Migraine: Uitlokkende voedingsmiddelen en dranken
Migraine is een vorm van eenzijdige, kloppende hoofdpijn die soms dagen aanhoudt. Er is anno oktober 2020 geen remedie voor migraine, de slopende soort hoofdpijn die soms gepaard gaat met misselijkheid, duizeligheid en een overgevoeligheid voor licht en geluid. Vaak maar niet altijd is migraine het gevolg van een uitlokkende factor (trigger). Enkele voedingsmiddelen en dranken zoals kazen, uien, chocolade en rode wijn leiden bij een aantal patiënten tot een migraineaanval. Als het uitlokkende voedingsproduct geïdentificeerd is, zou de patiënt dit moeten vermijden om de frequentie van hoofdpijnaanvallen te verminderen of zelfs om deze volledig te voorkomen. Ook de eetgewoonten spelen een rol bij de totstandkoming van migraine. Hoofdpijn ontstaat mogelijk wanneer een patiënt maaltijden overslaat, niet genoeg eet of niet genoeg water drinkt.
Medicijnen leiden mogelijk ook tot migraineaanvallen /
Bron: Stevepb, PixabayOorzaken van voedselhoofdpijn
De exacte oorzaak van
migraine is niet bekend anno oktober 2020, maar de aandoening is wel het gevolg van korte veranderingen in de hersenactiviteit. Hierdoor worden de bloedvaten en zenuwsignalen ook aangetast. Veel factoren leiden mogelijk tot migraine, zoals
medicijnen,
hormonale veranderingen en een slaapgebrek. De voeding speelt echter ook een rol. Bij ongeveer 10% van de patiënten met deze vorm van
hoofdpijn is voedsel een uitlokkende factor voor een migraineaanval.
Voedingsmiddelen
Chocolade
Chocolade bevat verschillende ingrediënten die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van migraine. De stof fenylethylamine verandert de bloedstroom in de
hersenen of veroorzaakt de afgifte van andere chemische stoffen in de hersenen die leiden tot migraine. Chocolade bevat ook cafeïne, een andere trigger voor een aanval van een aura en/of
eenzijdige hoofdpijn.
Oude kaas
Tyramine komt van nature voor in sommige voedingsmiddelen. Het wordt gevormd door de afbraak van eiwitten naarmate voedingsmiddelen ouder worden. Over het algemeen geldt dat hoe langer een eiwitrijk voedingsmiddel veroudert, hoe groter het tyraminegehalte is. De hoeveelheid tyramine in kazen verschilt sterk vanwege de variaties in verwerking, fermentatie, veroudering, degradatie of zelfs bacteriële besmetting. Deze stof leidt mogelijk ook tot migraine.
Deze kazen bevatten veel tyramine:
- blauwe kazen
- brie
- cheddar
- Engelse stilton
- fetakaas
- gorgonzola
- mozzarella
- Münsterkaas
- Parmezaanse kaas
- Zwitserse kaas
Andere voedingsmiddelen
Enkele andere veel voorkomende uitlokkende voedingsmiddelen zijn:
- bananen
- bonen
- chocolade
- citrusvruchten
- gekweekte zuivelproducten (zoals yoghurt en kefir)
- ijs en andere diepvriesproducten
- kaas en dan voornamelijk oude kaas
- maïs
- noten en notenpasta
- pittig eten: chilipepers, Aziatisch eten
- tomaten
- uien
- vettig voedsel
Additieven die migraineaanvallen veroorzaken
Chemicaliën die aan het eten worden toegevoegd om hun smaak te verbeteren of om ze langer vers te houden, leiden soms ook tot hoofdpijn:
Aspartaam
Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die 150 keer zoeter is dan suiker. Waarom hierdoor precies hoofdpijn ontstaat, is onduidelijk anno oktober 2020..
