Sick Building Syndrome of Werkstress

Sick Building Syndrome of Werkstress Het Sick Building Syndrome veroorzaakt klachten die te vergelijken zijn met de klachten van stress. Wanneer is er sprake van het Sick Building Syndrome en wanneer van werkstress? Hier lees je hoe je kunt constateren of het om het Sick Building Syndrome gaat of om werkstress.

Wat is het Sick Building Syndrome?

Het Sick Building Syndrome wordt ook wel gebouwgerelateerde klachten genoemd. In veel kantoorgebouwen is het binnenklimaat niet op een gezond peil. Het is te warm of te koud, de lucht is vies en muf of het tocht teveel. Hierdoor kunnen kantoormedewerkers verschillende klachten krijgen.

Veel voorkomende klachten

 • irritatie van de ogen, de keel en de huid
 • hoofdpijn
 • braakneigingen
 • verandering van de smaak- of reukzin
 • duizeligheid
 • concentratieverlies

Oorzaken

 • slechte of slecht onderhouden aircosystemen
 • chemische stoffen die verwerkt zitten in bouwmaterialen, vloerbedekking en verf
 • de aanwezigheid van bacteriën, schimmels en virussen
 • een niet goed afgemeten werkplek (bureau en stoel niet op de juiste hoogte)
 • teveel printers en kopieermachines en dergelijke op de werkvloer

Wanneer is er sprake van het Sick Building Syndrome?

Men spreekt van het Sick Building Syndrome in kantoorgebouwen als zich de volgende situaties tegelijk voordoen:
 • een groot deel van de medewerkers heeft bovengenoemde klachten
 • de klachten moeten gerelateerd zijn aan het werk (bijvoorbeeld geen klachten in het weekend)
 • de klachten mogen niet het gevolg zijn van een vooraf bestaande aandoening
 • het moet duidelijk zijn dat geen andere factoren de klachten zouden kunnen veroorzaken

Als in een kantoorgebouw alle vier bovengenoemde situaties zich voordoen dan zou er sprake kunnen zijn van het Sick Building Syndrome. Het is dan verstandig om de werkgever te vragen om het kantoorgebouw en het binnenklimaat te laten onderzoeken door een gespecialiseerd bedrijf. Na dit onderzoek kan vastgesteld worden of er daadwerkelijk sprake is van het Sick Building Syndrome en kunnen er maatregelen getroffen worden.

Werkstress zou meer invloed hebben dan het binnenklimaat van het kantoorgebouw.

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat de klachten van het Sick Building Syndrome niet alleen, en vaak helemaal niet, te maken hebben met het binnenklimaat van het kantoorgebouw. Het blijkt dat kantoormedewerkers met een hoge werkdruk meer klachten van het Sick Building Syndrome hebben dan medewerkers die onder minder werkdruk hoeven te presteren. Kantoormedewerkers die geen of weinig begeleiding krijgen van collega’s en leidinggevenden hebben ook veel meer Sick Building Syndrome klachten dan medewerkers die deze begeleiding wel krijgen. Het is zelfs zo dat kantoormedewerkers die goede, positieve begeleiding krijgen van collega’s en leidinggevenden gezonder zijn, ook al werken ze in een kantoorgebouw met een slecht binnenklimaat. De werksfeer en een goede verstandshouding met collega’s en leidinggevenden blijken soms meer invloed op de gezondheid te hebben dan het binnenklimaat van het kantoorgebouw.

Sick Building Syndrome of Stress?

Het kan dus in iedere situatie verschillend zijn. Het is wel van groot belang dat als er een onderzoek plaats vindt naar de klachten van het Sick Building Syndrome dat ook de overige omstandigheden zoals stress en collegialiteit goed worden onderzocht. Ga er nooit zomaar vanuit dat de Sick Building Syndrome klachten puur en alléén maar met het kantoorgebouw en de inrichting ervan te maken hebben.
© 2008 - 2020 Wubbo, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Werkstress: Wat is werkstress?Werkstress: Wat is werkstress?Werkstress of arbeidstress, wat is het? Welke oorzaken zijn er dat werkstress ontstaat? Wat is de bron van alle werkstre…
Werk: aanleiding en veroorzakers van stress op de werkvloerWerk: aanleiding en veroorzakers van stress op de werkvloerDe meeste stress komt van het werk vandaan. Door het beantwoorden van een kleine testvraag, weet ook jij of je last hebt…
Kenmerken, tekenen en signalen van werkstressKenmerken, tekenen en signalen van werkstressSignalen van werkstress kunnen varieren van onschuldig tot levensbedreigend. Redelijk onschuldige kenmerken van werkstre…
Oorzaken en symptomen sick building syndromeOorzaken en symptomen sick building syndromeHet sick building syndrome is een combinatie van aandoeningen (syndroom) die gerelateerd zijn aan iemands werkplek of wo…

Gevoelige tanden & blootliggende tandhalzenGevoelige tanden & blootliggende tandhalzenGevoelige tanden kunnen het gevolg zijn van blootliggende tandhalzen. Blootliggende tandhalzen worden veroorzaakt door t…
Afvallen door meer LichaamsbewegingAfvallen door meer LichaamsbewegingVeel mensen willen graag afvallen door meer lichaamsbeweging maar vinden het moeilijk om ermee te beginnen. Starten met…

Reageer op het artikel "Sick Building Syndrome of Werkstress"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Hans Wierdsma, 13-04-2012 11:33 #2
Geachte medewerker, Gezien wij man en vrouw in het ziekenhuis belanden man met longontsteking en vrouw met bronchitis zijn we gaan zoeken naar de oorzaak. Wij herinnerden ons dat enkele jaren terug in de nieuwbouw van Amersfoort veel zieken kwamen vanwege de nieuwste luchtreinigers. Om deze reden hebben wij onze installatie laten controleren, Onze woning is 3 jaar en 4 maanden oud. Het onderzoek en reiniging leerde dat de installatie voor slechts 15 punten scoorde van de benodigde 50 en na de reiniging 22 va. de 50 scoorde.

W. Smits van Oyen, 23-12-2011 12:18 #1
Als je streeft naar een gezond binnenklimaat gaat het in eerste instantie om bewust te worden van de luchtkwaliteit gedurende de dag. Deze bewustwording realiseer je door een CO2 indicator te plaatsen met een display, stoplichtsignalering en een geluidsignaal dat klinkt bij overschrijding van 1.400ppm. De bewustwording zal leiden tot het tijdig nemen van maatregelen om te voorkomen dat de CO2-concentratie te ver oploopt. Als men is aangewezen op natuurlijke ventilatie, volstaat veelal het openen van luchtroosters en (extra) ramen. Door bewust te ventileren worden tocht en energieverspilling tot een minimum beperkt. In sommige gevallen zullen aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn om de ventilatiecapaciteit te vergroten. Indien gebruik wordt gemaakt van een mechanisch ventilatiesysteem, dan waarschuwt een CO2 indicator wanneer onderhoud nodig is, zoals het tijdig vervangen van de filters. Een CO2 indicator van SenseAir kost € 150 ex btw en dat is een relatief geringe investering als je beseft dat het gaat om het voorkomen van gezondheidsklachten en het verbeteren van (leer)prestaties. (www.co2indicator.nl)

Infoteur: Wubbo
Gepubliceerd: 27-10-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Reacties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!