Meer aandacht voor onze overbelaste ogen

Meer aandacht voor onze overbelaste ogen Veel mensen zitten dagelijks uren voor de computer. Zowel op het werk als thuis. Maar houden we er wel genoeg rekening mee dat onze ogen ook af en toe rust verdienen? De kijkgewoontes die we ons aanwend hebben onder invloed van onze moderne maatschappij, hebben voor een stijging van oogproblemen gezorgd. Met iets meer aandacht voor onze ogen kunnen we dit verhelpen.

Overbelaste ogen

21% van actieve bevolking zit meer dan 20 uren per week voor de computer. Daarbij klaagt bijna 40% van deze mensen over vermoeide en geïrriteerde ogen. En dat is niet zo vreemd.

Onze oogspieren zijn voortdurend aan het werk, ze moeten steeds weer bijstellen om scherp te kunnen blijven zien. Zeker wanneer we onze ogen zeer intensief gebruiken, bijvoorbeeld wanneer we lange tijd naar een computerscherm kijken. Wanneer we over straat lopen stellen onze ogen zich ook steeds bij. De ene keer kijken we naar iets wat zich dichtbij bevindt en de andere keer naar iets dat verder weg is gelegen. Onze ogen zijn constant in beweging. Dit is een natuurlijke manier van kijken, waarbij de ogen niet overbelast worden. Maar wanneer we voor de computer zitten, zijn we voortdurend geconcentreerd aan het kijken. En net als bij iedere andere spier in ons lichaam kunnen ook onze oogspieren niet constant gespannen zijn. Daarbij komt ook nog eens dat we minder met onze ogen knipperen als we voor de computer zitten. De functie van knipperen is om de ogen te beschermen tegen vuil. Wanneer we dus minder knipperen, betekent dit dat we droge en geïrriteerde ogen kunnen krijgen. Veel mensen zijn zich van dit alles niet bewust, totdat oogproblemen beginnen op te spelen.

Wie er niet onderuit komt om veel voor de computer te zitten kan wel een aantal oefeningen doen en rekening houden met omgevingsfactoren, waardoor de ogen af en toe even tot rust kunnen komen en waardoor vermoeide ogen en oogproblemen kunnen worden vermeden. Hieronder volgen een aantal tips.

Algemene tips voor gezonde ogen

 • Zorg voor een goede luchtvochtigheid. Ventileer je huis of werkplek regelmatig.
 • Drink voldoende water.
 • Richt je blik regelmatig even in de verte.
 • Zorg dat je een ontspannen houding aanhoudt. Ga regelmatig bewust ontspannen zitten. Sluit dan een paar minuutjes je ogen en ontspan je nek en schouders.
 • Zorg voor voldoende licht, vooral daglicht is heel belangrijk.
 • Wanneer je een bril draagt, is het verstandig deze af en toe even af te zetten. En wie contactlenzen draagt, doet er goed aan ze af en toe even uit te doen. Dit werkt ontspannend voor de ogen.
 • Laat de sterkte van je ogen regelmatig controleren.

Batesmethode

In het begin van de 20ste eeuw ontwikkelde een Amerikaanse oogarts, William Bates genaamd, een omstreden methode om het gezichtsvermogen te verbeteren en om de correcte kijkgewoonten weer opnieuw aan te leren. Bates was van mening dat kijkgewoonten door toegenomen inspanningen van de ogen slechter waren geworden. Bates verkondigde dat met behulp van zijn methode het dragen van een bril overbodig zou worden. Hoewel er veel kritiek kwam op zijn methode en verschillende van zijn theorieën door de reguliere oogheelkunde weerlegd zijn, zijn er toch mensen die beweren dat de Batesmethode hen geholpen heeft. Bates beschrijft in zijn boeken verschillende oefeningen die helpen om de ogen te ontspannen. Eén oefening heet palmeren. Mensen beweren dat ze na het uitvoeren van deze oefening scherper kunnen zien. Deze oefening kan in ieder geval nuttig zijn om zowel onze ogen als geest tijdens het werk even te ontspannen.

Palmeren:

 • Ga gemakkelijk op een stoel aan een tafel zitten. Ontspan je nek en schouders.
 • Laat de ellebogen rusten op de tafel.
 • Doe je ogen dicht.
 • Adem diep door je buik en ontspan de spieren in je gezicht.
 • Leg je handen licht gebold op je gesloten ogen en blijf zo enkele minuten zitten.

Zo zijn er dus verschillende oefeningen die gemakkelijk uit te voeren zijn en weinig tijd kosten om onze hardwerkende ogen af en toe wat rust te gunnen. En ook kost het niet veel moeite om rekening te houden met een aantal omgevingsfactoren als goed licht en frisse lucht. Je ogen zullen je dankbaar zijn!
© 2008 - 2024 Faffie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Middeltjes tegen vermoeide ogenMiddeltjes tegen vermoeide ogenVermoeide ogen komen veel voor. Meestal veroorzaken ze hoofdpijn, of een wazig zicht. Tegenwoordig krijgen onze ogen hee…
Ouderdomsverziendheid (Presbyopie)Ouderdomsverziendheid (Presbyopie)Ouderdomsverziendheid, of ook wel Presbyopie genoemd is een aandoening dat iedereen een keer zal overkomen. Lees hierond…
Vermoeide ogen door de computerVermoeide ogen door de computerWie lang achter de pc zit, zal merken dat de ogen vermoeid raken. Ze worden rood, droog en gaan pijn doen. Ook kan men w…
Beter leren zien zonder brilBeter leren zien zonder brilEen groot deel van de bevolking draagt een bril of contactlenzen. Sommige mensen zijn bijziend, anderen zijn verziend of…

Gezichtsblindheid: het niet kunnen herkennen van gezichtenBijna iedereen heeft wel eens moeite met het onthouden van gezichten. Maar er zijn mensen die hun eigen moeder niet herk…
Voor het eerst ongesteld, wat nu?Voor het eerst ongesteld, wat nu?Ongesteld worden… Als je een meisje bent komt het er eens van in je leven: de dag waarop je voor het eerst ongesteld wor…
Bronnen en referenties
 • http://gezondheid.infoblog.be http://www.e-gezondheid.be
Faffie (113 artikelen)
Gepubliceerd: 05-09-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.