Prunasine siroop: bij obstipatie of voor darmlediging

Prunasine siroop: bij obstipatie of voor darmlediging Heb je last van obstipatie dan is het belangrijk om er snel bij te zijn. Elke dag dat de ontlasting langer uitblijft wordt het probleem groter. De ontlasting wordt dikker en harder waardoor het moeilijker wordt om naar het toilet te gaan. Het gebruik van Prunasine siroop heeft een laxerende werking waardoor je snel de aandrang zult krijgen om naar de wc te gaan en je darmen te legen. Prunasine siroop kan tevens gebruikt worden wanneer ten behoeve van een darmonderzoek in het ziekenhuis een darmlediging noodzakelijk is. Hiervoor volg je een dag lang een vloeibaar dieet en neem je eenmalig een hoge dosis Prunasine siroop in om de darmlediging in gang te zetten.

Prunasine siroop


Wat is Prunasine siroop?

Prunasine is een siroop die gebruikt kan worden als laxeermiddel wanneer je last hebt van obstipatie (verstopping) of wanneer je voorafgaand aan een darmonderzoek in het ziekenhuis je darmen moet legen maar je hiervoor geen klysma wilt gebruiken. Prunasine is gemaakt van pruimensiroop. Hieraan zijn enkele werkzame bestanddelen toegevoegd, te weten sennosiden en dexpanthenol.

Ingrediënten en werkzame stoffen

Het hoofdbestanddeel van Prunasine is pruimensiroop. De belangrijkste toegevoegde werkzame stoffen zijn sennosiden van de sennavrucht en dexpanthenol. Daarnaast bevat het methylparahydroxybenzoaat, kaliumsorbaat, glycerol, suiker (sucrose) en water.

Waarschuwing bij bepaalde aandoeningen

Prunasine siroop bevat bevat 0,65 gram suiker per ml en diabetici wordt daarom aangeraden hier op te letten. Het gebruik van Prunasine siroop wordt vanwege de aanwezige sucrose tevens afgeraden voor mensen met fructose-intolerantie, glucose-galactose-, sucrase-isomaltase-intolerantie en malabsorptiesyndroom.

Gebruik bij obstipatie of ter voorbereiding op een darmonderzoek

Prunasine wordt gebruikt voor het verhelpen van obstipatie (verstopping) of ter voorbereiding op een bariumklysma of darmonderzoek waarvoor darmlediging noodzakelijk is. Obstipatie kan door verschillende oorzaken ontstaan. De meest voorkomende oorzaak is een gebrek aan de inname van voldoende vezels. In een gezond dieet zitten voldoende vezels. Wanneer vezels de darmen bereiken en in aanraking komen met vocht zetten ze uit en stimuleren ze een gezonde werking van de darmen. Krijg je onvoldoende vezels binnen via je voeding dan kan de darmwerking verstoord worden en kan ontlasting zich gaan ophopen in de darmen. Andere veel voorkomende oorzaken van verstopping zijn het ophouden van de ontlasting (negeren van aandrang), stress, te weinig lichaamsbeweging, medicijngebruikt en Prikkelbare Darm Syndroom (PDS/IBS).

Obstipatie is een kwaal waarbij mensen vaak in een vicieuze cirkel terecht komen. Lukt het een keer een paar dagen niet om naar het toilet te gaan dan is de eerstvolgende ontlasting vaak pijnlijk omdat de poep dik en hard geworden is. Bij het ontlasten moet je dan hard persen en hierbij kunnen anale kloofjes ontstaan met enig bloedverlies. De volgende keer dat je naar het toilet gaat is het extra pijnlijk doordat deze kloofjes dan opnieuw open gaan. Dit kan er toe leiden dat je (onbewust) de ontlasting nog langer ophoudt waardoor het probleem blijft bestaan. Om deze reden is het belangrijk iets te gebruiken dat de ontlasting dunner maakt en de darmen stimuleert om de ontlasting 'er uit te werken'. In dit geval kan Prunasine siroop een uitkomst bieden.

