Doof gevoel in gezicht: oorzaken gevoelloosheid in gezicht

Doof gevoel in gezicht: oorzaken gevoelloosheid in gezicht Een doof gevoel in het gezicht kan gevoeld worden in de wangen, lippen, kin, neus, voorhoofd en/of kaken. Gevoelloosheid verwijst naar het verlies van gevoel in enig deel van je lichaam. Gevoelloosheid in je gezicht of een doof gevoel in je gezicht is geen aandoening, maar een symptoom van een onderliggende aandoening. De meeste oorzaken van gevoelloosheid van het gelaat zijn gerelateerd aan compressie van de zenuwen of zenuwbeschadiging. Als je af en toe een doof gevoel in je gezicht opmerkt, wijst dat niet per se op iets ernstigs, hoewel het vreemd of zelfs angstaanjagend kan aanvoelen. Een doof gevoel in het gezicht gaat vaak gepaard met andere symptomen, zoals tintelingen of prikkelingen. Het verdoofde gevoel kan zowel links als rechts worden gevoeld of slechts aan één kant. Het is belangrijk om bij aanhoudende of verergerende klachten je huisarts te raadplegen. Deze kan onderzoeken wat de oorzaak is van een doof gevoel in je gezicht en een behandelplan opstellen.
Drielingzenuw (nervus trigeminus) / Bron: Lipothymia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Drielingzenuw (nervus trigeminus) / Bron: Lipothymia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Doof gevoel in het gezicht

Een doof gevoel in het gezicht is het onvermogen om normale gewaarwordingen te voelen in het gehele gezicht of een deel van het gezicht. Dit fenomeen kan behoorlijk verontrustend zijn. Het is echter mogelijk dat de gevoelloosheid in het gezicht voor het eerst wordt ontdekt door een arts die voorwerpen zoals een watje gebruikt om het gevoel te testen. Gevoelloosheid in het gezicht kan geïsoleerd voorkomen, maar er kunnen ook andere delen van het lichaam zijn met een abnormale sensatie of bijkomende symptomen. De gevoelloosheid kan zich geleidelijk of plotseling ontwikkelen, afhankelijk van de oorzaak.

Gezichtssensatie of zintuiglijke waarneming in het gezicht is afhankelijk van signalen die worden verzonden door de nervus trigeminus, of drielingzenuw, dat is de vijfde van de twaalf hersenzenuwen. Deze signalen reizen door de hersenstam en worden geïnterpreteerd in de hersenen. Een probleem in de trigeminuszenuw, de weg van de zenuw naar de hersenen via de hersenstam of de hersenen zelf, kan bijdragen aan gevoelloosheid in het gezicht.

Symptomen van gevoelloosheid in het gezicht

Symptomen die kunnen worden geassocieerd met gezichtsgevoelloosheid zijn afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Een doof gevoel in het gezicht kan gepaard gaan met onder meer de volgende symptomen:

Oorzaken van doof gevoel in het gelaat

Een doof gevoel in het gezicht kan worden veroorzaakt door verschillende onderliggende factoren en aandoeningen.

Multiple sclerose

Multiple sclerose (MS) is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. De symptomen van MS kunnen van persoon tot persoon verschillen en zullen in het algemeen afhangen van welke zenuwen zijn aangetast. De meeste mensen hebben slechts enkele van de onderstaande symptomen. Als MS bijvoorbeeld de oogzenuw in het oog treft, kan het gezichtsvermogen worden aangetast. Als het de zenuwen in de benen aantast, kan dit problemen veroorzaken bij het lopen. De meest voorkomende symptomen van MS zijn:
 • vermoeidheid
 • zwakte, gevoelloosheid, tintelingen of pijnlijke gevoelens in de ledematen
 • problemen met het gezichtsvermogen, meestal in één oog tegelijk
 • verlies van evenwicht, gebrek aan coördinatie en tremor
 • spierstijfheid of spierspasmen
 • mobiliteitsproblemen
 • problemen met de blaas, darmen of seksuele problemen
 • denk- en geheugenproblemen
 • depressie en angst
 • spraak- en slikproblemen (moeite met slikken)

