verder medisch onderzoek. Alleen op die manier kan met zekerheid een juiste diagnose gesteld worden, waarna een effectieve behandeling mogelijk is. Is de duizeligheid niet constant en voorbijgaand van aard, dan kan je de symptomen op andere wijzen behandelen.

Behandeling duizeligheid

IJzer

Duizeligheid is op zich geen aandoening maar eerder een medisch fenomeen waarvan de precieze oorzaak moet onderzocht worden. Eens het probleem benoemd is en in een ziektebeeld kan geplaatst worden, is het van belang om te zorgen voor een concrete oplossing. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door een ijzertekort aan te pakken met ijzersupplementen.

Melatonine

Duizeligheid kan een gevolg zijn van een onregelmatig slaappatroon, waarbij bovendien sprake is van een slechte slaapkwaliteit. Zelfs één nachtje slecht slapen kan je de volgende dag al opzadelen met een desoriënterend, duizelig gevoel. Slechte slapers wordt aangeraden om bijvoorbeeld supplementen met melatonine te nemen waardoor ze grondiger kunnen slapen. Hierdoor wordt de kans op duizeligheid overdag een stuk kleiner.

Migrastick

Duizeligheid als symptoom van migraine kan aangepakt worden met medicijnen ter bestrijding van migraine. Tabletten voor migraine kunnen je al een heel stuk verder helpen, maar ook een zogenaamde 'Migrastick' is erg handig. Dit is een stick met roller die je over je slapen wrijft, waarna je snel een ontspannend gevoel ervaart. Deze stick bevat de natuurlijke producten pepermunt en lavendel en zorgt voor een verkoelend effect. Een voorbeeld hiervan is de Arkopharma Migrastick.

Inhaler

Om duizeligheid in het dagelijks leven tegen te gaan kan het nuttig zijn om gebruik te maken van een inhaler. Sommige inhalers bevatten menthol of eucalyptus en het snuiven ervan geeft je meteen een frisser, scherper gevoel. Een klassiek voorbeeld van dit hulpmiddel om lichte duizeligheid te bestrijden is de Vicks Inhaler, die trouwens ook gebruikt wordt bij verkoudheden.

Lees verder

© 2012 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Duizelig, moe, misselijk: oorzaken duizeligheid bij opstaanDuizelig, moe, misselijk: oorzaken duizeligheid bij opstaanWat kunnen de oorzaken zijn van mijn duizeligheid en moe zijn? Waarom kan ik duizelig worden bij het opstaan? Duizelighe…
Duizeligheid: Oorzaken en mogelijke oplossingenDuizeligheid of vertigo kan angstaanjagend zijn. Zeker wanneer het vaker voorkomt dat de wereld draait en je bang bent d…
De oorzaken van duizeligheidDe oorzaken van duizeligheidLees hier alles over de oorzaken van duizeligheid en de symptomen die erbij horen. Duizeligheid is geen ziekte, maar het…
Hoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnHoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnEr bestaan drie soorten hoofdpijn: migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. De oorzaak van hoofdpijn is bij ied…

De hypochonder, altijd ziek of toch niet!De hypochonder, altijd ziek of toch niet!Sommige mensen kunnen het zich niet voorstellen, maar er zijn mensen die bij ieder pijntje denken dat ze een ernstige tu…
Hoe wordt omloop aan de nagel behandeld?Hoe wordt omloop aan de nagel behandeld?Bij iedere nagel groeit het in een nagelriem. Bij een nagelriemontsteking kan de nagelriem en ook de vingertop pijnlijk…
Bronnen en referenties
  • http://www.goedgevoel.be/gg/nl/9/Gezondheid/article/detail/1465969/2012/07/06/Duizelig-Dit-zijn-de-grootste-boosdoeners.dhtml (geraadpleegd op 06/03/2016).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 11-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.