Droge ogen: oorzaken, behandeling, tips & oogdruppels

Droge ogen: oorzaken, behandeling, tips & oogdruppels Een prikkend, branderig gevoel in de ogen is een veel voorkomend oogprobleem bij mensen die veel achter de pc of laptop werken. Bijkomende symptomen zijn onder meer jeuk, geïrriteerdheid en pijn. Droge ogen kunnen zowel inwendige als uitwendige oorzaken hebben, zoals een allergie, een oogontsteking of het dragen van contactlenzen. Ook langdurig werk aan de computer of het veelvuldig gebruik van een smartphone kunnen leiden tot dit irriterend oogprobleem. Hydraterende oogdruppels of een verzachtende oogcrème brengen doorgaans verlichting van de klachten. Welke tips kunnen nog zoal van pas komen ter behandeling van prikkende, droge ogen?

Prikkende, droge ogen

Het fenomeen van de zogenaamde "droge ogen" is chronisch en komt bij redelijk veel mensen voor. Het gaat om een fenomeen waarbij er niet voldoende traanvocht geproduceerd wordt of waarbij dat traanvocht van zwakke kwaliteit is. Hierdoor gaan de ogen droog worden en heb je het gevoel dat je ogen prikken of dat er zand in je ogen aanwezig is.

Verminderd zicht mogelijk

Doordat het oogoppervlak niet voldoende bevochtigd wordt kunnen de ogen bovendien gaan jeuken. Met het vorderen van de leeftijd wordt de kans op droge ogen groter. Deze aandoening mag niet onderschat worden, want op lange termijn kan het leiden tot oogpijn, tot een overgevoeligheid voor licht en zelfs tot een vermindering van zicht. Ogen zijn heel delicate onderdelen van het lichaam waar je voorzichtig mee moet omspringen. Als je last krijgt van ongewone symptomen aan de ogen zorg je dus best voor een efficiënte behandeling van het probleem.

Bijkomende symptomen

Het hebben van droge ogen kan met een heleboel andere symptomen samengaan. Zo spreken sommige mensen van een branderig gevoel aan de ogen, waarbij alles geïrriteerd aanvoelt. Bij droge ogen kan je ook extra gevoelig worden voor licht, en last hebben bij het zien van lampen in een donkere omgeving, zoals bijvoorbeeld bij een autorit 's nachts. Mensen met droge ogen klagen ook vaak van ogen die snel vermoeid worden. Bij een te lage productie van traanvocht kunnen ogen ook makkelijker aan mekaar kleven.

Oorzaken droge ogen

Lichamelijk

Doorgaans ligt de oorzaak in een te beperkte productie van traanvocht waardoor er een droogheid optreedt in het oog. Bovendien kunnen verstopte traanklieren leiden tot een zwakke toevoer van traanvocht. Hormonale veranderingen bij vrouwen in de menopauze zijn ook een boosdoener, net als het ouder worden in het algemeen. Tenslotte kan ook een onderliggende aandoening (bv. ooglidontsteking), een allergie of een oogbeschadiging aan de basis liggen van droge ogen.

Uitwendig

Uitwendige oorzaken liggen in dezelfde lijn als de factoren die zorgen voor vermoeide ogen. Langdurig lezen, werken achter de computer of laptop en inspannend werk verrichten zijn daarvan de beste voorbeelden. Ook het voortdurend gebruik van je smartphone maakt je ogen vermoeid en droog. Maar ook prikkelende omstandigheden kunnen een rol spelen zoals rookontwikkeling, droge lucht die verspreid wordt (bv. door airconditioning) en vervuilde lucht. Ook moet je altijd opletten voor de invloed van contactlenzen en de nevenwerkingen van bepaalde medicijnen.

Behandeling en tips

Algemene tips

Daarnaast kan je droge ogen verhelpen en vermijden met behulp van de volgende tips:
 • zorg voor frisse lucht in je kamer
 • vermijd te droge lucht (door bv. overvloedig gebruik van airconditioning in de kamer)
 • vermijd langdurig en intens gebruik van de ogen (zoals bv. bij werk aan de pc of bij het lezen)
 • knipper regelmatig met je ogen: dit is goed voor de bevochtiging van de ogen met traanvocht
 • zet het beeldscherm van je pc op ideale hoogte; dit vermijdt onnodige inspanningen van je ogen
 • vermijd indien mogelijk contactlenzen

Oogdruppels

Aangeraden is om de oorzaak van je droge ogen te laten bepalen door een huisarts of oogarts. Desgevallend zal de arts een aangepaste behandeling voorschrijven die doorgaans zal bestaan uit het toedienen van hydraterende oogdruppels of een verzachtende oogcrème of zalf. Een andere optie is om een oogspray te gebruiken als je het te lastig vindt om oogdruppels in je oog te laten druppelen. Deze producten zullen de irritatie aan het oog snel kunnen verminderen.
Enkele voorbeelden van deze producten:
 • Optrex Actimist oogdruppels
 • Similasan Optimoist oogdruppels
 • Opticalm Lipomyst oogspray

Lees verder

© 2013 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last van de ogen: jeuk en branderig gevoelLast van de ogen: jeuk en branderig gevoelEen branderig gevoel aan je ogen is geen pretje. Je ogen zijn extreem belangrijk in de maatschappij van vandaag. Autorij…
Droge ogen verhelpen - Symptomen, oorzaak en behandelingDroge ogen verhelpen - Symptomen, oorzaak en behandelingDroge ogen zorgen ervoor dat de ogen pijn doen, rood worden en jeuken. Ook het zicht kan wazig worden en je kan het gevo…
Ogen: symptomen die kunnen wijzen op een oogziekteOgen: symptomen die kunnen wijzen op een oogziekteNiet alleen over je persoonlijkheid kunnen je ogen heelwat vertellen, maar ook over de toestand van je gezondheid. Een o…
Het droge ogen syndroomMet droge ogen worden verschijnselen bedoeld die optreden als gevolg van het uitdrogen van het oppervlak van het hoornvl…

Colitis Ulcerosa: darmontsteking en diarree met slijm, bloedColitis Ulcerosa: darmontsteking en diarree met slijm, bloedEen pijnlijke opgezette buik gecombineerd met aanhoudende slijmerige en bloederige diarree is een kenmerkend signaal van…
Shock acuut en levensbedreigendShock acuut en levensbedreigendTijdens een shock laat de bloedsomloop het afweten. Daardoor krijgen de systeemorganen onvoldoende zuurstof en hopen de…
Bronnen en referenties
 • http://www.oogartsen.nl/oogartsen/overige_oogziekten/droge_ogen/
 • http://www.natuurlijkzien.com/droge-ogen.html
 • http://plusmagazine.knack.be/nl/011-3986-Oplossingen-voor-drogeogen.html (bronnen geraadpleegd op 28/07/2015).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 22-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.