Flauwvallen: wat doen als iemand flauwvalt? Tips & advies

Flauwvallen: wat doen als iemand flauwvalt? Tips & advies Flauwvallen kan potentieel een ernstig verschijnsel zijn maar blijft in de meeste gevallen vrij onschuldig. Toch moet je heel aandachtig zijn als je iemand ziet flauwvallen: bewustzijnverlies kan leiden tot verwondingen of complicaties. Wie slecht valt op een hard oppervlak kan zelfs breuken oplopen. Duizeligheid en draaierigheid zijn al een veeg teken en wijzen op een probleem met de bloedcirculatie. Wat moet je doen als iemand flauwvalt en hoe kan je het slachtoffer helpen? In een notedop komt het erop neer om zowel de ademhaling als de bloedcirculatie van het slachtoffer te bevorderen. Daarnaast volg je het best een stappenplan om snel en effectief op te treden wanneer je iemand ziet flauwvallen. Welk stappenplan is dat en met welke tips moet je rekening houden als je iemand bewusteloos ziet worden en tegen de grond ziet gaan?

Advies bij flauwvallen: stappenplan

Flauwvallen heeft te maken met een verminderde bloedtoevoer naar de hersenen waardoor de persoon de controle over zijn lichaam verliest en zich kan verwonden. Als je iemand ziet flauwvallen, is het dan ook van groot belang om hem zo goed mogelijk te helpen. Probeer indien mogelijk het slachtoffer op te vangen om verwondingen te vermijden. Na het flauwvallen dient de bloedcirculatie weer zo snel mogelijk verbeterd te worden. Hier volgen enkele tips en een stappenplan om na te volgen wanneer je iemand ziet flauwvallen.

Stap 1: slachtoffer aanspreken

Flauwvallen kan heel tijdelijk of heel lichtjes voorkomen, maar kan ook langer duren. Check daarom meteen of het slachtoffer je kan horen. Zeg bijvoorbeeld zijn naam en vraag of hij je hoort. Lok een reactie uit en als je deze niet krijgt, weet je dat het slachtoffer buiten bewustzijn is.

Stap 2: adem controleren

Borst op en neer?

Om de ernst van het flauwvallen in te schatten, moet je meteen checken of het slachtoffer nog ademt. Breng je oor naar zijn mond om goed te kunnen horen of hij nog ademt. Kijk of de borst op en neer gaat.

Slachtoffer ademt niet

Als hij niet ademt, moet meteen begonnen worden met reanimatie, meer bepaald de cardiopulmonaire massage. Dit is een combinatie van mondopmondbeademing en hartmassage.

Slachtoffer ademt wel

Ademt het slachtoffer wel nog, ga dan over naar de volgende stap.

Stap 3: benen omhoog

Als het slachtoffer nog ademt, probeer dan zo snel mogelijk de bloedcirculatie optimaal op gang te brengen. Dit wordt bevorderd door de benen van het slachtoffer op een hogere plaats te leggen dan de rest van het lichaam. Hierdoor gaat het bloed sneller naar hart en hersenen en kan het slachtoffer weer snel bij zijn positieven komen.

Stap 4: kleding los

Heeft het slachtoffer strakke kleding aan, zoals een hemd of stropdas, maak deze dan zo los mogelijk zodat het ademhalen vlotter kan verlopen. Maak ook de buikriem los en zorg voor een min of meer comfortabele houding. Houd het hoofd en nek voorzichtig naar achter; dit is beter voor de ademhaling.

Stap 5: koud water op voorhoofd

Om weer bij te komen, kan het van pas komen om het voorhoofd te bevochtigen met koud water. Dit kan bijvoorbeeld met een vochtig washandje. Eens het slachtoffer bijgekomen is, doe het dan voorzichtig aan en laat hem nog even in dezelfde positie liggen. Het slachtoffer zal immers even de tijd nodig hebben om weer normaal te kunnen functioneren.

Stap 6: andere symptomen controleren

In de meeste gevallen zal het slachtoffer zich weer geleidelijk aan beter voelen. De normale activiteiten kunnen vaak relatief snel weer hervat worden alsof er niks gebeurd is. Ga voor alle zekerheid toch na of het slachtoffer nog steeds last heeft van symptomen zoals kortademigheid, een algemeen slecht gevoel, en duizeligheid. Treedt hierin geen verbetering op, dan kan een ernstige aandoening aan de basis liggen van flauwvallen. Vraag in dat geval het advies van een arts.

Lees verder

© 2012 - 2023 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij duizeligheid en flauwvallenWat te doen bij duizeligheid en flauwvallenLicht in het hoofd worden, duizelig of evenwichtsstoornissen kan te wijten zijn aan een tijdelijke vermindering van bloe…
Hittekramp, hitteberoerte, zonnesteek: tipsHittekramp, hitteberoerte, zonnesteek: tipsHet lichaam regelt de temperatuur van het lichaam door te transpireren. Soms kan het lichaam het niet bolwerken, b.v. do…
EHBO - stabiele zijligging & Buik-Rug methodeWanneer een slachtoffer buiten bewustzijn is, en een stabiele ademhaling heeft. Moet het slachtoffer in de stabiele zijl…
Oorzaken van duizeligheid tijdens het sportenOorzaken van duizeligheid tijdens het sportenEen van de meest voorkomende kwalen tijdens het sporten, is duizeligheid. Duizeligheid tijdens het sporten kan verschill…

U hebt recht op inzage van uw gegevens bij de artsU hebt recht op inzage van uw gegevens bij de artsInzage van uw gegevens is altijd mogelijk. Elke arts, zowel de huisarts als de specialist in het ziekenhuis, slaat uw ge…
Hoeveel beweging heb je nodig?Hoeveel beweging heb je nodig?Iedereen weet dat voldoende bewegen goed voor je is. Het is gezond en je voelt je beter. Maar wanneer beweeg je genoeg?…
Bronnen en referenties
  • http://www.menselijk-lichaam.com/eerste-hulp-ehbo/wat-te-doen-tegen-flauwvallen
  • http://www.e-gezondheid.be/wat-moet-u-doen-als-iemand-flauwvalt/actueel/317 (bronnen geraadpleegd op 02/06/2016).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 15-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.