Buikklachten bij het sporten

Buikklachten bij het sporten Na het sporten kunnen er buikklachten ontstaan zoals zere buikspieren, verrekking van de buikspieren, maagklachten, steken in de zij en maagzuur. Als er te snel na de maaltijd gesport wordt, kan het de kans op klachten vergroten. Het kan leiden tot pijnlijke kramp en misschien wel tot aandrang om naar de wc te moeten. Als er sprake is van te intensief sporten of langdurig sporten, kunnen er ook buikklachten ontstaan. Hoe ontstaat buikpijn na het sporten en wat kun je eraan doen om de klachten te beperken.

Het nut van een warming-up

Een spier die nog niet goed is doorbloedt, loop meer risico’s om een blessure te krijgen. Daarom krijgen hardlopers die geen warming-up doen, al snel het gevoel van verzuring in de benen. Een warming-up zorgt er niet alleen voor dat je beter presteert, het maakt de spieren soepel en voorbereid op de inspanning die gaat komen. Bij vele sporten worden de buikspieren niet intensief gebruikt, maar het is beter om deze spieren ook op te warmen. Dan ben je goed voorbereid als je misschien toch een onverwachtse beweging moet maken met je buik. Als je een goede warming-up hebt gedaan, zul je niet direct iets merken van een pijnlijke spier. Meestal komt het pas de volgende dag dat de spier pijnlijk is. Dat komt omdat de spier dan weer minder doorbloed is.

Buikpijn door spierscheuring

Als je ongetraind ineens flink gaat sporten, is de kans erg groot dat er spierpijn ontstaat. Ook in je buikstreek kan dit gebeuren. Naast gewone spierpijn, kan er ook een verrekking of een scheurtje in de buikspieren ontstaan. Dat kan het gevolg zijn van een plotselinge krachtige beweging of valpartij. Als je bijvoorbeeld contactsporten doet zoals een vechtsport of voetbalt, kan er een explosieve aanspanning in de buik ontstaan, wat de spieren net iets te ver oprekken. Zelfs een wandelaar die struikelt, kan zijn buikspieren scheuren. Dit kan leiden tot een pijnlijke blessure, waarbij je in sommige gevallen naar de fysiotherapeut moet.

Buikspieroefeningen

Zeker als je het niet gewend bent om buikspieroefeningen te doen, kun je er een flinke spierpijn aan over houden. Vaak beginnen mensen fanatiek aan een reeks sit-ups omdat ze een plattere buik willen hebben. Na de intensieve training krijgen ze zo’n spierpijn, dat velen als snel afhaken en accepteren dat ze geen sixpack zullen krijgen. Probeer buikspieroefeningen rustig op te bouwen. Wissel de training voor de rechte- en schuine buikspieren met elkaar af. Buikspieroefeningen worden veel gedaan na een stukje hardlopen of fietsen. De buik is dan al een beetje opgewarmd.

Buikpijn tijdens hardlopen

Een aantal hardlopers krijgt tijdens het rennen last van buikkrampen. Soms zelfs zo hevig dat ze aandrang voelen om naar de wc te moeten en het haast niet meer kunnen ophouden. Hardlopers hebben over het algemeen eerder last van buikklachten dan andere sporters zoals fietser en zwemmers. Dit komt waarschijnlijk door de schuddende beweging tijdens hardlopen. Dit bevordert de darmbewegingen, waardoor de stoelgang wordt bevorderd. Sommige mensen raken zelfs aan de diarree. Te zwaar gegeten hebben, of te kort voor de training eten kan ook leiden tot buikpijn. Naast dat je er minder fit van bent tijdens hardlopen, kan het ook leiden tot maagzuur en winderigheid. Sommige hardlopers krijgen last van steken in de zij.

Steken in de zij

Als er langdurig of intensief gesport wordt, ervaren sommige sporters ineens steken in de zij. Soms is het zo hevig, dat er even met de inspanning moet worden gestopt. Door te stoppen of het tempo te verminderen, zakt de pijn vanzelf weer af. Het is niet geheel duidelijk wat de oorzaak hiervan is. Sporters die met een volle maag gaan trainen lopen meer kans op steken in de zij dan mensen met een lege maag. Meestal bevindt het steken zich ter hoogte van de lever aan de rechterkant of ter hoogte van de miltstreek aan de linkerkant. Sommige mensen hebben tijdens de training er baat bij om de vuisten te ballen, zodat het bloed naar de armen gaat in plaats van naar de milt, terwijl anderen tussendoor wat ontspannende oefeningen doen. Lees meer over dit onderwerp op: steken in de zij bij sporten.

Maagzuur

Brandend maagzuur komt voor bij zowel niet-sporters als bij sporters. Door te sporten kunnen de klachten ontstaan of verergeren. Het heeft bijna altijd te maken met de voeding. Zo zal een te volle maag de kans op maagzuur vergroten. Hierdoor wordt de kans groter dat de zure maaginhoud terugkomt in de slokdarm. Ook het soort voedsel speelt een rol. Als je erg pittig eet of iets eet waar je normaal gesproken ook maagzuur van krijgt, bijvoorbeeld tomatenpuree of vet eten, kan het brandend maagzuur bevorderen.

Misselijkheid

Door zware intensieve trainingen, langdurige trainingen of spanning voor bijvoorbeeld een wedstrijd, kan er misselijkheid ontstaan. Door te sporten, duurt het langer voordat je maag leeg is. Het kan allerlei gevolgen hebben, zoals misselijkheid of diarree. Het soort voedsel dat je eet en hoe lang je het voor de inspanning hebt gegeten, speelt een belangrijke rol. Sporten als je een infectie hebt of aan de antibiotica zit, wordt afgeraden. Hierdoor wordt het herstel belemmerd en je kunt je zieker gaan voelen door de inspanning.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe ontstaat kramp en hoe kun je het voorkomen?Hoe ontstaat kramp en hoe kun je het voorkomen?Je bent aan het wandelen of leuk aan het sporten. En dan opeens uit het niets krijg je zomaar kramp in je benen of op an…
Hoe houd je het sporten vol?Hoe houd je het sporten vol?Wil je meer gaan sporten, bijvoorbeeld omdat je wilt afvallen? Dan is de kans aanwezig dat je heel enthousiast begint, m…
11 redenen waarom sporten zo goed is11 redenen waarom sporten zo goed isSporten heeft een positieve invloed op ons lichaam. Niet alleen is het goed voor de algehele gezondheid, maar het heeft…
Sporten: waarom het echt moet!Sporten: waarom het echt moet!Natuurlijk weet iedereen dat sporten gezond is, maar dat is niet genoeg om de meeste mensen over te halen. Beginnen met…

Wat te doen tegen constipatie? Tips bij verstoppingWat te doen tegen constipatie? Tips bij verstoppingStel je hebt een enorme aandrang om naar de wc te gaan en eens je er bent lukt het maar niet. Je blijft met een opgeblaz…
Gescheurde meniscus: oorzaken, symptomen en behandelingGescheurde meniscus: oorzaken, symptomen en behandelingDe meniscus bevindt zich in de knie en het bestaat uit een elastisch stuk kraakbeen. Het zorgt ervoor dat het boven- en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cherylholt, Pixabay
  • www.runnersweb.nl
  • www.opgevenisgeenoptie.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 27-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.