Wat te doen tegen diarree? Oorzaken & tips bij buikloop

Wat te doen tegen diarree? Oorzaken & tips bij buikloop Diarree of buikloop is een erg vervelende aandoening waar de meesten onder ons wel eens last van hebben gehad. Bij diarree heb je een dunne stoelgang en moet je vaker naar het toilet dan anders. Daarnaast kan je ook last hebben van buikpijn, buikkrampen of een misselijk gevoel. Bij aanhoudende buikloop loop je het gevaar op uitdroging doordat je veel vocht verliest. Diarree kan acuut of chronisch zijn en meerdere oorzaken hebben, zoals bijvoorbeeld stress of voedselvergiftiging. Een diarreeremmer kan die vervelende, voortdurende aandrang om naar de wc te gaan bestrijden. De meest bekende diarreeremmers zijn Imodium en Norit, twee medicijnen die de darmen kalmeren waardoor je minder snel naar het toilet moet. Ook de inname van probiotica kan nuttig zijn om de darmbalans te herstellen, waardoor de kans op diarree kleiner wordt. Wat zijn de mogelijke oorzaken van buikloop en welke middeltjes tegen diarree kunnen nuttig zijn?

Wanneer heb je diarree?

Diarree of buikloop is het hebben van een waterachtige, dunne ontlasting. Je kan zeggen dat je diarree hebt als je vaker naar het toilet moet dan normaal en je stoelgang vloeibaarder is. Diarree kan erg onaangenaam zijn, vooral omdat het vaak dringend is en je het moeilijk lang kan ophouden. Iemand die last heeft van diarree wil dan ook steeds weten waar het dichtstbijzijnde toilet is. Diarree wordt ook wel buikloop genoemd, omdat de drang om je te ontlasten zo groot is dat je als het ware naar de WC moet "lopen".

Symptomen diarree

Algemeen

Diarree of buikloop maakt meestal deel uit van een geheel van symptomen die veroorzaakt worden door een bepaald probleem. Als je last hebt van diarree, dan kunnen ook bijkomende symptomen optreden. Zo kan diarree samengaan met zweterigheid en koorts, en zorgen voor buikpijn en buikkrampen. Een vaak gehoorde klacht die voorkomt bij diarree is het last hebben van misselijkheid en braakneigingen.

Ernstig

In ernstige (chronische) gevallen kan diarree gepaard gaan met bloed en slijm in de stoelgang, gewichtsverlies, bloedarmoede en ijzertekort. Is er sprake van een bloederige ontlasting of wit of geel slijm dan kan gedacht worden aan een probleem met het spijsverteringsstelsel, zoals bijvoorbeeld een chronische darmziekte. Bloedarmoede en ijzertekort zijn mogelijke gevolgen van het aanhoudend vocht- en bloedverlies als je vaak naar het toilet moet gaan.

Oorzaken buikloop

Acute oorzaken

Acute buikloop is het gevolg van een maagdarminfectie, die veroorzaakt werd door voeding. Het kan daarbij gaan om een voedselvergiftiging en het eten van met bacteriën besmet voedsel. De diarree treedt dan plots en hevig op en verdwijnt wanneer de bacteriën of de parasieten uit het lichaam verdwenen zijn. Vaak ontstaat deze gastro-enteritis (ook wel buikgriep genoemd) na het eten van te warm bewaard voedsel, zoals bij een zomerse barbecue of een vakantie in een warm land. Acute diarree op reis wordt ook wel de reizigersdiarree genoemd. Diarree kan ook acuut optreden bij plotse stress, zoals bijvoorbeeld de stress die je hebt vlak voor een examen.

Chronische oorzaken

Diarree kan ook een langdurig probleem zijn en in dat geval is een medische behandeling aangewezen. Als chronisch probleem kan diarree een onderdeel zijn van het geheel van symptomen van de volgende ziektes of aandoeningen:
  • prikkelbaredarmsyndroom of PDS: ook wel spastische darm genoemd
  • ziekte van Crohn: chronische ziekte van organen van het spijsverteringsstelsel
  • colitis ulcerosa: chronische ontsteking van de dikke darm
  • langdurige vetdiarree door aandoeningen van galwegen, lever of alvleesklier (pancreas)
  • voedselintolerantie, zoals intolerantie voor melk of gluten

Bijwerking medicijnen

Diarree kan ook ontstaan als neveneffect van het gebruik van geneesmiddelen zoals bijvoorbeeld NSAID's of antibiotica. Antibiotica staan hiervoor bekend. Je merkt in dat geval zowat vanaf het begin van de therapie dat je last krijgt van diarree. De arts kan eventueel zoeken naar een alternatief geneesmiddel dat minder prikkelend is voor de darmen.

