Abdominale migraine (buikmigraine): Plotse buikpijn bij kind

Abdominale migraine (buikmigraine): Plotse buikpijn bij kind Abdominale migraine (buikmigraine) is een aandoening waarbij een patiënt, meestal een kind, om onbekende redenen (ernstige) pijn in het midden van de buik heeft. Dit symptoom, dat enkele uren tot dagen aanhoudt, gaat mogelijk gepaard met misselijkheid en herhaaldelijk braken. Deze vorm van migraine valt te behandelen met medicijnen die ook inzetbaar zijn voor de behandeling van klassieke migraine, al verlicht voldoende nachtrust eveneens de symptomen bij een aantal patiënten. De vooruitzichten zijn veelal goed voor een kind met deze zeldzame aandoening. Meestal ontwikkelen kinderen met buikmigraine op volwassen leeftijd wel gewone migraine.

Vorm van migraine

Abdominale migraine is een vorm van migraine (aanvallen van een aura en/of eenzijdige hoofdpijn). Gewone migraine treft voornamelijk volwassenen en kenmerkt zich door hoofdpijn waar soms een aura aan vooraf gaat. Misselijkheid, overgeven en fotofobie (verminderde tolerantie tegen licht) verschijnen bij gewone migraine. Een kind presenteert zich mogelijk eveneens met buikmigraine. Dit is een bepaalde vorm van migraine, maar deze vorm is dan niet geassocieerd met hoofdpijn.

Epidemiologie: Aandoening bij kinderen

Buikmigraine is een ziekte die zelden volwassenen treft. De ziekte komt namelijk meestal bij kinderen voor. Ongeveer 2% van de kinderen krijgt te maken met abdominale migraine. De ziekte verschijnt meestal voor het eerst tussen twee- en tienjarige leeftijd, maar ook bij kinderen in de puberteit komt de aandoening soms tot stand. In de medische literatuur is ook een vrouw van middelbare leeftijd met deze aandoening gerapporteerd. Meisjes zijn vaker dan jongens getroffen door abdominale migraine. Vooral tegen de menstruatieperiode bij meisjes treedt abdominale migraine op, al is dit niet hetzelfde als “menstruele migraine” want hierbij heeft de patiënt wel hoofdpijn in tegenstelling tot bij buikmigraine.

Oorzaken abdominale migraine

De oorzaak van abdominale migraine is anno oktober 2020 niet duidelijk. Mogelijk hangt de ziekte samen met neurologische of endocriene veranderingen en zijn de symptomen te wijten aan veranderingen in de niveaus van serotonine en histamine in het lichaam. In februari 2016 verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift “BMC Gastroenterol.” een samenvatting van een onderzoek. Hieruit blijkt dat bij kinderen met buikmigraine significant meer abnormale darmbewegingen (darmmotiliteit) aanwezig zijn, wat ook een mogelijke oorzaak is van de ziekte. Maar ook genetische factoren spelen een belangrijke rol in de totstandkoming bij buikmigraine omdat de ziekte vaker tot uiting komt bij kinderen die reeds een familiegeschiedenis van migraine hebben. Ongeveer 60% van de kinderen met de aandoening heeft namelijk een positieve familiegeschiedenis voor migraine.

Risicofactoren buikmigraine

Enkele uitlokkende factoren zijn gekend voor buikmigraine zoals chocolade, Chinees eten met mononatriumglutamaat (MSG) en verwerkt vlees met nitrieten. Andere risicofactoren zijn honger, een slaapgebrek, bewegingsziekte, flikkerende lichtjes, spanning, stress en angst. Het inslikken van veel lucht leidt ook tot of verergert de buikklachten die tot stand komen bij buikmigraine. Deze uitlokkende factoren zijn vergelijkbaar met de klassieke risicofactoren voor migraine.

Symptomen: Plotse buikpijn maar geen hoofdpijn

De symptomen van buikmigraine kennen een tijdsduur van enkele uren tot dagen. Abdominale migraine brengt vaak ernstige en slopende pijn in de buik met zich mee. De pijn, die plots optreedt en verschijnt in aanvallen, concentreert zich in het middelste gedeelte van de buik, en dit rond de navel. Krampen, misselijkheid, herhaaldelijk braken (tot tien keer per uur) en een verlies van eetlust gaan soms gepaard met de pijn. De patiënt (meestal een kind) heeft hierbij meestal een bleke huidskleur (pallor). Bovendien verschijnen onder de ogen donkere schaduwen. Hoofdpijn komt evenwel niet voor, in tegenstelling tot de klassieke vorm van migraine. Meestal verbeteren de symptomen nadat het kind geslapen heeft en ook tussen de aanvallen door ervaart de patiënt geen pijn.

