Stress is NIET gevaarlijk!

Stress is NIET gevaarlijk! Bijna elk artikel over stress waarschuwt je voor de gevaren en hoe je het hoort te vermijden. We zijn opgebracht met het idee dat er een verband is tussen stress en een slechte gezondheid. Helaas is deze associatie het meest gevaarlijke aan stress. Het blijkt dat mensen die geloven dat stress slecht voor je is 43% meer kans hebben om te overlijden dan mensen die dit niet geloven.

Stress en gezondheid

Stress zorgt voor veel verandering in je lichaam. Je hartslag verhoogt, spieren spannen aan, bloeddruk neemt toe, ademhaling gaat sneller en je zintuigen worden scherper. Deze lichamelijke reacties bereiden je voor om beter te presteren. Stress helpt je bij het tegemoetkomen van uitdagingen en problemen te overkomen. Deze lichamelijke symptomen als gevolg van stress worden vaak geassocieerd met angst in plaats van de daadwerkelijke functie hiervan. Als bij het voelen van stress wordt gedacht dat ze behulpzaam zijn word je vanzelf minder gespannen, minder bang en zelfverzekerder. Dit is echter niet alles wat in je lichaam gebeurt.

Stress verhoogt je hartslag en kan er voor zorgen dat je bloedvaten vernauwen. Dit is de reden waardoor stress vaak wordt geassocieerd met cardiovasculaire hartziektes. Echter, wanneer stress als behulpzaam gezien wordt, ontspannen bloedvaten in plaats van dat ze vernauwen. Hierdoor verhoogt je bloeddruk niet en verkeert je lichaam in een veel gezondere staat. Dus probeer voortaan als je opmerkt dat je in een stressvolle situatie bent en je hart sneller gaat kloppen te herinneren dat dit je lichamelijke reactie is om je beter voor te bereiden op wat komen gaat.

Stress en sociaal contact

Stress zorgt voor het vrijkomen van veel hormonen in je lichaam. Vooral bij het ervaren van sociale stress komt het hormoon oxytocine vrij. Oxytocine is een neurotransmitter en zorgt voor een grotere behoefte aan sociaal contact. Het zorgt voor een behoefte aan fysiek contact, het verhoogt je inlevingsvermogen en het maakt je meer willig om je naasten te helpen en steunen.

Oxytocine wordt ook gezien als een anti-stress hormoon. De functie van oxytocine bij stress is dat het je motiveert om sociale steun te zoeken, maar het heeft ook een lichamelijke functie. Oxytocine beschermt je voor de mogelijke lichamelijke gevaren van stress. Het geeft je een hogere weerbaarheid tegen stress en verslaving, het brengt je lichaam sneller tot rust en het zorgt ervoor dat je angst makkelijker kunt onderdrukken.

Deze psychologische en fysieke voordelen nemen toe en worden versterkt bij positief sociaal contact. Dus als je hulp vraagt of anderen helpt in tijden van stress komt er meer oxytocine in het bloed terecht en herstel je sneller van stress. Mensen die -naast het ervaren van grote stressvolle perioden in hun leven- tijd spenderen aan het helpen van anderen, hebben geen verhoogde kans op sterven ten opzichte van mensen die dit niet deden.

Maak stress behulpzaam

Stress hoeft geen nadelige gevolgen te hebben op je gezondheid als je er op de juiste manier mee om gaat. Hoe je denkt en handelt kan je lichamelijke en psychologische reacties op stress beïnvloeden en veranderen tot iets dat je helpt. Vertrouw dus op je lichaam en onthoudt dat je je stressvolle tegenslagen niet alleen hoeft te ondergaan.
© 2014 - 2024 Ghaans, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het hormonale verschil tussen mannen en vrouwenHet hormonale verschil tussen mannen en vrouwenIn het boek 'Venus is hot, mars is cool' uit 2010 beschrijft John Gray de reden waarom mannen en vrouwen zo verschillend…
Knuffelen is goed voor je!Knuffelen is goed voor je!We knuffelen vaak, en dat is alleen maar gezond. Dat is al meerdere malen uit onderzoek gebleken. In dit artikel alles o…
De voordelen van een gezonde relatieDe voordelen van een gezonde relatieHet is belangrijk om je relatie gezond te houden, maar het is ook een fantastische manier om jezelf gezond te houden. Ui…
Hormonen die je helpen bij je bevallingHormonen die je helpen bij je bevallingHeb je een goede zwangerschap en ben je zelf gezond dan is een natuurlijke bevalling weggelegd. Als je goed kunt luister…

Overgang, menopauze, einde vruchtbare periodeDe overgang is een natuurlijke fase in je leven. Het is de periode rond de laatste ovulatie of eisprong. De vrouw zit da…
Koolhydraten en overgewicht‘Mam, mag ik een koekje? Tuurlijk lieverd, pak er maar een uit de trommel. Ohh wat zijn ze lekker, mag ik er nog een, ma…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alexas Fotos, Pixabay
  • http://on.ted.com/c0LPf
  • http://wendyberrymendes.com/cms/uploads/CDPS_reappraisal.pdf
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22201278
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23327269
  • http://www.psychologytoday.com/blog/meet-catch-and-keep/201406/is-oxytocin-stress-response-or-bonding-hormone
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Oxytocine
Ghaans (5 artikelen)
Laatste update: 12-08-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.