(Plotseling) wazig zien: Oorzaken, symptomen & behandelingen

(Plotseling) wazig zien: Oorzaken, symptomen & behandelingen Je zit televisie te kijken of te koken en plots zijn mensen en objecten wazig. Deze heel enge gebeurtenis waarbij het scherptezicht is aangetast, kent tal van mogelijke oorzaken die variëren in ernst. Wazig zien is een tijdelijke of chronische toestand. Soms blijven de oogproblemen stabiel, maar soms verslechtert het gezichtsvermogen. Afhankelijk van de oorzaak zijn beide ogen getroffen of is het wazig zicht enkel in één oog merkbaar. Meestal gaat een plotseling wazig gezichtsvermogen niet gepaard met pijn, maar wel gebeurt het troebel zien soms in combinatie met andere symptomen, zoals migraine. De oogarts identificeert eerst de oorzaak en kiest dan de meest geschikte behandelingsvorm uit. Zo zijn enkele zelfzorgmaatregelen nodig, maar ook medicijnen, een oogcorrectie of een operatie zijn voorhanden.

Oorzaken plotseling wazig zien

Oogaandoeningen

Astigmatisme
Bij de oogafwijking astigmatisme, een hoornvliesaandoening, kan je plots wazig gaan zien. Dit is het gevolg van en onregelmatig gevormde cornea (hoornvlies). Het wazig gezichtsvermogen gebeurt bij het kijken op alle afstanden. De lichtstralen vallen bij astigmatisme niet in een enkel punt samen in het netvlies.

Bijziendheid (myopie)
Bijziendheid kenmerkt zich door het troebel zien van objecten op verre afstand. Druk op de ogen, loensen en hoofdpijn zijn enkele symptomen die hiermee soms gepaard gaan. Deze refractiefout corrigeert de oogarts met een bril, contactlenzen of via refractiechirurgie (ooglaseren) zoals LASIK. Anderzijds veroorzaakt LASIK soms ook een plotseling wazig gezichtsvermogen.

Chronische droge ogen
Gezonde ogen zijn vochtig. Zijn de ogen echter onvoldoende vochtig, dan kan je hierdoor plots troebel zien.

Conjunctivitis
Als je naar bed gaat met ogen die een beetje jeukend en waterig zijn, en vervolgens ontwaakt met een wazig gezichtsvermogen en wat korstig slijm in de wimpers, dan heb je wellicht last van conjunctivitis (oogbindvliesontsteking). Deze oogaandoening komt vaak voor bij kinderen, want zij raken hun gezicht en ogen vaak aan, en wassen hun handen niet grondig. Deze oogontsteking verspreidt zich tevens gemakkelijk omdat kinderen zich dicht bij elkaar bevinden, zoals op school.

Drijvers
Floaters, ook gekend als "drijvers", komen vaker voor bij het verouderen. Dit zijn als het ware stukjes glasvochtvloeistof die rondzweven in het gezichtsvermogen. Dit leidt soms tot het plotseling troebel zien van mensen of objecten.

Hoornvliesletsel
Soms krijg je een klap in het oog of komt een voorwerp in je oog terecht. Dit veroorzaakt dan een plotseling wazig gezichtsvermogen als gevolg van een hoornvliesletsel. Een medische behandeling is nodig om ooginfecties en het verlies van het gezichtsvermogen te voorkomen bij dit oogtrauma.

Netvliesloslating (ablatio retinae)
Een netvliesloslating is gekenmerkt door een plotseling wazig zicht, overmatig veel oogfloaters en lichtflitsen (fotopsie) zien. Dit is een ernstige oogaandoening waarmee je onmiddellijk naar de oogarts moet om een permanent verlies van het gezichtsvermogen te voorkomen.

Oculaire migraine
Oculaire migraine (oogmigraine) is een tijdelijke visuele stoornis waarbij plotseling troebel zien in beide ogen optreedt, maar een kortstondig verlies van het gezichtsvermogen is ook mogelijk. Dit presenteert zich het vaakst bij mensen die last hebben van migrainehoofdpijn. Oogmigraine gaat veelal gepaard met een overgevoeligheid voor licht en geluid en zelfs het zien van halo’s of zigzagvormen behoort tot de mogelijkheden. De oogziekte lijkt alarmerend, maar leidt niet tot blijvende schade aan het oog. Oogmigraine is een vorm van migraine (aanvallen van een aura en/of eenzijdige hoofdpijn).

Ouderdomsverziendheid (presbyopie)
Presbyopie is een vorm van verziendheid die voorkomt bij veertigplussers. De lens in de ogen verhardt en dus gaat bij deze mensen de mogelijkheid tot het scherpstellen van het gezichtsvermogen verloren. Dit leidt tot een waziger beeld, wat soms acuut optreedt.

Overmatig gebruik van contactlenzen
Wanneer je contactlenzen langer dan aanbevolen gebruikt (foute contactlenshygiëne), dan veroorzaakt dit veelal een wazig gezichtsvermogen. Bij het dragen van contactlenzen volg je de richtlijnen die voor dat product gelden.

