Voor het eerst ongesteld, wat nu?

Voor het eerst ongesteld, wat nu? Ongesteld worden… Als je een meisje bent komt het er eens van in je leven: de dag waarop je voor het eerst ongesteld wordt. De meeste meisjes worden rond hun dertiende of veertiende jaar voor het eerst ongesteld. Een ander woord voor ‘ongesteld zijn’ is ‘menstrueren.’ Als je voor het eerst ongesteld hebt zie je wat bloed, in je ondergoed of in de wc. Het bloed is de eerste keer niet altijd meteen rood, het kan ook een beetje bruin van kleur zijn. Je kunt er een beetje van schrikken, maar dat is niet nodig. Elke meisje of vrouw wordt ooit in haar leven voor het eerst ongesteld.

Ben je volwassen als je ongesteld geworden bent?

Ongesteld worden (of menstrueren) is een vanzelfsprekend gevolg van het ‘volwassen’ worden. Dat wil echter niet zeggen dat je ook meteen volwassen bent als je voor het eerst ongesteld wordt. Volwassenheid hangt van veel meer af dan van ‘slechts’ een afzonderlijk ontwikkelingskenmerk. Een jongen is ook niet op slag volwassen als hij eenmaal de baard in de keel heeft of als hij ‘al’ een snorretje heeft.

Het kan trouwens ook voorkomen dat je zelfs al erg jong ongesteld wordt, bijvoorbeeld op je elfde of soms zelfs nog jonger. Meisjes die flink gebouwd zijn, en die dus meer vet op hun lichaam hebben dan gemiddeld, worden over het algemeen eerder ongesteld dan dunne meisjes. Als je erg jong ongesteld wordt, op je elfde of twaalfde of nog eerder, dan is het aan het begin extra wennen, omdat je er eigenlijk voor je gevoel nog niet aan toe bent.

Wennen aan al dat gedoe als je ongesteld bent

  • Als je ongesteld bent maak je van alles mee. Je lichaam en je geest reageren anders dan gewoonlijk. Je kunt (hoeft niet, kan wel) door hormonen in je lichaam, sneller gaan huilen en je sneller verdrietig voelen, of een paar dagen somber zijn en/of je kunt je chagrijnig voelen. Vooral de dagen rondom je ongesteldheid zelf, en de dagen waarop er sprake is van een nieuwe eisprong (ergens halverwege de maand) kan je last hebben van somberheid of emotionele stemmingen. Als je rond die dagen last hebt van neerslachtigheid besef dan dat het echt weer snel over gaat en accepteer dat het erbij hoort.
  • Aan het begin zal je ook moeten wennen aan het gebruik van maandverband en/of tampons. Als je pas ongesteld bent gebruik je vaak maandverband. Er zijn allerlei soorten verband op de markt, van het ouderwetse verband dat vrij dik is, tot het ultradunne verband wat modern is. Het dunne verband is aangenaam om overdag te dragen, want je ziet er niets van onder je kleren en je voelt er ook weinig van. ’s Nachts kan je eventueel het dikkere verband dragen, omdat dat goedkoper is.
  • Als je pas ongesteld geworden bent moet je nog wennen aan alles wat er bij menstruatie komt kijken. Je moet bijvoorbeeld regelmatig maandverband verwisselen om doorlekken te voorkomen. Ga wat vaker naar het toilet om te controleren of je erg veel bloed. Verwissel op dagen dat je veel bloed verliest in ieder geval om de twee uur je verband, en douche je ’s morgens en ’s avonds met lauw water (geen zeep).
  • Je kunt rond de dagen van je menstruatie een grotere eetlust hebben. Dit komt door de hormonen in je lichaam. Probeer zo gezond mogelijk te eten.
  • Ook kan je rond de dagen van je ongesteldheid en tijdens je ongesteldheid een paar kilo zwaarder wegen. Dat is geen lichaamsvet, maar vocht wat je lichaam vasthoudt onder invloed van hormonen. Als de hormonen weer afnemen raak je in de week na je menstruatie, dat vocht weer kwijt.
  • Bij menstruatie is het zo dat er meestal een verloop in de heftigheid van de bloeding is, dat wil zeggen dat de eerste dag meestal wat minder bloed is dan op de tweede en de derde, en dat het rond de vierde dag vaak weer ietsje minder wordt en op de vijfde dag nog een stukje minder. Meestal duurt een menstruatie 5 dagen. Het kan voorkomen dat het op de derde of vierde dag ineens lijkt dat je menstruatie voorbij is, maar een paar uurtjes later begint het bloeden dan ineens toch weer. Als je pas ongesteld bent, draag dan gewoon vijf dagen verband om te voorkomen dat je onverwachts doorlekt. Doorlekken in je kleren is vervelend, vooral omdat je je schaamt als mensen het gezien hebben en ook omdat bloed niet makkelijk uit je kleren gaat. Als je menstruatiebloed doorgelekt is in je kleren (of in lakens van je bed) wat best vaak voorkomt, onthoud dan dat je bloed alleen met koud water uit kleding en andere stoffen kunt verwijderen. Het gaat er het gemakkelijkste uit als je het uitwast als het bloed nog niet is opgedroogd.
  • Menstruatiebloed is eigenlijk weefsel van de baarmoederwand dat doordrenkt is met bloed en daarom zie je soms wel eens vlokjes of klontjes bloed in de wc liggen. Dat is niets om je zorgen om te maken.
  • Tampons gebruiken tijdens de menstruatie kan ook. Kleine tampons beschadigen het maagdenvlies niet. Het voordeel van tampons kan zijn dat het bloed al binnenin de vagina wordt opgevangen en dus voel je je vaak wat prettiger. Om doorlekken te voorkomen is het verstandig om naast een kleine tampon voor de zekerheid nog wel een dun verband te dragen, op dagen dat je veel vloeit. Voor tampons geldt ook dat je ze regelmatig moet verwisselen. Voor het inbrengen moet je altijd eerst je handen wassen om je lichaam te beschermen tegen ongewenste bacteriën. Het touwtje van een tampon moet altijd buiten de vagina hangen. Na het inbrengen was je nogmaals je handen. Mocht je het touwtje van een tampon die je verwijderen wilt, niet kunnen vinden (wat heel weinig voorkomt), pers dan. Dan zal de tampon verder naar beneden komen. Helpt dit niet, bel dan met je huisarts om te vragen wat het beste is. Een tampon mag namelijk nooit langer dan maximaal 7 tot 8 uur in je lichaam blijven. De huisarts maakt dit wel vaker mee en hij/zij kan een tampon in zo'n geval op een veilige manier, gewoon verwijderen.
  • Zwemmen als je ongesteld bent kan wel, maar uitsluitend als je een tampon gebruikt. Zwemmen op de dagen dat je heftig vloeit is niet zo handig en dan is het waarschijnlijk prettiger om zwemmen even uit te stellen.

PMS, wat is dat?

PMS, of Premenstrueel syndroom, is de benaming voor een bepaalde gemoedstoestand, die meisjes (en vrouwen) kunnen hebben voordat ze ongesteld worden. Bij PMS is er dan sprake van een totale verstoring van het gewone functioneren als persoon. Deze vrouwen en meisjes hebben ernstige klachten voordat ze ongesteld moeten worden.

Ongesteld worden, hoe werkt dat eigenlijk?