Aangezichtsverlamming symptomen / Bron: Patrick J. Lynch, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Aangezichtsverlamming symptomen / Bron: Patrick J. Lynch, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Aangezichtsverlamming van Bell

Aangezichtsverlamming van Bell is een aandoening die typisch gevoelloosheid aan één kant van je gezicht veroorzaakt. Aangezichtsverlamming van Bell begint plotseling en wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het herpesvirus. Als je getroffen bent door aangezichtsverlamming van Bell, dan is gevoelloosheid van het gelaat te wijten aan schade aan de zenuwen in je gezicht. De symptomen kunnen heel snel opkomen in een paar uur en bestaan uit:
 • zwakte of verlamming aan één kant van het gezicht
 • hangende mondhoek
 • kwijlen
 • moeilijk eten, waarbij voedsel uit je mond ontsnapt
 • Niet in staat zijn om te glimlachen met één kant van je gezicht
 • niet in staat zijn om rimpels in je voorhoofd trekken (fronsen)
 • niet in staat zijn om één oog te sluiten, het oog kan droog of waterig worden
 • moeilijkheden met het uitspreken van sommige woorden
 • pijn achter het oor of rond de kaak

Migraine

Een bepaald type migraine kan een verdoofd gevoel aan één kant van je lichaam veroorzaken. Dit wordt een hemiplegische migraine genoemd. Naast gezichtsgevoelloosheid, kun je last krijgen van duizeligheid, zichtproblemen en spraakmoeilijkheden. Meestal verdwijnen de symptomen van dit soort migraine na 24 uur.

Beroerte / Bron: Alila Medical media/Shutterstock.comBeroerte / Bron: Alila Medical media/Shutterstock.com

Beroerte

Een doof gevoel aan één kant van het gelaat of verspreid over je hele gezicht kan optreden als gevolg van een beroerte. De hersenen zijn een uiterst complex orgaan dat verschillende lichaamsfuncties bestuurt. Als een beroerte optreedt en het zuurstofrijke bloed het gebied dat een bepaalde lichaamsfunctie bestuurt niet kan bereiken, zal dat deel van het lichaam niet werken zoals het zou moeten. Als de beroerte zich bijvoorbeeld in de richting van de achterkant van de hersenen voordoet, treedt er waarschijnlijk een beperking in het gezichtsvermogen op. De effecten van een beroerte hangen voornamelijk af van de locatie van de obstructie en de mate waarin het hersenweefsel is aangetast. Symptomen van een beroerte zijn:
 • plotselinge gevoelloosheid of zwakte in het gezicht, de arm of het been, vooral aan één kant van het lichaam
 • plotselinge verwardheid, moeite met spreken of moeite om een ander te begrijpen
 • plotselinge moeite om te zien met een of beide ogen
 • plotselinge problemen met lopen, duizeligheid, verlies van evenwicht of gebrek aan coördinatie
 • plotselinge ernstige hoofdpijn zonder bekende oorzaak

Trigeminusneuralgie of aangezichtspijn

Trigeminusneuralgie, ook bekend als aangezichtspijn, is een aandoening van de trigeminuszenuw, die verantwoordelijk is voor zintuiglijke waarneming in het gezicht en enkele van de bij het kauwen betrokken spieren bestuurt. Trigeminusneuralgie veroorzaakt episodes van intense gezichtspijn, die spontaan kan optreden of kan worden veroorzaakt door bepaalde triggers, zoals tanden poetsen, scheren, eten, aanraken van je gezicht of zelfs glimlachen. Volledig ontwikkelde trigeminusneuralgie is een van de meest pijnlijke aandoeningen die bekend is. De pijn van trigeminusneuralgie wordt omschreven als scherp en stekend, of als een elektrische schok, en wordt meestal gevoeld in de kaak of wang. Het komt normaal gesproken plotseling op en kan van enkele seconden tot een paar minuten duren. Trigeminusneuralgie treft gewoonlijk slechts één zijde van het gezicht per keer. Soms hebben mensen met trigeminusneuralgie een doffe pijn in de aangedane zijde van hun gezicht nadat de schokachtige pijn is weggeëbd, maar de meeste mensen hebben geen symptomen tussen de aanvallen in. De pijn van trigeminusneuralgie heeft de neiging om te komen en gaan en je kunt meerdere dagen per dag gedurende enkele dagen, weken of maanden verscheidene aanvallen hebben en daarna maanden of jaren pijnvrij zijn.

