Altijd moe? Tips & middeltjes voor meer energie

Altijd moe? Tips & middeltjes voor meer energie In de moderne maatschappij krijgen mensen meer en meer last van vermoeidheid. Meestal gaat de lichamelijke vermoeidheid gepaard met een vermindering van de geestelijke energie. In uiterste gevallen kan dit leiden tot chronische vermoeidheid en stress, waardoor het functioneren op sociaal vlak bemoeilijkt wordt. "Altijd moe" zijn, of "geen energie" hebben zijn dan ook vaak terugkomende klachten. Nochtans zijn er manieren om je vermoeidheid te verminderen en je mentale rust te verbeteren. Middeltjes om meer energie te krijgen zijn onder meer energiedrankjes en supplementen met vitaminen. Welke tips kunnen nog zoal helpen om je batterijen weer op te laden en meer energie te krijgen?

Altijd moe

In het snelle, moderne leven zijn we al te vaak gehaast in de dingen die we doen. Hierbij verwaarlozen we dikwijls onze ademhaling: in onze gehaastheid gaan we te snel en te oppervlakkig ademhalen. We vullen maar een klein deel van onze longen met verse lucht doordat we vooral via de borst ademhalen. Hierdoor krijgen we minder energie en voelen we ons moe en futloos.

Tip: buikademhaling

Daardoor verwaarlozen we de diepe ademhaling vanuit de buik. De diepe, rustige ademhaling vanuit de buik kan je aanleren door op de rug te gaan liggen. Zorg dat je er ontspannen bij ligt en adem diep. Leg een hand op je buik en probeer door diep in- en uit te ademen die zo ver mogelijk naar boven te duwen. Een diepere ademhaling zorgt voor een rustiger gevoel, een lichaam dat meer in balans is en een dynamischere geest.

Rustiger worden

De tweede tip gaat samen met de eerste tip van de rustige ademhaling. Doordat we ons haasten, dringen we onszelf een te snelle ademhaling op. Daarom is het belangrijk om uit te gaan van een rustiger levenswijze zonder haast. Natuurlijk is het niet makkelijk om bij al onze sociale activiteiten zo maar een trager tempo te volgen. Je hebt nu eenmaal bepaalde verplichtingen en verantwoordelijkheden die een vlotte afhandeling vereisen. Toch is het belangrijk om - waar je kan - een snel en haastig tempo te vermijden en jezelf een kalmere houding aan te leren. Als je je taken rustiger aanpakt, kan je lichaam heelwat energie besparen. Als je hierin beter wordt, kan je geleidelijk aan putten uit veel meer energie.

Mentale rust

Om je lichaam meer energie te geven, is het belangrijk om ook je geest wat respijt te geven. Als je even een gaatje vindt in je agenda, ga dan niet meteen op zoek naar een activiteit om dat gaatje op te vullen. Geef je zelf de kans om bij te komen en laat je lichaam en geest even rusten. Geniet ten volle van die rustpauze en probeer om niet meteen aan iets concreets te denken. Op die manier dwalen je gedachten vanzelf af en wordt je geest even uit de dagelijkse sleur gebracht. Je gemoed wordt er rustiger van en je zal merken dat ook je lichaam na deze rustpauze weer energie heeft gekregen.

Stoppen met piekeren

Deze tip heeft ook te maken met de vorige tip. Om je geest wat rust te gunnen, is het noodzakelijk om even de dagelijkse beslommeringen opzij te zetten. Welke problemen je ook bezig houden, probeer je geest ervan los te maken en een rustiger gemoedstoestand te bereiken. De dingen waarover je meestal piekert kan je dan even opzij zetten en loslaten. Je lichaam en geest kunnen op die manier in een ontspannen toestand terechtkomen. Hierdoor krijg je achteraf meer energie om de problemen en probleempjes uit je dagelijkse leven weer aan te pakken.

Ergernissen stopzetten

Als je je geest eens in een rustiger toestand hebt gebracht, kan je naar de volgende stap gaan. Die bestaat erin om op lange termijn zowel geestelijk als fysiek meer energie te krijgen. Concreet betekent dit dat je je gaat oefenen om de dingen waarover je piekert en je zorgen maakt, effectiever aan te pakken. Twijfel niet om de op het eerste zicht onbelangrijke ergernissen op te lossen. Want als je een optelsom maakt van futiliteiten die je irriteren, dan kan je tot de slotsom komen dat al die dingen samen toch heelwat enerige vergen. Verspil geen tijd en probeer stap voor stap die ergernissen weg te werken. Het zal zowel je lichaam als je geest meer energie bezorgen.

Middeltjes voor meer energie

Supplementen

Bovenstaande tips zijn niet zo vanzelfsprekend om uit te voeren maar kunnen je wel meer energie geven wanneer je er eens mee begonnen bent. Toch kan het geen kwaad om je lichaam en geest een extra zetje te geven door middel van voedingssupplementen voor meer energie. Energie aanvullen met supplementen zoals ijzer, magnesium, of calcium kan een extra boost betekenen voor je welbevinden en je algemene conditie. Zowel lichaam als geest kunnen er wel bij varen. De inname van multivitaminen biedt bovendien het voordeel dat je op die manier verschillende vitaminen combineert, en je dus op meerdere vlakken sterker en fitter kan worden.
Enkele voorbeelden van supplementen voor meer energie:
  • Davitamon Multivitaminen
  • Dagravit Forte

Energiedrankjes

Aanvullend kan het nuttig zijn om af en toe een energiedrankje te drinken om meer energie te krijgen. Er zijn verschillende energiedrankjes op de markt die je snel een boost met energie kunnen geven. Een van de meest efficiënte dranken om je snel sterker te voelen is Nutridrink. Nutridrink is in feite een drank om mensen te helpen herstellen van een ziekte of een operatie en bevat een brede waaier aan vitaminen en mineralen.
Enkele andere voorbeelden van drankjes voor meer energie:
  • Isostar
  • Dextro

Lees verder

© 2009 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vermoeidheid en voeding: wat te eten voor meer energie?Vermoeidheid en voeding: wat te eten voor meer energie?Vermoeidheid heeft soms te maken met een onderliggende aandoening, maar vaak ook met een onevenwichtige voeding. Voeding…

VOC, oftewel vluchtige organische componentenOnder VOC´s vallen formaldehyde, veel pesticiden, oplosmiddelen en een reeks schoonmaakmiddelen. VOC´s bevatten koolstof…
Melatonine: Slaap jezelf jong!De meeste mensen weten wel dat melatonine effectief is tegen een jetlag. Minder bekend is dat melatonine ook erg goed he…
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 15-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.