Klysma gebruiken bij verstopping / obstipatie
Wanneer je last hebt van obstipatie, oftewel een verstopping van de darmen dan kun je in een vicieuze cirkel terecht komen: poepen doet zeer dus ben je eerder geneigd het op te houden. Hoe langer je het ophoudt, des te harder wordt de ontlasting in de darmen en des te meer pijn zal de volgende keer geven. Wanneer je voor jouw doen abnormaal lang geen ontlasting hebt gehad dan kun je ervoor kiezen om een klysma te gebruiken om de poep onderin de darmen zachter te maken en je darmen te dwingen het eruit te persen.
Gebruik klysma bij verstopping
Obstipatie of verstopping
Er zijn handboeken en tevens forums volgeschreven over tips om de stoelgang regelmatig en gezond te houden. Ook voor het verhelpen van een reeds ontstane verstopping zijn er diverse tips die je kunt proberen uit te voeren. Wanneer je met obstipatieklachten naar de huisarts gaat dan kan hij je ook diverse middelen voorschrijven zoals Volcolon, Movicolon of Macrogol. Meer over het verhelpen van een verstopping lees je in het artikel
Verstopping van de darmen/obstipatie direct verhelpen.
Het is echter wel zo dat al die drankjes, poeders en vezels die je kunt innemen om van het darmprobleem af te komen van bovenaf werken. De ontlasting zit opgehoopt in de darmen en zorgt daar meestal voor een vol en opgeblazen gevoel. Wanneer je een middel inneemt dan kan dat diverse doelen dienen. Het kan darmwand-prikkelend werken en de darmperalstiek op gang helpen, het kan de ontlasting zachter en soepeler maken, deze juist vloeibaarder of glijbaarder maken of het volume doen laten toenemen. Wat geen van deze middelen echter doeltreffend kan doen is het onderste gedeelte van de ontlasting zachter maken. Dit is wel vaak nodig omdat het doordat het zo hard is minder goed naar buiten glijdt. Bovendien maakt het het pijnlijker wanneer je naar het toilet moet.
Klysma als redmiddel
Het enige middel dat goed 'van onderen' werkt is een klysma. Door vloeistof in de darm in te brengen ontstaat er een verweking en een verdunning van de daar reeds aanwezige ontlasting. Bovendien wordt de endeldarm geprikkeld, een doel dat vaak met drankjes niet effectief bereikt kan worden wanneer er al erg veel poep aanwezig is in de dikke darm. Als de hoeveelheid ingebrachte vloeistof groot genoeg is zal dit leiden tot een peristaltische bewegingen en een lediging van de darm.
Een veel gebruikt alternatief voor het klysma is de zetpil. Een zetpil met
Bisacodyl kan rectaal worden ingebracht en zal zich naar boven bewegen om op die manier een vergelijkbaar effect te bereiken. Een klysma werkt echter meestal sneller omdat dit reeds vloeibaar is. Het kan voorkomen dat iemand die niet reageert op een zetpil wel baat heeft bij het gebruik van een klysma.
Hoe gebruik je een klysma?
Het is het handigst wanneer iemand anders de klysma bij je kan toedienen, maar veel mensen nemen dit intieme klusje liever zelf op. Voor een doeltreffend en veilig gebruik van een klysma kun je het beste de volgende instructies volgen:
- Breng het klysma op kamertemperatuur door het bijvoorbeeld even tussen handen te wrijven
- Haal het dopje eraf en druk er een druppel uit om het uiteinde glibberig te maken
- Ga op de zij liggen en breng het canule in zijn geheel in de anus
- Knijp het klsyma leeg
- Trek het klysma terug terwijl je het ingeknepen houdt
- Blijf nog even liggen en houdt de billen samengeknepen
Het is erg belangrijk dat jet het klysma ingeknepen houdt wanneer je het terug naar buiten trekt. De knijpdruk eraf halen kan niet alleen beteken dat je het middel weer terug zuigt, door de zuigkracht kan het ook gebeuren dat je een stukje darm mee in het tuitje zuigt en dit is natuurlijk niet de bedoeling. Je kunt er de darm mee beschadigen zonder dat je het weet. Op YouTube zijn diverse instructiefilmpjes te vinden. Lees voor gebruik tevens altijd goed de bijsluiter. Weet je zeker dat alle vloeistof uit het klysma is gekomen maar heeft het geen effect op het opwekken van de ontlasting, neem dan contact op met de huisarts!
Hoogopgaand klysma
Op advies van een arts kun je ook een
Colex klysma of
hoogopgaand klysma gebruiken. Dit is een klysma met een veel grotere inhoud (133 ml) waaraan een langere en buigzamer canule zit en de bedoeling heeft de gehele dikke darm schoon te spoelen wanneer er de verdenking bestaat dat hierin nog opgehoopte ontlasting zit die een doorloop van nieuwere ontlasting onmogelijk maakt. Over het algemeen is hulp nodig bij het gebruiken van een hoogopgaand klysma en wordt afgeraden om dit zelf te gebruiken vanwege het risico op beschadiging van de dikke darm. Geadviseerd wordt om gebruik te maken van een bed dat in de positie van Trendelenburg gezet kan worden.
Verkrijgbaarheid van klysma's
Wil je een klysma kopen, dan kun je bij de apotheek of drogist om
Microlax 5 ml vragen. De werkzame stoffen in Microlax zijn natriumlaurylsulfo-acetaat en sorbitol en het is bedoelt voor het leegmaken van de darm. Je hebt hiervoor geen recept nodig. Naast de apotheek is Microlax ook verkrijgbaar bij het
Kruidvat en wordt meestal verkocht in verpakking van vier stuks. Microlax is goedkoop. Hiervoor betaal je rond de € 8 euro per vier stuks (ze worden niet los verkocht).
Prijzen zijn voor het laatst gecheckt in 2020.
Sommige mensen vinden het gênant om in de winkel naar een klysma te moeten vragen of deze af te moeten rekenen bij de kassa waarna een kassière vraagt of je nog vragen hebt over het gebruik van het product. Het is ook mogelijk om klysma's te bestellen via een
online drogist zoals Deonlinedrogist.nl of Drogisterij.net.