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

Het vormt voor de arts een uitdaging om de ziekte te diagnosticeren, aangezien het klassieke symptoom van migraine – hoofdpijn – hierbij niet aanwezig is. Vooral tijdens de eerste episode van buikmigraine weet de arts niet altijd welke ziekte hij moet plakken op de aanwezige symptomen. De arts bevraagt eerst de patiënt over de mogelijke familiegeschiedenis van buikmigraine, en daarna voert hij een lichamelijk onderzoek uit.

Diagnostisch onderzoek en differentiële diagnose

Voor abdominale migraine is geen specifieke test voorhanden. De arts moet bijgevolg eerst andere ziekten zien uit te sluiten met een gelijkaardige symptomenreeks, zoals maagpijn, appendicitis (blindedarmontsteking) of andere problemen met het spijsverteringsstelsel. Soms resulteert bepaald medicatiegebruik ook tot gelijkaardige klachten. De arts gebruikt voorts laboratoriumonderzoeken en beeldvormende onderzoeken om andere oorzaken van de buikgerelateerde symptomen op te sporen. Soms voert de arts een elektro-encefalografie (EEG: hersenfilmpje) uit om epilepsie als oorzaak van de symptomen uit te sluiten.

Behandeling aandoening

Zelfzorg

Een kind dat plots te maken krijgt met buikmigraine, heeft mogelijk wel net zoals bij gewone migraine last van fotofobie (lichtschuwheid) of soms is het kind ook overgevoelig voor geluid (fonofobie). Het beste advies is om het kind hierbij met rust te laten en indien mogelijk te laten slapen omdat de symptomen dan veelal vanzelf verdwijnen.

Diverse medicijnen zijn beschikbaar / Bron: Stevepb, PixabayDiverse medicijnen zijn beschikbaar / Bron: Stevepb, Pixabay
Professionele medische zorg
Aanvallen behandelen en voorkomen
Bij de behandeling van buikmigraine wil de arts enerzijds de symptomen van een acute aanval verminderen en daarnaast wil hij de ernst van toekomstige episodes verminderen of liefst zelfs de symptomen voorkomen. De symptomen verbeteren veelal nadat de patiënt geslapen heeft, en ook medicatie is inzetbaar. Veel patiënten reageren goed op anti-migrainemedicijnen en -pijnstillerszoals niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's). Soms zet de arts tricyclische antidepressiva en geneesmiddelen in die de effecten van serotonine blokkeren om de frequentie van de aanvallen te verminderen. Ook een anti-epilepticum (medicijn tegen een epileptische aanval) is bruikbaar voor de behandeling van abdominale migraine. Af en toe schrijft de arts lage doses aspirine en bètablokkers voor die de patiënt langdurig moet innemen om de frequentie van toekomstige aanvallen te verminderen. Voorts helpt het antihistaminicum (geneesmiddel tegen allergische reactie) cyproheptadine bij sommige kinderen met migrainevarianten.

Ondersteunende behandeling
Naast het nemen van medicijnen is het mogelijk om een kind verder ondersteunend te behandelen met intraveneuze vloeistoffen (vocht toegediend via een ader), sedativa of anti-emetica (geneesmiddelen tegen misselijkheid en braken) wat nodig is wanneer het kind ernstig moet braken. Het is namelijk belangrijk om bij erg zieke kinderen uitdroging (dehydratie) te voorkomen.

Uitlokkende factoren vermijden
Het is belangrijk om de symptomen van buikmigraine tijdig te herkennen en indien mogelijk de uitlokkende factoren te vermijden. Wanneer bijvoorbeeld bepaalde voedingsproducten leiden tot buikpijn, dan is het verstandig om deze te vermijden. Het is echter niet altijd mogelijk om de precieze risicofactoren voor de ziekte te identificeren. Tot slot voorkomt of vermindert de patiënt stress of angst met behulp van gespreks- of ontspanningstechnieken.

