Moeilijk naar de wc? Tips & middeltjes voor betere stoelgang

Moeilijk naar de wc? Tips & middeltjes voor betere stoelgang Moeilijk naar de wc kunnen gaan is erg frustrerend, vooral omdat het je opzadelt met een opgeblazen gevoel in de buik. Een al te droge, harde ontlasting kan aan de basis liggen van deze verstopping of constipatie. Te hevig persen bij een toiletbezoek kan bovendien bijkomende problemen veroorzaken zoals aambeien of kloven. Het is dan ook zaak om zo snel mogelijk te zorgen voor een betere stoelgang als je moeilijk naar het toilet kan gaan. Er zijn heel effectieve middeltjes voor een vlotte ontlasting op de markt, zoals supplementen, laxeermiddelen of stoelgang bevorderende thee. In dringende gevallen kan je ook een klysma gebruiken. Daarnaast is er bepaalde voeding die de werking van de darmen stimuleert en zorgt voor een betere darmbalans. Wat kan je zoal eten en drinken om beter naar de wc te kunnen gaan, en welk voedsel en welke dranken vermijd je het beste?

Moeilijk naar de wc kunnen

Een regelmatige stoelgang is niet voor iedereen weggelegd. Sommigen gaan meerdere keren per dag naar het toilet terwijl anderen dagenlang te kampen hebben met verstopping. Deze verstopping of constipatie komt erop neer dat je er niet in slaagt om ontlasting uit de endeldarm te persen (in de volksmond: poepen), wat kan leiden tot een vervelend opgeblazen gevoel in de buik. Bovendien kan je last krijgen van buikkrampen doordat de ontlasting in je lichaam blijft zitten. Het kan bijzonder frustrerend zijn als je naar het toilet gaat zonder dat dit resultaat oplevert.

Gevaren moeilijke ontlasting

Bovendien is het ongezond om zware druk te zetten op de endeldarm en de anus door hevig te persen. Te hard persen of drukken kan onder meer leiden tot aambeien of lichte bloedingen in de anus. Doordat er sprake is van droge, harde ontlasting kan de anus pijnlijk aanvoelen en kunnen er kloven ontstaan. Ontlasting die in de dikke darm blijft zitten kan in sommige gevallen leiden tot darmproblemen. Droge ontlasting kan te maken hebben met een voedingspatroon waarbij er te weinig vezels ingenomen worden. Om bijkomende gezondheidsproblemen te vermijden is het belangrijk om verstopping zo snel mogelijk op te lossen. Zowel op het vlak van voeding als op het vlak van supplementen zijn er verschillende mogelijkheden om te komen tot een vlottere ontlasting.

Betere stoelgang: voeding

Als je moeilijk naar de wc kan gaan en daar op regelmatige basis last van hebt, is een oplossing op lange termijn aangewezen. Misschien moet je er aan denken om je voedingspatroon aan te passen, waardoor je darmen op een vlottere manier kunnen functioneren. Dankzij een betere darmbalans kunnen de darmen de verteerde voedingsstoffen sneller afvoeren. Hierdoor kan ook je toiletbezoek regelmatiger en succesvoller worden. Voedingsmiddelen kunnen per persoon andere resultaten opleveren op het vlak van spijsvertering en ontlasting, maar toch zijn er enkele algemene voedingstips die nuttig zijn om te komen tot een betere stoelgang.

Wat eten en drinken?

Vezels

Vezels zijn een cruciaal voedingsbestanddeel als het gaat om het verkrijgen van een vlotte stoelgang. Vezels hebben een invloed op het vocht en de bacteriën in de darm en spelen daarom een belangrijke rol bij het produceren en het afvoeren van ontlasting. Vezels zijn vooral te vinden in voedsel als bonen, erwten, volkorenbrood, aardappelen en noten.

Groenten en fruit

Als je last hebt van verstopping kunnen tal van groenten en fruit soelaas bieden. Denk hierbij aan citrusvruchten (limoen, citroen, sinaasappel) of fruit dat vrij prikkelend is voor de spijsvertering, zoals bijvoorbeeld pruimen, pompelmoes, kiwi en mango. Voorts kunnen ook in azijn of zuur bewaarde groenten maken dat je vrij snel naar de wc kan gaan. Voorbeelden hiervan zijn komkommers of uien in azijn. Sommige mensen moeten sneller naar het toilet na het eten van vette producten, zoals bijvoorbeeld hamburger met friet, gebakken vis of pikante sauzen. Dit komt doordat deze voedingsmiddelen erg prikkelend zijn voor de darmen.

Dranken

Ook op het vlak van dranken kunnen prikkelende stoffen helpen om komaf te maken met verstopping. Koffie, bier, wijn of sterke alcoholische dranken kunnen de spijsvertering stimuleren waardoor je snel naar het toilet moet. Tegelijk moet je rekening houden met de risico's voor de gezondheid die het overmatig gebruik van deze dranken kan inhouden, zoals uitdroging. Uitdroging is nefast om te komen tot een betere stoelgang. Daarnaast is het ook nuttig om veel mineraalwater te drinken om het lichaam te zuiveren van afvalstoffen. Een gezonde drank die bij sommige mensen zorgt voor een betere stoelgang is sinaasappelsap. Ook het drinken van lauw water op de nuchtere maag kan effect sorteren.

Wat niet eten of drinken?