De natuur heeft het heel mooi geregeld in het leven. Een bevrucht eitje heeft een nestje nodig om in te groeien. Daarom wordt er langs de wand van jouw baarmoeder een soort nestje van bloed en slijm en weefsel gebouwd. Dat laagje is heel geschikt voor een bevrucht eitje, om zich lekker in te nestelen. Een bevrucht eitje komt echter pas langs als je in verwachting zou zijn. Voor die tijd komt er dus geen bevrucht eitje in de baarmoeder terecht. Vandaar dat het nestje elke maand weer door je baarmoeder wordt afgestoten, zo van: ‘hmm…geen bezoek deze maand, laten we het bedje dan maar weer verschonen.’ Het opgebouwde (nest)wandje in de baarmoeder wordt dan weer afgebroken en dat veroorzaakt de menstruatie. De maand daarop wordt de baarmoederwand weer voorzien van een laagje, en daarom komt er elke maand opnieuw een menstruatie. De meeste meisjes en vrouwen menstrueren gemiddeld om de 28 dagen. Als je pas ongesteld bent geworden duurt het een tijdje voordat je lichaam een vast ritme heeft dus dan is er nog geen vast patroon en minder goed te voorspellen wanneer je weer ongesteld zult worden. Door elke maand in je agenda een kruisje te zette op de dag dat je ongesteld geworden bent, kan je bijhouden of je al regelmatig ongesteld wordt. Zodra een meisje ongesteld geworden is, weet ze ook dat ze zwanger kan raken.

Menstruatiepijn

Een heel vervelende bijkomstigheid van ongesteldheid zijn de pijntjes die je kunt hebben. Hoofdpijn, buikpijn, pijn in de bovenbenen en rugpijn, komen vaak voor. De pijn die je van menstruatie kunt hebben, kan behoorlijk zijn. De een heeft er meer last van dan de ander. Sommige meisjes hebben echter zo’n erge hoofdpijn of buikpijn, dat het begrijpelijk is dat ze even ziek thuis blijven. Erge menstruatiepijnen worden vaak bestreden met een pijnstiller, zoals paracetamol.

Ongesteld, langer dan vijf dagen

De meeste vrouwen menstrueren 5 dagen per maand, maar dit is het gemiddelde aantal dagen. Sommige vrouwen menstrueren elke maand 'slechts' 3 of 4 dagen, anderen menstrueren 6 dagen. Duurt een menstruatie elke maand langer dan 5 dagen en vloei je veel? Dan is het zinvol om met je huisarts te overleggen in verband met een eventueel tekort aan staal. Langdurig vloeien is altijd een reden om met de huisarts te overleggen.

Ongesteld zijn en gymnastiek

Als je ongesteld bent en gymnastiek hebt op school, kan je je daar onprettig bij voelen. Persoonlijk ben ik van mening dat een meisje de vrijheid moet hebben om ‘nee’ te zeggen tegen gymnastiek als ze ongesteld is. Waarom? Omdat ook volwassen vrouwen vaak besluiten om niet te sporten als ze ongesteld zijn, eenvoudig omdat je sneller moe bent en je je vaak niet prettig voelt als je ongesteld bent. Bovendien kan je je onzeker voelen in verband met vloeien. Als je dus niet aan gymnastiek wilt meedoen als je ongesteld bent, bespreek dit dan met een van je ouders, of met je huisarts of met een vertrouwenspersoon op school.

Lees verder

© 2008 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over de eerste keer ongesteldAlles over de eerste keer ongesteldIeder meisje maakt het mee, voor de eerste keer ongesteld. Het is altijd even schrikken, maar het is zeker niet iets om…
Eerste keer ongesteldEerste keer ongesteldWanneer word ik voor het eerst ongesteld? Wat gebeurt er met mijn lichaam? Hoe ga ik hier mee om en wat moet ik eigenlij…
Voor het eerst ongesteldDe eerste keer ongesteld worden, ook wel de eerste menstruatie genoemd, kan flink schrikken zijn. Ineens verlies je een…
Maandverband, tampons & alternatieven tijdens de menstruatieMaandverband, tampons & alternatieven tijdens de menstruatieBen je net voor het eerst ongesteld geworden dan wil je waarschijnlijk wel wat meer weten over maandverband en tampons.…

Meer aandacht voor onze overbelaste ogenMeer aandacht voor onze overbelaste ogenVeel mensen zitten dagelijks uren voor de computer. Zowel op het werk als thuis. Maar houden we er wel genoeg rekening m…
EMDR, een therapie voor het verwerken van trauma’sEMDR, een therapie voor het verwerken van trauma’sAls je professionele hulp gaat zoeken voor psychische klachten die je hebt als gevolg van een traumatische ervaring, is…
Bronnen en referenties
Reacties

Anoniem, 12-01-2017
Hallo, ik ben net voor het eerst ongesteld, en morgen heb ik gym. Ik kan meestal niet zo heel goed bewegen in maandverband en ik heb van die vleugels, hoe kan ik zorgen dat ik normaal kan gymmen en dat niemand de vleugels ziet? (Ik wil nog geen tampons gebruiken) Reactie infoteur, 13-01-2017
Hi, je kunt het beste de vleugels naar binnen vouwen, of verband kopen zonder vleugels. Als je een korte broek draagt of een sportbroek met lange pijpen, is dat meestal ook geen probleem. Tegen de buikpijn kan je een paracetamol nemen.

Anoniem, 15-11-2016
Heey, ik ben vandaag ongesteld geworden (ik ben bijna 13). In de tekst stond dat als je rond die leeftijd ongesteld werd, dat je dan vaak wat dikker was. Ik ben 1.76 en 57 kilo, ben ik nu ook te dik? Ik voel me er best onzeker over. Reactie infoteur, 16-11-2016
Nee, je bent zelfs erg slank. Je hebt een heel gezond gewicht en je BMI is mooi.

V., 09-03-2015
Ik ben vandaag ongesteld geworden en ben 13 en zit in de 2de is het zo dat de 2de en 3de dag je het meest buikpijn hebt en meer bloed verliest? Ik heb zelf alleen last van buikpijn en ben totaal niet chaggie ( mijn zus had altijd wel heel veel rug pijn etc. Maar mijn moeder zei me dat zij daar geen last van had. kan ik later rugpijn krijgen want tot nu toe alleen nog buikpijn gehad en verder niks Reactie infoteur, 10-03-2015
Hi, als je het pas bent moet je lichaam ook nog een beetje op gang komen dus in de loop der tijd merk je pas of je wel of geen pijn zal hebben. Als je een paar keer ongesteld geweest bent, is er meestal wel een patroon te herkennen.

Kenza, 22-02-2015
Ik heb zeg maar 2 dagen lang krampen gehad en eigenlijk heb ik ook alle symptomen al heel lang maar wanneer word ik dan ongesteld? En stel je bent 5 maanden lang niet ongesteld geworden maar je hebt geen seks gehad? Reactie infoteur, 22-02-2015
Hi. Ik kan uit je bericht niet goed opmaken of je bang bent zwanger te zijn, of dat je gewoon niet begrijpt waarom je menstruatie 5 maanden is weggebleven. Ik zal een paar dingen uitleggen, en hoop dat je daar iets aan hebt.

Als je zeker weet dat je niet gevreeën hebt met een man, dan kan je niet zwanger zijn. Als je nog erg jong bent, en nog nooit eerder ongesteld geweest bent, dan kan het zo zijn dat je gewoon nog niet echt ongesteld geworden bent. Als je wel al eens ongesteld geweest bent, maar daarna nooit meer, kan het gewoon even duren voordat er een ritme in je cyclus is gekomen. Dus het is afhankelijk van je leeftijd en ook van je gewone menstruatie cyclus om een beeld te vormen van de oorzaak. Als je zelf geen idee hebt is het belangrijk dat je het met je huisarts bespreekt. Als je nog vragen hebt, stel ze dan gerust.

