Oogaandoeningen - Katarakt

Oogaandoeningen - Katarakt Katarakt is een oogaandoening die gekenmerkt wordt door een pijnloos, troebel gebied in de lens van het oog dat de doorgang van licht op het netvlies blokkeert. Het netvlies is een zenuwlaag aan de achterkant van het oog. De zenuwcellen in het netvlies detecteren het licht dat op het oog valt en sturen zenuwsignalen door naar de hersenen die dit omzetten in een beeld. Bij een persoon die lijdt aan katarakt wordt dit licht geblokkeerd en kan dus leiden tot gezichtsproblemen.

Oorzaken

Katarakt wordt veroorzaakt door veroudering van het oog of door overmatig blootstelling aan zonlicht. Veranderingen in het oog zijn vaak een normaal onderdeel van het ouder worden maar leiden daarom nog niet altijd tot katarakt. Katarakt kan ook voorkomen als gevolg van een verwonding aan het oog of als gevolg van een oogziekte. Ook personen die bepaalde medicatie nemen of leiden aan diabetes lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van deze oogaandoening. In sommige gevallen kunnen kinderen ook geboren worden met deze afwijking maar dit komt maar heel zelden voor.

Mogelijke gevolgen

Katarakt kan het gezichtsvermogen sterk beïnvloeden. Vaak voorkomende gevolgen van deze ziekte zijn:
 • Wazig of troebel zicht
 • Dubbel zicht
 • Problemen om ís nachts te rijden. Weerkaatsing van verlichting of koplampen kan voor verblinding zorgen.
 • Frequente wijziging van brilglazen.
 • Het bijzicht verbetert op korte termijn maar gaat daarna sterk achteruit
 • Problemen met dagdagelijkse activiteiten door gezichtsproblemen

Het verlies van het gezichtsvermogen van een katarakt gebeurt vaak langzaam en kan nooit heel ernstig worden. In sommige gevallen leidt katarakt zelfs niet tot verlies van het gezichtsvermogen.

Hoe constateren?

Een arts kan zien of je katarakt hebt door het uitvoeren van een lichamelijk onderzoek en door vragen te stellen over bovenstaande symptomen en eventuele gezondheidsproblemen in het verleden. Er worden ook bijkomende tests gedaan om andere aandoeningen uit te sluiten die ook problemen kunnen veroorzaken van het gezichtsvermogen.

Remedies

Katarakt kan eenvoudig opgelost worden door een chirurgische ingreep. Voor de meeste patiënten is een operatie alleen nodig wanneer er effectief verlies van het gezichtsvermogen optreedt en deze een grote invloed heeft op de levenskwaliteit.
Er zijn een aantal dingen die je ook zelf kunt ondernemen om problemen met het zicht onder controle te houden. Veel mensen zijn al beholpen door het dragen van een bril, lenzen of andere optisch hulpmiddelen. Het is dan wel noodzakelijk om deze up-to-date te houden en het huis te voorzien van voldoende licht. Op deze manier is het perfect mogelijk en chirurgische ingreep uit te stellen of te voorkomen.

Of je effectief een operatie nodig hebt is afhankelijk van de mate waarin de katarakt een invloed heeft op dagdagelijkse activiteiten zoals autorijden, lezen, ... Indien er toch wordt overgegaan tot een operatie zal die altijd een beslissing zijn van de patiënt en zal deze ook uitgevoerd worden op het moment de patiënt daarvoor kiest. Deze operatie wordt meestal met veel succes uitgevoerd en zorgt in de meeste gevallen voor een betere levenskwaliteit.

Hoe voorkomen?

Er is geen wetenschappelijk onderbouwde manier om katarakt te voorkomen. Een aanpassing van levensstijl daarentegen helpt wel de ontwikkeling hiervan tegen te gaan:
 • Niet roken
 • Dragen van een zonnebril en hoofddeksel bij blootstelling van fel zonlicht.
 • Vermijden van zonnebank
 • Gezond voedingspatroon
 • Vermijden van steroide medicijnen
 • Onder controle houden van diabetes

Lees verder

© 2014 - 2020 Robin990, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Staar: symptomen, oorzaken & behandelingStaar is het troebel worden van de ooglens. Er zijn verschillende soorten staar: ouderdomsstaar, jeugdstaar en aangebore…
Gezichtsverlies door ouder wordenGezichtsverlies door ouder wordenNaarmate je ouder wordt, vermindert je zicht. Tegen het proces van ouder worden is helaas niets te doen. Dit verloopt pe…
Grauwe (grijze) staar, oorzaak en operatieGrauwe (grijze) staar, oorzaak en operatieHet oog bestaat uit verschillende onderdelen. De ooglens is hier een belangrijk onderdeel van en zorgt voor accommodatie…
Niet meer goed kunnen zienDe ogen zijn in staat lichtprikkels op te vangen en die prikkels in de vorm van impulsen via de oogzenuw naar de hersene…

Huidklachten door de overgangHuidklachten door de overgangDe overgang is het einde van een vruchtbare periode van de vrouw. De menstruatie zal stoppen en er vindt geen eisprong m…
Kraambeen: trombose na de bevallingKraambeen: trombose na de bevallingEen kraambeen is een afsluiting van een bloedvat in het onderbeen als gevolg van trombose, wat voor kan komen bij een vr…

Reageer op het artikel "Oogaandoeningen - Katarakt"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Robin990
Laatste update: 05-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!