Prunasine siroop wordt daarnaast ook wel gebruikt ter voorbereiding op een darmonderzoek. Wanneer je in het ziekenhuis een onderzoek van de dikke darm moet ondergaan dan is het meestal noodzakelijk dat je darmen leeg zijn. Hiervoor kun je een klysma gebruiken. Het is echter ook mogelijk om een darmlediging te doen door vanaf een dag voor het onderzoek enkel vloeistoffen in te nemen en daarnaast een hoge dosis Prunasine te gebruiken.

Hoe gebruik je Prunasine siroop?

Voor een optimale werking bij obstipatie gebruik je 8 tot 12,5 ml siroop per dag, bij voorkeur in één keer in te nemen. Innemen doe je voor het ontbijt of direct voor het slapengaan. Voor het afmeten van de juiste dosis kun je het meegeleverde maatcupje gebruiken. Gebruik het middel nooit langer dan twee weken achter elkaar. Zijn de problemen met de darmen dan nog niet verbeterd dan is het raadzaam om je huisarts te raadplegen. Deze zal dan onderzoek instellen naar de oorzaak van de aanhoudende verstoppingsklachten.

Gebruik je Prunasine ter voorbereiding op een bariumklysma of darmonderzoek waarvoor een darmlediging noodzakelijk is dan wordt een andere dosis gebruikt. Hiervoor dien je je eigen lichaamsgewicht eerst vast te stellen. Gebruik vervolgens vanaf de dag voor het onderzoek het volgende schema voor een optimale werking:
  • 12:00 een glas limonade of een heldere gelatinepudding
  • 13:00 een glas helder vruchtensap of water
  • 14:00 een glas helder vruchtensap of water
  • 15:00 inname van de dosis Prunasine (1 ml per kg lichaamsgewicht met een maximum van 75 ml)
  • 16:00 een glas helder vruchtensap of water
  • 17:00 een glas limonade of een heldere gelatinepudding
  • Tot 22:00 elk uur een glas helder vruchtensap of water
  • De dag van het onderzoek geen ontbijt, alleen twee glazen helder vruchtensap of water

Verkrijgbaarheid van Prunasine siroop

Prunasine wordt verkocht in flessen met een inhoud van 200 ml. Het is verkrijgbaar bij diverse (online) drogisterijen vanaf een prijs van circa € 9,00 (voor het laatst gecontroleerd in 2020). De Nederlandse registratiehouder van het product is Takeda Nederland.

Lees verder

© 2016 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verstopping van de darmen/obstipatie direct verhelpenVerstopping van de darmen/obstipatie direct verhelpenObstipatie of verstopping van de darmen kan je veel kopzorgen geven. Wanneer je blijft eten maar het lukt niet om ontlas…
Hoe verbeter ik mijn stoelgang?Hoe verbeter ik mijn stoelgang?Mensen die lijden aan obstipatie hebben te maken met darmproblemen. Obstipatie komt veel voor. Ongeveer 1 op de 3 mensen…
Klachten van de anus tijdens de zwangerschapKlachten van de anus tijdens de zwangerschapKlachten als jeuk en pijn bij de anus komen relatief vaak voor tijdens de zwangerschap. Dit komt onder meer door de druk…
Ik maak het zelf: siroopLlimonadesiroop kan je in allerlei variaties kopen in de winkel. Maar weet je dat je het ook heel gemakkelijk zelf kan m…
Metformine bij suikerziekte (diabetes type 2)Metformine bij suikerziekte (diabetes type 2)Metformine wordt vooral voorgeschreven bij diabetes type 2. Het middel behoort tot de groep biguaniden, die het glucoseg…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Peggy Marco, Pixabay
  • https://www.mlds.nl/klachten/verstopping-bij-volwassenen/
  • http://www.apotheek.nl/producten/prunasine
  • https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren-volgens-boek/preparaatteksten/s/sennosiden_dexpanthenol
  • https://www.deonlinedrogist.nl/prunasine-siroop-p-2510.html
  • Bijsluiter Prunasine (maart 2015)
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 15-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.