Anoniem2, 15-09-2014
Hey,
ik ben 14 en zit in de 3e (dit jaar voor het eerst in deze klas, nieuwe klas dus) en ben nog steeds niet ongesteld. (ik maak me echt zorgen)
Al mijn vriendinnen zijn het wel al, ( iedereen uit mijn klas (meisjes) ) echt iedereen en toen ik in de 2e zat de meiden in die klas ook al.
en mijn vriendinnen vergeten steeds hun maandverband/ tampons.
Ze vragen me steeds om advies en wat ik doe als ik het ben, en ze vragen vaak of ze mijn tampons/ maandverband mogen lenen enzo, dus ik zeg steeds, sorry ik heb het niet bij me, Maar ze vragen het best vaak, steeds iemand anders waar de rest van mijn vriendinnen bij is ( ze vragen het dan aan iedereen). maar ik ben bang dat het begint op te vallen, En ik schaam me er echt voor, ik wil het ze echt niet vertellen: dat ik nog niet ongesteld ben.
Ook weet ik vaak niet wat ik moet zeggen als ze om advies vragen, vaak als ze zijn doorgelekt enzo. Ik zeg dan vaak oh dat is rot. Maar dat komt dan eigenlijk best wel lullig over.
Ook nog een vraag: Hoe weet je of je voor het eerst ongesteld gaat worden, mijn moeder werd het in augustus op haar 14e ( geboren in april, ik in mei) ik heb al okselhaar en schaamhaar( al heel lang), en heb cup A, mijn moeder B, Ik ben bijna ( op een paar cm na) even groot als mijn moeder, dus niet erg lang. dus hoe weet je zo'n beetje wanneer je het wordt. Want ik heb al die (bovenstaande dingen al heel lang, maar ben nog steeds niet ongesteld).

groetjes Anoniem, reageer alsjeblieft, heb hulp nodig. Reactie infoteur, 16-09-2014
Hi, de meeste meisjes worden ongesteld tussen hun 10e jaar en 17e jaar. Het merendeel zit tussen de 12 en 15 jaar, geloof ik. Je menstruatie is een van de verschijnselen waaraan je merkt dat je vruchtbaar bent. Okselhaar en schaamhaar zijn tekenen dat je al flink in de puberteit zit. Je kunt je menstruatie verwachten, dit jaar nog of eventueel volgend jaar. Die kans is het grootste, Ja, het kan ook wat langer duren want de natuur gaat gewoon haar eigen gang.

Voordat je ongesteld wordt heb je vaak een beetje last van:

zeurderige buikpijn
moe
vet haar
pukkeltjes

Maar ja, daar heeft ook niet iedereen last van dus het is mogelijk maar geen bewijs.

Wel jammer dat je niet gewoon zegt dat je nog niet ongesteld bent, want dat is echt niet zo vreemd. Maar goed, als je het liever zo houdt kan je als volgt antwoorden of handelen:

Als iemand verband aan jou vraagt kan je zorgen dat je wel verband in je tas hebt, dat is namelijk sowieso handig voor het geval je het voor het eerst zal worden. Vraag dan wel altijd of ze (je vriendinnen die verband lenen) je de volgende keer weer schoon verband willen teruggeven, want anders heb je zelf niet meer tegen de tijd dat je het nodig hebt.

Als iemand je vraagt of je maandverband hebt kan je inderdaad ook gewoon zeggen: sorry, niet bij me.

Als niemand verband bij zich heeft: vraag aan de mentrix of een andere lerares om verband, vrijwel elke middelbare school heeft dat wel ergens in een kast, voor het geval dat een leerlinge het nodig heeft

Als iemand advies vraagt over doorlekken: kleding altijd alleen uitwassen met koud water, want warm water zorgt er juist voor dat de vlekken niet meer weg gaan. Vlekken liever niet laten indrogen want dan zijn ze moeilijker uit te wassen.

Als iemand advies vraagt over doorlekken: adviseren altijd schoon ondergoed mee te nemen als ze ongesteld zijn, want doorlekken komt wel vaker voor. Het liefst ook een licht legging mee, voor het geval het ook door jeans heen lekt. Als je op school een kluisje hebt kan je dit soort extra kleding en verband altijd standaard opbergen voor het geval dat

Als iemand advies vraagt over doorlekken kan je ook antwoorden: geen idee, ik ben gelukkig nog nooit doorgelekt

Maar je kan ook gewoon eerlijk zeggen dat je nog niet ongesteld bent, natuurlijk. Het komt heus wel. De een is het al op haar 11e en de ander op haar 17e.

Anoniem, 10-09-2014
Ik ben ongesteld maar ik had geen rugpijn enzo alleen een beetje buikpijn, is dat normaal? Reactie infoteur, 11-09-2014
Ja hoor. De een heeft meer pijntjes dan de ander. Komt misschien nog, of als je geluk hebt, heb je er gewoon niet veel last van.

Ana, 27-08-2014
Volgens mij ben ik vandaag ongesteld geworden, maar het kan ook bruine afscheiding zijn,
ik heb al een half jaar witte afscheiding. Ik ben nog maar 11, en ik ben 1.67 en weeg 55 kilo,
is dat dan normaal? Reactie infoteur, 28-08-2014
Ja hoor, dat is normaal. De een wordt het wat eerder als de ander.

Dewi, 21-07-2014
Ik ga op kamp en we gaan zwemmen en ik ben vandaag ongesteld geworden en mijn vraag is is het moeilijk om een tampon in te brengen? Reactie infoteur, 22-07-2014
Als je de aanwijzingen opvolgt die in de bijsluiter staan, is het niet heel erg moeilijk. Er zijn ook tampons met speciale inbrenghuls. Lees ook dan de gebruiksaanwijzing goed. Overleg ook eerst even met je moeder of met een tante of zo, met een vrouw die er al ervaring mee heeft. Je kunt kleine tampons kopen, zogenaamde mini tampons. Je kunt daar ongeveer 30 minuten tot een uurtje mee zwemmen op de 2e en 3e dag van je menstruatie. Het hangt er vanaf of je veel of weinig bloed op dat moment. Tampons kan je vrij gemakkelijk verwisselen door de tampon aan het touwtje weer eruit te trekken, en een beetje mee te persen met je lichaam. Daarna kan je weer een nieuwe tampon inbrengen en weer verder gaan met zwemmen.

Lara, 04-05-2014
Hoi, ik ben vandaag ongesteld geworden. En ik heb een vraagje. Ik ben best wel dik. Ik ben 13 jaar en ik ben 68 kilo. Mijn moeder zegt dat ik ga afvallen omdat ik ongesteld ben geworden, maar is dat waar? Word je echt dunner als je ongesteld bent? Oh en groei je echt niet meer als je ongesteld bent? Reactie infoteur, 05-05-2014
HI, of je te dik bent hangt ook af van je lengte.Je kunt je BI berekenen bij de hartstichtring.nl Je vult dan je lengte in, je gewicht en je leeftijd, vervolgens berekenen ze je BMI inline. Als je lengte gemiddeld is, dan heb je waarschijnlijk wat overgewicht. Maar wist je dat ongeveer de helft van de mensen in Nederland overgewicht heeft? Als je eenmaal ongesteld geworden bent kan het zo zijn dat je de komende tijd wat gaat afvallen, maar dat gaat geleidelijk. Rond de dagend at je ongesteld moet worden zal je weer een beetje aankomen, maar dat is vocht want door hormonen houdt je weefsel dan iets meer vocht vast. Als je dat vervelend vindt eet dan niet te veel zout, dan heb je er minder last van.

Als je af wilt vallen moet je beseffend at afvallen een vrij lastig proces is. Het allerbeste om af te vallen is: kleinere porties eten, proberen minder suiker en wat minder vet te eten. En vooral veel verse dingen eten, zoals fruit, groentes, vers gebraden vlees en verse vis (zonder paneermeel).

Erg ongezond voord de lijn zijn:
zoutjes
snoep
frisdrank met suiker
bewerkt eten

Van alles een beetje minder, dan komt het goed.

En… een paar keer per week wandelen, zwemmen of sporten… Dat helpt enorm. :) Succes, en geniet van de zomer:)

Anoniempje, 06-04-2014
Hej, Ik Ben 13 jaar, en heb al een jaartje witte afscheiding. Sinds een paar maandjes begint het steeds meer te worden, en het is slijm, is dat normaal, wat betekent dit? Ik ben nogal klein voor mijn leeftijd (1.52) en ik weeg 35 kg, en ben best wel dun.
Ik vraag me af wanneer ik het kan verwachten. Reactie infoteur, 07-04-2014
Hi, deze vraag is al zeker een stuk of tien keer gesteld, dus lees even de reacties door, daar staat het antwoord al een paar maal tussen.