Retinale veneuze occlusie
Als de bloedvaten die het netvlies voeden geblokkeerd zijn, dan is dit in medische termen gekend als een 'retinale veneuze occlusie'. Hierdoor ga je acuut troebel zien. Plotselinge blindheid is zelfs mogelijk.

Langdurig computergebruik resulteert vaak in vermoeide ogen waardoor een plotseling wazig gezichtsvermogen mogelijk is / Bron: Concord90, PixabayLangdurig computergebruik resulteert vaak in vermoeide ogen waardoor een plotseling wazig gezichtsvermogen mogelijk is / Bron: Concord90, Pixabay
Vermoeide ogen
Vermoeide ogen veroorzaken vaak een wazig gezichtsvermogen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je lang staart naar een computerscherm, tv kijkt of soortgelijke activiteiten uitvoert in een slecht verlichte omgeving. Deze vorm van oogvermoeidheid is beter gekend als het "Computer Vision Syndrome". Andere symptomen van oogvermoeidheid omvatten vermoeide oogleden, tranende ogen en een doffe pijn.

Verziendheid (hypermetropie)
Bij verziendheid lukt het dichtbij zien van objecten minder goed omdat de ogen zich niet kunnen scherpstellen. Dit wazig beeld vermindert wanneer het voorwerp verder weg beweegt en op een bepaalde verdere afstand zie je het object weer helder. Verziendheid valt te corrigeren met corrigerende lenzen, een bril of een ooglaseroperatie.

Andere aandoeningen

Beroerte
Soms is het troebel zien in combinatie met bepaalde symptomen dermate ernstig dat dringende medische hulp noodzakelijk is. Dit is nodig wanneer een wazig gezichtsvermogen optreedt in combinatie met andere symptomen van een beroerte (onvoldoende bloedtoevoer naar de hersenen met mentale en lichamelijke symptomen), zoals het verlies van gevoel in één of beide benen, het onvermogen om te spreken of een onduidelijke spraak, duizeligheid of misselijkheid.

Hoofdwonde
Elke klap op het hoofd veroorzaakt mogelijk een wazig zicht. Een hersenschudding (mild hersenletsel door stoot tegen schedel met symptomen aan geheugen en gedrag) is bijvoorbeeld een ernstig hersenletsel waarbij deze oogproblemen optreden. Medische hulp is noodzakelijk.

Oogdruppels en medicijnen
Sommige soorten medicinale oogdruppels leiden tot een wazig zicht als gevolg van de aanwezige conserveringsmiddelen in deze oogdruppels. Kunsttranen zijn nuttig in dergelijke gevallen. Antihistaminica (allergiemedicatie) veroorzaakt tevens mogelijk droge ogen en een wazig gezichtsvermogen.

Orthostatische hypotensie
Orthostatische hypotensie vindt plaats als je snel opstaat uit een liggende of zittende houding en hierbij dan een plotse lage bloeddruk (hypotensie) optreedt. De oogproblemen zijn variabel. Soms zie je een zwarte waas over je ogen, maar ook tunnelvisie (verlies van het beeld aan de zijkant) en troebel zien komen voor. Nog anderen ervaren zelfs een tijdelijk volledig verlies van het gezichtsvermogen. Duizeligheid gaat vaak gepaard met orthostatische hypotensie.

Zwangere vrouwen ervaren soms een plotseling troebel zicht / Bron: PublicDomainPictures, PixabayZwangere vrouwen ervaren soms een plotseling troebel zicht / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay
Zwangerschap
Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap veroorzaken een wazig gezichtsvermogen en dubbelzien (diplopie) doordat de vorm en dikte van het hoornvlies verandert. Zwangere vrouwen hebben mogelijk meer last van droge ogen. Hoewel dit meestal niet ernstig is, is het plotseling troebel zien soms een symptoom van zwangerschapsdiabetes (verhoogde bloedsuikerspiegel) of een hoge bloeddruk (hypertensie).

Symptomen die gepaard gaan met een troebel gezichtsvermogen

Het belangrijkste symptoom van troebel zien is een mistig of wazig zicht van objecten. Hierdoor moet je als het ware turen om een duidelijk beeld te krijgen van het object dat je in beeld wil krijgen. Andere symptomen hangen af van de onderliggende oorzaak van het wazig gezichtsvermogen. Deze omvatten:

Bij een acuut wazig gezichtsvermogen is een oogonderzoek meestal aanbevolen / Bron: Jeff Dahl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bij een acuut wazig gezichtsvermogen is een oogonderzoek meestal aanbevolen / Bron: Jeff Dahl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Diagnose en onderzoeken

De oogarts voert een uitgebreid oogonderzoek uit om te kijken wat de oorzaak is van het plotseling wazig gezichtsvermogen.

Spleetlamponderzoek

De oogarts onderzoekt de ogen met een spleetlamp waarbij je op vraag moet kijken naar bepaalde objecten. Soms krijg je bij dit onderzoek ook oogdruppels toegediend. Deze speciale oogdruppels, gekend als mydriatica, verwijden de pupillen waardoor de arts beter de achterkant van het oog kan bestuderen. Het onderzoek waarbij hij de achterkant van de ogen bekijkt, is gekend als een "oftalmoscopie".

