Wat zijn de oorzaken van koorts?
Koorts is een natuurlijke reactie van het lichaam op een externe dreiging. Deze dreigingen ontstaan grotendeels vanwege allerlei micro-organismen. Zulke micro-organismen kunnen na het binnendringen van het lichaam de desbetreffende persoon infecteren met allerlei ziektes. Het lichaam gebruikt op zo'n moment extra energie om dit te voorkomen. Er zijn echter nog een hoop andere redenen waardoor er koorts kan ontstaan. Wat zijn de andere mogelijke oorzaken van koorts en wat zijn de symptomen? Wat moet ik doen als ik koorts heb en wanneer moet ik een huisarts raadplegen?
Koorts
Wat is koorts?
Koorts staat in de medische wereld ook wel bekend als 'febris' of 'pyrexia'. Het is een lichamelijke reactie op een dreiging van buitenaf. Het is in principe geen ziekte maar slechts een gevolg van invloeden van buitenaf. Jouw afweersysteem is namelijk tijdens de koorts extra actief bezig om je gezond te houden. Dit zorgt ervoor dat men zich tijdelijk ziek voelt.
Waardoor ontstaat er koorts?
Wanneer er een lichamelijke infectie dreigt te ontstaan reageren de antistoffen van het lichaam. Dit kost extra energie omdat het metabolisme van het lichaam in een versnelling raakt. De infectie kan ontstaan vanwege allerlei micro-organismen die het lichaam binnentreden.
Bron: CDC, Wikimedia Commons (Publiek domein) Koorts vanwege een bacterie of virus
Men kan bijvoorbeeld koorts krijgen vanwege een besmetting met het griepvirus. Hierbij is het zogenaamde 'influenza' virus bij betrokken. Het afweersysteem zorgt tijdens zo'n besmetting dat er zoveel mogelijk antilichamen aangemaakt worden om de virus te bestrijden. Deze antilichamen passen als een puzzelstukje op de virussen waardoor ze onschadelijk gemaakt kunnen worden.
Auto-immuunziektes
Hiernaast kan er koorts ontstaan wanneer men last heeft van een auto-immuunziekte. Dit is een ziekte waarbij het afweersysteem het eigen lichaam aanvalt. Dit komt omdat het afweersysteem zijn eigen cellen als bedreigend is gaan zien omdat het afweersysteem ontregeld is. Mensen met een auto-immuunziekte hebben er meestal een genetische aanleg voor. Dit betekent dat de ziekte niet besmettelijk is en ontstaan is door een zogenaamde genmutatie. Zo'n genmutatie kan bijvoorbeeld via de ouders geërfd zijn.
Reuma
Soms komt het voor dat de koorts het gevolg is van een ontstekingsziekte zoals reuma. Reuma is een chronische ziekte waarbij de ontstekingen zich rondom de gewrichten bevinden. Hierdoor hebben patiënten met reuma moeite om hun gewrichten te bewegen. Reuma kan naast de stijfheid ervoor zorgen dat de gewrichten pijnlijk aanvoelen. Naast reuma kunnen er nog enkele andere oorzaken zijn voor het ontstaan van koorts.
Bron: Succo, Pixabay Overige oorzaken van koorts
Soms kan koorts door kanker of bepaalde medicijnen veroorzaakt worden. Dit komt gelukkig niet vaak voor. De sterke bijwerkingen van deze medicijnen worden in de bijsluiters beschreven. Ten slotte kan het voorkomen dat de oorzaak onverklaarbaar blijft. Dit wordt ook wel onbegrepen koorts genoemd. Deze ziekte wordt pas vastgesteld als het meerdere malen is voorgekomen dat er vanwege een onverklaarbare reden koorts optreedt.
Wat zijn de symptomen?
Wanneer men last heeft van koorts voelt men zich ziek. Hierdoor kunnen mensen die last hebben van koorts niet voor honderd procent functioneren. Men kan hierdoor last krijgen van een warm voorhoofd en kunnen er zweetverschijnselen optreden. Als gevolg hiervan kan men uitdrogen. Hierdoor krijgt men onder andere droge lippen en een verhoogde kans op hoofdpijn.
Verhoogde lichaamstemperatuur
Tijdens de koorts is de lichaamstemperatuur warmer dan normaal en voelt men zich vermoeid. Ondanks de verhoogde lichaamstemperatuur kan men koude voeten krijgen. Hiernaast kan men rillingen krijgen en gaan klappertanden. Wanneer men meer dan tweeënveertig graden koorts heeft kan het zelfs dodelijk zijn. Dit staat ook wel bekend als 'hyperthermie'. Dit komt gelukkig zelden voor.
Wat kan ik het beste doen als ik koorts heb?
In eerste instantie is het belangrijk om een huisarts te bezoeken wanneer de koorts oploopt tot meer dan veertig graden. Er kan dan namelijk iets ernstig mis zijn. Zorg er in ieder geval voor dat je genoeg vocht binnenkrijgt om uitdrogingsverschijnselen tegen te gaan. Zoutoplossingen kunnen hierbij een effectief hulpmiddel zijn. Een zoutoplossing is zelf te maken door middel van een theelepel zout en lauw water. Hiernaast is het aanbevolen om voldoende rust te nemen zodat je zo snel mogelijk kunt genezen. Hierdoor is jouw lichaam namelijk minder actief waardoor de temperatuur minder hoog hoeft te worden. Probeer voldoende te eten zodat jouw lichaam voldoende stoffen binnenkrijgt om de weerstand op peil te houden.