Blauwe lippen: oorzaken en symptomen van blauw-paarse lippen

Blauwe lippen: oorzaken en symptomen van blauw-paarse lippen Last van blauwe lippen? Misschien heb je bij jezelf al wel eens opgemerkt dat je lippen paars of blauw kleuren als ze koud worden, of misschien heb je wel eens een baby, een oudere persoon of iemand anders met blauwe of paars lippen gezien. Zowel kinderen als volwassenen kunnen last krijgen van blauwe lippen. In veel gevallen wordt dit veroorzaakt door cyanose. Cyanose of blauwzucht is een blauwe of paarse verkleuring van de huid, ten gevolge van een abnormaal zuurstoftekort van het bloed. Cyanose kan zich voordoen aan de vingertoppen, de lippen en in het gezicht. In ernstige gevallen kan de gehele huid en de slijmvliezen een blauwe of paarse kleur aannemen. Cyanose kan om verschillende redenen optreden en het is niet de enige mogelijke oorzaak van blauwe lippen.

Blauwe lippen door koud weer

Te lang in koud weer zonder juiste kleding kan ervoor zorgen dat de lippen en de huid blauw worden. Een dergelijke verandering in de kleur van je lippen als gevolg van blootstelling aan koude, kán een teken zijn van hypothermie of onderkoeling. Onderkoeling begint als de lichaamstemperatuur beneden de 35°C zakt en dit kan allerlei vervelende gevolgen hebben, aangezien hierdoor de processen in je lichaam vertragen. In dat geval moet je direct medische hulp inschakelen. Het is belangrijk dat je je kleedt op de temperatuur en regelmatig in beweging bent als het koud is.

Blauwe lippen na zwemmen

Bij kleine kinderen zie je nogal eens dat ze een blauwe verkleuring optreden. Vaak is dit een teken dat ze het te koud hebben. In een zwembad koelen kleine kinderen namelijk snel af en in dat geval kunnen ze wat blauwig worden, inclusief hun lippen.

Blauwe lippen na hardlopen / Bron: Istock.com/MartinanBlauwe lippen na hardlopen / Bron: Istock.com/Martinan

Blauwe lippen na hardlopen

Vaak onschuldig verschijnsel

Sommige hardlopers ervaren soms dat ze blauwe lippen na het hardlopen. Dit zou kunnen wijzen op hartproblemen, maar veelal gaat het om een relatief onschuldig verschijnsel. Als de blauwe lippen niet gepaard gaat met andere klachten, zoals pijn op de borst of duizeligheid, is hoogstwaarschijnlijk sprake van een combinatie van afkoeling en moeheid of zelfs uitputting.

Huisarts raadplegen

De huisarts kan voor de zekerheid naar het hart kunnen luisteren of er een ruisje te horen is en mogelijk zal de huisarts een hartfilmpje (ECG) laten maken. De huisarts kan bepalen of het verschijnsel al dan niet kwaad kan, of dat een cardioloog verder onderzoek moet doen. Ook kan een uitgebreide sportkeuring op een van de Sport Medisch Adviescentra zinvol zijn.

Grote hoogte als oorzaak van lipverkleuring

Wanneer men langere tijd op grote hoogte verblijft, zoals bij bergbeklimmen, kan cyanose optreden. De lucht op grote hoogte heeft minder zuurstof, en zuurstofgebrek kan tot cyanose leiden. Hoogteziekte (Engelstalige benaming: Acute Mountain Sickness, AMS) kan ernstig, zelfs fataal zijn, maar kan voorkomen worden door langzaam te acclimeren. Ernstige hoogteziekte is een medische noodgeval die vaak wordt behandeld door af te dalen tot een lagere hoogte, medicijnen en zuurstofbehandeling.

