Ongesteld en doorgelekt, wat moet je doen?

Ongesteld en doorgelekt, wat moet je doen? Elk meisje maakt het wel eens mee: doorlekken tijdens je menstruatie. Doorlekken is eigenlijk niets anders als meer bloed verliezen dan je verband of tampon kon opvangen. Het kan natuurlijk ook zijn dat je onverwachts ongesteld geworden bent en dus op het moment van doorlekken helemaal geen verband droeg. In elk geval is het erg vervelend. In je ondergoed zit bloed en als je pech hebt ook in je jeans of rok. Wat kan je doen? Doorlekken overkomt elke vrouw wel eens. Hoewel je gedurende één menstruatieperiode alles bij elkaar niet meer dan ongeveer een kopje bloed verliest, kan je wel doorlekken en omdat de opvallende rode kleur ook nog eens goed zichtbaar is, is doorlekken moeilijk te verhullen. Geen pretje dus als je doorgelekt bent. Het beste is het natuurlijk om doorlekken te voorkomen. Maar als je al doorgelekt bent, wat moet je dan doen?

Doorlekken voorkomen

Als het doorlekken goed zichtbaar is, kan je je eigenlijk alleen maar omkleden en je kleding zo snel mogelijk uitwassen met koud water. Als je zelf geen andere kleding bij je hebt, kan je het beste een bloes, een trui of je jas om je middel binden en naar huis gaan om je te wassen en te verschonen. Makkelijker gezegd dan gedaan als je juist op school of op je werk zit natuurlijk. Vraag daarom aan vriendinnen of zij misschien extra kleding te leen hebben, of (als je op school bent) aan een juf of zij een oplossing voor je heeft. Heeft niemand kleding voor je te leen? Dan kan je zelfs nog een sjaal of een stuk doek om je middel knopen. Ook handig: een kennis of familielid bellen of ze je op willen komen halen, of schone kleding langs willen brengen. Het beste is natuurlijk echter om het probleem te voorkomen:
  • zorg daarom altijd dat je altijd voldoende verband bij je hebt.
  • leg in je kluisje altijd een tasje met schoon ondergoed en een legging of jeans of sportbroek voor het geval het misgaat.
  • zorg dat je altijd maandverband in je tas hebt.
  • zet elke 1e dag van je menstruatie een kruisje in je agenda. Je kunt dan zien hoelang jouw cyclus duurt, je weet dan op een bepaald moment om de hoeveel dagen jij ongesteld zal worden en de kans dat je (voor jou) onverwachts ongesteld zal worden is dan minder groot.
  • als je nog een onregelmatig menstruatiecyclus hebt, controleer dan regelmatig op het toilet of je al ongesteld bent. Als je denkt dat je het kan worden, draag dan maandverband uit voorzorg.

Kleding uitwassen

Kleding waarin menstruatiebloed zit kan je het beste zo snel mogelijk uitwassen met koud water, voordat het bloed is ingedroogd. Met warm water krijg je het bloed er juist niet goed uit. In bloed zitten eiwitten, deze stollen in warm water en zetten zich dan juist vast in de kleding. Met koud water trekt het bloed er vrij snel uit. Voorbeeld van het uitwassen van een jeans: maak de doorgelekte plek nat et koud water en spoel de vlek zo goed mogelijk uit. Is de vlek nog niet helemaal weg, maak de plek dan goed nat met koud water en rol de broek op. Laat deze een paar uur kletsnat liggen. In veel gevallen zal de bloedvlek nu niet meer te zien zijn. Als er toch nog een verkleuring zichtbaar is, kan deze blijvend zijn. Was het kledingstuk vervolgens sowieso in de wasmachine op de temperatuur die wordt aanbevolen voor het kledingstuk.

Ongesteld, doorgelekt op de bank

Als je op een meubel doorlekt voel je je nog ongemakkelijker. Vooral als je bij iemand op visite bent natuurlijk. Toch kan je er niets aan doen als dit gebeurt. Je kunt het wel voorkomen maar soms heb je het gewoon niet door dat je doorlekt. Als het op een gladde bank is, is het meestal gemakkelijk te verwijderen met een doekje. Is het op een stoffen bank, dan kan het worden weggehaald door met een schoon doekje met koud water de plek te behandelen. Regelmatig het doekje schoonwassen en goed uitspoelen, opnieuw met koud water het bloed verwijderen. Met wat vloeibare zeep en koud water op een doekje de stof wat na poetsen, en afpoetsen met koud water (op een doekje). De bank moet niet te veel water te verwerken krijgen want dan krijg je lelijke vlekken in de stof. Plaatselijk met een uitgeknepen doekje met koud water poetsen lukt dus het beste.
Ook als je op een stoel doorlekt zie je een vlek. Op een houten gelakte stoel is het zo weg met een vaatdoekje, wat je daarna natuurlijk meteen in de was gooit. Maar op een stoffen stoel is het net als bij de bank, voorzichtig poetsen met koud water het beste.

