Anale trombose: symptomen, oorzaken, behandeling & tips

Anale trombose: symptomen, oorzaken, behandeling & tips Bij een anale trombose kan je last hebben van hevige pijn in de anus. Dit komt doordat er zich een bloedklonter heeft gevormd bij de uitgang van de anus. Dit bloedstolsel ontstaat doorgaans in een langdurig aanwezige aambei en vormt een soort van bultje of knobbeltje aan de rand van de anus. Voorts kan je bij een anale trombose ook klachten hebben als branderigheid, anale jeuk en bloedverlies bij de stoelgang. De belangrijkste oorzaken van anale trombose zijn aambeien en druk op de anus, zoals bijvoorbeeld bij zwangerschap. In de meeste gevallen verdwijnt de anale trombose vanzelf na een tiental dagen, maar bij erg hevige pijn kan een operatie aangewezen zijn. Je kan de symptomen van anale trombose verlichten door een aambeienzalf te gebruiken en door stoelgangbevorderende supplementen in te nemen. Welke tips kunnen nuttig zijn bij de behandeling van een anale trombose?

Trombose in de anus

De medische term trombose komt neer op de vorming van een bloedklonter in een ader in het lichaam, zoals bijvoorbeeld bij een hersentrombose of een diepe veneuze trombose. In vergelijking met deze twee ernstige vormen van trombose is een anale trombose relatief onschuldig. Bij een anale trombose ontstaat de bloedklonter in het uiteinde van de anus of er net buiten. Een anale trombose kan voor vervelende symptomen zorgen maar is in de meeste gevallen ongevaarlijk. Toch kan er bij ernstige klachten een operatief ingrijpen noodzakelijk zijn.

Symptomen anale trombose

Bij een trombose in de anus is er sprake van een knobbeltje of bultje in het onderste gedeelte of bij de uitgang van de anus. Deze bult bij de anus treedt vaak plotseling op en kan je danig verrassen. De knobbel kan hevige pijn veroorzaken bij het toiletbezoek, maar ook constant aanwezig zijn. De pijn wordt heviger bij het zitten of het stappen, en kan je dagelijkse activiteiten erg bemoeilijken. De bult kan donkerrood of blauw van kleur zijn en bij het toiletbezoek openspringen. In dat geval is er sprake van bloedverlies bij de stoelgang. Bovendien kan een anale trombose anale jeuk en branderigheid veroorzaken.

Oorzaken anale trombose

Een van de belangrijkste oorzaken van een anale trombose is een hardnekkige aambei die niet optimaal genezen is. In dat geval ontstaat er verklontering van bloed in de aambei, wat leidt tot een anale trombose. Voorts kan een anale trombose optreden als een complicatie van een anusontsteking, waarbij de druk op de anus een negatieve invloed heeft op een vlotte stoelgang. Ook constipatie en verzakking van de endeldarm kunnen leiden tot een anale trombose. Bij zwangere vrouwen ontstaat er een sterke druk op de endeldarm waardoor de kans op het ontwikkelen van aambeien en anale trombose groter wordt. Mensen die langdurig zitten zouden ook meer last hebben van aambeien en anale trombose. Wat voeding betreft kan sterk gekruid en pittig eten de anus irriteren en een anale trombose in de hand werken. Tenslotte zou ook het overmatig consumeren van sterke alcoholische dranken een rol spelen bij de ontwikkeling van een trombose in de anus.

Behandeling anale trombose

Toestand patiënt

Bij de keuze van de behandelingsvorm van een anale trombose zal de arts in de eerste plaats kijken naar de algemene toestand van de patiënt. Hierbij zal de grootte en de kleur van de bult op de anus een rol spelen, net als de mate van de pijn die ervaren wordt. Ook in hoeverre de pijn invloed heeft op het dagelijks leven van de patiënt wordt hierbij in overweging genomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan klachten als: vermindering van eetlust, niet of onvoldoende kunnen slapen omwille van de pijn, geen professionele activiteiten kunnen uitvoeren, enz...

Pijnstillers

Pijnstillers kunnen de pijnklachten bij anale trombose verminderen. Afhankelijk van de mate van de pijn kan men kiezen voor paracetamol, NSAID’s als ibuprofen, of sterkere pijnstillers, zoals bijvoorbeeld Tramadol. Pijnstillers die codeïne bevatten worden doorgaans afgeraden omdat codeïne vaak constipatie als bijwerking heeft. Constipatie kan leiden tot verergering van anale klachten zoals aambeien, anusontsteking of anale trombose.

Warm zitbad

Net als in geval van aambeien of een perianaal abces kan een warm zitbad de symptomen bij anale trombose verminderen. De warmte ontspant de sluitspier en verzacht mogelijk de pijn.