Infecties

Virale en bacteriële infecties kunnen leiden tot gevoelloosheid in het gezicht of een doof gevoel in het gelaat. Tandheelkundige problemen, waaronder tandvleesontsteking en wortelpuntontsteking, kunnen dit symptoom ook veroorzaken. Andere infecties die kunnen leiden tot een gevoel van gevoelloosheid aan één kant of helemaal over je gezicht, zijn:

Sommige medicijnen veroorzaken een doof gevoel in het gezicht / Bron: Stevepb, PixabaySommige medicijnen veroorzaken een doof gevoel in het gezicht / Bron: Stevepb, Pixabay

Geneesmiddelen

Het nemen van bepaalde medicijnen kan als bijwerking tijdelijke gevoelloosheid van het gelaat. hebben Geneesmiddelen op recept en andere stoffen die dit effect kunnen hebben, zijn onder andere:
 • antihistaminica
 • chemotherapie medicijnen
 • amitriptyline en andere antidepressiva

Hoofdwond

Een directe slag op je hoofd, een hersenschudding en ander trauma aan de hersenen kunnen de zenuwen in het ruggenmerg en hersenstam beschadigen. Deze zenuwen beheersen het gevoel in je gezicht. In de meeste gevallen wordt een doof gevoel in het gezicht niet veroorzaakt door een hoofdletsel, maar het gebeurt soms wel. Gelaatsverlamming kan tot 24 uur na een hoofdtrauma optreden aan één of beide zijden van je gezicht.

Allergische reacties

Gevoelloosheid in je gezicht of mond kan worden veroorzaakt door contactallergie. In het geval van een voedselallergie kan gevoelloosheid in het gezicht gepaard gaan met gevoelloosheid of tintelingen in je tong en lippen.

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is een infectie veroorzaakt door tekenbeten. De teek moet minstens 24 uur op je huid zitten om de bacteriën die de infectie veroorzaken in je bloedbaan door te geven. Een van de symptomen van een onbehandelde ziekte van Lyme kan een verdoofd gevoel in het gezicht zijn.

Calciumtekort

Een abnormaal laag calciumniveau (hypocalciëmie) in het lichaam kan neurologische symptomen veroorzaken, zoals gevoelloosheid of tintelingen rond de mond.

vitamine B12-tekort

Een vitamine B12-tekort door middelenmisbruik, een slechte voeding of een maagoperatie, kan leiden tot gevoelloosheid in het gezicht en een waaier aan andere klachten.

Sclerodermie

Een doof gevoel in het gezicht is een van de meest voorkomende neurologische complicaties van sclerodermie een aandoening waarbij er verhardingen van bindweefsel in de huid en soms van organen ontstaan. Tintelingen en pijn zijn meestal ook aanwezig.

Traag werkende schildklier

Een traag werkende schildklier of hypothyreoïdie resulteert mogelijk in tal van klachten, waaronder gevoelloosheid van het gezicht en de armen en benen.

Hyperventilatie

Een gevoel van gevoelloosheid in het lichaam, ook in het gezicht, kan worden waargenomen bij hyperventilatie, wat wordt veroorzaakt door stress, angst, overbelasting of ernstige vermoeidheid.