Doorgelekt in je kleding, bloedvlek verwijderen

Als je doorgelekt bent in je kleding is het bloed eenvoudig te verwijderen met koud water. Een onderbroekje kan goed uitgespoeld worden, daarna (half nat) opgerold bij het wasgoed leggen en later meedraaien met de gewone was. Gebruik dus zoals eerder genoemd geen warm water om bloed uit te spoelen.

Iemand anders is doorgelekt, hoe moet je het zeggen?

Als je ziet dat iemand anders is doorgelekt is het het beste om dat tegen haar te zeggen. Tik haar gewoon op haar schouder en zeg dat je haar even iets vertellen wilt, zeg dan zachtjes dat je het vervelend vindt om te zeggen maar dat ze waarschijnlijk is doorgelekt omdat er bloed op haar broek of rok zit. Ze zal je waarschijnlijk dankbaar zijn dat je het haar verteld hebt.

Verband of tampons?

Zowel verband als tampons zijn ontworpen om je menstruatiebloed zo goed mogelijk op te vangen.

Tampon

Tampons hebben als voordeel dat ze inwendig gedragen worden en je je dus wat vrijer kunt voelen. Je ziet bijvoorbeeld geen verband in je ondergoed of kleding zitten en je kunt met een tampon in zwemmen. Het nadeel van een tampon is dat je niet precies weet wanneer deze weer aan vervanging toe is, en je kunt dan doorlekken waarbij het bloed meteen in je ondergoed terechtkomt.

Maandverband

Verband heeft als voordeel dat je precies kunt zien hoeveel je vloeit en wanneer je verband gewisseld moet worden. Op dagen dat je veel vloeit (veelal de 1e en/of 2e dag van je menstruatie) kan je ervoor kiezen om zowel een tampon als verband te dragen, om ongelukjes te voorkomen.

Heftige menstruatie

Heb je last van zeer heftige menstruatie, waarbij je heel vaak doorlekt, ga dan een bij de huisarts langs om te overleggen of alles in orde is.

Lees verder

© 2014 - 2021 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eerste keer ongesteldEerste keer ongesteldWanneer word ik voor het eerst ongesteld? Wat gebeurt er met mijn lichaam? Hoe ga ik hier mee om en wat moet ik eigenlij…
Alles over de eerste keer ongesteldAlles over de eerste keer ongesteldIeder meisje maakt het mee, voor de eerste keer ongesteld. Het is altijd even schrikken, maar het is zeker niet iets om…
Ongesteld voor de eerste keer, wat nu?Bij ieder meisje gaat het een keer gebeuren. Je wordt voor het eerst ongesteld! Op school of door je moeder, is je het w…
Nooit meer ongesteld, kan dat?Nooit meer ongesteld, kan dat?Veel vrouwen hebben last van hun menstruatie of van PMS. Iedere maand is het weer opzien tegen de vervelendste dagen van…
Tekorten aan vitamine KTekorten aan vitamine KVitamine K is een in vetoplosbare vitamine en wordt derhalve in vet opgeslagen. Deze vitamine is nog niet zo bekend. Dat…
Bronnen en referenties
  • http://forum.viva.nl/forum/Gezondheid/Onverwacht_ongesteld_en_volledigggg_doorgelekt/list_messages/87975/1
  • http://www.girlscene.nl/p/9533/oh_nee_doorgelekt...
Reacties

A., 01-05-2019
Hallo, wat als je op school super bang bent om door te lekken. Wat is het beste dat je dan kan doen want ja de lessen duren altijd ongeveer 2 uur. Dus, ik ben altijd bang dat ik doorlek. Grtjes Reactie infoteur, 02-05-2019
Als het jou een veiliger gevoel geeft kun je zowel een tampon als verband dragen. de tampon vangt dan een deel op de kans dat je verband dan doorlekt, is kleiner. Ook zwarte kleding dragen, dus een zwarte lange broek, kan je angst verminderen. Want in zwarte kleding valt een doorlek vlekje niet snel op. Draag ook goed zittend ondergoed, bijvoorbeeld katoen van een goede kwaliteit. Zorg dat het ondergoed prima past en steun biedt, zodat het verband op zijn plaats blijft zitten.

Sara, 11-08-2015
Hey
ik ben doorgelekt maar ik durf het niet te vertellen aan mijn moeder ik had de vlek al met water gedept maar de vlekken zitten er nu al 3 dagen in kan ik het er nog uit krijgen en hoe moet ik het mijn moeder vertellen Reactie infoteur, 11-08-2015
Hi, bloed gaat er het beste uit met koud water. Als het al opgedroogd is, is dat wel lastiger. Je kan je broek het beste goed nat maken met koud water en een nachtje opgerold wegleggen, maar als het al opgedroogd is, is het wel moeilijker om het eruit te wassen. Als je zelf kunt wassen kan je de kleren zelf wassen. Jammer dat je het niet aan je moeder durft te vertellen. Ook moeders worden ongesteld en lekken wel eens door.

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 15-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.