Huismijt, hoe kom je er vanaf!

Huismijt, hoe kom je er vanaf! Dit kleine, met het oog niet waarneembare, beestje kan voor veel problemen zorgen. Vaak komt na allerlei allergietesten bij kinderen naar boven dat ze allergisch zijn voor huismijt (dat er meer kinderen zijn met een allergie, heeft weer een andere oorzaak). Naast het aanpassen van je interieur moet je huis ook zoveel als mogelijk stofvrij blijven. Wat voor beestje is dit nu en hoe kan je er het beste mee om gaan?

De huisstofmijt

Het beestje is piepklein en zoals gezegd met het blote oog niet waarneembaar. Hij leeft het prettigste te midden van stof waarbij de vochtigheidsgraad zo laag mogelijk is. Het klinkt wellicht smerig maar hij voedt zich met de huidschilfers van mensen en dieren. Hij leeft in grote kolonies. Om een beeld te geven hoeveel beestjes we in ons huis kunnen hebben, in een gram stof leven gemiddeld zo’n 15.000 mijten. Ze “hopen” zich min of meer op, op de plaatsen waar het stof zich verzamelt, zoals:
  • in de matras
  • in en op het tapijt
  • in gordijnen
  • in en op kussens

De “allergenen”, hetgeen de huismijt produceert, wordt door de lucht verspreid. Ben je er vatbaar voor, dan veroorzaakt dit dus de allergische reactie.

Aandoeningen voor de mens

Onbewust grossiert hij in lichamelijke problemen voor de mens. Met naame de ademhalingsaandoeningen zoals astma en oog- en neusontstekingen. Ruim 5% van onze bevolking leidt hieraan en dus een niet weg te poetsen “onbenulligheid”. Sommige artsen beweren dat we meer allergische mensen hebben, omdat de weerstand van de mens minder is dan dat deze in het verleden was. Mogelijk klopt dit, maar neemt op de korte termijn niet het bestaande probleem bij de mensen weg.

Bestrijden

De huismijt verwijderen is, om allergische reacties bij mensen weg te nemen, de enige oplossing die op korte termijn werkt. Verwijderen van de huismijt is bijna als een utopie te classificeren, want een huis volledig stofvrij (en dus huismijt vrij) maken en houden is niet realistisch. Wel kunnen we zoveel mogelijk middelen inzetten om mogelijke allergische kinderen en volwassenen, zoveel mogelijk, normaal te laten functioneren.

Men is eigenlijk vrijwel altijd uitgegaan van onderstaande oplossingen:
  • de woning continu reinigen en luchten
  • het toepassen van chemische producten

Beide oplossingen werken wel, het huis blijft dus leefbaar, maar pakken niet de basis van het probleem aan. Een oplossing zit wel in de hoek van stomen. Een stoomreiniger kan een oplossing bieden die verder gaat.
De kracht van de stoomreiniger is dat deze diep het stof onttrekt en het oppervlak reinigt. De 120 graden stoom die ontstaat is toereikend om diep te reinigen en de basis van het probleem aan te pakken. Natuurlijk neemt dit niet weg dat er gereinigd moet blijven worden, maar door de stoom worden alle micro-organismen, zoals dus huismijt, daadwerkelijk verwijderd. Twee universiteiten hebben er onderzoek naar gedaan, t.w. Cambridge en Lyon. Zij onderschrijven stomen als de beste oplossing bij allergieën veroorzaakt door de huismijt.

Conclusie

Iedereen heeft huismijt en daar is prima mee te leven. Als je mensen in huis hebt met allergieën moet je het reinigen van je huis wat radicaler aanpakken en naast wat “stofvreters” zoals kussens en gordijnen te verwijderen, is stomen een prima oplossing voor een schoon huis wat redelijk huismijt vrij te houden is.
© 2008 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huisstofmijt in huisHuisstofmijt in huisDe huisstofmijt komt, zoals de naam al doet vermoeden, in stof voor. De huisstofmijt leeft van organisch materiaal. Het…
In bed met ongewenste gastenZonder dat wij het weten slapen wij elke nacht met gemiddeld 500 ongewenste wezens in ons bed, bovendien lijkt onze matr…
Huisstofmijt bestrijdenHuisstofmijt bestrijdenDe huisstofmijt is een piepklein beestje dat overal voorkomt: zowel binnen als buiten. Huisstofmijt is verantwoordelijk…
Binnen de was drogen is ongezondBinnen de was drogen is ongezondWanneer het buiten koud is, of wanneer je zelf geen tuin hebt, is de snelle en gemakkelijke oplossing de was in huis zel…

Hoe kun je kleuren zien en wat doet het licht daarbijHoe zie je nou eigenlijk de kleuren en wat doet het licht daarbij. Ook in het kort beschreven wat de werking van de pupi…
Het hoe en wat van ademhalenWat is de ademhaling nou precies? En hoe komt het, dat als het ademen stopt, het hart dan ook stopt. Wat gebeurt er met…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: WikiImages, Pixabay
  • Universiteiten Cambridge en Lyon
Reacties

Marcel Klein, 15-05-2012
Ik zou graag willen weten wanneer de hier genoemde onderzoeken zijn gehouden, de namen van de onderzoekers en waar u dit heeft gelezen. Een vriendelijke groet. Reactie infoteur, 15-05-2012
Dit is een artikel uit 2008. Die informatie heb ik niet a la minute paraat. Ik zal - zodra ik tijd heb - de informatie er bij zoeken en het plaatsen.

Hans D., 29-02-2012
Ik, mag ook hopen dat dit artikel niet verder verspreid wordt, want het staat vol met onnauwkeurigheden.
ik vind het dan ook erg bedenkelijk dat onder de titel "mens en gezondheid" een hoop onzin op het web geplaatst wordt.
mogelijk is de laatste reactie van lutz wel correct, nl. dat dit dubieuze reclame is voor stoomstofzuigers.
als een van de huisregels lees ik << Nietszeggende reacties zonder onderbouwing worden niet geplaatst >>, wel, ik had graag de onderbouwing van het artikel gezien. Reactie infoteur, 29-02-2012
Iedereen mag natuurlijk altijd zijn mening weergeven, dank daarvoor. Er is overigens geen vorm van enige reclame. Het apparaat heeft aangetoond resultaten bereikt.

Schepers, 02-07-2009
Ik verblijf soms in een vakantie huis dat gedurende langere tijd gesloten blijft. Het is een oud, maar nietop het eerste zicht, vochtig huis. Toch heb ik er iedere keer last van enorm jeukende (insecten?) beten. Er zijn geen muggen, spinnen of andere insecten te bespeuren. Kunnen dit MIJT-beten zijn? Bedankt voor eventuele hulp en antwoord, Schepers Reactie infoteur, 02-07-2009
Nee, zoals ik het lees zal dit geen huismijt zijn, tenzij er een allergie voor stof is. Maar in dat geval zou dit ook ook thuis een probleem kunnen zijn. Allergie geeft jeuk en het kan om een bepaalde stof in huis zijn. Een oud huis met weinig bewoning kan ook een broeinest zijn voor bepaalde insecten uit die omgeving (uitbroeden van eitjes kan in een dergelijk huis prima).

Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 03-06-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.