Klachten van de anus tijdens de zwangerschap

Klachten van de anus tijdens de zwangerschap Klachten als jeuk en pijn bij de anus komen relatief vaak voor tijdens de zwangerschap. Dit komt onder meer door de druk op de aderen rond de anus en doordat tijdens de zwangerschap obstipatie kan ontstaan. De ontlasting blijft dan lang in de darmen zitten en wordt harder. Bij een volgend toiletbezoeken kunnen dan anale kloofjes ontstaan. Ook is de kans op het ontstaan van aambeien tijdens de zwangerschap groter. Om de huid rondom de anus soepel en elastisch te houden en de doorbloeding te bevorderen kun je gebruik maken van Curanol zalf.

Anusklachten tijdens de zwangerschap


Wat doet een zwangerschap met je lichaam?

Een zwangerschap brengt heel wat meer lichamelijke veranderingen met zich mee dan alleen een grotere buik en gewichtstoename. Door de vele hormonale veranderingen die met een zwangerschap gepaard gaan krijgen veel vrouwen last van misselijkheid, stemmingswisselingen en vermoeidheid. Daarnaast kun je klachten ervaren als pijnlijke en gespannen borsten, brandend maagzuur, dikke enkels, zwangerschapsstriemen, een sinaasappelhuid, futloos haar en pijn in de rug en heupen. Notoir zijn tevens de veranderingen in smaak en reuk die je kunt ervaren tijdens een zwangerschap. Gelukkig herstellen deze kwalen allemaal weer na de bevalling.

Klachten van de anus: jeuk, aambeien en anale kloofjes

Veel vrouwen ervaren tijdens de zwangerschap ook klachten van de anus. Wat veel mensen niet weten is dat een zwangerschap een verhoogde kans geeft op het ontstaan van aambeien. De hormonale veranderingen brengen met zich mee dat de vaatwanden van de aderen rondom de anus verslappen en door de druk van het hoofdje van de baby en de zware baarmoeder stijgt tevens de druk in de aderen. Dit zijn beide risicofactoren voor het ontstaan van aambeien. Hemorroïden - zoals aambeien ook wel genoemd worden - kunnen jeuk of een branderig gevoel bij de anus geven. Ook kun je hierdoor loze aandrang krijgen. Daarnaast kunnen aambeien gaan bloeden en helder rood bloed afgeven op het toiletpapier na een toiletbezoek. Een nare bijkomstigheid van aambeien is dat er ontlasting achter kan blijven hangen. Wanneer deze ontlasting inwerkt kan dit erg veel jeuk geven. Ga je eraan krabben dan kunnen ernstiger bloedingen ontstaan.

Tijdens de zwangerschap krijgen veel vrouwen ook last van obstipatie, een gevolg van het feit dat de darmen in de verdrukking raken en mogelijk van veranderingen in je dieet. Wanneer er langere tussenpozen tussen toiletbezoeken gaan zitten en ontlasting dus langer in de darmen blijft zitten wordt deze daarmee ook harder. Dit komt doordat de darmen vocht aan de ontlasting blijven onttrekken. Bij een volgend toiletbezoek moet de anus extra ver opengesperd worden om de ontlasting te laten passeren. Hierbij kunnen anale kloofjes ontstaan, kleine barstjes in de huid. Ook hierdoor kun je bloed aantreffen op het toiletbezoek. Je komt dan bovendien in een vicieuze cirkel terecht: elke volgende keer dat je ontlasting hebt moet deze weer langs de zich herstellende huid van de anus en kunnen de kloofjes weer gaan bloeden. Dit kan behoorlijk pijnlijk zijn.

Obstipatie voorkomen door een vezelrijk dieet

Klachten die het gevolg zijn van obstipatie kun je beter voorkomen dan genezen. Alhoewel de toenemende druk op de darmen die aanleiding kan geven tot verstoppingen niet te voorkomen is kun je wel zorgen voor een dieet dat de darmpassage zo gemakkelijk mogelijk maakt. Het is dan ook belangrijk om veel vezelrijke producten te eten. Niet alleen zijn voedingsvezels erg voedzaam en hebben ze een gunstig effect op het cholesterolgehalte, ze zorgen er ook voor dat je ontlasting soepel blijft. Helpt dit onvoldoende dan zou je ervoor kunnen kiezen om een product te gebruiken dat de ontlasting op gezette tijden opwekt zoals prunasine siroop, brooddrank of Giprocol. Besluit je een product te gaan gebruiken, bekijk dan uiteraard wel eerst in de bijsluiter of het gebruikt mag worden tijdens de zwangerschap.

Curanol zalf voor verzorging van de huid rond de anus

Heb je tijdens de zwangerschap last van de huid rond de anus dan kun je deze ook behandelen met Curanol zalf. Dit is een zalf op basis van onder meer Hamamelis virginiana, Calendula officinalis en vitamine E die de huid soepel en elastisch houdt en tevens de doorbloeding bevordert. De zalf - die veilig is voor gebruik tijdens de zwangerschap - kan meerdere keren per dag dun aangebracht worden. Door de doorbloeding te verbeteren wordt de kans op het ontstaan van aambeien verkleint. Doordat Curanol tevens vaseline bevat maakt het bovendien de passage van ontlasting makkelijker en minder pijnlijk.

Lees verder

© 2017 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aambeien: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakAambeien: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakEen aambei komt voor aan de binnenkant van de anus. De aambei kan het beste worden omschreven als een uitstulping. Aambe…
Aambeien of hemorroïden: ontstaan, symptomen, behandelingAambeien of hemorroïden: ontstaan, symptomen, behandelingOp aambeien rust een taboe, veel mensen vinden het niet fijn om over dit onderwerp te praten. Dit terwijl het misschien…
Aambeien: bloed op ontlasting, jeuk anus en branderig gevoelAambeien: bloed op ontlasting, jeuk anus en branderig gevoelLast van bloed op ontlasting, jeuk anus en branderig gevoel? Mogelijke heb je last van aambeien (hemorroïden). Aambeien…
Aambeien en rectale bloedingen: oorzaken en behandelingAambeien en rectale bloedingen: oorzaken en behandelingAambeien kunnen pijnlijk en hinderlijk zijn, maar het is niet levensbedreigend. Wie echter last heeft van rectale bloedi…

Blighted ovum - leeg vruchtzakjeBlighted ovum - leeg vruchtzakjeStel: je bent zes tot acht weken zwanger en je bezoekt voor het eerst de verloskundige. Je hebt een positieve zwangersch…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • http://www.verloskundigenwateringen.nl/zwangerschap/zwangerschapskwaaltjes/
  • https://www.mlds.nl/ziekten/aambeien/
  • http://www.nieuwsblad.be/cnt/gia29oteu
  • https://www.deonlinedrogist.nl/curanol-zalf-30gr-p-15240.html
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 16-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.