Speen of aambeien: oorzaken, symptomen en behandeling

Speen of aambeien: oorzaken, symptomen en behandeling Speen of aambeien hebben is een vervelende aandoening. De aandoening treedt op aan de sluitspier waardoor het ook als ongemakkelijk wordt beschouwd. Aambeien ontstaan aan het einde van de endeldarm en het begin van de sluitspier. Indien de sponsachtige netwerken (kussentjes) van bloedvaatjes - bedekt met slijmvlies - beginnen uitzakken, dan vormen er zich aambeien. Naar buiten hangende kussentjes noemt men ook wel uitwendige aambeien. De aandoening kan optreden bij zowel mannen als vrouwen. Over het algemeen veroorzaken aambeien geen pijn. Uitwendige aambeien kunnen een propgevoel geven. Als hoofdoorzaak van aambeien denken wetenschappers aan een te vezelarme voeding.

De symptomen van aambeien

Aambeien veroorzaken geen pijn. De pijn zal slechts opreden als de bloedtoevoer wordt afgekneld waardoor er in de aambei een soort bloedstolsel ontstaat. Deze symptomen kunnen een scherpe pijn veroorzaken. Uitwendige aambeien geven eerder een propgevoel. Een van de meest frequente klachten is het bloeden van de aambeien. Het bloedverlies is erg beperkt en helemaal niet ernstig. Daarnaast kan darmslijm of dunne ontlasting als het ware uit de sluitspier “lekken”. Deze symptomen veroorzaken een branderig gevoel. Aambeien die met de ontlasting mee naar buiten lijken te komen geven een drukkend gevoel wanneer men naar het toilet gaat.

Bron: Clker-Free-Vector-Images, PixabayBron: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay

Oorzaken

De wetenschap is nog niet echt ver met het onderzoek naar deze vervelende aandoening. Men duidt als hoofdoorzaak een té vezelarme voeding aan. Door te weinig opname van vezels wordt de ontlasting harder waardoor er heel hard moet worden geperst tijdens de stoelgang. Het persen zorgt voor een grote belasting van de zogenaamde kussentjes, met uitzakking of zwelling als gevolg. Daarnaast is het niet aan te raden om veel te zitten, te weinig te bewegen of regelmatig de ontlasting op te houden. Speen wordt ook in verband gebracht met zwangerschap en in sommige gevallen is het erfelijk bepaald.

Hoe kan je zelf aambeien voorkomen?

Er bestaan enkele manieren om zelf preventief aambeien te voorkomen. Dit kan heel eenvoudig door enkele gezondheidsgewoonten in acht te nemen.

Constipatie vermijden

Voldoende voedingsvezels eten is erg belangrijk om de stoelgang niet te hinderen. Gezonde plantenvezels vind je in donkerbruin brood, groenten en fruit. Daarnaast doe je er goed aan om minimaal anderhalve liter water per dag te drinken. Lichaamsbeweging en een gezond gewicht zijn uiteraard pluspunten.

Goede toiletgewoonten

Indien je naar het toilet moet gaan, dan moet je dit niet uitstellen. Bij uitstel blijft de ontlasting in de darm, met als gevolg dat de ontlasting moeilijker uit te persen valt. Het is belangrijk om tijdens een toiletbezoek de anusspier te ontspannen. Maak van je toiletbezoek een leuke activiteit. Neem desnoods een boekje mee op het toilet zodat je rustig de tijd kan nemen.

De behandeling van speen of aambeien

Aambeien zorgen in de meeste gevallen voor geen problemen, tenminste als je er op tijd bij bent om ze te behandelen. Op de aandoening “aambeien” rust nog een groot taboe, hoewel dat absoluut niet hoeft. Door dit taboe wordt bij vele mensen de behandeling te laat ingezet. Er zijn drie manieren om aambeien te behandelen. Je kan ze zelf behandelen, door een arts laten behandelen of de aambeien laten verwijderen.

Zelf behandelen

Zelf behandeling is vaak de eerste oplossing waarvoor mensen kiezen, omwille van het taboe. Bepaalde gels en crèmes - die je kan aanschaffen bij de drogist - kunnen het genezingsproces ondersteunen en versnellen.

Behandeling door een arts

Indien de eerste methode niet of onvoldoende helpt, dan wordt het tijd om een arts te raadplegen. Symptomen om toch bij een arts langs te gaan zijn een felle pijn rond de anus, koorts of bloed in de ontlasting. Bij deze hevigere symptomen kan de arts dan zelf een zalf tegen aambeien of zetpillen voorschrijven.

Aambeien verwijderen

Indien de voorgaande twee behandelingen niet werken, dan kan de arts besluiten om de aambeien te gaan verwijderen. Bij bloedende aambeien zal een injectie worden gegeven waardoor de aambeien zullen "verlittekenen". Dit heet in een vakterm “scleroseren”. Een andere manier is om de aambeien te verwijderen door ze met elastiekjes af te binden, zodat de aambeien verschrompelen. Indien de aambeien echt té groot zijn of té veel uitpuilen, dan worden ze via een operatie verwijderd.

Aambeien en zwangerschap

Zwangere vrouwen kunnen last krijgen van aambeien. Wetenschappers hebben aangetoond dat er een verband is tussen zwangerschap en aambeien. Deze kunnen langs de buitenkant en binnenkant van de anus zitten. Ze verdwijnen echter weer vanzelf na de bevalling. De eventuele klachten kunnen wat verlicht worden door veel vezels te eten en veel water te drinken. Op deze manier blijft de ontlasting zacht en moet je minimaal persen. Indien dit toch niet helpt, dan kan je uitkijken voor een aambeienzalf.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn in de anus: hoe kan je speen of aambeien behandelen?Pijn in de anus: hoe kan je speen of aambeien behandelen?Pijn in de anus, bloed in de stoelgang, moeilijk kunnen zitten: het zijn allemaal symptomen die kunnen wijzen op aambeie…
Wat doen tegen aambeien? Symptomen, behandeling en oorzakenAambeien zijn erg vervelend, vooral omdat ze zich voordoen op een vervelende plaats op het lichaam. Mensen schamen zich…
Aambeien - Behandeling, oorzaak en symptomenAambeien - Behandeling, oorzaak en symptomenWat zijn aambeien? Aambeien zijn niet gevaarlijk of levensbedreigend. Lastig zijn ze daarentegen wel. De symptomen verdw…
Aambeien, een vervelende kwaal!Iedereen heeft aambeien! Wist u dat? Opgezette aambeien zijn een vervelende kwaal en al helemaal op een vervelende plek.…

Misofonie: agressief worden van geluiden (zoals smakken)Misofonie: agressief worden van geluiden (zoals smakken)Bijna niemand vindt het fijn als er gesmakt wordt tijdens het eten of luid getikt wordt op een toetsenbord, maar wat als…
Wat zijn de oorzaken van koorts?Wat zijn de oorzaken van koorts?Koorts is een natuurlijke reactie van het lichaam op een externe dreiging. Deze dreigingen ontstaan grotendeels vanwege…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mufidpwt, Pixabay
  • Aambeien.be, http://www.aambeien.be/, 19 november 2015
  • Medipedia.be, http://nl.medipedia.be/aambeien/symptomen/artikels_prolaps-uitstulping-aders-aambeien, 19 november 2015
  • Wikpedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Aambei, 19 november 2015
  • Afbeelding bron 1: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.