Darmkrampen: oorzaken, behandeling & voedingstips

Darmkrampen: oorzaken, behandeling & voedingstips Darmkrampen treden vooral tijdens en na het eten op. Een pijnlijk, storend en ongemakkelijk gevoel in de buik kan te maken hebben met verschillende oorzaken. Doorgaans zijn de oorzaken van darmkrampen relatief onschuldig en voorbijgaand. Toch kunnen bepaalde bijkomende symptomen zoals bloed in de stoelgang en opvallend gewichtsverlies wijzen op een ernstig probleem, denk bijvoorbeeld aan een chronische darmziekte. Voeding heeft vaak een cruciale invloed als het aankomt op het prikkelen van de darmen. Waaruit bestaat een effectieve behandeling tegen darmkrampen? En welke middeltjes en voedingstips kunnen hierbij nuttig zijn?

Pijnlijke buik

Het pijnlijk gevoel van krampen in de darmen en de onderbuik kan erg storend zijn. Je voelt bepaalde delen van je buik samentrekken wat zorgt voor een rilling die door je heengaat. Darmkrampen bederven vaak de hele maaltijdbeleving en leiden soms tot een afkeer of angst voor voedsel. Net omdat je normale voedingspatroon hierdoor verstoord geraakt ga je je slecht en ongelukkig voelen. Darmkrampen zijn vaak voorbijgaand maar kunnen ook wijzen op een ernstige, chronische darmaandoening.

Symptomen darmkrampen

Eten

Darmkrampen zijn een soort van samentrekkingen die helemaal door je buik gaan. Je voelt de kramp zich als het ware verspreiden doorheen je volledige buik waarna ze weer uitdeinen. Darmkrampen komen vooral tijdens of na het eten voor maar ook tussendoor. Waar buikpijn vaak constant aanwezig is op een bepaalde plaats, zullen darmkrampen meer bewegen en door de buik "reizen".

Bijkomend

Bijkomende symptomen die met darmkrampen gepaard kunnen gaan zijn onder meer:
 • koorts
 • zweten
 • braken
 • rillingen
 • hoofdpijn
 • diarree
 • duizeligheid
 • gebrek aan eetlust
 • gewichtsverlies
 • verkleurde stoelgang

Oorzaken darmkrampen

Stress in de buik

De darmen zorgen ervoor dat het door de maag verteerde voedsel verder wordt verwerkt. In de dunne en de dikke darm wordt het voedsel verder afgebroken waarna het als een overtollige last via de anus wordt uitgescheiden. Wanneer er een stap in dit lange proces verstoord wordt kan dit darmkrampen veroorzaken. De meest voorkomende oorzaken van darmkrampen hebben te maken met stress, zenuwachtigheid en een probleem met het gegeten voedsel.

Voedselprobleem

Bedorven voedsel, vettige of pikante producten of een te snel gebruikte maaltijd zijn factoren die darmkrampen kunnen veroorzaken. Een voorbeeld is een salmonella-infectie die zorgt voor een acute krampen in de buik samengaand met diarree. Bij een verdwijning van een van genoemde oorzaken (bv. einde van een stresserende gebeurtenis) of een verwerking ervan door het lichaam (bv. diarree na bedorven voedsel) zullen ook de darmkrampen geleidelijk aan verdwijnen.

Chronische darmziekte?

Bloed in de stoelgang

In de meeste gevallen zijn darmkrampen relatief onschuldig en zullen ze na het oplossen van het onderliggend probleem weer voorbijgaan. De meesten onder ons zijn wel bekend met het probleem van darmkrampen en op het eerste zicht lijkt er dan ook niet zo veel aan de hand.Toch is het opletten geblazen wanneer je vaker last hebt van darmkrampen. Symptomen die een alarmbelletje moeten doen rinkelen zijn bijvoorbeeld slijm en bloed in de stoelgang en hevige pijn in de buik.

"Vals alarm"

Ook het gevoel hebben dat je dringend naar het toilet moet terwijl je toch geen stoelgang kan produceren (het zogenaamde "vals alarm") kan een verontrustend signaal zijn. Heb je van deze laatste symptomen lange tijd last en keren ze regelmatig terug, dan kan er sprake zijn van het begin van een chronische darmziekte zoals bijvoorbeeld de IBD's (Inflammatoire darmziekten) colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn.

Prikkelbaredarmsyndroom

Niet te verwarren met deze IBD's is het prikkelbaredarmsyndroom of IBS (Irritable Bowel Syndrome oftewel PDS: prikkelbaredarmsyndroom). Ook in dit geval kunnen er krampen voorkomen, samengaand met vage, moeilijk te verklaren buikklachten. Problematisch is hierbij de peristaltiek van de darmen; dit komt neer op de beweeglijkheid ervan. Vandaar dus de mogelijkheid tot het voelen van darmkrampen en een algemeen gevoel van onbehagen in de buik.

