Buikspanning: gevolgen van stress op maag & darmen

Buikspanning: gevolgen van stress op maag & darmen Stress is een verschijnsel dat in de eenentwintigste eeuw alsmaar toeneemt. Niet alleen op professioneel vlak maar ook in ons privéleven krijgen we op allerlei manieren te maken met stress. Door stress kan er spanning in de buik ontstaan wat kan leiden tot spijsverteringsproblemen. "Zenuwen" die op de darmen slaan kunnen zorgen voor een gevoel van spanning en onbehagen dat kan uitmonden in darmkrampen en diarree. Stress en zenuwachtigheid kan leiden tot maagproblemen, gebrek aan eetlust en buikpijn. Maagzuurremmers en diarreeremmers kunnen soelaas bieden tegen buikspanning maar ook supplementen tegen stress kunnen voor verlichting van de klachten zorgen. Hoe kan stress zorgen voor een gevoel van buikspanning en wat kan je ertegen doen?

Buikspanning

In de eenentwintigste eeuw is de maatschappij er alsmaar technologischer op geworden. We zijn met z'n allen gewoon geraakt aan technologische snufjes als mobiele telefoon, iPod, iPad, iPhone en dergelijke meer. Via internet en tv worden we voortdurend overspoeld met informatie. Alleen het overzichtelijk maken en duiden van die informatie is niet meer zo makkelijk. We krijgen soms al eens het gevoel dat het allemaal een beetje te snel gaat en dat kan voor stress zorgen. Soms leidt stress tot zenuwen die een spanning gaan ontwikkelen in de buikstreek. Men spreekt dan ook wel van "buikspanning": een vaag, gespannen, zeurend of pijnlijk gevoel in de buik dat je ademhaling bemoeilijkt en je eetlust negatief beïnvloedt. Mogelijk kan je moeilijk "op adem komen" of het gevoel hebben dat je adem tekort komt. Hierdoor is het moeilijk om rustig te zijn of van je eten te genieten.

Stress

Ook in het beroepsleven gaat alles in een hogere versnelling dan pakweg tien jaar geleden. Werknemers moeten vaak standby en bereikbaar zijn via hun mobiele telefoon en worden geacht zo snel mogelijk te reageren op e-mails. Door die druk om te presteren en bereikbaar te zijn kan er spanning ontstaan omdat de scheiding tussen professioneel leven en privéleven niet meer zo duidelijk is. Dan treedt er stress op die een belangrijke invloed kan hebben op het lichaam, zoals bijvoorbeeld op de spijsvertering.

Gevolgen van stress voor de maag

Maagspanning

De maag is een cruciale plaats voor het goed functioneren van het lichaam, omdat de maag de plaats is waar het voedsel opgenomen wordt. Het voedsel wordt in de maag opgenomen en de energie wordt daarna over het lichaam verdeeld. Bij situaties van stress komt de maag onder een spanning te staan waardoor dit voedselverwerkingsproces belemmerd wordt.

Braken of gebrek aan eetlust

Daarom gebeurt het dat mensen in geval van stress zoals bijvoorbeeld bij examens helemaal geen zin hebben om te eten. Ze hebben dan geen honger omdat hun maag helemaal gespannen is. Het lichaam weet dan dat het geen zin heeft om op dat moment voedsel tot zich te nemen. Een complicatie van deze soort stress is het moeten overgeven in een stresstoestand.

Slikproblemen en slokdarmproblemen

Een probleem dat in dezelfde lijn ligt zijn de problemen met slikken. Slikken kan bemoeilijkt worden in geval van fysieke en mentale druk. Door de stress zal het lichaam onder spanning komen te staan en zich verweren tegen het inslikken van voedsel. Ook slokdarmproblemen en symptomen van reflux kunnen bevorderd worden door stressomstandigheden.

Gevolgen voor de darmen

De darmen zijn de organen waar het voedsel verder verteerd wordt nadat het van de maag komt. Als de maag nog relatief weinig problemen heeft ondervonden in een stresstoestand, dan kan het zijn dat de darmen het zwaarder te verduren krijgen. In dat geval kan de spanning in de darmen leiden tot een onrustig, gespannen en ongemakkelijk gevoel, darmkrampen en diarree. Diarree is een bekend symptoom bij mensen die zich voorbereiden op een belangrijke stresserende gebeurtenis, zoals bijvoorbeeld een examen, een spreekbeurt of een belangrijke sportwedstrijd.