Koude, dove, pijnlijke vingers en/of tenen bij fenomeen van Raynaud / Bron: WaltFletcher, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Koude, dove, pijnlijke vingers en/of tenen bij fenomeen van Raynaud / Bron: WaltFletcher, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Blauw-paarse lippen door het fenomeen van Raynaud

Het fenomeen van Raynaud wordt veroorzaakt door een gebrekkige bloedstroom naar de ledematen. Raynaud is een vaataandoening, waarbij vingers en tenen tijdelijk slecht doorbloed zijn. Sommige mensen met Raynaud hebben klachten in andere delen van het lichaam, zoals de oren, neus, lippen en tong. Wanneer bloed niet goed naar de lippen stroomt, leidt dit tot zuurstoftekort (cyanose), waardoor er een blauwe of paarse kleur verschijnt. Raynaud wordt behandeld door het voorkomen van mogelijke triggers: roken, cafeïne, bepaalde medicijnen, en blootstelling aan koude. In veel gevallen wordt Raynaud geassocieerd met een andere aandoening, en het behandelen van die onderliggende aandoening kan helpen om de symptomen zoals paars lippen, te voorkomen.

Astma-aanval en verkleuring van de lippen

Astma is een chronische ontsteking van de longen en bij een astma-aanval zijn je luchtwegen vernauwd waardoor je moeilijk kunt ademhalen en krijg je het benauwd. Tijdens een astma-aanval kan je huid of lippen blauw worden door zuurstoftekort. Deze aanvallen kunnen door een externe factor veroorzaakt worden, zoals stress, sigarettenrook, lichaamsbeweging of allergenen zoals huidschilfers van dieren, pollen of schimmels. Cyanose is een teken van een ernstige astma-aanval waarbij je onmiddellijk medische hulp behoeft. Behandeling van astma bestaat vaak uit medicijnen, evenals het vermijden van potentiële triggers.

Pseudokroep bij jonge kinderen

Pseudokroep is een virusinfectie van de bovenste luchtwegen die zich voordoet bij jonge kinderen. Pseudokroep is besmettelijk en kan symptomen veroorzaken als een blafhoest en een rasperig geluid tijdens de ademhaling. Wanneer de ademhaling heel snel en moeizaam verloopt, dan kan dit bij het kind leiden tot zuurstoftekort. Tong en lippen worden blauw. Dit is een medische noodsituatie, waarbij direct een arts moet worden ingeschakeld. Bij matig ernstige gevallen zal bij pseudokroep bijna altijd rust en een afwachtend beleid volstaan. Bij ernstiger gevallen waarbij sprake is van ernstige benauwdheid, kan een (inhalatie)corticosteroïd uitkomst bieden. Soms is een ziekenhuisopname nodig.

Cyanose / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Cyanose / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Symptomen van COPD

COPD is een ongeneeslijke longziekte. Bij deze longziekte adem je moeilijker omdat je longen beschadigd zijn, waardoor je minder zuurstof binnenkrijgt. Dit gebrek aan zuurstof kan in sommige gevallen tot cyanose leiden. Veel gevallen van COPD worden veroorzaakt door jarenlang roken. COPD wordt vaak behandeld door te stoppen met roken, (inhalatie)medicijnen, corticosteroïden, zuurstoftherapie, pulmonale rehabilitatie en (zelden) operatie.

Longembolie (of pulmonaire embolie)

Bij een longembolie blokkeert een bloedstolsel de longslagader. Het gevolg van deze acute afsluiting van een longslagader, is dat een deel van de longen geen bloed meer krijgt en niet langer naar behoren functioneert. Eén van de symptomen die kunnen optreden is een blauwachtige huid (cyanose) en blauwe lippen.

Cyanose bij een pasgeboren baby / Bron: Author: Jules Atkins, RM Supplied by: Brandi Catt, Wikimedia Commons (CC BY-1.0)Cyanose bij een pasgeboren baby / Bron: Author: Jules Atkins, RM Supplied by: Brandi Catt, Wikimedia Commons (CC BY-1.0)

Aangeboren hartafwijkingen en blauwe lippen

Een aangeboren hartafwijking kan ervoor zorgen dat een baby na de geboorte een paarse of blauwachtig tint heeft op zijn of haar huid of lippen. Volwassenen kunnen er ook door worden getroffen, omdat een aangeboren hartafwijking soms pas op latere leeftijd klachten geeft. Elke aangeboren hartafwijking, maar vooral bij een cyanotische hartafwijking, kan men last krijgen van blauwe of paarse lippen. Een cyanotische hartafwijking is een hartafwijking met blauwverkleuring.. Hierbij is er een gemengde circulatie, waarbij de grote en kleine circulatie niet meer gescheiden zijn en zuurstofrijk bloed zich vermengt met zuurstofarm bloed.