Aambeienzalf

Het aanbrengen van een zalf of crème tegen aambeien kan soelaas bieden bij de behandeling van een anale trombose. Het voordeel van deze soort zalven is dat ze lokaal werken en een pijnstillend verdovend effect hebben. Ook wanneer er sprake is van anale jeuk kan aambeienzalf nuttig zijn. Enkele voorbeelden van aambeienzalven die kunnen gebruikt worden in geval van anale trombose:
  • Sperti
  • Curanol
  • Hemoclin Aambeiengel

Mogelijke oplossingen

Anale trombose verdwijnt vanzelf

In de meeste gevallen levert een anale trombose erg vervelende klachten op, maar verdwijnt ze ook weer vanzelf. Doordat het lichaam de bloedklonter geleidelijk aan afbreekt zullen de klachten langzaamaan verminderen. Hierbij moet je rekening houden met een periode van een week tot 10 dagen, maar soms verdwijnt de bult op de anus al na een vijftal dagen.

Operatie

Wanneer de anale trombose erg veel last oplevert en voor hevige pijn zorgt, kan een operatie noodzakelijk zijn. Onder lokale verdoving zal dan een incisie gemaakt worden om de bloedklonter te verwijderen. Na deze ingreep treedt er mogelijk nog wat bloedverlies op, maar uiteindelijk zal de pijn verminderen en de wonde genezen. Aanvullend kan men op de getroffen plek verzachtende aambeienzalf aanbrengen en de pijnklachten behandelen met pijnstillers.

Tips bij anale trombose

Bij een anale trombose is het belangrijk om te zorgen voor een vlotte stoelgang. Een moeilijke stoelgang kan de symptomen immers verergeren en het genezingsproces vertragen. Om die reden is het nuttig om voedsel te eten dat veel vezels bevat. Enkele voorbeelden van vezelrijke voeding zijn: volkorenbrood, peulvruchten, noten en verse groenten en fruit. Voorts is het ook belangrijk om veel water te drinken zodat het lichaam afvalstoffen vlotter kan afvoeren. Sterke kruiden en alcohol zijn erg prikkelend voor het spijsverteringsstelsel en de anus en dienen beperkt of vemeden te worden. Voorts kan ook lichaamsbeweging zorgen voor een betere stoelgang. Eventueel kan je ook suppelementen innemen die stoelgangbevorderend werken.
Enkele voorbeelden daarvan zijn:
  • Jacob Hooy Stoelgangsthee
  • New Care Stoelgang
  • Lucovitaal Stoelgang Stimuleren

Lees verder

© 2020 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anusbultjes (anale knobbeltjes): Oorzaken en symptomenAnusbultjes (anale knobbeltjes): Oorzaken en symptomenVia de anus verlaat de ontlasting het lichaam. Op de anus bevinden zich af en toe bultjes. Dit kent meerdere milde oorza…
Trombose, wat en hoe?Trombose, wat en hoe?Bij trombose ontstaan er stollingen in het bloed, waardoor onder andere herseninfarcten en hartinfarcten kunnen ontstaan…
Anale fistel: Vorming tunnel tussen rectum en huid rond anusAnale fistel: Vorming tunnel tussen rectum en huid rond anusEen fistel is een abnormale tunnel (verbinding) tussen twee lichaamsstructuren. Af en toe kampen patiënten met een anale…
Zware benen? Tips om trombose en flebitis te voorkomenZware benen? Tips om trombose en flebitis te voorkomenEen pijnlijk en zwaar gevoel hebben in de benen kan wijzen op meerdere achterliggende oorzaken, zoals bijvoorbeeld obesi…

Innestelingsbloeding: Bloedverlies bij begin zwangerschapInnestelingsbloeding: Bloedverlies bij begin zwangerschapSommige vrouwen ervaren tijdens de vroege zwangerschap een innestelingsbloeding. Dit is een milde vaginale bloeding die…
Sikkelcelcrisis: Pijn door zuurstoftekort in lichaamsdelenSikkelcelcrisis: Pijn door zuurstoftekort in lichaamsdelenRode bloedcellen zijn meestal rond. Door hun vorm kunnen ze gemakkelijk door het lichaam bewegen. Maar wanneer een patië…
Bronnen en referenties
  • https://www.polikliniekdeblaak.nl/aambeien/anale-trombose/
  • www.chirurgiegent.be/nl/patiënten/diagnose-en-behandeling/algemene-chirurgie/aambeien
  • https://www.huidhuis.nl/huidaandoening/aambeien
  • www.dokterderuyter.be/operatie-aambeien
  • https://www.henw.org/artikelen/behandeling-acuut-getromboseerde-anale-randvenen
  • https://www.newpharma.nl/cnt/art/158/aambeien-meer-weten-om-ze-te-kunnen-voorkomen.html
  • http://www.mznl.be/sites/default/files/brochures/hemorrhoiden_aambeien.pdf
  • https://proctologiekliniek7.webnode.nl/aandoeningen/anale-trombose/
  • www.dokterjohn.be/aambeien-thrombose.html
  • https://www.stopdarmkanker.be/wat-is-darmkanker/31-vragen-antwoorden/heeft-iemand-met-aambeien-een-verhoogde-kans-op-darmkanker/
  • www.chirurgiegent.be/nl/patiënten/diagnose-en-behandeling/algemene-chirurgie/aambeien (bronnen geraadpleegd op 08/01/2020).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 21-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.