Zalf bij bloedverlies door anale kloofjes of scheurtjes

Zalf bij bloedverlies door anale kloofjes of scheurtjes Bloedverlies bij de ontlasting - op het toiletpapier of in het toilet - kan het gevolg zijn van anale kloofjes, scheurtjes of fissuren. Deze kunnen ontstaan na een moeilijke toiletgang als de ontlasting wat dikker of harder is dan normaal. De kringspier of anus rekt dan dusdanig uit dat hierbij een microverwonding ontstaat. Bij elke volgende ontlasting zorgt dit voor pijn en ongemak. Het is daarom belangrijk om het probleem direct aan te pakken door het gebruik van een reinigende en verzachtende zalf of gel die de genezing bevordert.

Zalf bij anale scheurtjes of kloofjes


Bloed bij de ontlasting of op het toiletpapier

Het kan soms best even schrikken zijn. Je gaat voor de 'grote boodschap' naar het toilet en wanneer je met toiletpapier afveegt ontdek je een hoeveelheid helder rood bloed op het papier. Wanneer je vervolgens naar de ontlasting zelf kijkt kan het voorkomen dat je hier een plasje of klodder bloed op ziet liggen. Dit kan verontrustend zijn. Als het echter om helder rood bloed gaat dan betekent dit dat het vers is. Bloed afkomstig van de darmwand - bijvoorbeeld als gevolg van een ontsteking of gezwel - zit hier vaak al langere tijd en is dan donkerrood of zelfs zwart. Helder felrood bloed is vaak niet afkomstig uit de darm maar van de anus zelf.

Anale fissuur of scheurtjes in de anus

Het kan voorkomen dat je last krijgt van een anale fissuur, kloofjes of scheurtjes in de anus. Wanneer je veel moet persen om te ontlasten of wanneer de ontlasting dik en hard is dan moet de kringspier soms te veel rekken en ontstaan er één of meerdere scheurtjes in de anus. Doordat je regelmatig ontlasting hebt krijgen deze scheurtjes of anaal fissuren nooit echt goed de kans om te helen. Bij een volgend toiletbezoek kan deze microverwonding daardoor weer opspelen. Soms is het zelfs een aanleiding voor het ontstaan van obstipatie (verstopping): bewust of onbewust gaan mensen door de gedachte aan een pijnlijke passage de ontlasting ophouden. Omdat de ontlasting hierdoor weer dikker en harder wordt verergert dit echter het probleem. Het is daarom belangrijk om anale kwetsuren met zorg te behandelen en te zorgen dat deze zo snel mogelijk weer herstellen.

Wanneer naar de dokter?

Zoals gezegd is het verlies van een kleine hoeveelheid helderrood bloed bij de ontlasting meestal onschuldig en geen reden om naar de dokter te gaan. Er kunnen echter redenen zijn om wel contact op te nemen met de huisarts. Dit geldt wanneer het bloedverlies over een langere periode blijft bestaan, het bloed echt vermengd is met de poep of wanneer je er andere ziekteverschijnselen bijkrijgt zoals ernstige buikkrampen, koorts, verminderde eetlust en gewichtsverlies.

Het gebruik van zalf om een scheurtje in de anus te behandelen

Heb je last van bloedverlies als gevolg van anale kloofjes of scheurtjes dan moet je twee acties ondernemen. Om te beginnen is het belangrijk om na elke toiletgang de anus goed schoon te maken. Op deze manier voorkom je infecties en bespoedig je het herstel van de anus. Idealiter gebruik je hiervoor een lauwwarm washandje of een vochtig gemaakt stukje keukenpapier. Wrijf hiermee niet over de anus maar dep voorzichtig om te voorkomen dat je het gebied irriteert. Ook kun je gebruik maken van vochtig toiletpapier met bijvoorbeeld aloë vera.

Daarnaast kun je de aandoening behandelen met een speciale zalf of gel die het herstel kan bespoedigen. Deze zalf kun je aanbrengen nadat het gebied gereinigd is. Bij de (online) drogist zijn hiervoor diverse producten verkrijgbaar. Uiteraard is het ook belangrijk om te zorgen dat je ontlasting weer zacht wordt.