Methemoglobinemie

Bij deze bloedaandoening maakt het lichaam te veel van een specifieke vorm van hemoglobine, methemoglobine genoemd, aan. Door de hoge niveaus van dit type hemoglobine wordt zuurstof niet goed in het lichaam vrijgegeven. Dit kan tot cyanose leiden. Methemoglobinemie kan aangeboren zijn. Er bestaat ook een verworven vorm van methemoglobinemie. Deze kan veroorzaakt worden door blootstelling aan chemische stoffen of geneesmiddelen, zoals middelen die nitraten, nitrieten of sulfonamiden bevatten, en bepaalde antibiotica. In lichte gevallen is het stoppen met het medicijn of het voedsel de enige behandeling. Meer ernstige gevallen kunnen worden behandeld met medicatie of een bloedtransfusie.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kom je af van droge schrale lippen?Iedereen heeft er weleens last van: Schrale en droge lippen. Hoe kom je eraan en hoe kom je er van af?
Verzorging van je lippenOok het verzorgen van je lippen is erg belangrijk. Toch vergeten we dit vaak. Raar eigenlijk want je lippen gebruik je a…
Last van gebarsten lippen?Last van gebarsten lippen?Veel mensen hebben wel eens last gehad van gebarsten of gesprongen lippen. Meestal komt dit voor in de herfst of winter.…
Droge of gebarsten lippenGebarsten of droge lippen zijn heel vervelend. Met name nu het weer wat kouder wordt krijgen veel mensen er last van. Ho…

Psoriasis (chronische huidziekte) rond het oog of de ogenPsoriasis (chronische huidziekte) rond het oog of de ogenPsoriasis is een auto-immuunaandoening waarbij de huid chronisch schilfert en ontstoken is. Door een snelle huiddeling,…
Fonofobie: Overgevoeligheid voor geluid (geluidsschuwheid)Fonofobie: Overgevoeligheid voor geluid (geluidsschuwheid)Bij geluidsschuwheid (fonofobie), een angststoornis, heeft een patiënt een aanhoudende, abnormale, en ongegronde angst v…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Istock.com/AW
 • Arbo Unie. Gezond en veilig werken in koude weersomstandigheden. https://www.arbounie.nl/werkgevers/preventie/kou (ingezien op 25-6-2017)
 • Cyberpoli. Veelgestelde vraag: Wat is een cyanotische hartafwijking? https://www.cyberpoli.nl/faq/131 (ingezien op 26-6-2016)
 • Gezondheidsplein. Blauwzucht (Cyanose). https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/blauwzucht/item34764 (ingezien op 25-6-2017)
 • Longfonds. Wat is COPD? https://www.longfonds.nl/copd/alles-over-copd/wat-is-copd (ingezien op 26-6-2017)
 • Love to know. What Causes Blue or Purple Lips? http://skincare.lovetoknow.com/What_Causes_Purple_Lips (ingezien op 25-6-2017)
 • Martin Sulman. Pseudokroep: besmettelijk, aanval, symptomen en behandeling. http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/kinderen/91165-pseudokroep-besmettelijk-aanval-symptomen-en-behandeling.html (ingezien op 26-6-2017)
 • NHS. Blue skin and lips (cyanosis). http://www.nhs.uk/conditions/cyanosis/pages/introduction.aspx (ingezien op 25-6-2017)
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/Martinan
 • Afbeelding bron 2: WaltFletcher, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 3: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 4: Author: Jules Atkins, RM Supplied by: Brandi Catt, Wikimedia Commons (CC BY-1.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 09-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.