Wat te doen tegen constipatie? Tips bij verstopping

Wat te doen tegen constipatie? Tips bij verstopping Stel je hebt een enorme aandrang om naar de wc te gaan en eens je er bent lukt het maar niet. Je blijft met een opgeblazen gevoel achter en begint al te vrezen dat het ook de volgende keer niet zal lukken. Dan kan het zijn dat je te maken hebt met constipatie of obstipatie. Constipatie of verstopping is het niet of te weinig produceren van stoelgang en kan leiden tot buikkrampen, buikpijn of problemen aan de anus. Het eten van voldoede vezels kan verlichting van de klachten brengen. Ook probiotica kunnen helpen om een betere balans in de darmen te bewerkstelligen waardoor je stoelgang vlotter zal verlopen. Het gebruik van laxeermiddelen is daarentegen slechts aangeraden op korte termijn. Welke tips zijn nog zoal nuttig bij de behandeling van constipatie of verstopping?

Wat is constipatie of verstopping?

Verstopping of constipatie is een vervelende kwaal die heel wat mensen kopzorgen geeft. Als je aandrang voelt om naar het toilet te gaan en je slaagt er niet in om enige stoelgang te produceren, dan kan dit heel frustrerend zijn. Verstopt zijn kan daardoor leiden tot het gevoel dat je niet kwijt bent geraakt wat je kwijt wilde zijn. Men spreekt doorgaans van constipatie als je slechts enkele keren per week naar het toilet kan gaan en als je dat erg veel ongemak bezorgt. Soms heeft men het ook wel over obstipatie; in wezen is er inhoudelijk geen verschil tussen de twee termen.

Symptomen en gevolgen

Constipatie kan op lange termijn negatief zijn voor de gezondheid. Doordat je niet naar de wc kan gaan, zal er ontlasting in de dikke darm blijven zitten. Dit betekent dat afvalstoffen te lang in je lichaam blijven en mogelijk negatieve gevolgen zullen hebben voor je organen en je stofwisseling. Deze gevolgen kunnen aan de oppervlakte komen onder de vorm van de meest uiteenlopende symptomen. In de eerste plaats zal je constipatie voelen in de buik: buikpijn, buikkrampen en een opgeblazen gevoel zijn typische klachten bij verstopping. Mogelijk leiden deze klachten ook tot een verminderde eetlust. Daarnaast kan een erg moeilijke, droge of harde stoelgang ook leiden tot een pijnlijke anus. Is constipatie van lange duur dan kunnen er kloven, aambeien of lichte bloedingen aan de anus optreden.

Oorzaken constipatie

Voeding

Er zijn tal van oorzaken van verstopping. Sommige mensen gaan van nature erg weinig naar het toilet en een kleine verandering van het voedings- of leefpatroon kan ertoe leiden dat ze nog minder kunnen gaan. Na verloop van tijd kan dit dan leiden tot constipatie. Andere mogelijke oorzaken van constipatie situeren zich op het vlak van voeding: wie te weinig vezels eet kan een hardere stoelgang gaan ontwikkelen waardoor naar de wc gaan moeilijker wordt.

Beweging

Ook te weinig water drinken en te weinig aan lichaamsbeweging doen kunnen verstopping in de hand werken. Niet toevallig hebben tal van vrachtwagen- en taxichauffeurs last van constipatie, net als mensen die op kantoor werken. Af en toe de benen strekken, een wandeling maken of sporten is dus aangewezen.

Ziekten

Voorts kan constipatie soms gerelateerd zijn aan ziekten of aandoeningen zoals problemen met de schildklier of het prikkelbaredarmsyndroom (spastische darm). Ook een vernauwing in de darm of een verlamming van de darmspier kan leiden tot constipatie.

Bijwerking

Ook als bijwerking van bepaalde medicijnen kan verstopping klachten veroorzaken, denk hierbij aan het langdurig gebruik van pjinstillers, meer bepaald opiaten. Codeïne en morfine zijn hier enkele voorbeelden van.

Tips tegen constipatie

 • vermijd te veel zittend werk zoals op kantoor of in de wagen
 • maak regelmatig een wandeling: is goed voor de spijsvertering
 • doe aan sport: verbetert de bloedcirculatie en bevordert de spijsvertering

Behandeling constipatie

Water

Vezels eten is goed, maar ze moeten wel aangevuld worden met voldoende water. Want het is pas in combinatie met voldoende vocht dat vezels effectief kunnen zijn tegen constipatie. Zoniet hebben ze een tegengestelde werking.

