Bloed in ontlasting: oorzaken van bloederige stoelgang

Bloed in ontlasting: oorzaken van bloederige stoelgang Als je bloed opmerkt bij een bezoek aan het toilet dan kan je ongerust worden of zelfs in paniek geraken. Bloed in de stoelgang is dan ook een verontrustend fenomeen. De oorzaken van bloed in de stoelgang kunnen vrij onschuldig zijn, zoals bij aambeien, maar kunnen ook wijzen op ernstige aandoeningen zoals chronische darmziekten. Denk bijvoorbeeld aan colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn. Belangrijk is om te kijken naar de kleur van het bloed en eventuele bijkomende symptomen. Waarop wijst een helderrode kleur van de ontlasting, en waar moet aan gedacht worden bij een eerder donkerrode kleur van de stoelgang?

Bloed in de stoelgang

Mensen zijn gewoon bloedverlies te zien als een alarmsignaal. Als je bloedverlies opmerkt als je naar het toilet bent geweest, dan is het van belang om grondig te onderzoeken wat de oorzaak ervan is. Bloed in de ontlasting kan meerdere oorzaken hebben, waarvan sommige al ernstiger zijn dan andere. Ook al is het een erg irritante zaak en heb je schaamte om erover te praten met een arts, toch is het van groot belang om dit probleem niet te laten aanslepen. Zeker als de bloederige stoelgang niet eenmalig is maar enkele dagen of weken blijft aanhouden is het cruciaal om geen tijd te verliezen. Naar de dokter gaan voor verder advies is dan ook de enige boodschap.

Donkerrood bloed in ontlasting

Donkerrood bloed betekent vaak dat er een ernstiger oorzaak aan de basis ligt van de bloeding. Deze bloedingen kunnen gepaard gaan met andere ziekteverschijnselen zoals koorts, gewichtsverlies en diarree. Vaak gaat het om chronische bloedingen die erg nauwkeurig medisch opgevolgd moeten worden. Soms verdwijnen ze een tijd maar na een periode treden ze mogelijk weer op. Mogelijke oorzaken in dit geval:

Darmpoliepen

Darmpoliepen zijn zwellingen in het slijmvlies van de darm. Meestal is dit fenomeen goedaardig en kan het snel opgelost worden. Toch is waakzaamheid geboden want op de lange termijn kunnen darmpoliepen leiden tot darmkanker.

Chronische darmontsteking

Colitis ulcerosa is een chronische ontsteking van de dikke darm die erg irritante symptomen met zich kan brengen, afhankelijk van de intensiteit van de ziekte. Meestal is het bloed donkerrood van kleur en kan het in relatief grote hoeveelheden voorkomen. Soms is er bij de bloeding ook slijm, wat erg verontrustend kan zijn. In erge gevallen kan er ook sprake zijn van darmkrampen, koorts, hevige buikpijn, bloedarmoede en ijzertekort. Ontstekingsremmende medicijnen zijn aanbevolen in dit geval.

Ziekte van Crohn

De symptomen van de ziekte van Crohn zijn erg vergelijkbaar met deze van colitis ulcerosa, met als belangrijk verschil dat de ziekte van Crohn ook kan slaan op andere delen van het spijsverteringskanaal. Waar colitis ulcerosa enkel te maken heeft met de dikke darm, kan Crohn ook de dunne darm en de maag aantasten. Crohn en colitis zijn beide chronische ziekten die ook wel IBD's of Inflammatory Bowel Disease (darmonstekingsziekten) genoemd worden. Ontstekingsremmende medicatie en een goede opvolging van het ziekteverloop zijn noodzakelijk.

Darmkanker

Darmkanker is een van de ergste aandoeningen die bloedingen bij de stoelgang kunnen veroorzaken. Net zoals bij alle kankers hangt de kans op genezing vaak af van het stadium van de kanker waarin de diagnose is gesteld. Hoe sneller in de ontwikkeling van de kanker er wordt ingegrepen, hoe beter.

Bloed: donker tot zwart

Heb je stoelgang die erg donker is en zelfs naar zwart neigt? Dan betekent dit dat de bloeding zich hoger in het spijsverteringskanaal heeft afgespeeld, zoals de dunne darm of de maag. Door het transport van de stoelgang naar het einde van het spijsverteringskanaal, de sluitspier, is het bloed van kleur veranderd en donkerder geworden. Hier gaat het doorgaans om een maagprobleem, zoals een maagzweer of maagkanker.