MSG (mononatriumglutamaat)
MSG, mononatriumglutamaat, een levensmiddelenadditief dat wordt gebruikt om de smaak van levensmiddelen te verbeteren. Het is vaak aanwezig in voedingsmiddelen uit Chinese restaurants, diepvriesproducten, ingeblikte of gedroogde soepen, vleeswaren, saladedressings, snacks en tomaten- of barbecuesaus. MSG kan bepaalde receptoren in het centrale zenuwstelsel stimuleren of de afgifte van stikstofmonoxide stimuleren, wat leidt tot hoofdpijn.
Nitraten en nitrieten
Deze chemicaliën zijn te vinden in veel gezouten en bewerkte vleeswaren, zoals onder andere spek, worst, hotdogs, ham en peperoni. Zodra ze in het lichaam terechtkomen, leiden ze tot gezwollen bloedvaten wat mogelijk leidt tot hoofdpijn.
Dranken die mogelijk leiden tot een migraineaanval
Zelfs één alcoholisch drankje leidt mogelijk reeds tot migraineaanvallen /
Bron: Jarmoluk, PixabayAlcohol
Alcoholische dranken zoals
rode wijn, bier, champagne en sterke drank leiden mogelijk tot migraineaanvallen. Bepaalde ingrediënten in alcohol zorgen ervoor dat chemicaliën en bloedvaten in de hersenen op een abnormale manier gaan werken. Het nuttigen van slechts één drankje leidt mogelijk reeds tot een aanval van migraine.
Cafeïne
De inname van
cafeïne leidt mogelijk tot hoofdpijn. Plots stoppen met het drinken van cafeïne veroorzaakt mogelijk ook hoofdpijn dus dat is geen goed idee. Het is wel verstandig om de cafeïneconsumptie te beperken tot niet meer dan 200 milligram per dag (ongeveer één klein kopje koffie). Cafeïne bevindt zich in onder andere koffie, cola en andere frisdranken, al is deze stof ook aanwezig in chocolade. Cafeïne is echter bij sommige patiënten juist een middel om de hoofdpijn te verlichten.
Preventie van hoofdpijn veroorzaakt door voedsel en drank
Geen maaltijden overslaan
Het is ook belangrijk om niet te vasten of maaltijden over te slaan want ook dit leidt sneller tot migraineaanvallen.
Mensen opteren het best voor gezonde, gevarieerde voeding /
Bron: Jill111, PixabayGezond eten kiezen
Patiënten eten zo veel mogelijk gezond, vers voedsel, zoals fruit en groenten. Verwerkte en verpakte voedingsmiddelen zijn geen goede keuze omdat ze mogelijk ingrediënten bevatten die hoofdpijn veroorzaken.
Kleine maaltijden eten
In plaats van drie grote maaltijden gedurende de dag, opteren patiënten voor vijf à zes kleine maaltijden. Dit voorkomt
hongerhoofdpijn. De patiënt is tevens minder geneigd om veel voedsel te eten dat soms leidt tot een migraineaanval.
Uitlokkend voedingsmiddel identificeren en vermijden
Door het bijhouden van een hoofdpijndagboek is het mogelijk om het uitlokkende voedsel te identificeren. De patiënt noteert dagelijks het voedsel dat hij eet en het tijdstip waarop hij het opeet. De eventuele hoofdpijn start 12-24u na inname van het uitlokkende voedingsmiddel. Treedt er hoofdpijn op, dan schrapt de patiënt gedurende één maand één van de voedingsmiddelen die hij de voorbije 12-24u heeft ingenomen. Als de hoofdpijnklachten nog aanhouden, mag hij het voedingsmiddel terug consumeren en een andere mogelijke trigger schrappen gedurende één maand.
Dagelijks voldoende water drinken is essentieel /
Bron: Jarmoluk, PixabayVeel water drinken
Om voldoende gehydrateerd te blijven, drinken patiënten dagelijks minimaal acht glazen
water.
Lees verder