Hoofdpijn door beeldschermwerk

Hoofdpijn door beeldschermwerk Wie veel tijd achter een pc doorbrengt, kan overmatig last hebben of last krijgen van hoofdpijn. Hoofdpijn en nekklachten zijn veel gehoorde klachten bij ruim 40% van de beeldschermwerkers die lang naar hun beeldscherm moeten kijken. De oorzaak is vaak niet direct aan te wijzen, en veel mensen nemen het dan ook maar voor lief. Maar er zijn wel degelijk een aantal voorzorgsmaatregelen die u zelf kunt treffen om de kans op hoofdpijn te verkleinen. Eén daarvan is het regelmatig nemen van een pauze.

Computer Vision Syndroom

Door het verrichten van beeldschermwerk kunnen vermoeidheidsverschijnselen en andere klachten van de ogen optreden. Men hanteert hiervoor ook wel de benaming Computer Vision Syndroom. Het betreft meestal vermoeidheid van de ogen, soms gepaard gaand met tranende en/of branderige ogen en wat verminderd zicht. In principe hoeft men er niet bang voor te zijn dat deze klachten blijvend zijn, ook als men geen beeldschermwerk meer zou verrichten. Mensen die droge ogen hebben, zullen deze klachten eerder krijgen. Dit betekent dat dragers van contactlenzen en vrouwen in het algemeen eerder last hebben van het Computer Vision Syndroom, omdat er dan vaker sprake is van droge ogen. De genoemde oogklachten kunnen natuurlijk leiden tot hoofdpijn.

Ergonomie

Ergonomisch gezien mag een beeldschermwerker eigenlijk maximaal zon 6 uur achter zijn of haar beeldscherm doorbrengen. De resterende tijd van de werkdag dient bij voorkeur te worden doorgebracht met fysieke bezigheden. Nu is dit uiteraard niet op elke werkplek mogelijk, en in die gevallen wordt aangeraden om minimaal elke 2 uur een pauze in te lassen van zon 15 minuten. Dit recht is overigens in een speciaal ARBO besluit opgenomen, en werkgevers zijn verplicht deze pauzes toe te staan. U kunt dan het beste even naar de wc lopen, koffie gaan halen, of zomaar even de benen strekken; alles behalve kijken naar het beeldscherm. Zorg ook voor voldoende frisse lucht.

Opstelling beeldschermapparatuur

Naast het (te) lang naar het beeldscherm kijken, is ook een verkeerde opstelling van de beeldschermapparatuur een belangrijke oorzaak van hoofdpijn bij beeldschermwerkers. Het betreft in deze gevallen vaak een vorm van spanningshoofdpijn, als gevolg van spanning of verkramping van de nekspieren, maar ook hier kunt u maatregelen tegen nemen. Een juiste inrichting van de werkplek kan spanningshoofdpijnen grotendeels voorkomen. Zorg daarom, dat het beeldscherm op de voor u goede hoogte staat, ga recht voor het scherm zitten, en zorg dat de afstand tussen uw ogen en het beeldscherm minimaal 50 centimeter is. Voorkom tenslotte weerkaatsingen in het scherm van bijvoorbeeld lichtbronnen of ramen. Als u deze punten in acht neemt, en op een goede en ontspannen manier plaats neemt achter uw beeldscherm, dan zult u minder snel last krijgen van spanningshoofdpijn.

Overige oorzaken hoofdpijn door beeldschermwerk

  • Als u ondanks de voorgeschreven pauzes en de juiste opstelling van de beeldschermapparatuur nog veelvuldig last heeft van hoofdpijn, dan bestaat de mogelijkheid dat uw gezichtsvermogen niet optimaal is. De ogen moeten zich dan extra inspannen om de tekst op het scherm te kunnen lezen, wat op zijn beurt weer kan leiden tot hoofdpijn. Laat daarom regelmatig bij een opticien controleren of uw gezichtsscherpte nog voldoende is, of dat u wellicht een bril nodig heeft.
  • Ook een mogelijke oorzaak en tevens een oorzaak die steeds vaker voorkomt, is de (te) hoge werkdruk of een te hoog werktempo.
  • Daarnaast zijn te weinig frisse lucht, teveel mensen in een kleine ruimte, en storende geluiden om de beeldschermwerker heen, ook belangrijke oorzaken van veelvuldig optredende hoofdpijn.

Probeer al dit soort oorzaken dus ook zoveel mogelijk uit te bannen. Voorkomen is immers nog altijd veel beter als genezen.
© 2013 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last van de ogen: jeuk en branderig gevoelLast van de ogen: jeuk en branderig gevoelEen branderig gevoel aan je ogen is geen pretje. Je ogen zijn extreem belangrijk in de maatschappij van vandaag. Autorij…
Computer Vision Syndrome: Vermoeide ogen door gebruik schermComputer Vision Syndrome: Vermoeide ogen door gebruik schermComputer Vision Syndroom (CVS) staat voor oogproblemen veroorzaakt door het gebruik van de computer en beeldschermen in…
Droge ogen: oorzaken, behandeling, tips & oogdruppelsDroge ogen: oorzaken, behandeling, tips & oogdruppelsEen prikkend, branderig gevoel in de ogen is een veel voorkomend oogprobleem bij mensen die veel achter de pc of laptop…

Allergie voor huismijtAllergie voor huismijtDe huismijt is een klein microscopisch ´spinnetje´ van ongeveer 0,3mm groot, dat verschillende allergische reacties kan…
Hoofdpijn bij kinderenHoofdpijn bij kinderenMen zou denken dat kinderen met hoofdpijn eigenlijk niet mogelijk is, maar toch komt het voor dat kinderen al op heel jo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Concord90, Pixabay
  • www.hoofdpijn.nl
  • www.beroepsziekten.nl
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.