Tips voor het behandelen van aambeien

Pijnlijke, jeukende en zelfs bloedende aambeien kunnen zeer stressvol zijn. Ze kunnen plotseling optreden en ongemak creëren binnen een zeer korte tijd. Wanneer de pijn ondraaglijk wordt, is het beter om een huisarts te raadplegen dan dat je zelf probeert om de aambeien te behandelen. Maar voor de personen waarbij de aambeien zich in de beginfase bevinden, zijn er enkele tips die ervoor kunnen zorgen dat je minder vaak last zal hebben van pijnlijke aambeien of het speen.

Wat zijn aambeien?

Aambeien zijn vasculaire structuren in het anale kanaal die helpen met het controleren van de ontlasting. Echter bij beschadiging kunnen ze opzwellen of ontsteken. Wanneer dit gebeurt worden ze 'pathologische' aambeien genoemd. De symptomen van deze pathologische aambeien zijn afhankelijk van het type aambeien. Interne aambeien vertonen meestal pijnlijke rectale bloedingen, terwijl externe aambeien vaak gepaard gaan met pijn en zwellingen in het gebied van de anus.

Hoewel de precieze oorzaak van aambeien onbekend blijft, zijn onderzoekers ervan overtuigd dat enkele factoren hierop wel een rol kunnen spelen. Enkele van deze factoren zijn constipatie en te hoge druk in het gebied van de endeldarm. Om deze twee factoren te vermijden kan men verschillende stappen ondergaan om het risico op pathologische aambeien te verminderen.

Voeding

Door een verharde stoelgang moet men meer persen als men naar het toilet gaat. Hierdoor vergroot de kans op aambeien doordat er teveel druk op de darmen uitgeoefend wordt en de harde stoelgang de anus kan beschadigen. Echter kan een verharde stoelgang of constipatie veroorzaakt worden door verschillende factoren. Eén van de meest voorkomende factoren daarvan is slechte voeding. Voor mensen die vaak last hebben van een verharde stoelgang kunnen namelijk ervoor zorgen dat ze hiervan minder last hebben door hun dieet aan te passen. Eet daarom meer vezelrijke voedingsmiddelen. Vezels hebben als eigenschap dat ze de constipatie verlichten en voorkomen een overbelasting van de darmen. Enkele goede voorbeelden van vezelrijke voeding zijn: Havermout, gerst, volkoren granen, bonen, bladgroenten zoals spinazie en citrusvruchten zoals sinaasappels.

Daarbuiten kan men ook nog flavonoïde-rijke voeding toevoegen aan het dieet. Flavonoïde-rijk voedsel zoals bramen, bosbessen, kersen en citrusvruchten verhogen de sterkte van de aderstructuur waardoor de bloedcirculatie rond de anus verbetert. Hierdoor heeft men minder vaak last van bloedingen of ontstekingen door wonden rond de anus.

Een ander hulpmiddel tegen de pijn is het gebruik van glijmiddel en ijs. Glijmiddel zal ervoor zorgen dat de stoelgang makkelijker kan ontlast worden waardoor men minder druk moet uitoefenen op de darmen. Ijs daarentegen zal ervoor zorgen dat de zwellingen rond de anus sterk verminderen waardoor de ontlasting minder wrijft tegen de anus als we naar het toilet gaan. Hierdoor vermindert niet alleen de pijn maar ook het risico op meer beschadiging van de anus.

Hydrotherapie

Uit onderzoek blijkt dat hydrotherapie de symptomen zoals jeuk, ontstekingen en pijn makkelijk kan verlichten. Het nemen van een zitbad is niets anders dan de anus laten weken in een bad gevuld met lauw water. In het water voegt men kaliumpermanganaattabletten toe die ervoor zorgen dat de anale bloedcirculatie verbetert en dat de ontstekingen sneller genezen. Mensen die deze behandeling volgen dienen minstens 10 minuten in het water te blijven zitten.

Vermijden van laxeermiddelen

Mensen die vaak last hebben van constipatie durven wel eens laxerende medicijnen in te nemen om zo naar het toilet te kunnen gaan. Deze geneesmiddelen stimuleren de darmen en zorgen ervoor dat mensen makkelijker naar het toilet kunnen gaan. Echter kan regelmatig gebruik van deze medicijnen lijden tot een verslechtering van de stoelgang en constipatie zelfs nog verergeren.

Daarom maakt men beter gebruik van natuurlijke laxeermiddelen zoals vijgen, pruimen of gedroogde vruchten. Deze natuurlijke voedingsmiddelen geven (bijna) hetzelfde resultaat als medische laxeermiddelen maar zijn beter voor ons lichaam. Ze verslechteren de stoelgang niet zoals medicijnen dat wel doen. Hierdoor is het risico op constipatie drastisch minder dan bij laxerende medicijnen.

Drink veel water

Wanneer ons lichaam te weinig water binnenkrijgt, dan is het verplicht om het water uit de ontlasting op te nemen om zo andere lichaamsdelen verder te voorzien van de nodige hoeveelheid water. Hierdoor zal de ontlasting uitdrogen en veel harder worden waardoor het risico op beschadiging van de anus verhoogt als men naar het toilet moet. Drink daarom veel water om zo constipatie en uitdroging te vermijden.
© 2014 - 2024 Nonstopmuzik, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn in de anus: hoe kan je speen of aambeien behandelen?Pijn in de anus: hoe kan je speen of aambeien behandelen?Pijn in de anus, bloed in de stoelgang, moeilijk kunnen zitten: het zijn allemaal symptomen die kunnen wijzen op aambeie…
Speen of aambeien: oorzaken, symptomen en behandelingSpeen of aambeien: oorzaken, symptomen en behandelingSpeen of aambeien hebben is een vervelende aandoening. De aandoening treedt op aan de sluitspier waardoor het ook als on…
Aambeien: symptomen, behandeling en genezingBehandeling van verschillende soorten aambeien kan op meerdere manieren. Je kunt aambeien behandelen met een speciale za…
Aambeien en pijn bij de ontlastingAambeien en pijn bij de ontlastingAambeien zijn klachten die veel voorkomen. Ze veroorzaken pijn en hinder bij de ontlasting. Een klacht waarmee je missch…

Het nocebo-effect, jezelf ziek denkenHet nocebo-effect, jezelf ziek denkenIedereen kent de term placebo, een nep medicijn of behandeling die meestal wordt gebruikt als controle tijdens medisch o…
ADHD verzonnen?ADHD verzonnen?Gedragssymptomen die verband lijken te hebben met ADHD worden al sinds 1902 beschreven. Toch is het pas in 1990 met behu…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Aambei
Nonstopmuzik (28 artikelen)
Laatste update: 11-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.