(Plotseling) wazig zien: Oorzaken, symptomen & behandelingen

(Plotseling) wazig zien: Oorzaken, symptomen & behandelingen Wanneer je televisie kijkt of aan het koken bent en je plotseling merkt dat mensen en objecten wazig worden, kan dit beangstigend zijn. Plotseling wazig zien kan verschillende oorzaken hebben, variërend van tijdelijk tot chronisch en van mild tot ernstig. Soms blijft het wazige zicht stabiel, terwijl het in andere gevallen kan verergeren. Het wazige zicht kan beide ogen betreffen of slechts één oog. Vaak gaat wazig zien niet gepaard met pijn, maar soms kan het wel optreden samen met andere symptomen zoals migraine. De oogarts zal eerst de oorzaak vaststellen en vervolgens de meest geschikte behandeling kiezen, die kan variëren van zelfzorgmaatregelen tot medicijnen, oogcorrectie, of een operatie.

Oorzaken van plotseling wazig zien

Oogaandoeningen

Astigmatisme
Astigmatisme is een aandoening van het hoornvlies, waarbij het hoornvlies onregelmatig is gevormd. Dit leidt tot wazig zicht omdat lichtstralen niet in één punt op het netvlies samenkomen. Dit effect kan optreden bij het kijken op alle afstanden.

Bijziendheid (myopie)
Bijziendheid betekent dat je moeilijkheden hebt met het scherp zien van objecten op afstand. Dit kan gepaard gaan met druk op de ogen, loensen en hoofdpijn. Deze refractiefout kan gecorrigeerd worden met een bril, contactlenzen, of refractiechirurgie zoals LASIK. In sommige gevallen kan LASIK echter ook leiden tot tijdelijk wazig zicht.

Chronische droge ogen
Als je ogen niet voldoende vochtig zijn, kan dit leiden tot wazig zien. Droge ogen kunnen worden verlicht met kunsttranen.

Conjunctivitis
Als je ogen jeuken, waterig zijn en je merkt korstig slijm op je wimpers bij het wakker worden, kan het zijn dat je conjunctivitis hebt, oftewel oogbindvliesontsteking. Dit komt vaak voor bij kinderen door onvoldoende handhygiëne en verspreidt zich snel in omgevingen zoals scholen.

Drijvers
Floaters, ook wel drijvers genoemd, zijn kleine stukjes glasvocht die rondzweven in je gezichtsveld. Ze komen vaker voor naarmate je ouder wordt en kunnen soms leiden tot wazig zien.

Hoornvliesletsel
Een klap in het oog of een object dat je oog raakt kan leiden tot een hoornvliesletsel, wat kan resulteren in wazig zicht. Medische behandeling is noodzakelijk om infecties en gezichtsverlies te voorkomen.

Netvliesloslating (ablatio retinae)
Een netvliesloslating kan plotseling wazig zicht, veel floaters en lichtflitsen veroorzaken. Dit is een ernstige aandoening die onmiddellijke medische aandacht vereist om blijvend gezichtsverlies te voorkomen.

Oculaire migraine
Oculaire migraine veroorzaakt tijdelijke visuele verstoringen, waaronder wazig zien in beide ogen. Het komt vaak voor bij mensen die migraine hebben. Het gaat vaak gepaard met licht- en geluidsgevoeligheid en het zien van halo’s of zigzagvormen. Het leidt meestal niet tot blijvende schade aan het oog.

Ouderdomsverziendheid (presbyopie)
Presbyopie is verziendheid die optreedt bij mensen boven de veertig, veroorzaakt door het verharden van de lens. Dit leidt tot wazig zicht bij het scherpstellen van dichtbij, wat soms acuut kan optreden.

Overmatig gebruik van contactlenzen
Het langdurig dragen van contactlenzen kan leiden tot wazig zicht, vooral bij onjuiste hygiëne. Het is belangrijk om de richtlijnen voor contactlensgebruik te volgen.

Retinale veneuze occlusie
Retinale veneuze occlusie gebeurt wanneer de bloedvaten die het netvlies voeden geblokkeerd zijn, wat leidt tot acuut wazig zicht en in sommige gevallen tot plotselinge blindheid.

Langdurig computergebruik kan leiden tot vermoeide ogen en tijdelijk wazig zicht / Bron: Concord90, PixabayLangdurig computergebruik kan leiden tot vermoeide ogen en tijdelijk wazig zicht / Bron: Concord90, Pixabay
Vermoeide ogen
Oogvermoeidheid door langdurig kijken naar een computerscherm, tv of werken in een slecht verlichte omgeving kan ook tijdelijk wazig zicht veroorzaken. Dit wordt vaak aangeduid als Computer Vision Syndrome en kan gepaard gaan met vermoeide oogleden, tranende ogen en doffe pijn.

Verziendheid (hypermetropie)
Verziendheid betekent dat je moeilijk objecten dichtbij kunt zien omdat je ogen zich niet goed kunnen scherpstellen. Dit wazige beeld vermindert op grotere afstanden. Verziendheid kan worden gecorrigeerd met een bril, contactlenzen of ooglaserchirurgie.

Andere aandoeningen

Beroerte
Als wazig zien gepaard gaat met symptomen zoals verlies van gevoel, moeite met spreken, duizeligheid of misselijkheid, kan dit wijzen op een beroerte. Dringende medische hulp is nodig.

Hoofdwonde
Een klap op het hoofd kan leiden tot wazig zicht door een hersenschudding of ander hersenletsel. Dit vereist medische hulp.

Oogdruppels en medicijnen
Sommige oogdruppels en antihistaminica kunnen wazig zicht veroorzaken door conserveermiddelen of als bijwerking. Kunsttranen kunnen nuttig zijn, en medicatie moet volgens de richtlijnen worden gebruikt.

