Oogaandoeningen - keratoconus

Oogaandoeningen - keratoconus Ons gezichtsvermogen wordt geregeld door het hoornvlies, dit is het heldere centrale gedeelte in het vooroppervlak van het oog. Normaal is deze koepelvormig maar soms is de structuur van het hoornvlies niet sterk genoeg om deze ronde vorm te behouden en worden er uitstulpingen gevormd naar buiten. Deze aandoening wordt keratoconus genoemd.

Wat is de oorzaak van keratoconus?

Het hoornvlies wordt op zijn plaats gehouden door kleine eiwit vezels in het oog. Deze vezels, genaamd collageen, zorgen er ook voor dat het hoornvlies zijn vast vorm behoudt en dus niet kan uitpuilen. Wanneer deze vezels zwakker worden kunnen ze niet meer voorkomen dat het hoornvlies geleidelijk aan een kegelvormige toestand aanneemt.

Keratoconus lijkt genetisch bepaald te zijn. Wanneer bij een van de ouders deze aandoening wordt vastgesteld is het aangeraden om de kinderen op vrij jonge leeftijd hierop te laten controleren. De aandoening gaat vaak gepaard met andere medische problemen inclusief bepaalde allergische aandoeningen. Het is ook mogelijk dat de ziekte wordt veroorzaakt door chronisch oog wrijven maar in de meeste gevallen is geen andere oorzaak bekend waarom het hoornvlies van vorm kan veranderen.

Keratoconus manifesteert zich meestal tijdens de tienerjaren. Het kan echter al beginnen vanaf de kindertijd of bij personen tot ongeveer 30 jaar. In enkele uitzonderlijke gevallen kan het ook voorkomen bij mensen ouder dan 40 maar dit gebeurt heel zelden.

De vervorming van het hoornvlies kan acuut gebeuren of kan evolueren over meerdere jaren. De veranderingen kunnen leiden tot wazig zicht, schitteringen en halo's 's nachts en weerkaatsing van licht in de vorm van strepen.

Wanneer deze evolutie van het hoornvlies stopt is bij elke patiënt anders. Soms stopt het na enkele jaren maar dit kan ook tientallen jaren blijven doorgaan. Bij de meeste patiënten zijn worden uiteindelijk beide ogen aangetast maar niet in diezelfde mate. Het ene oog ontwikkelt meestal eerst en later gaat het over in het andere oog.

Kan keratoconus het gezichtsvermogen beschadigen?

De vervorming van het hoornvlies maakt het onmogelijk voor het oog zich te concentreren zonder bril of contactlenzen. In de ergste gevallen kan een hoornvliestransplantatie nodig zijn om het zicht te herstellen.

Chirurgische ooglasercorrectie - LASIK of PRK - kan gevaarlijk zijn voor mensen met keratoconus. Iedereen met zelfs een kleine graad van keratoconus ondergaat best geen LASIK chirurgie.

Intacs als remedie

Intacs zijn doorzichtige plastic bogen die zijn ontworpen als remedie voor mensen die lijden aan de aandoening keratoconus en die niet meer beholpen kunnen worden met een bril of contactlenzen. Intacs werden goedgekeurd door het FDA als alternatieve behandeling voor hoornvliestransplantatie wat een standaard behandeling is bij keratoconus.

Intacs worden in het oog geplaatst achter het hoornvlies. Het zorgt ervoor dat deze wordt afgevlakt en terug in zijn oorspronkelijke koepelvorm wordt geplaatst. Hoewel deze behandeling het gezichtsvermogen corrigeert zal de patiënt vaak nog gebruik moeten maken van een bril of contactlenzen na de ingreep. Patiënten die voor de hervorming van het hoornvlies niet in staat meer waren om contactlenzen te dragen zullen deze terug kunnen dragen en soms zelfs beter zullen kunnen zien met de lenzen dan ze deden voorafgaand aan de operatie. Voor sommige mensen is het zicht zelfs zodanig verbeterd dat ze zich enkel maar moeten behelpen met het dragen van een bril.

Bij het uitvoeren van deze behandeling zijn uiteraard ook enkele risico's verbonden:
  • Oog ontstekingen
  • Problemen met het nachtzicht
  • Het zien van halo's rond lichtbronnen

Ook voor bepaalde groepen is deze remedie niet aan te raden:
  • Jongeren onder 21 jaar
  • Zwangere vrouwen
  • Mensen die zich nog kunnen behelpen met contactlenzen
  • Mensen met andere oogafwijkingen
  • Mensen die bepaalde medicatie nemen die een invloed zou kunnen hebben op genezing van het oog

Lees verder

© 2014 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Keratoconus: Bolling van het hoornvlies in het oogKeratoconus: Bolling van het hoornvlies in het oogKeratoconus is een oogziekte waardoor bij de patiënt de structuur van het hoornvlies is aangetast. Het hoornvlies is het…
Hoornvliestransplantatie door oogbeschadigingHoornvliestransplantatie door oogbeschadigingHet hoornvlies is het buitenste deel van het oog waardoor het licht bij het oog naar binnen komt. Door allerlei oorzaken…
Keratoconus: wat te doen met een conusoog?Keratoconus: wat te doen met een conusoog?Met een 'conusoog' ziet de wereld er compleet anders en vervormd uit. Het hoornvlies is namelijk verzwakt en gaat nog me…
Corneatopografie: Onderzoek - Beeld van hoornvlies van oogCorneatopografie: Onderzoek - Beeld van hoornvlies van oogEen patiënt met hoornvliesafwijking krijgt soms een corneatopografie. Met behulp van geautomatiseerde beeldvormingstechn…

Heterochromie: verschillende oogkleuren bij een mensHeterochromie: verschillende oogkleuren bij een mensHeterochromie is een aandoening waarbij iemand verschillende kleuren in één oog heeft of twee verschillende oogkleuren h…
Robin990 (260 artikelen)
Laatste update: 05-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.