Keesje, 13-03-2014
Hoi ik ben vanmorgen voor het eerst ongesteld geworden maar bij mij is het meer bruinig is dat normaal? Alvast bedankt Reactie infoteur, 15-03-2014
Ja hoor, aan het begin moet het even op gang komen.

Anoniem, 11-02-2014
Ik ben 7 januari voor het eerst ongestekd geworden en ongeveer op 7 februari zou ik dat ook worden maar dat was 5 dagen geleden ik ben het nog steeds niet. Kan het nog komen of moet ik naar de dokter? Reactie infoteur, 12-02-2014
De eerste maanden kan het vaak onregelmatig zijn en soms blijft het zelfs wel een paar maanden weg, of het komt juist vaker. Zolang een meisje/vrouw zeker weet dat ze niet zwanger kan zijn, is het waarschijnlijk gewoon onregelmatigheid in je cyclus. Blijft het langer dan 6 maanden weg en/of heb je (pijn)- of andere klachten, ga dan wel even langs je huisarts.

Anoniem, 01-02-2014
Ik heb wit spul in mijn onderbroek (ik ben trouwens 12 jaar) maar wat houd dat nou eigenlijk in? Ik bedoel, wat is het, is het goed of slecht, heeft iedereen dat, heeft het iets met ongesteldheid te maken? Reactie infoteur, 02-02-2014
Het heeft meer met je leeftijd te maken. je kunt er meer over lezen in het artikel en in de reacties op het artikel. je noemt het een beetje afscheiding, dat betekent niet dat je ongesteld bent, het betekent wel dat je lichaam volwassen aan het worden is. Binnen nu en 2 of 3 jaar zal je waarschijnlijk ook ongesteld gaan worden.

Anoniem, 15-12-2013
Hoi,
Ik ben 10 jaar (zit in het lichaam van een 12- jarige) ong. 1.60 m. Ik ben voor het eerst ongesteld. Soms vind ik bruin-achtig bloed terug in m'n onderbroek. is dat normaal? Groei ik nog door? Groeien mijn borsten nog door? Is het normaal dat ik nu al in de puberteit zit? Reactie infoteur, 16-12-2013
Eigenlijk kan ik op al je vragen ´ja´ antwoorden, het lijkt me allemaal normaal, ook al ben je erg jong. Je groeit ook waarschijnlijk gewoon nog wel wat door. Ook je borsten kunnen nog groeien. En als je twijfelt kan je het het beste een met je moeder of een tante of zo, bespreken. Omdat je zo jong bent kan het ook verstandig zijn om het eens met de huisarts te bespreken.

Anoniempje, 01-12-2013
Hallo,
Ik ben een meisje van 11. Ik ben heel bang dat ik ongesteld word. Al 4 vriendinnen uit mijn klas zijn al ongesteld 2 ouder en 2 jonger. De laatste tijd heb ik van dat wit spul in mijn slip en heb ook de laatste tijd veel pijn aan mijn onderbuik. Ik heb ook al schaamhaar maar geen okselhaar. Betekent dit dat ik bijna ongesteld wordt? Reactie infoteur, 03-12-2013
Het kan wel komen, maar het kan ook nog een jaartje of twee jaar duren. Je zal het af moeten
wachten.

Anoniem, 14-11-2013
Hallo,
Ik had gister in een keer beetje bloed in mijn onderbroek dus ik dacht hey misschien ben ik ongesteld, dus ik naar de wc en ja en was ongesteld maar helemaal niet erg ofzo maar een beetje. dag later dus vandaag heb ik nog steeds niet veel bloed verloren ofzo. hoor altijd dat het bijna bloedbad is maar dat heb ik niet.
Is dat normaal voor de eerste keer? Reactie infoteur, 17-11-2013
Een bloedblad is het eigenlijk nooit hoor. Dat is niet de bedoeling. En als je het voor het eerst bent kan het ook even duren voordat het op gang komt. Het kan een hele dag wegblijven, of een halve, of twee dagen. Het is even afwachten de eerste keren. Draag wel gewoon verband want het is vervelend als het ineens weer op komt zetten en je zou geen verband om hebben. Dan lek je door, als het ware, in je kleding.

Anoniem, 13-11-2013
Hoi,
Ik ben net volgens mij ongesteld geworden op mijn 13e, één dag voor m'n verjaardag.
Ik wilde net onder de douche gaan en er kwam opeens een straal bloed uit m'n vagina.
De volgende dag op school was er wat bruine afscheiding, maar daar bleef het bij. Ik had ook helemaal geen buikpijn. Nu, 2 dagen later, heb ik helemaal niks. Is dat normaal? Reactie infoteur, 14-11-2013
Ja hoor, het komt vaak een beetje traag op gang. Draag de komende dagen wel maandverband, want het kan ook ineens weer onverwachts beginnen met bloeden.

Elise, 11-11-2013
Hallo, ik ben 12 jaar en ik heb al een weekje witte vloed, mijn vraag is of ik nog mag zwemmen of moet ik een tampon gebruiken, ik zwem supergraag, ik ga woensdag gaan zwemmen hopelijk heb ik vlug antwoord.

Groetjes elise Reactie infoteur, 12-11-2013
Witte vloed is niet hetzelfde als ongesteld zijn. In principe moet je daar gewoon mee kunnen zwemmen en hoef je geen tampon te gebruiken. Dagelijks een beetje douchen met lauw water, is voldoende.

Jessica, 22-10-2013
Heey ik ben nu 11 en heb een vriendin die nog niet zo lang ongesteld is. en die zegt dat het vreselijk is, maar dat betwijfel ik want volgens mijn zus is dat zo erg nog niet en kun je het voelen aankomen als je ongesteld word want zij zit op voetbal en wil ook graag weten of je dan wel gewoon kan voetballen. Jessica Reactie infoteur, 23-10-2013
Je kunt gewoon voetballen, alhoewel de meeste meisjes het best vervelend vinden als ze ongesteld zijn en ook gaan sporten. Ook kan buikpijn en rugpijn of hoofdpijn wel eens je plezier in sport verprutsen. Dan kan je een pijnstiller vragen of soms toch een dagje sporten overslaan. Vreselijk is het niet hoor, gewoon een beetje vervelend. Aan het begin moetje er even aan wennen, dan kan je het wel een tijdje vreselijk vinden. Maar na en tijdje dan is het eigenlijk vrij gewoon, dan ben je er aan gewend.

Je wordt meestal ongesteld op ongeveer dezelfde leeftijd als je zus en moeder. Dus de kans is groot dat jij het ook wordt op dezelfde leeftijd dat je zus het is geworden. Het kan ook wel eens een jaartje verschillen natuurlijk, want niet elk mens is hetzelfde. Je hoeft het niet aan te voelen komen. Je ziet het meestal omdat je wat bloed in je ondergoed ziet of in de wc. Je kan ook de eerste keer een beetje buikpijn hebben.

Anoniem, 30-08-2013
Mijn dochter is 9 en een half. Zij had net bij plassen een flinke slijmprop met rozeachtig geelsig (sorry voor details), kan het zijn dat ze ongesteld gaat worden? Ikzelf was net tien dus hou er wel rekening mee maar zoek meer bevestiging… Ook is ze al een paar dagen een ander meisje stil teruggetrokken en wat buikpijn, dacht eigenlijk aan een opkomend griepje maar nu ga ik zwaar twijfelen… Reactie infoteur, 30-08-2013
Dat kan, maar zolang u twijfelt kan het ook niet zo zijn.

Als uw dochter de neerslachtige klachten houdt, ga dan liever even met haar langs de huisarts.

