Aambeien of hemorroïden: ontstaan, symptomen, behandeling

Aambeien of hemorroïden: ontstaan, symptomen, behandeling Op aambeien rust een taboe, veel mensen vinden het niet fijn om over dit onderwerp te praten. Dit terwijl het misschien wel prettig is om er met anderen over te praten, ongeveer de helft van de Nederlanders heeft namelijk wel eens last van aambeien en de ongemakken die erbij horen. Wat aambeien zijn, hoe ze ontstaan en hoe ze behandeld kunnen worden kun je lezen in dit artikel. Waarom is het niet verstandig om heel lang op het toilet te zitten?

Inhoud artikel


Wat zijn aambeien

Aan het einde van de endeldarm en het begin van de sluitspier zitten zwellichamen. Dit zijn weefsels met bloedvaten, die bedekt worden door een laagje slijmvlies. De zwellichamen hebben een functie bij het afsluiten van de anus. Als ze onder druk komen te staan dan kunnen ze gaan opzetten en soms puilen ze zelfs naar buiten uit. Je spreekt dan van aambeien. Een andere naam voor aambeien is hemorroïden. Aambeien worden wel eens vergeleken met spataderen, dit zijn ook uitgezette aderen.

Soorten aambeien

  • Inwendige aambeien: bevinden zich in de endeldarm voor de anus.
  • Uitwendige aambeien: bevinden zich aan de buitenkant van de anus.

Waardoor kunnen aambeien ontstaan

  • Als je ontlasting te lang ophoudt;
  • Hard en vaak persen;
  • Door verstopping, ook wel obstipatie genoemd;
  • Een gezwel in de buik of een leverziekte, maar dit gebeurt niet vaak;
  • Een vrouw die zwanger heeft sneller last van aambeien.

Te lang op het toilet verblijven is niet goed

Het is niet verstandig om lang op het toilet te zitten. Dit lange zitten wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op aambeien (en op verzwakte bekkenspieren). Een toiletbril (open, ovaalvormig) drukt op de billen, hierdoor blijft het rectum in een lagere positie. De zwaartekracht trekt de onderste helft van het lichaam naar beneden, de verhoogde druk heeft invloed op de bloedsomloop. Bloed stroomt binnen, maar kan niet terug. Bloedvaten rond de anus en rectum worden vergroot en zuigen vol met bloed, het risico op aambeien neemt toe. Zorg ervoor dat je niet te lang op het toilet zit, neem liever geen telefoon, tijdschriften of boeken mee naar het toilet.

De klachten/symptomen bij aambeien

  • Jeuk of een wat schrijnend gevoel;
  • Het gevoel hebben dat er een bobbel (zwelling) zit;
  • Branderig gevoel;
  • Een hele vervelende pijn;
  • Aambeien kunnen gaan bloeden;
  • Aambeien kunnen ontsteken.

Voorkomen van aambeien

  • Voldoende bewegen;
  • Een regelmatige stoelgang;
  • Probeer zo min mogelijk te persen;
  • Bij aandrang direct naar het toilet gaan.

Wat als de aambeien blijven hinderen

Heb je al aambeien dan moet je natuurlijk ook letten op voldoende lichaamsbeweging, regelmatige stoelgang, zo min mogelijk persen. Verder kan een zalf of crème de klachten verlichten. Maar als de klachten blijven dan moet je opnieuw naar de arts gaan.

Mogelijke behandelingen

  • Rubber Band Ligatie (RBL): het slijmvlies en de bloedvaatjes worden afgebonden met een rubberbandje. Het slijmvlies wordt afgekneld en sterft na een paar dagen af en komt eruit tijdens de stoelgang met het rubberbandje. Bij veel patiënten zijn drie tot zes behandelingen nodig.
  • Als bovenstaande niet werkt dan is er een nieuwe techniek op komst: met behulp van een soort nietapparaat wordt er een ring van ongeveer een centimeter weggestoken, hierdoor slinkt de aambei.
  • Als aambeien zich de hele tijd buiten de anus bevinden kan een operatie worden overwogen.

Aambeien in de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap worden de afvoerende aders iets bekneld door de grote baarmoeder en de aderwand is ook tijdelijk wat weker. Hierdoor kunnen aambeien ontstaan, ze verdwijnen vaak weer na de bevalling.

Anale klachten, ga altijd naar de huisarts!

Heb je jeuk of pijn aan de anus of tref je bloed aan bij de ontlasting, bezoek de huisarts! De huisarts kan dan beoordelen waar de klachten door veroorzaakt worden. Aambeien kunnen de oorzaak zijn, maar de klachten kunnen ook wijzen op een scheurtje in de anus, een ontsteking aan de endeldarm, een poliep of darmkanker.

Tot slot

Ook na een behandeling kunnen aambeien soms terugkomen.
© 2011 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aambeien, een vervelende kwaal!Iedereen heeft aambeien! Wist u dat? Opgezette aambeien zijn een vervelende kwaal en al helemaal op een vervelende plek.…
Aambeien genezenAambeien genezenAambeien worden onderscheidt tussen inwendige en uitwendige aambeien. Ze ontstaan door het uitzetten van de adertjes in…
Hoe behandel je aambeien?Hoe behandel je aambeien?Hoe ontstaan aambeien? Ze kunnen voor een vreselijke irritante jeuk zorgen, maar ook erg pijnlijk worden als je ze niet…
Huismiddeltjes tegen aambeienHuismiddeltjes tegen aambeienAambeien zijn zeer pijnlijke, gezwollen aderen in het rectum, die in ernstigere gevallen kunnen bloeden. Aambeien gaan v…

Het syndroom van Asperger: een vorm van autismeHet syndroom van Asperger is een vorm van autisme. Bij Asperger heeft de persoon in kwestie een normale tot hoge intelli…
Psychische aandoeningen: dissociatieDissociatie komt vaker voor dan we denken: we dagdromen wel eens en lijken dan even van de wereld te zijn. Pas wanneer h…
Bronnen en referenties
  • Zorg van nu: kwartaalblad voor inwoners van Noord-Holland Noord (zomer 2011)
  • De Medische Encyclopedie
  • https://www.metronieuws.nl/lifestyle/fit-gezond/2024/11/telefoon-mee-naar-toilet-niet-doen-artsen/ (geraadpleegd op 30 november 2024)
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 30-11-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.