Oververmoeid? Tips om oververmoeidheid te bestrijden

Oververmoeid? Tips om oververmoeidheid te bestrijden Oververmoeidheid is een van de symptomen van de moderne mens in een technologische maatschappij die alsmaar sneller en veeleisender wordt. De moderne mens wordt geacht voortdurend beschikbaar te zijn door middel van de gesofistikeerde communicatiemiddelen zoals de smartphone. Email, sms en social network vereisen een constante beschikbaarheid en zorgen voor de zogenaamde "standby"-stress. Dit kan leiden tot gevoelens van mentale en fysieke vermoeidheid. Een volgend niveau gaat nog een stapje verder: dan spreken we van oververmoeidheid. Oververmoeidheid kan onder meer behandeld worden met een energiekuur. Hierdoor kan je meer energie opslaan in je lichaam om ook op lange termijn beter bestand te zijn tegen vermoeidheid, en dit zowel lichamelijk als geestelijk.

Sleur, drukte en stress

De alsmaar sneller evoluerende maatschappij vergt meer en meer van de moderne mens. We worden allemaal geacht een rijk gevuld leven te hebben met een baan, hobby's, en een uitgebreid sociaal leven. Bovendien vereist de huidige communicatietechnologie dat je zowat constant beschikbaar bent dankzij mobiele telefoon, smartphone, en een snelle internetverbinding. Dit leidt tot de stress van het altijd "standby" moeten zijn. Het is dan ook geen verrassing dat meer en meer mensen leiden aan oververmoeidheid.

Constante beschikbaarheid: vermoeiend

Op die manier dreigt de intieme privéruimte én de privacy in het gedrang te komen en voelen meer en meer mensen zich mentaal moe. Je hebt minder tijd voor jezelf en je familie om tot rust te komen en alles eens van je af te zetten. Dit kan leiden tot gevoelens van stress en oververmoeidheid, en op de lange termijn zelfs tot burn-out en depressie.

Tips om oververmoeidheid te bestrijden

Al deze ontwikkelingen leiden ertoe dat veel mensen graag eens uit die sleur willen stappen om tot rust te komen. Ze willen een rustpauze inlassen in de sleur om uitputting te vermijden. Als het aankomt op het bestrijden en voorkomen van oververmoeidheid is het vooral belangrijk om actie te ondernemen vóórdat het te laat is. Hier volgen enkele tips om oververmoeidheid tegen te gaan.

Agenda opruimen

Een van de voornaamste oorzaken van oververmoeidheid is een al te drukke agenda. Je "to do-list" is zo groot dat je amper tijd hebt voor jezelf, om je gedachten eens vrij te laten of om afstand te nemen. Probeer dan ook om je agenda eens uit te zuiveren van minder belangrijke taken die je kan weglaten. Zo leg je jezelf vanzelf minder druk op.

Goed slapen

Nachtrust is uiterst belangrijk om vermoeidheid en oververmoeidheid te voorkomen. Het is 's nachts dat je lichaam en geest kunnen uitrusten van de beslommeringen en de drukte van de dag. Slecht slapen kan leiden tot oververmoeidheid overdag en moet dus zo vermeden worden. Besteed veel aandacht aan een goede slaap want hoe beter je slaapkwaliteit, hoe minder de kans op oververmoeidheid.

Humor

Zonder dat je er weet van hebt, legt stress een zware druk op je lichaam. Je lichaam gaat zich krampachtiger voelen en zo gaat meer energie verloren. Probeer altijd kalm te blijven in stressvolle situaties zo goed als je kan, want zo kan je energie sparen. Een ideaal wapen om stress te voorkomen, én om frustraties af te leiden, is humor. Humor helpt je lichaam en geest te ontspannen en op die manier energie te besparen.

Water drinken

Het kan simpel lijken, maar mensen die last hebben van stress, vergeten vaak om voldoende water te drinken. Bovendien is het zo dat middelen als koffie en alcohol kunnen leiden tot uitdroging. Bij uitdroging zal er minder vocht naar de hersenen en je spieren gaan, waardoor je je sneller vermoeid voelt. Denk er dan ook aan om regelmatig water te drinken op de werkvloer, of een sapje met veel vitaminen. Het hoeft geen betoog dat ook een gezonde voeding de kans verkleint op fysiek ongemak oververmoeidheid.

Reis naar de zon

Zon is niet alleen belangrijk voor je gemoedstoestand, maar simpelweg ook voor je hele lichaam. We spreken dan niet over overvloedig zonnen aan het zwembad, maar over de vitamine D die de zon afgeeft en de energie die zonlicht geeft. Twijfel er dan ook niet aan om eens een reis te maken naar een zonnige bestemming, zeker in de winter wanneer het in Nederland en België weer zo donker en somber is. Heb je niet de mogelijkheden om een zonnige vakantie te maken of veel tijd in de zon te vertoeven dan kan je kiezen voor extra supplementen met vitamine D.

Tip: energiekuur

Energie is cruciaal om oververmoeidheid te voorkomen en het is hier dat het probleem zich doorgaans situeert. Oververmoeidheid is een reactie van het lichaam dat energie tekort komt en futloos is. Om die reden kan het nuttig zijn om een energiekuur te volgen, waarbij voedingssupplementen genomen worden om de niveaus aan ijzer, magnesium en vitaminen weer op peil te brengen. Wil je snel resultaat zien dan kan je kiezen voor supplementen die verschillende voedingsstoffen (vitaminen, mineralen) combineren.
Enkele voorbeelden van supplementen die oververmoeidheid op die manier kunnen tegengaan zijn:
  • Davitamon Energiekuur
  • Orthica Energiekuur
  • Lamberts Multivitaminen

Lees verder

© 2011 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ben jij oververmoeid?Ben jij oververmoeid?De 24-uurs maatschappij vraagt veel van ons of eigenlijk laten we toe dat deze veel van ons vraagt. Je moet wat doen om…
Maak een eind aan vermoeidheidMaak een eind aan vermoeidheidIedereen is wel eens moe. Meestal wordt dit veroorzaakt door een nacht slecht slapen, een volle agenda of overbelasting…
Vermoeid of oververmoeidVermoeid of oververmoeidElke dag bezoeken grote aantallen mensen de dokter met klachten over vermoeidheid. Toch zijn er veel mensen die na afloo…

Diep-veneuze trombose (DVT)Een diep-veneuze trombose (DVT) is een aandoening waarbij een bloedstolsel (trombus of thrombus) de bloeddoorstroom door…
Implantaat onderhoudenImplantaat onderhoudenEen implantaat in de boven-of onderkaak is een kunstwortel waarop een kroon geplaatst kan worden. Het onderhoudt van een…
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 18-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.