Speen of aambeien: oorzaken, symptomen en behandeling
Speen of aambeien hebben is een vervelende aandoening. De aandoening treedt op aan de sluitspier waardoor het ook als ongemakkelijk wordt beschouwd. Aambeien ontstaan aan het einde van de endeldarm en het begin van de sluitspier. Indien de sponsachtige netwerken (kussentjes) van bloedvaatjes - bedekt met slijmvlies - beginnen uitzakken, dan vormen er zich aambeien. Naar buiten hangende kussentjes noemt men ook wel uitwendige aambeien. De aandoening kan optreden bij zowel mannen als vrouwen. Over het algemeen veroorzaken aambeien geen pijn. Uitwendige aambeien kunnen een propgevoel geven. Als hoofdoorzaak van aambeien denken wetenschappers aan een te vezelarme voeding.
De symptomen van aambeien
Aambeien veroorzaken geen pijn. De pijn zal slechts opreden als de bloedtoevoer wordt afgekneld waardoor er in de aambei een soort bloedstolsel ontstaat. Deze symptomen kunnen een scherpe pijn veroorzaken. Uitwendige aambeien geven eerder een propgevoel. Een van de meest frequente klachten is het bloeden van de aambeien. Het bloedverlies is erg beperkt en helemaal niet ernstig. Daarnaast kan darmslijm of dunne ontlasting als het ware uit de sluitspier “lekken”. Deze symptomen veroorzaken een branderig gevoel. Aambeien die met de ontlasting mee naar buiten lijken te komen geven een drukkend gevoel wanneer men naar het toilet gaat.
Bron: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay Oorzaken
De wetenschap is nog niet echt ver met het onderzoek naar deze vervelende aandoening. Men duidt als hoofdoorzaak een té vezelarme voeding aan. Door te weinig opname van vezels wordt de ontlasting harder waardoor er heel hard moet worden geperst tijdens de stoelgang. Het persen zorgt voor een grote belasting van de zogenaamde kussentjes, met uitzakking of zwelling als gevolg. Daarnaast is het niet aan te raden om veel te zitten, te weinig te bewegen of regelmatig de ontlasting op te houden. Speen wordt ook in verband gebracht met zwangerschap en in sommige gevallen is het erfelijk bepaald.
Hoe kan je zelf aambeien voorkomen?
Er bestaan enkele manieren om zelf preventief aambeien te voorkomen. Dit kan heel eenvoudig door enkele gezondheidsgewoonten in acht te nemen.
Constipatie vermijden
Voldoende voedingsvezels eten is erg belangrijk om de stoelgang niet te hinderen. Gezonde plantenvezels vind je in donkerbruin brood, groenten en fruit. Daarnaast doe je er goed aan om minimaal anderhalve liter water per dag te drinken. Lichaamsbeweging en een gezond gewicht zijn uiteraard pluspunten.
Goede toiletgewoonten
Indien je naar het toilet moet gaan, dan moet je dit niet uitstellen. Bij uitstel blijft de ontlasting in de darm, met als gevolg dat de ontlasting moeilijker uit te persen valt. Het is belangrijk om tijdens een toiletbezoek de anusspier te ontspannen. Maak van je toiletbezoek een leuke activiteit. Neem desnoods een boekje mee op het toilet zodat je rustig de tijd kan nemen.
De behandeling van speen of aambeien
Aambeien zorgen in de meeste gevallen voor geen problemen, tenminste als je er op tijd bij bent om ze te behandelen. Op de aandoening “aambeien” rust nog een groot taboe, hoewel dat absoluut niet hoeft. Door dit taboe wordt bij vele mensen de behandeling te laat ingezet. Er zijn drie manieren om aambeien te behandelen. Je kan ze zelf behandelen, door een arts laten behandelen of de aambeien laten verwijderen.
Zelf behandelen
Zelf behandeling is vaak de eerste oplossing waarvoor mensen kiezen, omwille van het taboe. Bepaalde gels en crèmes - die je kan aanschaffen bij de drogist - kunnen het genezingsproces ondersteunen en versnellen.
Behandeling door een arts
Indien de eerste methode niet of onvoldoende helpt, dan wordt het tijd om een arts te raadplegen. Symptomen om toch bij een arts langs te gaan zijn een felle pijn rond de anus, koorts of bloed in de ontlasting. Bij deze hevigere symptomen kan de arts dan zelf een zalf tegen aambeien of zetpillen voorschrijven.
Aambeien verwijderen
Indien de voorgaande twee behandelingen niet werken, dan kan de arts besluiten om de aambeien te gaan verwijderen. Bij bloedende aambeien zal een injectie worden gegeven waardoor de aambeien zullen "verlittekenen". Dit heet in een vakterm “scleroseren”. Een andere manier is om de aambeien te verwijderen door ze met elastiekjes af te binden, zodat de aambeien verschrompelen. Indien de aambeien echt té groot zijn of té veel uitpuilen, dan worden ze via een operatie verwijderd.
Aambeien en zwangerschap
Zwangere vrouwen kunnen last krijgen van aambeien. Wetenschappers hebben aangetoond dat er een verband is tussen zwangerschap en aambeien. Deze kunnen langs de buitenkant en binnenkant van de anus zitten. Ze verdwijnen echter weer vanzelf na de bevalling. De eventuele klachten kunnen wat verlicht worden door veel vezels te eten en veel water te drinken. Op deze manier blijft de ontlasting zacht en moet je minimaal persen. Indien dit toch niet helpt, dan kan je uitkijken voor een aambeienzalf.