Hoe behandel je aambeien?
Hoe ontstaan aambeien? Ze kunnen voor een vreselijke irritante jeuk zorgen, maar ook erg pijnlijk worden als je ze niet tijdig behandeld. Maar hoe ga je om met aambeien? Hoe moet je aambeien behandelen? En nog veel belangrijker hoe voorkom je dat je aambeien krijgt in de toekomst?
Wat zijn aambeien?
Aambeien bestaan uit weefsel met bloedvaten, zogenoemde zwellichamen. Iedereen heeft aambeien, ze behoren tot de anatomie van je anale kanaal. Deze zwellichamen kunnen onder hoge druk komen te staan wanneer je bijvoorbeeld vaak hard moet persen. De druk in de bloedvaten loopt op en kunnen gaan uitzetten. Je praat over aambeien wanneer je zwellingen zodanig geïrriteerd zijn dat je er continu last van hebt. Als je de aambeien niet behandeld kunnen ze steeds groter worden en buiten de anus gaan komen. Maar liefst één op de twee mensen heeft last van aambeien. Meestal begint het met een jeukerig gevoel, wat vervolgens van kwaad tot erger zal worden. Ondanks dat 50% van de mensen hier last van heeft wordt er toch vaak uit schaamte niet over gepraat. Er bestaan diverse soorten aambeien, namelijk:
- Inwendige aambeien: Deze aambeien zijn nauwelijks zichtbaar en zijn over het algemeen niet pijnlijk, maar kunnen wel bloeden. Deze aambeien liggen boven de sluitspier en kunnen gaan bloeden bij hevige ontlasting en persen.
- Uitwendige aambeien: Deze aambeien zitten ter hoogte van de sluitspier en kunnen tijdens het persen uit de anus komen. Tijdens het persen ontstaat veel jeuk en pijn rond de anus.
- Uitpuilende aambeien: Als een inwendige aambei door toedoen van de kringspier is verzakt spreekt men van uitpuilende aambeien. Deze aambeien kunnen bij de ontlasting naar buiten komen en vervolgens later weer terugtrekken naar binnen. Soms komt er ook een bepaald soort slijm uit.
- Getromboseerde aambeien: De vorm van aambeien kan heel pijnlijk zijn. Dit komt omdat de aambeien bekneld raken en hierdoor bloedingen kunnen gaan stollen. Zo’n stolsel wordt ook wel ‘trombus’ genoemd.
Hoe ontstaan aambeien?
Als de druk op je anale bloedvaten te hoog wordt ontstaan er zwellingen die kunnen leiden tot aambeien bij zowel mannen als vrouwen. Ongeveer 50% van de mensen heeft last van aambeien. Van alle factoren die aambeien veroorzaken is vooral de stoelgang de meest bepalende factor. Als je door het eten harde ontlasting krijgt zul je meer moeten persen, waardoor de bloedvaten onder druk komen te staan. Als dit vaak genoeg gebeurt kan dit ernstige gevolgen hebben. De kans op aambeien wordt groter als je:
- Ouder dan 25 jaar bent
- Als het erfelijk bepaald is
- Zwanger bent
- Overgewicht hebt
- Hard perst bij de stoelgang
- Last heb van verstopping
De symptomen van aambeien
Symptomen zijn er altijd bij aambeien. Van jeukerigheid tot hevige pijn. Symptomen van aambeien worden ingedeeld in categorieën. Een soort van gradaties, namelijk:
Graad 1: Bij deze vorm van aambeien is het aambeienweefsel licht vergroot. Het is nog inwendig en niet te zien van buitenaf. Je hebt last van de volgende symptomen:
- Jeuk
- Branderig
- Eventueel ook bloedverlies tijdens stoelgang
Graad 2: In dit stadium zin de aambeien niet meer volledig inwendig en zullen ze langzaam naar buiten treden. Ze zijn duidelijk vergroot en zitten in het gebied rond de anus. Je hebt last van de volgende symptomen:
- Jeuk
- Branderig
- Het is extra gevoelig tot zelf pijnlijk
- Aambeien kunnen met de ontlasting naar buiten komen en gaan vanzelf weer teruggaan
Graad 3: De aambeien zijn nu behoorlijk gegroeid en zullen buiten de anus gaan zakken. Zonder hulp kun je ze niet terug duwen. Dit is ook zeer pijnlijk. Je hebt last van de volgende symptomen:
- Jeuk
- Hevige pijn
- De aambeien zijn voelbaar en kan zeer oncomfortabel gaan voelen
Graad 4: De aambeien zijn nu nog verder gegroeid en zijn nu zo groot dat ze niet meer teruggeduwd kunnen worden in de anus. Je hebt last van de volgende symptomen:
- Jeuk
- Zeer hevige pijn
- Zitten is nauwelijks mogelijk en doet ook verschrikkelijk pijn
Het voorkomen van aambeien
Het is belangrijk om te weten wat de oorzaken zijn van aambeien, maar als je het kan voorkomen is dat natuurlijk veel prettiger. Er zijn een aantal dingen heel belangrijk om te voorkomen dat je aambeien kan krijgen. Je kan bijvoorbeeld denken aan een goede evenwichtige voeding, anale hygiëne en voldoende beweging. De volgende punten zijn belangrijk ter voorkoming van aambeien:
- Drink voldoende water, hierdoor is de kans op verstopping een stuk minder
- Vermijd zoveel mogelijk witter suikerproducten, dit kan tot verstopping leiden
- Voldoende vezels eten in je maaltijden
- Voldoende lichaamsbeweging
- Niet te lang blijven stilzitten
- De sluitspier kun je oefenen door samen te trekken en te ontspannen, hierdoor zullen de spieren en het weefsel sterker worden
- Probeer niet te hard te persen tijdens de stoelgang
- Stel het toilet niet uit, als je moet dan moet je
- Wees voorzichtig met het afvegen van je billen, hierdoor kan weefsel onnodig beschadigen
- Als je last van aambeien hebt kan je beter met warm water schoonmaken in plaats van met WC papier
Lees verder