Voeding bij diarree

Droog

Als je diarree hebt komt het er in de eerste plaats op aan om prikkelende voeding te vermijden. Dit betekent dat je het beste geen vetten, rauwe groenten of moeilijk verteerbare producten eet. Daarentegen kan voeding die zacht is voor maag en darmen erg nuttig zijn om erger te voorkomen. Een droog koekje, cake of een beschuit zullen het voedsel in de maag wat meer "binden" waardoor je darmen minder op de proef gesteld worden. Ook een banaan die niet al te rijp is kan de diarree wat afstoppen. Andere droge voedingsproducten die nuttig kunnen zijn bij diarree zijn bijvoorbeeld deegwaren (zonder saus), rijst en rijstkoekjes.

Zout en vezels

Bij aanhoudende diarree kan je lichaam veel vocht verliezen waardoor je mogelijk last krijgt van uitdroging. Om dit tegen te gaan is het nuttig om wat meer zout op te nemen in je voeding. Zout houdt het vocht vast en bezorgt je ook een dorstgevoel waardoor je meer zal drinken. Ook vezelrijk voedsel heeft hetzelfde voordeel; wel moet je ermee rekening houden dat vezels de darmen kunnen prikkelen.

Bijkomende tips

Voorts moet je erop letten dat je bacteriële infecties (bv. salmonella, voedselvergiftiging) vermijdt. Rauwe groenten en rauw vlees kunnen op dat vlak een belangrijke rol spelen. Daarom is het beter om het eten van rauwe groenten te vermijden als je op vakantie bent in een warm klimaat. Ook bewaar je vlees bij voorkeur altijd zo lang mogelijk in de koelkast als je een barbecue organiseert. In het algemeen is het trouwens altijd beter om vlees steeds goed te laten doorbakken om eventuele bacteriën uit te schakelen. Het eten van rauw of nauwelijks doorbakken vlees vormt een groter risico op diarree.

Middeltjes tegen diarree

Diarreeremmer

Diarreeremmers zijn erop gericht om de darmactiviteit rustiger te maken waardoor je minder snel naar het toilet moet. Hierdoor kan de diarree afgeremd worden en krijgt je lichaam wat meer respijt. Want bij aanhoudende diarree loop je meer kans op uitdroging doordat je zoveel vocht verliest. Daarom kan een diarreeremmer erg nuttig zijn om je lichaam wat "op adem" te laten komen.
Enkele voorbeelden van diarreeremmers:
  • Imodium
  • Norit

Probiotica

Als je vaak last hebt van diarree dan kan het aangeraden zijn om je darmen te ondersteunen door middel van supplementen. Op die manier kan je zorgen voor een betere darmbalans, waardoor je stoelgang mogelijk regelmatiger wordt. Een voorbeeld hiervan zijn producten met probiotica: deze zorgen voor een gezondere darmflora.

Lees verder

© 2012 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verstopping en diarreeVerstopping en diarreeTwee uitersten van elkaar: verstopping/obstipatie en diarree/buikloop. Niet naar de wc kunnen gaan of juist erg vaak moe…
Diarree stoppenDiarree stoppenDiarree of buikloop is wanneer je meerdere keren last hebt van een vloeibare stoelgang. Diarree kan voortkomen uit virus…
Oorzaken en behandeling van diarree bij een babyOorzaken en behandeling van diarree bij een babyDiarree bij een baby is zeker en vast niet onbekend bij jonge ouders. Het valt immers regelmatig voor dat je kleine spru…
Darmkrampen: oorzaken, behandeling & voedingstipsDarmkrampen: oorzaken, behandeling & voedingstipsDarmkrampen treden vooral tijdens en na het eten op. Een pijnlijk, storend en ongemakkelijk gevoel in de buik kan te mak…

Hyperventileren: wat doe je eraan?Hyperventileren: wat doe je eraan?Misschien heb je het wel eens meegemaakt: je begint steeds zwaarder adem te halen en lijkt wel in ademnood. Je bent aan…
Tanden opnieuw scheef na dragen orthodontische beugelTanden opnieuw scheef na dragen orthodontische beugelHoe komt het dat tanden en kiezen soms opnieuw scheef gaan staan, ondanks dat je met succes aan het beugelen bent gewees…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: DizzyRoseblade, Pixabay
  • http://www.spijsvertering.info/tips-bij-klachten/diarree/tips-bij-diarree/
  • http://www.mlds.nl/ziekten/75/diarree/tips-en-adviezen/ (bronnen geraadpleegd op 20/10/2015).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 23-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.