Juuul, 20-07-2013
Heey,
Ik ben een meisje van 12 1/2 jaar.
ik heb al oksel en schaamhaar vanaf mijn 8 ste en mijn borsten zijn ookal heel erg gegroeid maat 75 c.
maar ik ben heel groot voor mijn leeftijd 1.75 m en ik ben nog niet ongesteld ik ben bang dat ik heel erg groot ga worden dus wat kan ik doen?

xoxoxo Juuul Reactie infoteur, 24-07-2013
Als je ongesteld bent groei je bijna niet meer. 1.75 is niet zo heel erg groot maar je kunt inderdaad nog wel een stukje langer worden, en je bent nu 12 dus voor je leeftijd misschien wel aan de lange kant. Je kunt het eens met je ouders bespreken of met je huisarts, dan hoor je hoe lang je ongeveer zal worden.

Anoniem, 03-07-2013
Hallo, ik ga over anderhalve week op vakantie en we blijven 3 weken en. De kans is natuurlijk heel groot dat ik ongesteld ben op vakantie. Maar hoe moet dit dan? Want we gaan kamperen en natuurlijk veel zwemmen. Kan ik gewoon zwemmen met tampon? En wat nou onderweg? Whaa help me alsjeblieft!

bang 13 jarig meisje Reactie infoteur, 04-07-2013
Het beste is om gewoon maandverband en tampons mee te nemen. De eerste dagen dat je ongesteld bent moet je een tampon wel vaker verwisselen als je wilt zwemmen. Veel meisjes kiezen ervoor om toch een dag of 2 niet te zwemmen in verband met kans op doorlekken van
de tampon.

Anoniem, 19-06-2013
Hallo,

Het klinkt misschien raar maar wat is een afscheiding?
Alvast bedankt!

Groetjes Reactie infoteur, 19-06-2013
Afscheiding is vocht (soms een beetje wittig of crème van kleur) wat uit je vagina kan komen. Dat is meestal heel weinig en komt in je ondergoed terecht. Ook jongens hebben afscheiding, dat komt bij hen uit de penis. Afscheiding is eigenlijk een natuurlijk vocht wat uit het geslachtsdeel komt om de boel schoon te houden aan de binnenkant. Onder invloed van hormonen is het als je jong bent heel gewoon om regelmatig afscheiding te hebben.

Als afscheiding van kleur veranderd (geel/groen/bruin) of als er erg veel is, of als er andere dingen zijn die opvallen, zoals pijn of jeuk, kan het ook wel eens een teken van ziekte zijn. Dan kan de huisarts beoordelen of alles in orde is.

Anoniem, 16-05-2013
Ik heb al heel lang witte afscheiding en na de HPV-prik (baarmoederhalskankerprik) heb ik een paar dagen bruine afscheiding. is dit toevallig en wordt ik ongesteld of is het iets anders? Reactie infoteur, 17-05-2013
OP zich is witte schone afscheiding een vrij normaal verschijnsel. Als er andere klachten zijn zoals jeuk of pijn of verkleurde afscheiding, maar ook als je het niet vertrouwt, ga dan even langs (of bel) de huisarts. Vragen van medische aard kan je namelijk altijd het beste aan de huisarts stellen.

Anoniem, 15-05-2013
Ik ben sinds een half jaartje ongesteld. Allemaal niet erg prettig natuurlijk maar het hoort er bij. Ik gebruik ook tampons en die zijn erg fijn. Maar helaas doet het wel pijn als ik plas. Het voelt alsof de tampon in een glas water wordt gelegd, maar dan in mijn lichaam. Ik weet zeker dat hij wel diep genoeg zit want ik voel hem niet tijdens het lopen. Ben ik een uitzondering en kan ik er wat aan veranderen? Reactie infoteur, 16-05-2013
Al;s de tampon op de goede manier is ingebracht kan er geen urine bij komen. Misschien doet het plassen je pijn omdat je urinebuis wat gevoeliger kan zijn van het inbrengen van de tampon. Het zit toch allemaal dicht bij elkaar en de tampon kan wat druk uitoefenen. Drink op die dagen een p[aar glazen water extra per dag, om de kans op blaasontsteking te verkleinen.
Als je de klachten houdt probeer dan eens kleinere tampons, en als dat ook niet helpt overleg dan met de huisarts waar de pijn vandaan kan komen. Groetjes:)

Anoniem, 26-04-2013
Ik ben het vandaag voor het eerst en het is echt vreselijk net een bloedbad. Ik ben nu 13 en heb ook heel lang witte afscheiding gehad. Ik heb nog geen groeispurt gehad en ben bang dat ik hem nu niet meer krijg. Reactie infoteur, 27-04-2013
Je groeit nog wel wat als je eenmaal ongesteld bent. Meestal wel. Er zijn meisjes die nog 5 centimeter groeien als ze eenmaal ongesteld zijn, en soms meer, en er zijn er ook die nog maar een paar centimeter groeien of helemaal niet meer. Je uiteindelijke lengte heeft te maken met
de groeischijven in je botten, als die uitgegroeid zijn, groei je niet meer. Hier kan je berekenen hoe lang jij ongeveer zal worden (maar het blijft natuurlijk wel een indicatie, dus de voorspelling is geen vaststaand feit, maar wel statistisch gezien, aannemelijk):

http://gc-nellestein.praktijkinfo.nl/modules/zelftests/hoe_lang_word_ik.php

Anoniemmmm, 15-04-2013
Haai
ik ben nu 13 en heb al 3 jaar eitte afscheidingen maar ben nog steeds niet ongesteld. hoelang duurt het nog? het lijkt me heel vervelend en wat moet ik doen als ik het op school voor het eerst word en ik heb niets bij me en ben doorgelekt? help pleas Reactie infoteur, 18-04-2013
Neem gewoon een verbandje mee in je tas zodat je altijd een bij je hebt voor het geval dat. Verder denk ik dat je het zal worden tussen nu en je 15e. Die kans is in elk geval groot.

Anoniem, 07-04-2013
Ik wil tampon gebruiken. maar het is heel gevoelig en ik krijg hem er niet in. is dit normaal? Reactie infoteur, 08-04-2013
Ja, als je de tampon niet goed inbrengt kan het pijn doen. Ook als je het inbrengen eng vindt kan het pijnlijk zijn. Lees de gebruiksaanwijzing nog eens goed door en als het pijn doet, gebruik dan liever maandverband.

Annoniem, 20-03-2013
Hoi, ik ben een meisje van 11 bijna 12 en ik heb volgens mij net mijn groeispurt gehad ik ben 1.64 en ik word ongeveer 1.71. In 2009 was ik 1.34. En ik heb al borsten en schaamhaar en al 11/2 jaar witte afscheiding. Maar nog niet ongesteld. Ik ben bang dat ik nooit ongesteld wordt. Is dat zo of moet ik nog lang wachten? Of word ik het snel? Reactie infoteur, 21-03-2013
Het is heel normaal dat je dat nog niet bent. Dus geen zorgen. Het kan ook nog twee jaar duren, of vier jaar. De kans is wel vrij groot dat je het wordt als je 13 of 14 bent.

Joëlle, 19-03-2013
Hoi ik ben Joëlle een meisje van 11 jaar (bijna 12), Ik zit in het zesde leerjaar en heb vaak wit in m'n ondergoed! Ik heb krampen, hoofdpijn, buikpijn, rugpijn van alles…! En ik ben bang voor mijn menstruatie te krijgen! Ik heb vriendinnen die al hun menstruatie hebben en zeggen dat het niet prettig is. Dat geloof ik. Maar sommigen zijn blij dat ik elke dag zeg dat ik pijn heb in m'n onderbuik en rug en dat ik een pijnlijk gevoel heb in mijn venusheuvel! Vroeger toen ik 9 10 was zei ik altijd tegen m'n moeder dat ik graag mijn menstruatie wou hebben. Maar ik ben nu wat verstandiger geworden en ja, nu sta ik er niet meer om te springen! Ik ben bang voor wat er gaat ge beuren? Komt het eraan of nog een jaartje of 2 wachten? Want mijn beste vriendin heeft ook haar menstruatie al en heel gek ze heeft haar menstruatie gekregen toen we juist 2 jaar vriendinnen waren haha. Maar ze verloor heel veel bloed en had dus ja ijzer tekort en ik ben bang dat ik het ook ga hebben! Ik ben bang voor m'n puberteit en mijn jeugdjaren voor dat er iets fout kan gaan? Help me alsjeblieft :'(!

