Aandoening: Aambeien

Aandoening: Aambeien Iedereen krijgt er ooit mee te maken. Er wordt onder de mensen weinig over gepraat dus het is logisch als je er niks over weet. Aambeien zijn uitgezakte zwellichamen die in de anus zitten. De ene heeft er meer last van dan de ander. Wat kun je er precies tegen doen en hoe voorkom je dat je aambeien krijgt?

Inhoud


Aambeien

Aambeien zijn eigenlijk bloedvaten die opgezwollen zijn. Je kan het vergelijken met spataderen, maar dan aan de binnenkant van je anus. Ze zitten aan het einde van de endeldarm en aan het begin van de sluitspier en het heeft een dun laagje slijmvlies.. Het is een erg pijnlijk en geeft een branderig gevoel na de stoelgang. Soms steken ze uit de anus en kan het gaan ontsteken en bloeden. Het bloeden kan ook van iets anders komen, maar dat kan alleen je huisarts vaststellen.

Oorzaak

Er zijn een aantal oorzaken te noemen waardoor je aambeien kan krijgen:
  • Harde ontlasting
  • Te lang op het toilet zitten
  • Te weinig bewegen
  • Overgewicht
  • Diarree
  • Zittend beroep
  • Als je ouder wordt
  • Door zwangerschap

Behandeling

Rubberbandligatie

De uitgezakte zwellichamen worden met een elastiek afgebonden zodat het slijmvlies afsterft. Het duurt dan even een paar dagen voordat de ontlasting weer normaal is en het elastiek komt er dan vanzelf uit.

Schroeitechniek

Met deze behandeling wordt er met een infrarood lichtje bij de aambeien geschenen en worden ze weggeschroeid.

Inspuittechniek

Bij deze behandeling wordt er een vloeistof onder de aambeien gespoten. Hierdoor komt het slijmvlies weer op de goede plaats terecht.

Medicijnen

De dokter kan zalf en/of zetpillen voorschrijven. Deze helpen om de druk, pijn en jeuk te verminderen. Ook zorgen ze er voor dat de aambeien wat verschrompelen waardoor de druk enorm kan afnemen.

Klachten

Als je op het toilet zit en je veegt af, dan kan er helder rood bloed op het papier verschijnen. Er kan ook lekkage optreden waardoor het gaat jeuken. Soms kan het zijn dat er door de uitgezakte zwellichamen een prop gevoel kan ontstaan. Aambeien kunnen gaan branden, jeuken en pijn veroorzaken wanneer je op het toilet zit.

Wat te doen tegen aambeien?

  • Als je naar het toilet moet, direct gaan en niet ophouden
  • Als je op het toilet zit, en het lukt niet, ga dan niet te hard persen omdat er anders kans is op scheurtjes in de anus of aambeien
  • Veel bewegen
  • Gezonde voeding, hierdoor verzacht de ontlasting
  • Veel drinken (1,5 liter per dag)
  • Geen ontbijt overslaan

Wanneer contact opnemen met je huisarts?

Vaak gaan je aambeien vanzelf weg. Indien dit na langere tijd nog steeds niet het geval is kun je het beste even contact opnemen met je huisarts. Sowieso is het belangrijk om even contact op te nemen indien je veel vaker aambeien hebt, dus chronisch, je koorts krijgt wanneer je aambeien hebt, je vaak bloed hebt tijdens de ontlasting of je heel plotseling felle steken en pijn hebt rond de anus. Bloedverlies tijdens de ontlasting komt duiden op een ontsteking van de darmen, een poliep of een tumor. Indien je twijfelt kan je altijd je huisarts raadplegen.

Lees verder

© 2010 - 2024 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aambeien of hemorroïden: ontstaan, symptomen, behandelingAambeien of hemorroïden: ontstaan, symptomen, behandelingOp aambeien rust een taboe, veel mensen vinden het niet fijn om over dit onderwerp te praten. Dit terwijl het misschien…
Aambeien, een vervelende kwaal!Iedereen heeft aambeien! Wist u dat? Opgezette aambeien zijn een vervelende kwaal en al helemaal op een vervelende plek.…
Aambeien en pijn bij de ontlastingAambeien en pijn bij de ontlastingAambeien zijn klachten die veel voorkomen. Ze veroorzaken pijn en hinder bij de ontlasting. Een klacht waarmee je missch…

Wat te doen bij aften?Wat is een aft? Een aft is een zweertje wat vaak in de mond voor komt. Aften kunnen meerdere oorzaken hebben. Een aft is…
Lichen planus (jeukende uitslag)Lichen planus (jeukende uitslag)Lichen planus wordt ook wel lichen ruber planus genoemd. Deze aandoening komt zowel bij vrouwen voor als bij mannen. Het…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kropekk Pl, Pixabay
  • http://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/aambeien.htm
  • http://www.kring-apotheek.nl/zz/zz01.html
  • http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Klachten___ziektes/Aandoeningen/Aambeien.aspx?mId=10701&rId=29
  • http://www.huidinfo.nl/aambeien.html
  • https://www.mlds.nl/ziekten/aambeien/
Rozanne (218 artikelen)
Laatste update: 17-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.