Natusor Anaalzalf

Natusor Anaalzalf werkt verzachtend waardoor het een volgend toiletbezoek vergemakkelijkt. Doordat het tegelijkertijd ook doorwerkt op de vaatwant verklein je tevens de kans dat het probleem zich in de toekomst weer voordoet.

HemoClin Aambeiengel

HemoClin Aambeiengel is niet alleen bedoeld voor het behandelen van aambeien maar ook voor gebruik bij kloofjes en andere anale ongemakken. De gel werkt verzorgend en verkoelend waardoor je ook direct af bent van de jeuk die kan ontstaan op het moment dat de kloofjes of scheurtjes aan het helen zijn en er kleine korstjes ontstaan. Het 2QR-complex in de gel neutraliseert schadelijke bacteriën en ondersteunt het natuurlijke genezingsproces. De gel wordt geleverd met een handige applicator zodat je het niet met je vingers hoeft te doen. Indien gewenst kun je de gel dan ook gedeeltelijk inwendig aanbrengen.

HemoClin Aambeienspray

Als je liever gebruik maakt van een spray dan een zalf of gel dan kun je kiezen voor HemoClin Aambeienspray. De spray bevat hetzelfde bio-actieve 2QR-complex als de gel. De tube is zo gemaakt dat je er ook goed mee kunt sprayen wanneer je hem ondersteboven houdt. Aangeraden wordt om de spray na elk toiletbezoek te gebruiken.

Dr Swaab Aambeiendoekjes

Dr Swaab Aambeiendoekjes zijn speciaal gemaakt voor het bieden van verkoeling wanneer je als gevolg van aambeien of anale kloofjes last hebt van pijn of jeuk. De geïmpregneerde doekjes bevatten een hoge dosering werkstoffen, waaronder hamamelis, vitamines en verkoelende bestanddelen. Je kunt de doekjes na elk toiletbezoek gebruiken na het gebruik van gewoon (vochtig) toiletpapier.

Lees verder

© 2016 - 2025 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klachten van de anus tijdens de zwangerschapKlachten van de anus tijdens de zwangerschapKlachten als jeuk en pijn bij de anus komen relatief vaak voor tijdens de zwangerschap. Dit komt onder meer door de druk…
Pijn, jeuk en afscheiding uit de anus: oorzaken en symptomenPijn, jeuk en afscheiding uit de anus: oorzaken en symptomenIn dit artikel wordt onder anale klachten pijn, jeuk, afscheiding en een door een persoon gevoelde afwijking in en rondo…
Bloed in ontlasting: oorzaken van bloederige stoelgangBloed in ontlasting: oorzaken van bloederige stoelgangAls je bloed opmerkt bij een bezoek aan het toilet dan kan je ongerust worden of zelfs in paniek geraken. Bloed in de st…
Anale fissuur: pijnlijk, bloedend scheurtje in de anusAnale fissuur: pijnlijk, bloedend scheurtje in de anusEen anale fissuur is een scheurtje of wondje in de huid of het slijmvlies van de anus. Het is een onschuldige aandoening…

Oogontsteking: symptomen, oorzaak, behandeling ontstoken oogOogontsteking: symptomen, oorzaak, behandeling ontstoken oogOogontsteking symptomen zijn onder meer rode ogen, oogafscheiding en een branderig gevoel. Een oogontsteking of een onts…
(Plotseling) wazig zien: Oorzaken, symptomen & behandelingen(Plotseling) wazig zien: Oorzaken, symptomen & behandelingenWanneer je televisie kijkt of aan het koken bent en je plotseling merkt dat mensen en objecten wazig worden, kan dit bea…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lumpi, Pixabay
  • https://www.thuisarts.nl/bloedverlies-uit-anus/ik-heb-last-van-bloedverlies-uit-anus
  • https://www.mlds.nl/ziekten/anaal-fissuur/
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 14-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.