Behandeling buikspanning

Supplementen maag

Zenuwen die een goede werking van de spijsvertering belemmeren, negatieve effecten van buikspanning: het is geen pretje. Diarree hebben op een belangrijke dag, overgeven of niet kunnen eten: het zijn allemaal symptomen waar niet zo makkelijk mee om te gaan is. Toch kunnen vervelende gevolgen voor de spijsvertering beperkt worden door het nemen van specifieke middeltjes, o.a. tegen maagzuur of tegen diarree.
Enkele voorbeelden hiervan zijn:
  • Omeprazol maagzuurremmer
  • Imodium diarreeremmer
  • Norit diarreeremmer

Supplementen anti-stress

Terwijl maagzuurremmers en diarreeremmers vooral de gevolgen van spanning bestrijden, kan je ook preventief te werk gaan. Dit kan door spanning en stress aan te pakken via supplementen tegen stress. Als je rustiger wordt dankzij deze supplementen, dan is de kans op buikspanning en de daaruit volgende maag- en darmproblemen een stuk kleiner.
Enkele voorbeelden van nuttige anti-stress supplementen zijn:
  • Valdispert Stress
  • Pervital Meridian Balance Ontspanning
  • Ortholon Stress Care

Lees verder

© 2011 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Buikpijn: soorten, mogelijke oorzaken & behandelingBuikpijn: soorten, mogelijke oorzaken & behandelingBuikpijn is iets waar de meeste mensen wel eens last van hebben. Denk maar aan de stress van een drukke baan, of de span…
Fysieke stress: hoe kan lichamelijke stress zich uiten?Fysieke stress: hoe kan lichamelijke stress zich uiten?Stress: het is een verschijnsel waar iedereen wel mee te maken krijgt. Ook al geven sommige koele kikkers het niet graag…
Pijn aan de darmen: oorzaken en symptomen pijnlijke darmenPijn aan de darmen: oorzaken en symptomen pijnlijke darmenPijn aan de darmen is een vervelende klacht. Pijn aan de darmen kan zich uiten in krampende, zeurende of stekende pijn e…
Buikpijn bij kinderen: oorzaken, behandeling & tipsBuikpijn bij kinderen: oorzaken, behandeling & tipsAls je kind buikpijn heeft is het niet makkelijk om meteen de oorzaak te vinden. Kinderen beschikken niet altijd over de…

Last van een koortslip?Last van een koortslip?Een koortslip is een zeer vervelende en pijnlijke virusinfectie van de huid op of rondom de lippen. Behalve pijnlijk en…
Maagbloeding: symptomen, oorzaken, behandeling en prognoseMaagbloeding: symptomen, oorzaken, behandeling en prognoseEen maagbloeding is een bloeding van de maagwand. Een maagbloeding kan onopgemerkt blijven bij kleine hoeveelheden bloed…
Reactie

Regina Kuijt, 02-06-2017
Hoi,
Onze oudste zoon heeft nu 2 dagen constant buikpijn (kleine steekjes overal en bij het opstaan). Hij is wel gestrest denk ik hij doet 2 masters en zijn relatie met zijn vriendin loopt stroef. Komt dit door de stres? Mvg Regina Kuijt Reactie infoteur, 06-06-2017
Beste,

Stress kan inderdaad een uitlokkende factor zijn voor het gevoel van spanning in de buik. Wanneer het gaat om "constante buikpijn" en "steekjes" zoals u zegt, dan lijkt het verstandig om toch even langs te gaan bij een arts voor een medisch onderzoek. Buikpijn kan met zoveel verschillende aandoeningen te maken hebben dat een juiste beoordeling op het eerste zicht zelden makkelijk is. Grondig onderzoek (bv. X-ray, echografie, enz…) kan daarentengen wel duidelijkheid opleveren in verband met het stellen van een diagnose.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 22-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.