Kunnen aambeien vanzelf overgaan?

Aambeien
- Wat zijn aambeien en hoe ontstaan ze?
- Symptomen van aambeien
- Kunnen aambeien vanzelf weer overgaan?
- Herstel bevorderen: aambeiendoekjes
- Jeuk bestrijden met zalf
Wat zijn aambeien en hoe ontstaan ze?
Aambeien of hemorroïden zijn een vervelende aandoening waarbij weefsel gevuld met bloedvaten opzwelt en ontstoken raakt. Aambeien kunnen zich inwendig bevinden. Je krijgt dan last van bloedverlies zonder dat direct duidelijk is waar dit bloed vandaan komt. De aambeien kunnen echter ook gaan uitstulpen en dan spreken we van uitwendige aambeien.Om ervoor te zorgen dat we onze ontlasting op kunnen houden en er zich geen geurtjes verspreiden sluit het anale kanaal zich water- en luchtdicht af. Voor deze functie zijn flink wat aderen en bloedvaten nodig. Wanneer de ontlasting echter langdurig wat dikker is dan normaal dan kan dit ervoor zorgen dat het nodig is om veel te persen op het toilet. Tijdens dit persen komt er veel druk op de aderen en bloedvaten te staan. Dit kan er voor zorgen dat deze geleidelijk gaan uitzetten. Wie van zichzelf een probleem met de bloedsomloop heeft of last heeft van bindweefselzwakte kan ook last krijgen van aambeien zonder directe aanleiding. De neiging tot het ontstaan ervan is bovendien deels erfelijk bepaald. Ook een zwangerschap vergroot het risico op het ontstaan van aambeien.
Symptomen van aambeien
Het voornaamste symptoom van aambeien is de aanwezigheid van helderrood bloed op het toiletpapier na het afvegen. Is het bloed donkerder van kleur dan is dit een aanwijzing dat het gaat om een bloeding hoger in de darmen. Het gaat dan meestal niet om aambeien. In een later stadium kun je ook merken dat het rectum enigszins uitpuilt en ontstaat jeuk en een branderig gevoel als gevolg van de inwerking van ontlasting. De aanwezigheid van aambeien kan er bovendien voor zorgen dat je continu het gevoel hebt dat er ontlasting aan zit te komen. In werkelijkheid gaat het om de hemorroïden die op de anus drukken.Zijn bovengenoemde klachten direct ontstaan na een erg moeizame stoelgang, dan kunnen ze ook het gevolg zijn van anale kloofjes of scheurtjes, wat goed te bestrijden is met een helende en verkoelende zalf.
Kunnen aambeien vanzelf weer overgaan?
Ja, een behandeling voor aambeien is niet altijd nodig. Zeker uitwendige aambeien kunnen binnen enkele weken verdwijnen. Om te bevorderen dat de aandoening overgaat en geen medisch ingrijpen vereist is het belangrijk om te proberen niet te persen wanneer je op het toilet zit. Dit kan het probleem namelijk alleen maar verergeren. Daarnaast is het belangrijk om niet te veel tussen de billen te krabben en een goede hygiëne te betrachten. Bij voorkeur reinig je de anus na elk toiletbezoek goed met water om het risico op ontstekingen als gevolg van de inwerking van ontlasting tot een minimum te beperken.Blijkt de aandoening toch hardnekkig dan kan medisch ingrijpen noodzakelijk zijn. Een veel gebruikte methode om aambeien te behandelen is het afbinden van het weefsel met een elastiekje waarna de aambei verdroogt en binnen enkele dagen vanzelf loslaat.