Alstublieft stuur me rap iets terug dank u

Grtjes Joëlle Reactie infoteur, 20-03-2013
Ongesteld worden is een heel natuurlijk (gewoon) gebeuren. Denk maar eens in, miljarden vrouwen worden al eeuw na eeuw maandelijks ongesteld. Al die vrouwen hebben er wel wat klachten van, hoofdpijn, buikpijn en soms kunnen ze er ook wat somber van worden of emotioneel. Dat gaat na een paar dagen weer over. Jij bent bang dat je het nu al wordt. Dat kan je worden maar de kans is ook groot dat het nog een tijdje duurt.

Angst voor bloedarmoede is iet nodig hoor. Dat overkomt lang niet iedereen en zelfs als je dat wel zou krijgen zijn de klachten makkelijk te behandelen met ijzerrijk voedsel (groene groentes bijvoorbeeld) of met pilletjes die ijzer in het bloed weer aanvullen. Maak je dus geen zorgen om zo'n natuurlijk proces. de kans dat je het nu al wordt is ook niet zo groot omdat je 11 bent, maar tussen nu en de komende drie jaar is de kans wel weer groter.

Anoniempje, 23-02-2013
Hey, ik ben ongeveer tot 5 februari ongesteld geweest, en ik ga komende maandag (de 25ste) op reis. met school naar edinburgh. kan het dat ik in die week weer ongesteld word. en zo ja wat moet ik dan doen? want we gaan hele dagen bergen beklimmen in schotland, dus dan kan ik niet ff om de paar uur van tampon of verban wisselen. help! Reactie infoteur, 23-02-2013
Het kan, maar het kan net zo goed een week later komen. Het hangt er ook vanaf wat jouw cyclus is, om de 21 dagen of een week meer, ongesteld worden. Mocht je wel ongesteld worden, dan zal je toch verband/tampons moeten verwisselen. Vervelend, maar je kunt je voorbereiden door extra water mee te nemen zodat je wat kunt spoelen als het nodig is, en natuurlijk voldoende verband en tampons. Ik neem aan dat jullie niet 24 uur per dag aan het klimmen zijn. Jullie zullen ook regelmatig ergens gaan eten, drinken, en de mogelijkheid om je te douchen zal ook geregeld zijn.

Tampons kan je in zo'n situatie ook wel verwisselen. Zorg dat je een en ander bij je hebt om je hanen te wassen en en overige verzorging.
Er zullen meer mensen zijn die naar de wc moeten. Er zullen ook andere meisjes zijn die met hetzelfde probleem zitten dus bespreek het met een van je vriendinnen of met een vrouwelijke leerkracht. Als je wat eerder was geweest had je pilletjes kunnen krijgen van je huisarts waarmee je je menstruatie had kunnen uitstellen, dar is het nu wat laat voor. Ik weet niet hoe oud je bent maar ook de pil slikken kan handig zijn om menstruatie eens een weekje of wat uit te stellen. Daar is het nu ook een beetje laat voor, maar maak je ook weer niet te druk. Als je er rekening mee houdt dat je ongesteld kunt worden, voldeodne spullen meeneemt om je te kunnen verzorgen, vooaarf via school informateert hoe het met sanitaire mogelijkheden zit, en spullen meeneemt om verband eventueel te verpakken en in een afvalzakje mee te nemen om het laterw eg te gooien, dan ben je al een heel eind. Neme dus in elk geval mee:

voldoende water voor de hygiëne
tampons
wegwerpwashandjes in afgesloten verpakking
een pakje vochtige doekjes zoals babydoekjes of vochtige toiletdoekjes voor volwassenen
afsluitbare plastic zak om eventueel afval in weg te werken wat je later weg kunt gooien
rolletje wc papier
rugzak
paracetamol tegen buikpijn

Anoniem, 22-02-2013
Hoi ik ben 14, over 2 maanden 15. Ik heb gisteren en vandaag bij het billen afvegen gehad dat er een paar hele kleine druppeltjes of veegjes lichtroze bloed aan het toiletpapier zaten. Ik heb al een tijdje witte afscheiding, maar ik heb totaal geen buikpijn, hoofdpijn ect. En ik ben ook gewoon vrolijk. Ben ik ongesteld? Reactie infoteur, 23-02-2013
Dat kan goed zo zijn. Als het zo is merk je het vrij snel. Als je verband draagt merk je ook of er bloed in komt.

Lau, 06-02-2013
Hioi. ik ben al 2 jaar ongesteld. (sinds mijn 12e). Als ik ongesteld ben heb ik meestal ook rugpijn. Is dat normaal?

Tip voor alle andere meisjes: praat er met je vriendinnen over. Ze kunnen er dan ook rekening mee houden! Alle meisjes uit mijn klas zijn ook ongesteld en het is soms best fijn om er over te praten. Ook om te weten hoe zij het ervaren enzo! ;)

Groetje van Lau Reactie infoteur, 07-02-2013
Rugpijn komt best vaak voor als je ongesteld bent. Vooral onderin je rug een wat zeurderig gevoel.

Lise, 11-01-2013
Heey, wat een goed artikel! Maar ik heb even een vraagje, ik ben 14 en ik weet niet zeker of ik ongesteld ben of niet, want gisteren zaten een paar druppels bloed in mijn onderbroek, en later die dag toen ook spul dat heel erg stonk. Nu heb ik vannacht heel vervelend geslapen vanwege hele erge rugpijn. Maar ik heb best wel vaak last van rugpijn. Ik ging vandaag naar de wc en er zat niks in mijn slipje maar toen ik na het plassen ging afvegen zegmaar zat er ineens heel veel bloed en het stonk ook weer zo erg. Maar er zit weer niks in mijn onderbroek. Dus ik weet het nu niet zeker :( Reactie infoteur, 11-01-2013
Als je pas ongesteld bent kan de kleur van het bloed wat bruinig zijn en ook kan het wat vreemd ruiken. Dat los je op door driemaal daags te wassen met lauw water. Maar ik denk dat je menstruatie wel snel door zal zetten. Als de pijnklachten aanhouden, even naar de huisarts gaan.

Je rugpijn hoeft namelijk geen verband houden met je menstruatie klachten, dus als dat blijft toch even langs je huisarts gaan. Neem dan wat urine mee voor onderzoek i.v.m. met blaas en nieren. Ook als je koorts mocht hebben, je huisarts bellen.

Claudia, 04-11-2012
Hoi, ik ben vrijdag voor het eerst ongesteld geworden (ben 14,5) maar iedereen zegt dat in het begin heel weinig is, maar ik heb al de hele tijd heel veel bloedverlies. Om het uur moet ik mijn maandverband verwisselen omdat hij dan helemaal vol zit. En ik voel het de hele tijd vloeien, er komt maar geen einde aan. Het enige fijne is dat ik verder qua pijn, vermoeidheid, wat dan ook, niks merk. Maar ik ben alleen een beetje misselijk. Nu moet ik morgen weer naar school maar ik ben veel te bang dat ik ineens doorlek, vooral bij gym morgen, enige tips? Please?