Voedingstips: dieet

Licht verteerbaar

Op het vlak van darmkrampen hoeft er niet meteen sprake te zijn van een streng dieet, toch niet in de meeste gevallen. Vaak is het gunnen van rust voor je maag al effectief om de darmkrampen voorbij te laten gaan. Denk hierbij aan het eten van een beperkte hoeveelheid voedsel dat tegelijkertijd licht verteerbaar is zoals rijst, brood, beschuiten en droge koekjes.

Persoonlijk

Patiënten met een chronische darmaandoening zien zich vaak wel genoodzaakt om zich aan een dieet te houden. Vaak ligt het eraan wat hun maag kan verdragen en wat niet. Dat is vaak een heel persoonlijke zaak; de ene patiënt heeft al meer last van een bepaald voedingsmiddel dan de andere. Sommige patiënten zijn gebaat met licht verteerbaar fruit zoals banaan, terwijl dit anderen minder bevalt.

Wat niet eten bij darmkrampen?

In het algemeen kan je wel stellen dat de volgende voedingsproducten te mijden zijn als je last hebt van darmkrampen:
 • sterk gekruid voedsel zoals sommige Aziatische gerechten
 • vetstoffen zoals in fast food
 • sterke alcoholische dranken
 • uien en rauwe groenten
 • sterke koffie
 • vette en prikkelende sauzen zoals mayonaise, ketchup, mosterd

Behandeling krampen in de darmen

Pijnstillers

Klassieke pijnstillers werken eerder tegen de pijn als symptoom en gaan niet naar de kern van het probleem, namelijk de spasmen in de buik. Toch kunnen ook deze pijnstillers (bv. ibuprofen, paracetamol) bij sommige mensen nuttig zijn tegen pijnlijke krampen in de darmen. Bij ernstigere pijn kan ook Dafalgan Codeïne voorgeschreven worden om de last te verlichten. Mensen die chronisch last hebben van darmkrampen in het kader van een langdurige darmziekte kunnen nog zwaardere pijnstillers voorgeschreven krijgen door hun behandelende arts. Essentieel onderdeel van de behandeling blijft wel het wegnemen van de oorzaak van het probleem dat de darmkrampen veroorzaakt.

Voedingssupplementen

Eventueel kunnen voedingssupplementen met een positieve werking voor de darmen helpen om de huishouding in de darmen weer gezond te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan probiotica voor een gezondere darmbalans. Gaan de darmkrampen gepaard met diarree dan kan een diarreeremmer helpen om de klachten te verlichten.
Enkele voorbeelden van deze middeltjes:
 • Imodium (diarreeremmer)
 • Vitalize Darmbalans (probiotica)
 • Norit (diarreeremmer)

Anti-krampmiddeltjes

Spasmolytica zijn middelen tegen krampen die rechstreeks naar de oorsprong van het probleem gaan. Deze anti-krampmiddelen zorgen ervoor dat de gladde spieren van het spijsverteringskanaal slapper worden waardoor de oorzaak van de pijn rechtstreeks wordt aangepakt. Hierdoor verminderen de krampen in de darmen en zal ook het ongemakkelijk gevoel dat ermee gepaard gaat verdwijnen.
Enkele voorbeelden van deze efficiënte middelen tegen darmkrampen:
 • Buscopan
 • Duspatal
 • Colofac
 • Infacol (darmkrampjes bij baby's)

Lees verder

© 2015 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Darmkrampen: oorzaak en behandelingDarmkrampen: oorzaak en behandelingDarmkrampen maakt iedereen wel eens mee: vervelende pijnlijke krampen in de buik. De pijn is afkomstig van de darmen, di…
Buikpijn: soorten, mogelijke oorzaken & behandelingBuikpijn: soorten, mogelijke oorzaken & behandelingBuikpijn is iets waar de meeste mensen wel eens last van hebben. Denk maar aan de stress van een drukke baan, of de span…
Darmkramp: buikpijnDarmkramp: buikpijnDarmkramp of buikpijn: een rommelend gevoel in de darmen waarbij verkramping van de darmspieren optreedt. Meestal geeft…
Pijn aan de darmen: oorzaken en symptomen pijnlijke darmenPijn aan de darmen: oorzaken en symptomen pijnlijke darmenPijn aan de darmen is een vervelende klacht. Pijn aan de darmen kan zich uiten in krampende, zeurende of stekende pijn e…

Hersenabces: symptomen en behandeling abces in de hersenenHersenabces: symptomen en behandeling abces in de hersenenWat is een hersenabces en hoe wordt een hersenabces behandeld? Een abces is een ingekapselde holte die is gevuld met bac…
Nierstuwing (hydronefrose): symptomen, oorzaak & behandelingNierstuwing (hydronefrose): symptomen, oorzaak & behandelingNierstuwing, wat is dat precies? Nierstuwing, ook wel hydronefrose of waternier genoemd, verwijst naar ophoping van urin…
Bronnen en referenties
 • http://www.avogel.nl/Indicaties/Darmkrampen.php (geraadpleegd op 08/05/2016).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 04-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.