Onrijpe banaan

Er zijn voedingsmiddelen die je beter niet eet als je problemen hebt om naar de wc te gaan. Zo moet je opletten met het eten van een onrijpe banaan: deze bevat veel onverteerbaar zetmeel. Hierdoor wordt het moeilijker om vlot naar het toilet te gaan. Doordat veel mensen graag een banaan eten die nog niet helemaal rijp is, bestaat er een misverstand over de banaan als "stoppend" voedsel. Het komt erop aan om de banaan voldoende te laten rijpen voordat je ze eet. Wacht tot de schil wat meer geel en zelfs een beetje bruin uitziet.

Droge voeding

Ook droge koekjes, cake en wit brood eet je beter niet als je last hebt van een moeilijke stoelgang. Deze producten bevatten weinig of geen vezels en maken de ontlasting droger. Eet je graag pasta en deegwaren, vermijd dan de lichte, droge soorten, maar kies daarentegen voor soorten die veel vezels bevatten: bijvoorbeeld volkoren deegwaren of viergranen spaghetti.

Betere stoelgang tips en middeltjes

Laxeermiddelen

Naast deze voedingstips kan je ook denken aan bijkomende middeltjes die je kunnen helpen om beter naar de wc te kunnen gaan. Wil je snel resultaat hebben van deze hulpmiddelen dan kan je kiezen voor een laxeermiddel. Hierdoor zal je meteen de drang voelen om naar de wc te gaan en kan je de dikke darm ledigen zonder hevig te moeten persen. Bij deze laxeermiddelen mag je echter niet vergeten dat het om vrij agressieve producten gaat waarvan het gebruik op lange termijn niet altijd aangeraden is.
Enkele voorbeelden van deze middelen:
  • Lucovitaal Stoelgang Laxeermiddel
  • Stoelgang Formule

Klysma

Een andere mogelijkheid is een klysma: dit is een product dat via de anus de dikke darm wordt binnengebracht. Dit klysma werkt heel plaatselijk en stimuleert de dikke darm efficiënt zodat je heel snel naar de wc zal kunnen gaan. Voordeel van dit middel is dat het niet via de maag hoeft opgenomen worden, waardoor deze gespaard wordt. Tegelijk wordt de dikke darm erg grondig gespoeld en vastzittende ontlasting losgemaakt. Anderzijds kan het binnenbrengen van een klysma via de anus door sommige mensen als onaangenaam en lastig ervaren worden.

Probiotica

Wil je meer aan de lange termijn denken en ook in de toekomst constipatie vermijden, dan kunnen producten die gericht zijn op een goede darmbalans nuttig zijn. Denk hierbij aan voedingssupplementen met probiotica die zorgen voor een evenwicht in de darmen, zodat de kans op een vlotte ontlasting groter wordt. Ook supplementen met vezels kunnen goede resultaten opleveren op dit vlak.

Thee

Een klassiek middeltje voor als je niet naar de wc kan gaan is thee. Bepaalde soorten thee bevatten kruiden die specifiek gericht zijn op het stimuleren van het spijsverteringsstelsel. Het voordeel van stoelgang bevorderende thee is dat het om een natuurlijk product gaat en je constipatie dus op een gezonde manier kan tegengaan.
Enkele voorbeelden van deze stoelgang bevorderende thee:
  • Zonnatura
  • Vogel
  • Jacob Hooy
  • Biover
  • Cruydhof

Lees verder

© 2016 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moeilijke stoelgang: wat doe je eraan?Moeilijke stoelgang: wat doe je eraan?Als je last hebt van je darmen en een moeilijke stoelgang ben je niet de enige. Een moeilijke stoelgang komt bij veel me…
Huismiddeltjes tegen constipatie (verstopping)Huismiddeltjes tegen constipatie (verstopping)Constipatie, ook wel verstopping genoemd, is een vervelende aandoening waarbij men wel aandrang heeft maar de ontlasting…
Tips voor het behandelen van aambeienPijnlijke, jeukende en zelfs bloedende aambeien kunnen zeer stressvol zijn. Ze kunnen plotseling optreden en ongemak cre…
Constipatie - Natuurlijke behandelingConstipatie - Natuurlijke behandelingConstipatie betekent dat iemand drie keer of minder stoelgang per week heeft. In de meeste gevallen is de stoelgang dan…

Witte plekjes in mond of keel: oorzaken van vlekjes in mondWitte plekjes in mond of keel: oorzaken van vlekjes in mondWitte plekjes of vlekjes in mond en keel kunnen bij meerdere aandoeningen voorkomen. Aandoeningen waarbij je witte plekj…
Dextrocardie: Verplaatsing hart naar rechts in borstholteDextrocardie: Verplaatsing hart naar rechts in borstholteDextrocardie is een aangeboren aandoening waarbij het hart zich verplaatst heeft naar rechts van de middellijn in de bor…
Bronnen en referenties
  • https://www.flinndal.nl/assortiment/voor-wie-en-wanneer/stoelgang-stimuleren
  • http://www.avogel.be/blog/natuurlijk-en-gezond/gezonde-voedingstips-bij-een-moeilijke-stoelgang/
  • http://www.margriet.nl/fitengezond/trage-stoelgang-deze-tips-werken-eind/
  • https://www.obstipatie.eu/nieuws/article/tips-voor-een-goede-ontlasting.html
  • http://www.spijsvertering.info/fabel-of-feit/voeding/
  • https://www.gezondheidsnet.nl/diarree/feiten-en-fabels-over-diarree
  • https://omaweetraad.nl/gezondheid/stoelgang (bronnen geraadpleegd op 27/10/2016).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 02-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.