Ooh ja en ik heb nooit eerder een paar druppels bloed in mijn slipje gehad, het was de eerste keer meteen raak, super veel bloed wat nu de 3e dag alleen maar meer is geworden, is dit raar? Reactie infoteur, 05-11-2012
Het is altijd moeilijk te bepalen hoeveel veel is, omdat het voor jou de eerste keer is. Elk uur verwisselen is prima, op dagen dat je flink vloeit. Veel meer dan dat moet het ook weer niet worden. Het kan wel voorkomen dat je op de dagen dat je veel vloeit, elk uur je verband moet wisselen. Na de 3e dag verwacht je wel dat het wat minder wordt, bijvoorbeeld elke twee uur.

Misselijkheid kan zeker voorkomen als je ongesteld bent. Ook hoofdpijn en buikpijn hoor je regelmatig.

Als het vloeien zo heftig blijft, als je het koud hebt en/of als je je niet lekker voelt, of duizelig of zoiets, is het wel verstandig om voor de zekerheid even met de huisarts te overleggen.IK zeg dit niet om je ongerust te maken, want heftig vloeien is gewoon. Maar ik zeg het omdat het moeilijk te beoordelen is zo via het internet. Eigenlijk is het het beste om met vrouwen in je omgeving te praten, die ook regelmatig ongesteld zijn. Zoals een moeder, een tante, een oudere zus, een juf.

Roos, 28-10-2012
Haai,

Ten eerste wil ik zeggen dat dit echt een heel goed artikel is. Ik ben 14 1/2 en nog steeds niet ongesteld, denk ik. Er zit sinds vorige week elke keer bruin spul in mijn onderbroek, dat is dus een teken dat je bijna ongesteld wordt. Vandaag kwam er een heel klein beetje bloed uit mijn vagina, ben ik nu ongesteld of niet? Reactie infoteur, 29-10-2012
De kans is groot dat je ongesteld aan het worden bent, maar helemaal zeker ben je pas als het duidelijk bloed is. Dat kan de komende dagen doorzetten, dan weet je het zeker. Zolang je twijfelt is daar reden toe, zodra je ongesteld bent twijfel je niet meer want dan is het gewoon duidelijk bloed. Als het bloeden nu toeneemt is het duidelijk voor je.

Noa, 16-10-2012
Hoi! ik ben gisteren voor het eerst ongesteld geworden, maar er blijft steeds veel bloed uitkomen. En het maandverband, daar lekt het gewoon door. Het zit zelfs op mijn broek… Wat moet ik doen? Reactie infoteur, 17-10-2012
Aan het begin moet je nog wennen aan hoe vaak je verband moet wisselen. De eerste dagen van elke maandelijkse periode bloed je vaak het meeste, daarna wordt het minder. OP de vijfde dag is het meestal bijna weg. Doorlekken is inderdaad heel vervelend. Je moet dan gewoon vaker je verband verwisselen. Als het bloeden zo heftig is dat je niet weet wat je moet doen, moet je dit wel bespreken met je moeder of een tante of een juf. Maar meestal is het niks om je zorgen om te maken, maar gewoon de ongemakken die erbij horen en waar je aan moet wennen. De eerste dagen van elke maandelijkse periode, kan je inderdaad meer bloed verliezen dan je verwacht. Je verband lekt dan door. Zorg dat je voldoende verband bij je hebt, en verwissel het ongeveer elk uur op die dagen, zolang dat nodig is. Succes.;)

Anoniempje, 11-09-2012
Hey! ik ben eind mei begin juni voor het eerst ongesteld geworden, maar ik heb nog steeds geen tweede keer gehad. Is het erg? Wat kan ik doen? Reactie infoteur, 11-09-2012
Het is niet erg. Aan het begin kan het wel even duren voordat je periode elke maand op tijd komt. Waarschijnlijk komt het binnen een paar maanden ineens weer.

Zolang je verder geen klachten hebt, is het dus eigenlijk heel normaal dat het aan het begin wat langer weg kan blijven dan je verwacht. Het is wel goed om op te schrijven wanneer je het weer wordt. Dan kan je zien hoeveel tijd er nou echt tussen zit.

Als menstruatie niet komt, dan is het eigenlijk alleen maar een probleem als een vrouw met een man geslapen heeft zonder anticonceptie te gebruiken, want dan kan ze zwanger zijn. Maar meisjes die nog niet met jongens slapen/vrijen, die hoeven daar natuurlijk niet bang voor te zijn.

Als je ergens pijnklachten hebt of je hebt andere klachten, ga dan wel even langs de huisarts. Ook als je menstruatie na bijvoorbeeld een half jaar nog niet opnieuw is gekomen kan je wel eens aan de huisarts vragen of alles in orde is.

Anoniem, 09-09-2012
Hallo!
Ik ben een 13 jarig meisje en de laatste tijd heb ik ineens (1x -2x per week ) bruine vlekken in mijn onderbroek, daarvoor had ik ook vaak wit spul, maar ik heb nog nooit bloed oftwel ongesteldheid gehad. Help? Reactie infoteur, 10-09-2012
Hoi. Het kan het begin zijn van ongesteld worden. wacht maar even af, en als het zo is merk je het snel genoeg. Zorg ondertussen dat je wel maandverband bij je hebt. Verder kan je aan je moeder (bijvoorbeeld) vragen of ze je verband kan geven.

Chanel, 06-09-2012
Hallo. Ik ben 14 jaar en voor het eerst ongesteld. Het ergste is dat ik lekte door me broek en ik nog de hele dag op school moest zitten. Hebben jullie misschien tips om dat te voorkomen. Ook al draag ik een maandverband. Mvg Chanel Reactie infoteur, 07-09-2012
Aan het begin moet je nog wennen aan de probleempjes die bij ongesteld zijn kunnen voorkomen. Echt naar voor jou dat je nog in die broek op school moest blijven. Je kunt dit alleen voorkomen door steeds op tijd naar de wc te gaan en je verband te verwisselen, en als je onzeker bent kan je een schone lange broek en ondergoed meenemen en in je kluisje laten, met wat extra verband, voor het geval dat…

Maar meestal overkomt doorlekken je bijna nooit meer als je wat meer gewend bent aan het bloedverlies.

Anoniem, 09-08-2012
Wat mag je niet doen als je ongesteld bent?
alvast bedankt Reactie infoteur, 09-08-2012
Het is geen kwestie van niet mogen, maar een aantal dingen zijn handiger om niet te doen, zoals zwemmen. Als je ongesteld bent is zwemmen wel mogelijk maar dan met een tampon. Veel vrouwen kiezen ervoor om helemaal niet te zwemmen als ze ongesteld zijn, of alleen de laatste dagen van de periode, en dan met tampon.

Anoniem, 29-07-2012
Hallo ik ben ongesteld en het was heel weinig en het bleef maar weinig is dat normaal?
groetjes anoniem Reactie infoteur, 29-07-2012
Ja hoor, het komt vanzelf op gang. Dat kan wel een paar maandjes duren voordat het helemaal regelmatig is.

Directionerx, 23-07-2012
Hoihoi,

ik ben een meisje van 14 en ben nog niet ongesteld. ik ben pas 2-3 maandjes 14 maar toch. al mijn vriendinnen op school zijn al ongesteld en hoe gek het ook klinkt, ik wil het heel graag worden, ook al zegt iedereen van: je moet blij zijn dat je het nog niet bent en dat soort dingen.
ik heb al wel bijna 2 jaar die afscheiding ook al okselhaar, schaamhaar en borsten (niet echt heel groot ofzo, gewoon A cup).
Ik wil het echt heel graag worden maar het lijkt een eeuwigheid te duren…

Alvast bedankt. Reactie infoteur, 26-07-2012
Tja, helaas zal je toch geduld moeten hebben. ;)

Julia, 18-07-2012
Hallo ik ben vandaag voor het eerst ongesteld geworden er kwam veel bloed in de wc maar de uren daarna bijna niets meer is dit normaal ik ben 12 1/2. Reactie infoteur, 18-07-2012
Ja dit is normaal hoor, en dan ineens begint het weer dus gebruik de komende vijf dagen maandverband.