Helderrood bloed in de stoelgang

Vaak kan je al iets afleiden uit de kleur van het bloed. Merk je op het toiletpapier een beperkte hoeveelheid helderrood bloed, dan is de kans groot dat een van de volgende oorzaken aan de grondslag ligt van de bloeding:

Gesprongen adertje

Een vrij onschuldige manier van bloeding bij het toiletbezoek is het opengesprongen adertje. Dit komt voor wanneer bloedvaatjes onder druk komen te staan bij het persen. Dit probleem herstelt zich vrij snel en is meestal maar een eenmalig fenomeen. De arts zal aanraden om minder druk te zetten bij het persen en voorts af te wachten.

Kloof of anale fissuur

Helderrood bloed kan ook te maken hebben een anale kloof of fissuur in de sluitspier. Kloofjes kunnen tot licht bloedverlies leiden en kunnen doorgaans verholpen worden met een verzachtende zalf. Als de kloven erg hardnekkig zijn kan er een ingreep aanbevolen worden om het probleem op te lossen.

Anale fistel

Een anale fistel is een pijpvormige zweer tussen de sluitspier en de huid rondom de anus. Als je last hebt van een anale fistel kan je bloed verliezen via de stoelgang. Bovendien kan de stoelgang ook slijm en etter bevatten. Een anale fistel vereist bijna altijd een chirurgische ingreep.

Aambeien

Aambeien (ook wel "speen" genoemd) zijn een soort van spataders in de anus die opengereten worden telkens de stoelgang het lichaam verlaat. Dit kan pijnloos zijn maar in ernstige gevallen kan het persen erg pijnlijk worden. In de meeste gevallen worden aambeien bestreden met een zalf, gel of spray, maar ook zetpillen behoren tot de mogelijke behandelingen. In ernstige gevallen zijn zijn ook ingrepen mogelijk, zoals bijvoorbeeld het "droogspuiten" of verwijderen van de aambeien.
Enkele voorbeelden van aambeienzalfjes en crèmes die de klachten kunnen doen verminderen:
  • Sperti
  • Curanol
  • Theranal
  • Epianal (zetpil)

Lees verder

© 2012 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloed bij ontlasting kat en kitten: symptomen en oorzakenBloed bij ontlasting kat en kitten: symptomen en oorzakenBloed bij de ontlasting kan voor de eigenaar van een kat verontrustend zijn. Bloed bij de ontlasting bij katten hoeft ec…
Bloed in poep van de hondBloed in poep van de hondHet is niet smakelijk, maar het is als baas wel goed om te weten hoe de ontlasting van uw hond er uit ziet. Dan valt blo…
Rode ontlasting: oorzaken van rode poep of diarreeRode ontlasting: oorzaken van rode poep of diarreeRode ontlasting of rode diarree hoeft niet per se te wijzen op bloed in ontlasting. Rode poep of rode diarree kan wijzen…

Overmatig transpirerenOvermatig transpirerenHyperhidrosis is de medische term voor te veel transpireren. Meestal is er geen onderliggende oorzaak te vinden. Er zijn…
Mannelijke depressiviteit: wat als een man depressief is?Mannelijke depressiviteit: wat als een man depressief is?Depressiviteit kan veel psychisch en/ of fysiek letsel aan het lichaam toebrengen, indien er niet tijdig op wordt gereag…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ontlasting#Bloed
  • www.kennisring.nl
  • http://bloedbijontlasting.com (bronnen geraadpleegd op 24/05/2016).
Reacties

Jan, 11-05-2019
Mijn vriendin had eenmalig helderrood bloed in de ontlasting. Wat kan dat zijn. Nu heeft ze normale stoelgang. Ik maak mij ongerust Reactie infoteur, 15-05-2019
Beste Jan,

Eenmalig bloedverlies bij de ontlasting hoeft niet altijd zorgwekkend te zijn. Dit kan meerdere oorzaken hebben, zoals bijvoorbeeld te hard drukken bij het poepen.
Wanneer het bloedverlies opnieuw optreedt kan het echter aangeraden zijn om naar een arts te gaan.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Cis, 21-03-2018
Hallo ik vond al twee keer bloed in mijn stoelgang, de eerste keer meer dan de tweede keer.
Ik weet niet wat dit is? Ik heb geen pijn, niet in mijn buik maar ook niet aan mijn aars. Reactie infoteur, 22-03-2018
Beste,

Als je bloed in de stoelgang ziet dan kan dit meerdere oorzaken hebben.
In jouw geval zijn er alvast tal van goede signalen: je hebt geen pijn, en de tweede keer was er al minder bloed. Mogelijk is er bij het persen een adertje gesprongen en zal zich dat geleidelijk aan herstellen. Hierdoor zullen de klachten mogelijk verdwijnen.
Blijven de symptomen zich herhalen dan is het best om even contact op te nemen met een arts.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 20-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.