Altijd stress? Gevolgen & behandeling van chronische stress

Altijd stress? Gevolgen & behandeling van chronische stress Stress is een reactie van je lichaam dat op een fysieke of emotionele wijze belast wordt. Het lichaam reageert op stress door onder andere de bloeddruk en de hartslag te verhogen. Dit is een soort alarmmechanisme dat het lichaam voorbereidt op een nieuwe situatie. Als dit alarmmechanisme op lange termijn blijft voortduren, kan dit leiden tot chronische stress waardoor de kans op hartproblemen verhoogt. Om stressbestendig te worden komt het er op aan om enkele mentale vaardigheden te ontwikkelen. Ook supplementen tegen stress en een anti-stressmatras kunnen helpen om beter bestand te zijn tegen spanningen. Wat zijn de gevolgen van chronische stress en waaruit bestaat de behandeling ertegen?

Hoe ontstaat stress?

Bloeddruk

Als we op fysieke of mentale wijze worden belast, dan reageert ons lichaam met een aantal reacties. Het lichaam bereidt zich voor op een vecht-vlucht-reactie. Het lichaam gaat dan de bloeddruk en de hartslag verhogen. Ook gaat het de ademhaling aanpassen en bepaalde hormonen aanmaken. Bovendien stijgt de spierspanning van je lichaam en wordt er extra suiker en vet gemobiliseerd als extra energiebron in geval van nood.

Adrenaline

Het doel hiervan is het mobiliseren van energie zodat je lichaam zich zo goed mogelijk kan aanpassen aan de nieuwe situatie en effectief blijft functioneren. Het autonome zenuwstelsel gaat adrenaline produceren en in de hersenen gaat cortisol aangemaakt worden. Dit is een soort alarmmechanisme dat op korte termijn heel effectief is, maar op lange termijn voor een chronisch probleem kan zorgen.

Wanneer chronische stress?

Voortdurende stresstoestand

Het alarmmechanisme van stress is normaal gezien van korte duur. Wanneer het gevaar geweken is, gaat het lichaam terug naar een soort rusttoestand waarin het evenwicht hersteld wordt. Wanneer dit niet gebeurt, bestaat het gevaar voor chronische stress. We spreken van chronische stress wanneer deze reacties van het lichaam bijna constant gebeuren, met andere woorden wanneer de stress blijft aanhouden.

Verhoogde adrenalinespiegel

In dat geval wordt het systeem voortdurend geprikkeld en raakt als het ware oververhit. Als je chronische stress hebt, dan heb je verhoogde adrenalinespiegels. Op het einde van de werkdag hebben chronisch gestresseerden bijvoorbeeld duidelijk een hogere adrenalinespiegel dan niet-chronisch gestresseerden. Dat is omdat het lichaam de nadelige effecten van de groeiende vermoeidheid wil tegengaan.

Stressbevorderende factoren

Er zijn enkele factoren die stress kunnen bevorderen zoals een veeleisende baan of aanhoudende gezinsproblemen. Wie bijvoorbeeld jarenlang frustraties heeft op het werk en geen steun vindt bij collega's of vrienden, kan last krijgen van chronische stress. Maar anderzijds kunnen ook werklozen chronisch gestresseerd geraken, omdat ze het gevoel van controle over hun situatie hebben verloren. In deze situaties - zowel voor de werkende als de werkzoekende persoon - ontstaan er gevoelens van angst omdat ze geen invloed meer lijken te hebben op hun eigen situatie. Dit gebrek aan controle over je eigen leven is iets waar tal van mensen in de snelle moderne maatschappij last van hebben.

Gevolgen chronische stress

Hartritmestoornissen

Als je last hebt van chronische stress, dan kan het gebeuren dat je bloeddruk permanent verhoogd is. Ook je hartfrequentie kan verhogen en de kans op hartritmestoornissen wordt groter. Bovendien vermindert de variabiliteit van de hartslag. Omdat je hartslag ontregeld is door de chronische stress, gaat hij minder nauwkeurig afgestemd zijn op de noden van de situatie, zoals inspanning en ontspanning. Hartproblemen komen veel voor bij chronisch gestresseerde mensen.

Maag-en darmproblemen

Bovendien hebben veel van deze mensen maag-en darmklachten. Chronische stress zet ook de maag- en darmactiviteiten onder druk. Verder spreken vele mensen van psychologische vermoeidheid en worden ze geplaagd door lage rugpijn. Het risico op ziektes wordt groter wanneer er nog andere risicofactoren aanwezig zijn zoals zwaarlijvigheid, diabetes, of overmatig alcohol- en tabakgebruik.