Refractietest

Een refractietest zorgt er voor dat de oogarts een brilrecept kan voorschrijven. Je moet hierbij letters of getallen voorlezen die op een bord of geprojecteerd tegen de muur verschijnen. De oogarts test tijdens de meting van de gezichtsscherpte verschillende brilsterktes. Zo kan je aangeven wanneer je de letters of cijfers het duidelijkst ziet.

Tonometrie

Een tonometrie is de medische term voor een onderzoek van de oogboldruk. Het gebruikte apparaat hiervoor staat bekend als een “tonometer”. De tonometer is meestal bevestigd aan de spleetlamp. Voor dit onderzoek verdooft de oogarts je ogen, waardoor het onderzoek niet pijnlijk is. Hij controleert de oogboldruk omdat een verhoogde oogboldruk mogelijk wijst op de oogaandoening "glaucoom" waarbij schade aan de oogzenuw optreedt wat leidt tot een verlies van het gezichtsvermogen.

Behandelingen aan oog of ogen

Een bril of contactlenzen verhelpen reeds vele oogafwijkingen. Het is uiteraard belangrijk om een bril regelmatig te reinigen en goed onderhouden. Maar ook contactlenzen vergen een goed onderhoud en een correct gebruik. Een foutief gebruik of het niet hanteren van een goede hygiëne veroorzaakt namelijk snel ooginfecties zoals Acanthamoeba keratitis.

Droge ogen behandelen gebeurt met kunsttranen. Maar voldoende slaap zorgt voor velen al voor een minder wazig gezichtsvermogen.

Heb je conjunctivitis, dan verlicht je de symptomen door het oog te reinigen met een en vochtig washandje. De oogaandoening valt helemaal te verhelpen met antibiotica-oogdruppels die je wel via correcte oogdruppelrichtlijnen moet nemen. Je past bovendien de antibioticakuur toe in het onaangetaste oog.

Bloeddrukschommelingen voorkom je door rustig recht te gaan staan. Treden de bloeddrukproblemen en de hiermee gepaard gaande gezondheidsklachten vaker op, dan is een huisartsbezoek aangeraden.

Voor sommige ernstige oogaandoeningen zoals een netvliesloslating, is vaak meteen een chirurgische ingreep vereist.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ogen en oogzorg in de winter: Problemen, symptomen en tipsOgen en oogzorg in de winter: Problemen, symptomen en tipsWie het koud heeft in de winter, grijpt al snel en gemakkelijk naar een sjaal, handschoenen en/of laarzen. Zorg voor de…
Oscillopsie: Trillende beelden zien & wazig gezichtsvermogenOscillopsie: Trillende beelden zien & wazig gezichtsvermogenOscillatie (oscillatio) is de Latijnse term voor trilling of beving. Het achtervoegsel ‘opsie’ duidt op ‘zien”. Oscillop…
Oogproblemen bij chronische nierziektenOogproblemen bij chronische nierziektenDiabetes mellitus (suikerziekte) en een hoge bloeddruk zijn niet alleen de belangrijkste oorzaken van een chronische nie…
Fuchs' hoornvliesdystrofie: Oogziekte met troebel hoornvliesFuchs' hoornvliesdystrofie: Oogziekte met troebel hoornvliesHoornvliesdystrofie van Fuchs, ook gekend als Fuchs' hoornvliesdystrofie, is een progressieve oogziekte die het hoornvli…

Zalf bij bloedverlies door anale kloofjes of scheurtjesZalf bij bloedverlies door anale kloofjes of scheurtjesBloedverlies bij de ontlasting - op het toiletpapier of in het toilet - kan het gevolg zijn van anale kloofjes, scheurtj…
Perniones: Symptomen en behandelingPerniones: Symptomen en behandelingJeuk, pijn, zwellingen en roodheid; winterhanden of –tenen in de volksmond. Ongeveer tien procent van de Nederlanders he…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)
  • Blurred Vision: Symptomen & Signs, http://www.247wellness.org/blurred-vision-symptoms-signs/,g eraadpleegd op 1 december 2016
  • Causes of Sudden Blurred Vision, http://healthblog.ivlproducts.com/blog/health-well-being-and-spirituality/causes-of-sudden-blurred-vision, geraadpleegd op 1 december 2016
  • Sudden Blurred Vision, http://www.md-health.com/Sudden-Blurred-Vision.html, geraadpleegd op 1 december 2016
  • Sudden Blurred Vision: Brain Aneurysm or What Else?, http://scarysymptoms.com/2015/06/sudden-blurred-vision-brain-aneurysm-or/, geraadpleegd op 1 december 2016
  • Sudden blurred vision: Causes and treatments, http://www.belmarrahealth.com/sudden-blurred-vision-causes-treatments/, geraadpleegd op 1 december 2016
  • What are some causes of sudden blurred vision?, https://www.reference.com/health/causes-sudden-blurred-vision-171e94e79ab8c384#, geraadpleegd op 1 december 2016
  • Afbeelding bron 1: Concord90, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Jeff Dahl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 04-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.