Allergie voor huismijt

Allergie voor huismijt De huismijt is een klein microscopisch ´spinnetje´ van ongeveer 0,3mm groot, dat verschillende allergische reacties kan uitlokken. Als je je beddengoed onder de microscoop zou bekijken, kun je er tienduizenden van vinden. Er bestaan verschillende soorten huismijten, waarvan er enkele allergische reacties veroorzaken. Bekende huismijten zijn de dermatophagoides pteronyssinus en de dermatophagoides farina.

Broedplaats voor huismijten

De huismijt leeft het beste en liefste op warme vochtige plaatsen in huis, dus vooral in matrassen en hoofdkussens kan hij zich het beste vermenigvuldigen. Ook zit hij het liefst op deze plaatsen, omdat hij zich voornamelijk met huidschilfers voedt die zich vooral in de slaapkamer bevinden. Een mens verliest namelijk per dag ongeveer 1 gram huidschilfers. Kou en droge warmte mijden ze, evenals tocht en een goede ventilatie. Daarom is het van groot belang om de ruimtes in huis regelmatig te luchten en te schrobben.
Naast de slaapkamer en het bed, voelt de huismijt zich heel erg comfortabel in de stofzuiger. In de stofzuiger heerst namelijk een top klimaat om zich goed te vermenigvuldigen, en elke keer dat de stofzuiger gebruikt wordt, verspreidt de huismijt zich via de luchtuitlaat. Als je hier veel last van hebt, of als je een allergie voor de huismijt hebt, dan kan het prettig zijn om een centraal stofzuiger systeem aan te schaffen. Dit is een vakkundig aangelegd systeem, waardoor de klachten drastisch kunnen verminderen.

Allergie voor de uitwerpselen

Het is niet de huismijt zelf die de allergische reacties veroorzaakt, maar de uitwerpselen van de huismijt. Ondanks dat de huismijt slechts een paar maanden oud wordt, produceert hij toch tot 200 maal zijn eigen gewicht in uitwerpselen, wat dus de allergie veroorzaakt. De uitwerpselen zien eruit als kleine ronde keuteltjes, welke in principe te groot zijn om door te dringen tot in de longen, maar als de keuteltjes uit elkaar vallen zijn ze zo klein dat ze wel door kunnen dringen tot in de kleine takjes van de longen, wat kan resulteren in een astma aanval.

Een allergie voor huismijt kan zich op verschillende manieren uiten. Veel voorkomende symptomen zijn neusjeuk, oogprikkeling, herhaaldelijke oorontsteking, herhaaldelijke keelontsteking en vaak hoesten. Ook kan huismijtallergie een al bestaande huidaandoening als atopisch eczeem verergeren. Deze allergische tekenen komen vaker voor bij kinderen en jongeren.

Tips om huismijt tegen te gaan

  • Neem laagpolige tapijten of gladde vloeren die gemakkelijk nat gereinigd kunnen worden, hier zal de huismijt zich dan niet zo snel nestelen. Een stofzuiger met een HEPA-filter vermindert het aantal stofdeeltjes dat ook na het stofzuigen weer in de lucht komt.
  • Neem enkele malen per week in met name de slaapkamer alle meubelstukken en accessoires met een vochtig doekje af.
  • Een gladde bekleding om het bed is ook minder aantrekkelijk voor de huismijt, bijvoorbeeld een leerdoek, lak of hout.
  • Een mijtdichte hoes voor om de matras voorkomt ook dat de huismijt zich daar wil nestelen.
  • Iedere week het beddengoed wassen op minimaal 60°C.
  • Als je nieuwe dekbedden koopt, controleer dan of ze geschikt zijn voor mensen met een allergie, of koop een aparte allergeendichte hoes.
  • Regelmatig de slaapkamers luchten en de verwarming niet te hoog zetten, maakt het onaantrekkelijk voor huismijt.
  • Af en toe het matras laten reinigen helpt ook in het voorkomen van deze allergie.
  • Wanneer men veel klachten heeft is een luchtontvochtiger of luchtreiniger geen overbodige luxe. Deze zorgen voor een klimaat waar de huismijt zich minder thuis zal voelen.
© 2013 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Allergie en het schoonhouden van je huisAllergie en het schoonhouden van je huisVoor mensen met een allergie is het zaak om het huis regelmatig en goed schoon te maken. Ook de keuze van de materialen…
Luchtreiniger: soorten luchtreinigers tegen stof en allergieLuchtreiniger: soorten luchtreinigers tegen stof en allergieEr zijn verschillende soorten luchtreinigers tegen stof en allergie. Een luchtreiniger zuivert de lucht binnenshuis (van…
Allergie huisstofmijt: symptomen, oorzaak en behandelingAllergie huisstofmijt: symptomen, oorzaak en behandelingHeel veel mensen zijn allergisch voor huisstofmijt, een met het blote oog onzichtbaar, spinachtig beestje dat in huissto…
Huismijt, hoe kom je er vanaf!Huismijt, hoe kom je er vanaf!Dit kleine, met het oog niet waarneembare, beestje kan voor veel problemen zorgen. Vaak komt na allerlei allergietesten…

Allergie insectenstekenAllergie insectenstekenEen insectensteek kan giftig of niet giftig zijn, en op basis hiervan kan men dan ook de reacties op verschillende insec…
Hoofdpijn door beeldschermwerkHoofdpijn door beeldschermwerkWie veel tijd achter een pc doorbrengt, kan overmatig last hebben of last krijgen van hoofdpijn. Hoofdpijn en nekklachte…
Bronnen en referenties
  • www.allergieoplossingen.nl
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 15-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.