Orthostatische hypotensie
Als je snel opstaat en een plotselinge daling van je bloeddruk ervaart, kan dit leiden tot wazig zicht, tunnelvisie, of tijdelijk verlies van gezichtsvermogen, vaak gepaard gaand met duizeligheid.

Zwangere vrouwen kunnen soms plotseling wazig zicht ervaren door hormonale veranderingen / Bron: PublicDomainPictures, PixabayZwangere vrouwen kunnen soms plotseling wazig zicht ervaren door hormonale veranderingen / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay
Zwangerschap
Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen tijdelijk wazig zicht en dubbelzien veroorzaken. Dit kan ook een teken zijn van zwangerschapsdiabetes of hoge bloeddruk, wat medische aandacht vereist.

Symptomen die gepaard gaan met troebel zicht

Troebel zicht kan gepaard gaan met verschillende symptomen, afhankelijk van de oorzaak. Dit omvat onder andere:
  • Bloeden uit het oog
  • Droge ogen
  • Afscheiding uit het oog
  • Slecht nachtzicht
  • Verhoogde traanproductie
  • Verlies van perifere zicht
  • Gevoeligheid voor licht
  • Slecht zien van dichtbij
  • Verlies van centraal zicht
  • Het zien van floaters of vlekken
  • Jeukende ogen
  • Pijn aan de ogen
  • Rode, bloeddoorlopen ogen

Een oogonderzoek is vaak aanbevolen bij acuut wazig zicht / Bron: Jeff Dahl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Een oogonderzoek is vaak aanbevolen bij acuut wazig zicht / Bron: Jeff Dahl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Diagnose en onderzoeken

Een uitgebreide oogonderzoek wordt uitgevoerd door een oogarts om de oorzaak van het plotselinge wazige zicht te achterhalen.

Spleetlamponderzoek

De oogarts gebruikt een spleetlamp om je ogen te onderzoeken en kan oogdruppels gebruiken om de pupillen te verwijden voor een beter zicht op de achterkant van het oog (oftalmoscopie).

Refractietest

Bij een refractietest wordt je gevraagd om letters of cijfers voor te lezen om de sterkte van je bril te bepalen. Dit helpt de arts om een geschikt brilrecept op te stellen.

Tonometrie

Een tonometrie meet de oogboldruk met een tonometer. Dit is belangrijk om aandoeningen zoals glaucoom op te sporen, die schade aan de oogzenuw kan veroorzaken.

Behandelingen voor oogproblemen

Veel oogafwijkingen kunnen worden verholpen met een bril of contactlenzen, die regelmatig moeten worden gereinigd en goed onderhouden om infecties te voorkomen. Droge ogen kunnen worden behandeld met kunsttranen. Conjunctivitis kan worden verlicht door het oog te reinigen en antibiotische oogdruppels toe te passen volgens de richtlijnen.

Bij ernstige oogaandoeningen zoals een netvliesloslating kan een chirurgische ingreep nodig zijn.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ogen en oogzorg in de winter: Problemen, symptomen en tipsOgen en oogzorg in de winter: Problemen, symptomen en tipsWie het koud heeft in de winter, grijpt al snel en gemakkelijk naar een sjaal, handschoenen en/of laarzen. Zorg voor de…
Oscillopsie: Trillende beelden zien & wazig gezichtsvermogenOscillopsie: Trillende beelden zien & wazig gezichtsvermogenOscillatie (oscillatio) is de Latijnse term voor trilling of beving. Het achtervoegsel ‘opsie’ duidt op ‘zien”. Oscillop…
Oogproblemen bij chronische nierziektenOogproblemen bij chronische nierziektenDiabetes mellitus (suikerziekte) en een hoge bloeddruk zijn niet alleen de belangrijkste oorzaken van een chronische nie…
Fuchs' hoornvliesdystrofie: Oogziekte met troebel hoornvliesFuchs' hoornvliesdystrofie: Oogziekte met troebel hoornvliesHoornvliesdystrofie van Fuchs, ook gekend als Fuchs' hoornvliesdystrofie, is een progressieve oogziekte die het hoornvli…

Zalf bij bloedverlies door anale kloofjes of scheurtjesZalf bij bloedverlies door anale kloofjes of scheurtjesBloedverlies bij de ontlasting - op het toiletpapier of in het toilet - kan het gevolg zijn van anale kloofjes, scheurtj…
Perniones: Symptomen en behandelingPerniones: Symptomen en behandelingJeuk, pijn, zwellingen en roodheid; winterhanden of –tenen in de volksmond. Ongeveer tien procent van de Nederlanders he…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)
  • Blurred Vision: Symptomen & Signs, http://www.247wellness.org/blurred-vision-symptoms-signs/,g eraadpleegd op 1 december 2016
  • Causes of Sudden Blurred Vision, http://healthblog.ivlproducts.com/blog/health-well-being-and-spirituality/causes-of-sudden-blurred-vision, geraadpleegd op 1 december 2016
  • Sudden Blurred Vision, http://www.md-health.com/Sudden-Blurred-Vision.html, geraadpleegd op 1 december 2016
  • Sudden Blurred Vision: Brain Aneurysm or What Else?, http://scarysymptoms.com/2015/06/sudden-blurred-vision-brain-aneurysm-or/, geraadpleegd op 1 december 2016
  • Sudden blurred vision: Causes and treatments, http://www.belmarrahealth.com/sudden-blurred-vision-causes-treatments/, geraadpleegd op 1 december 2016
  • What are some causes of sudden blurred vision?, https://www.reference.com/health/causes-sudden-blurred-vision-171e94e79ab8c384#, geraadpleegd op 1 december 2016
  • Afbeelding bron 1: Concord90, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Jeff Dahl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 19-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.