Vezels

Vezels zijn cruciaal voor een vlotte stoelgang. Vezels zijn dan ook ten zeerste aangeraden bij verstopping. Vezels vind je onder meer in volkoren brood, graanproducten, peulvruchten, groenten, fruit en noten. Eet geen wit brood maar grijs brood met zichtbare granen. Ook onder de vorm van supplementen kan je extra vezels innemen.

Laxeermiddelen

Laxeermiddelen zijn erop gericht om snel en effectief de darm te prikkelen waardoor je meteen naar het toilet kan gaan. Deze middelen zijn echter in de eerste plaats bedoeld om constipatie als acuut probleem aan te pakken. Op lange termijn is het beter om een uitgebalanceerd voedingspatroon aan te houden om constipatie aan te pakken.

Stoelgangbevorderende middelen

Naast laxeermiddelen kunnen ook andere middelen ingenomen worden om de stoelgang te bevorderen. Deze bestaan in de vorm van tabletten, capsules of thee. Enkele voorbeelden van stoelgangbevorderende middelen:
 • Jacob Hooy Stoelgangsthee
 • New Care Stoelgang
 • Lucovitaal Stoelgang Stimuleren

Probiotica

Probiotica zijn een goed middel om de balans in de darmen weer in evenwicht te brengen, waardoor de kans op constipatie verkleind wordt. De inname van supplementen met probiotica is dan ook een goed advies. Enkele voorbeelden van probiotica zijn:
 • Probiotica Darmbalans
 • NOW Probiotica

Lees verder

© 2013 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Obstipatie (verstopping) verhelpenVerstopping in de darmen, ook wel obstipatie genoemd, is een vervelend probleem. Hoe kun je obstipatie verhelpen? Vezelr…
Obstipatie; verstopping dikke darm oorzaken en oplossingenObstipatie; verstopping dikke darm oorzaken en oplossingenEen obstipatie van de ontlasting in de darmen kan erg vervelend zijn en kent vele oorzaken. Om een obstipatie op te loss…
Huismiddeltjes tegen constipatie (verstopping)Huismiddeltjes tegen constipatie (verstopping)Constipatie, ook wel verstopping genoemd, is een vervelende aandoening waarbij men wel aandrang heeft maar de ontlasting…
Laxeermiddelen: Gebruik, werking en bijwerkingenLaxeermiddelen: Gebruik, werking en bijwerkingenLaweermiddelen zijn medicatie die men gebruikt om de stoelgang te bevorderen bij constipatie. Laxeermiddelen zijn vaak h…

Nierfalen: symptomen en oorzaken van nierinsufficiëntieNierfalen: symptomen en oorzaken van nierinsufficiëntieHet menselijk lichaam is te beschouwen als een biochemische fabriek die nooit stil ligt, maar altijd doordraait. Het lic…
Buikklachten bij het sportenBuikklachten bij het sportenNa het sporten kunnen er buikklachten ontstaan zoals zere buikspieren, verrekking van de buikspieren, maagklachten, stek…
Bronnen en referenties
 • http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=artperrub&t=383
 • http://www.spijsvertering.info/tips-bij-klachten/verstopping/tips-bij-verstopping/
 • http://www.e-gezondheid.be/constipatie-is-niet-zonder-risico-s/actueel/707
 • http://oxypowder.nl/relieving-constipation.html (bronnen geraadpleegd op 10/05/2016).
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Constipatie (geraadpleegd op 31/03/2017).
Reactie

Macka, 09-08-2014
Heb reeds een 5-tal dagen af te rekenen me t constipatie.
Gebruik momenteel Lactulose doch zonder resultaat
Eet toch regelmatig een appel per dag
Drink geen alcohol, niet-roker, en eet veel groente, en peulvruchten
Wat moet ik doen?
Groetjes

Jean Reactie infoteur, 10-08-2014
Hallo Jean,

Constipatie is mogelijk een gevolg van een combinatie van voedingsmiddelen. Het hangt van persoon tot persoon af wat precies de oorzaak is van die constipatie. Maar mogelijk heeft de appel een remmende werking op de stoelgang. Probeer het eens zonder die éne appel en mogelijk zal je een goed resultaat zien. Want appelen worden door diëtisten vaak gesignaleerd als vruchten met constiperende werking.

Alvast veel beterschap,

Vriendelijke groeten,
Verdanov

Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 06-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.