Slaapproblemen

Als je altijd stress hebt is de kans groot dat je moeilijk in slaap geraakt omdat je ligt te piekeren. Ook vaak wakker worden, zweten en niet kunnen "doorslapen" zijn mogelijke gevolgen van chronische stress. Een bezorgde, gespannen geest zal het moeilijker hebben om afstand te nemen van de dagelijkse beslommeringen waardoor de kwaliteit van de slaap in het gedrang komt.

Behandeling chronische stress

Loslaten

Om chronische stress te vermijden komt het erop aan om een soort weerstand te ontwikkelen tegen mogelijke problemen of tegenslagen. Belangrijk hierbij is om een aantal vaardigheden aan te leren om stressbestendig te worden. Een van die vaardigheden bestaat erin om afstand te kunnen nemen en de dingen los te laten. Als je afstand neemt van je situatie, krijg je een beter zicht op je problemen. Wat je hierbij kan helpen is het controleren van je ademhaling. Als je rustiger kan ademen kan je ook rustiger denken.

Je leven beheersen

Een andere mogelijkheid om stressbestendig te worden is je te concentreren op een bepaald doel, en bij voorkeur een doel dat beheersbaar blijft. Je moet als het ware de indruk krijgen dat je je eigen leven en situatie kan beheersen. Op die manier kan je je richten op een doel dat de moeite waard is om te bereiken. Als bepaalde doelstellingen niet meer bereikbaar lijken, kan je nog altijd je houding aanpassen. Want het belangrijkste om stress te vermijden, is dat je je gedrag en levenswijze aanpast aan wat voor jou haalbaar is.

Anti-stressmatras

Beter slapen

Vermits een goede nachtrust cruciaal is om zowel geestelijk als lichamelijk sterk te zijn is slaap belangrijk. Mensen die last hebben van chronische stress lijden vaak onder een slechte slaapkwaliteit. Om dit te verhelpen is een speciale anti-stressmatras ontwikkeld. Dit soort van matras vangt de statische elektriciteit op die je lichaam overdag te verduren krijgt, denk bijvoorbeeld aan elektronische toestellen (smartphone, televisie, computer), kledij en de elektriciteit in de woon- en werkomgeving.

Spanningen weg

Al deze elektriciteit kan negatief inwerken op lichaam en geest, waardoor je je gespannen en gestresseerd voelt. De anti-stressmatras bevat carbonvezels die dit teveel aan elektriciteit absorberen en weer afgeven aan de omgeving, zodat je tijdens de nacht gevrijwaard blijft van stress en spanning. Hierdoor is een betere nachtrust mogelijk en zal je ook overdag beter bestand zijn tegen stress.

Supplementen anti-stress

Naast de mentale kant van het probleem kan stress ook op het vlak van het fysieke behandeld worden. Het hoeft niet gezegd dat een ongezond voedingspatroon negatief is voor je weerstand en onrechtstreeks je ook minder weerbaar maakt tegen stress. Een evenwichtige voeding met voldoende vitaminen en mineralen als ijzer en magnesium kunnen lichaam en geest sterker maken en beter bestand tegen stress. Eventueel kan je je weerstand tegen stress versterken door middel van anti-stress supplementen die stress behandelen en relaxerend werken.
Enkele voorbeelden van dergelijke supplementen:
  • Ortholon anti-stress
  • Valdispert Stress Moments
  • A. Vogel Passiflora

Lees verder

© 2009 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gevolgen chronische stress bij ouderenGevolgen chronische stress bij ouderenLangdurige stress heeft effect op je gezondheid. Vooral bij ouderen zijn de gevolgen van aanhoudende stress ernstig. Dit…
Stress verminderen: De beste tips bij stress en burn-outStress is niet alleen vervelend maar kan met name op de langere termijn ook echt serieuze negatieve gevolgen hebben voor…
Kenmerken, tekenen en signalen van werkstressKenmerken, tekenen en signalen van werkstressSignalen van werkstress kunnen varieren van onschuldig tot levensbedreigend. Redelijk onschuldige kenmerken van werkstre…
Stress is NIET gevaarlijk!Stress is NIET gevaarlijk!Bijna elk artikel over stress waarschuwt je voor de gevaren en hoe je het hoort te vermijden. We zijn opgebracht met het…

De hitte index: hoe ervaren wij warmte?Hetzelfde aantal graden Celsius kan op de ene dag voor een veel hogere gevoelstemperatuur zorgen dan de andere dag. Dit…
Uw tandarts zorgt voor een mooier gebitUw tandarts zorgt voor een mooier gebitHet kan heel vervelend voor u zijn wanneer u iets aan uw gebit moet laten doen. Soms is het zelfs noodzakelijk dat alle…
Bronnen en referenties
  • https://www.voordeelvanger.nl/anti-stress-matras-beschermer-met-carbonvezels-1-2-of-4-stuks-met-oplopende-korting.html (geraadpleegd op 27/02/2017).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 27-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.