Prognose van ziekte

De vooruitzichten voor patiënten met buikmigraine zijn goed want bij de meeste kinderen stoppen na verloop van tijd de aanvallen van buikpijn. Wel ontwikkelt ongeveer zeven op de tien patiënten in het volwassen leven migraine.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Migraine bij KinderenMigraine bij KinderenMigraine bij kinderen verschilt van migraine bij volwassenen. Lees hier wat het verschil is. Hoofdpijn is ook zeker niet…
Wat te doen bij migraine?Wat te doen bij migraine?Iemand die aan migraine lijdt, heeft een paar keer per jaar dat hij/zij plat op bed moet liggen omdat diegene dan tot ni…
Fonofobie: Overgevoeligheid voor geluid (geluidsschuwheid)Fonofobie: Overgevoeligheid voor geluid (geluidsschuwheid)Bij geluidsschuwheid (fonofobie), een angststoornis, heeft een patiënt een aanhoudende, abnormale, en ongegronde angst v…

Bocavirusinfectie: Symptomen aan maag, darmen en luchtwegenBocavirusinfectie: Symptomen aan maag, darmen en luchtwegenHet bocavirus is een in 2005 ontdekt virus dat vaak in combinatie met een ander virus een infectie of ziekte veroorzaakt…
Nierbekkenontsteking: pijn in onderrug, misselijk, verwardNierbekkenontsteking: pijn in onderrug, misselijk, verwardEen nierbekkenontsteking of pyelonefritis is een bacteriële infectie van een of van beide nierbekkens. Een nierbekken is…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: 3dman Eu, Pixabay
 • Geraadpleegd op 29 september 2020:
 • Abdominal migraine: What to know, https://www.medicalnewstoday.com/articles/abdominal-migraine#diagnosis
 • Geraadpleegd op 16 april 2017:
 • Abdominal migraine in children facts, http://www.medicinenet.com/abdominal_migraines_in_children_and_adults/article.htm, http://www.medicinenet.com/abdominal_migraines_in_children_and_adults/page2.htm, http://www.medicinenet.com/abdominal_migraines_in_children_and_adults/page3.htm en http://www.medicinenet.com/abdominal_migraines_in_children_and_adults/page4.htm
 • Abdominal migraine in children: association between gastric motility parameters and clinical characteristics., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26924750
 • Bijzondere vormen van migraine, https://www.gezondheidsnet.nl/hoofdpijn-en-migraine/bijzondere-vormen-van-migraine
 • Buikmigraine, http://www.nicovanduijn.nl/hoofdpijn/37-buikmigraine
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Migraine, http://www.zoelho.com/ZoelhoNL/Publish/Ziektebeelden/Migraine.htm#Buik-migraine
 • Wat is buikmigraine?, http://www.grabbits.nl/artikel/wat-is-buikmigraine
 • What are abdominal migraines, http://www.webmd.com/migraines-headaches/abdominal-migraines-children-adults#1 en http://www.webmd.com/migraines-headaches/abdominal-migraines-children-adults#2
 • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
Reactie

Chelsea (infoteur), 21-04-2017 #1
Bedankt voor deze heldere informatie, Miske. Twee van mijn drie kinderen hebben deze aandoening. De oudste (een jongen) is er inmiddels gelukkig overheen gegroeid, zonder 'gewone' migraine te ontwikkelen. De jongste (een meisje) heeft helaas te maken met beide vormen. Ik ben zelf in genetische zin de boosdoener :-( Niemand wist destijds wat eraan schortte.
Fijn dat hierover inmiddels meer bekend is, want tot een jaar of 12 geleden kon de huisarts voor mijn kinderen niet meer bedenken dan de boodschap meegeven: 'je lichaam zegt ho, stop. Daar moet je dan maar even naar luisteren.' Als moeder is het heel naar om je kinderen, nagenoeg machteloos, pijn te zien lijden. Vertroetelen, rust en stress vermijden was de beste remedie. De omgeving van opgroeiende kinderen ziet helaas niet altijd welk schadelijk effect stress op hen kan hebben. Ook op school was er weinig begrip voor, een kind dat 'zomaar' met regelmaat één of enkele dagen thuisblijft… Reactie infoteur, 21-04-2017
Dank je wel Chelsea voor deze complimentjes en ik vond het zelf ook fijn om hierover informatie op te zoeken. Jammer dat de school niet zo goed deze ziekte lijkt te begrijpen. Misschien helpt het om de link van de tekst even door te geven.

Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 29-09-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.