Eenmeisje, 14-07-2012
Ik ben een meisje van 14 jaar en mijn vagina(ik weet niet of dat je vagina is maar de plek waar je je tampon in doet) is rood en het jeukt. maar soms ook niet en soms komt er ook wat vocht uit het is niet hetzelfde als dat witte vloed. maar egt water, plas of vocht ofzo is dat erg? Reactie infoteur, 15-07-2012
Of het erg is weet ik niet. Jeuk en roodheid, wat niet overgaat als je je dagelijks met lauw water wast, is wel een reden om naar de huisarts te gaan om uit te zoeken of het niets is of iets. Meer kan ik er helaas ook niet over zeggen. je huisarts weet het het beste.

Tips: spoel dagelijks met lauw water, en als je ongesteld bent tweemaal daags met lauw water. Gebruik geen zeep. Als je last hebt van pijn of jeuk, gebruik dan even geen tampons als je ongesteld bent, maar verband, en wissel je verband regelmatig.

Anoniempje, 25-06-2012
Hooi!
Ik ben een week geleden ontsteld geworden, er was weinig bloed, maar na die ene dag heb Ik helemaal geen bloed meer verloren, maar ik ben wel in zo'n 'bui': Buikpijn, chagrijnig enzovoort,
Klopt dit wel? Reactie infoteur, 25-06-2012
Ja hoor, Alle begin is moeilijk, zeg maar ;) Er komt binnenkort waarschijnlijk wat meer bloed.

Anoniempje, 12-06-2012
He, ik heb een aantal vragen over tampons.
1. kan je plassen met een tampon in? bij mij deed het een beetje pijn en ik weet niet of dat de bedoeling is.
2. mag je een tampon door de toilet spoelen? soms staat er op internet dat het wel mag en soms ook niet.
3. hoelang mag je een tampon inhouden?
4. en mag je 's nachts een tampon inhouden?
5. ik ben pas ongesteld geworden en ik gebruik de maat normal. met het eruithalen deed het een beetje pijn, maar hij was nog niet vol. doet het minder pijn als hij wel vol is?

Alvast bedankt! Reactie infoteur, 13-06-2012
Als de tampon nog een beetje droog is kan het uithalen inderdaad pijn doen.

Je kunt plassen met een tampon in want het zit in een andere opening dan de urinebuis. De urinebuis loopt wel langs de vagina ingang, en als de tampon tegen de urinebuis aandrukt kan je dat misschien voelen. Omdat je de tampon omhoog duwt bij het inbrengen, kunnen bacteriën in de urinebuis ook makkelijke omhoog kruipen naar de blaas. Soms krijg je dan een beetje pijn bij plassen. Drink daarom regelmatig water zodat eventuele bacteriën zo veel mogelijk uitgeplast worden. En de tampon moet goed zijn ingebracht.

Op de verpakking of in de bijsluiter van je tampons staat meestal of je ze wel/niet in de wc mag gooien. Als er een emmertje in het toilet staat, kan je tampons ook weggooien. Wc´s die met een vermaler werken kunnen geen tampons verdragen, maar toiletten die gewoon op het riool zijn aangesloten kunnen meestal gewoon tampons doorspoelen.

Je kunt 's nachts gewoon een tampon inhouden. Voor het slapen gaan inbrengen en
's Morgens vervangen.

Je houdt een tampon meestal een paar uur in als er veel bloed komt, of misschien tot maximaal 4 a 6 uur als er minder bloed is. Daarna is het wel het beste om de tampon te vervangen. Je kunt een tampon ook wel wat langer inhouden maar meestal is de tampon dan wel aan vervanging toe. Lees hiervoor nog eens de gebruiksaanwijzing door.

Anoniempje, 12-06-2012
Hey bedankt voor het antwoord!
maar ik heb het nog niet aan mijn moeder verteld. ik denk dat ik het spannend vind omdat ze er dan over door gaat praten en dingen gaat vragen enzo, en dat wil ik niet. ooit zal ik het toch moeten zeggen, maar hoe waar en wanneer is het beste? Reactie infoteur, 12-06-2012
Als je het aan je moeder vertelt is het fijn als ze jou belooft er met niemand over te praten, als jij dat liever zo hebt. Wanneer het beste moment is? Dat is moeilijk te zeggen. Als jullie met zijn tweeën zijn dan kan je zeggen: mam, kan ik ven met je praten? Dan zegt zei natuurlijk zoiets als: ja natuurlijk, is er iets? En dan kan jij zeggen: ik ben ongesteld geworden en ik heb wat vragend aar over. Je kunt haar dan vragen of je maandelijks verband kunt krijgen/pakken en je kunt vragen wat je verder nog vragen wilt.
Het is voor je moeder wel prettig als ze het weet, dan kan ze er rekening mee houden met boodschappen doen (maandverband) en ze weet dan ook wat jou bezighoudt en ze kan je advies geven.

Succes, en vertel het maar gewoon. De meeste moeders zijn ook elke maand ongesteld moet je maar denken. ;)

Anoniempje, 11-06-2012
Hey, ik ben 12 jaar en ik ben gisteren voor het eerst ongesteld geworden.
ik had echt heel veel bloed in mijn onderbroek. en heb hierna dus ook gelijk maandverband gebruikt. vandaag had ik weer heel veel bloed, dus wilde ik een tampon proberen. ik heb gelezen dat de eerste menstruatie vaak een paar druppeltjes zijn, en je hiervoor de maat mini moet nemen. maar omdat ik veel meer had dan een paar druppeltjes heb ik maat normal genomen. is dit erg? en als ik een tampon naar (middelbare) school draag, moet ik er dan nog een meenemen om hem te verwisselen. of kan ik dit thuis doen? alvast bedankt!

Anoniempje Reactie infoteur, 12-06-2012
Hoi. Als je de tampon makkelijk kon inbrengen en er later ook weer makkelijk kon uithalen, dan heb je er geen last van en dan kan je die gewoon gebruiken. Het is inderdaad verstandig om wel tampons en verband mee naar school te nemen om te verwisselen. Omdat je (ongeveer) 5 dagen per maand ongesteld zult zijn, kan je vooral steeds de eerste 2 a 3 dagen last hebben van veel bloed. Een tampon kan dan wel veel van het bloed opvangen maar vaak ook niet alles en dan komt het toch nog in je ondergoed terecht, voor een deel dan. Dus de eerste dagen kan je soms een tampon en maandverband nodig hebben. Voor de zekerheid. Je ontdekt wel wat voor jou nodig is.

Dat je de eerste keer meteen al veel bloed hebt is niet raar hoor, bij de een is het weinig en bij de ander meer. Ik hoop voor jou dat je er snel aan gewend bent.:)

Anoniem, 04-06-2012
Hoi, ik ben een meisje van 13 jaar (en een half) en ik ben nog niet ongesteld. Maar alle meisjes uit mijn klas zijn dat al wel. Ik heb al wel heel lang, misschien al wel anderhalf jaar dat er allemaal geel bruinig spul in mijn onderbroek zit, mijn moeder zegt dat ik bijna ongesteld wordt, (al bijna anderhalf jaar geleden) maar ik ben het nog steeds niet 'echt' geworden. Is dat erg? Reactie infoteur, 06-06-2012
Nee hoor, dat is helemaal niet erg. Voor jou is het misschien een beetje vervelend omdat je net als je vriendinnen al ongesteld wilt zijn, maar niet iedereen wordt op haar 13e ongesteld. Het kan ook gemakkelijk later pas komen. Je moeder heeft wel gelijk dat de afscheiding in je ondergoed erop wijst dat je lichaam bezig is met de voorbereiding, zeg maar. Je kan ongesteld gaan worden, dit jaar of later, maar raar is het niet als dat bijvoorbeeld pas op je 15e of zo zou komen. Waarschijnlijk word je wel voor die tijd al ongesteld maar er zijn ook meisjes die bijvoorbeeld 15 of 16 zijn als ze het voor het eerst worden.

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 18-05-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.