Alarmsymptomen

Er zijn enkele symptomen die kunnen optreden samen met een doof gevoel in het gezicht en waarbij je onverwijld een arts moet inschakelen, zoals:
 • gevoelloosheid in het gezicht die optreedt na een hoofdletsel
 • gevoelloosheid die plotseling begint en waarbij naast je gezicht een hele arm of been betrokken is
 • moeite met spreken of begrijpen van anderen
 • misselijkheid en duizeligheid
 • ernstige hoofdpijn
 • gezichtsverlies in een of beide ogen

MRI-scan van de hersenen / Bron: Triff/Shutterstock.comMRI-scan van de hersenen / Bron: Triff/Shutterstock.com

Onderzoek en diagnose

De arts stelt allerlei vragen over je klachten, waarna lichamelijk onderzoek plaatsvindt. De arts zal naar je gezicht kijken en je vragen om je gezichtsspieren te bewegen door je ogen te sluiten, je voorhoofd te fronsen, je tanden te laten zien, naast andere bewegingen. De arts zal ook onderzoeken welke gebieden in je gezicht doof aanvoelen. Aanvullend onderzoek kan bestaan uit:
 • Elektromyografie (EMG). Deze test kan de aanwezigheid van zenuwbeschadiging bevestigen en de ernst ervan bepalen. Een EMG meet de elektrische activiteit van een spier in reactie op stimulatie en de aard en snelheid van de geleiding van elektrische impulsen langs een zenuw.
 • Beeldvormingsonderzoek. Soms kan een MRI-scan of CT-scan nodig zijn om de oorzaak van een doof gevoel in het gezicht te achterhalen.

Prognose

Veel aandoeningen die een doof gevoel in het gezicht veroorzaken, zoals contactallergieën en bijwerkingen van medicijnen, lossen binnen 24 uur vanzelf op. Sommige aandoeningen, zoals MS, de ziekte van Lyme en de verlamming van Bell, kunnen een doorlopende behandeling vereisen. Als je een reden hebt om te vermoeden dat een onderliggende aandoening de oorzaak is van een doof gevoel in je gelaat, neem dan onmiddellijk contact op met een arts. Er zijn enkele omstandigheden waarin een snelle behandeling het verschil zal maken in de langetermijnvooruitzichten.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Doof en tintelend gevoel in het gezicht: wat kan het zijn?Doof en tintelend gevoel in het gezicht: wat kan het zijn?Een klacht dat veel mensen treft is het hebben van een doof, tintelend en soms slapend of duizelig gevoel in het hoofd,…
Mijn lichaam tintelt: een overgevoelig lichaamMijn lichaam tintelt: een overgevoelig lichaamEen tintelend gevoel in je lichaam kan erg vervelend zijn. Je kunt je moe en slap voelen als je het gevoel overkomt van…
Prikkelend, doof en tintelend gevoel in armen en handenPrikkelend, doof en tintelend gevoel in armen en handenEen prikkelend en tintelend gevoel in je armen is erg vervelend. Men kan zich afvragen wat er aan de hand is. Vaak komt…
Gevoelloze borsten: oorzaken van een doof gevoel in de borstGevoelloze borsten: oorzaken van een doof gevoel in de borstGevoelloze borsten of een gevoelloze borst is een euvel dat niet vaak voorkomt bij een vrouw. Het kan voor onrust zorgen…

Migraine: Uitlokkende voedingsmiddelen en drankenMigraine: Uitlokkende voedingsmiddelen en drankenMigraine is een vorm van eenzijdige, kloppende hoofdpijn die soms dagen aanhoudt. Er is anno oktober 2020 geen remedie v…
DOMS (verlate spierpijn): symptomen, oorzaken en behandelingDOMS (verlate spierpijn): symptomen, oorzaken en behandelingAcute spierpijn treedt direct op tijdens of na een training, maar verlate spierpijn of DOMS, wat staat voor 'delayed-ons…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Engin Akyurt, Pixabay
 • https://www.healthline.com/health/tingling-in-face
 • https://www.nationaalmsfonds.nl/wat-is-ms/
 • https://www.buoyhealth.com/symptoms-a-z/facial-numbness/
 • https://www.healthline.com/health/numb-face#outlook
 • https://www.webmd.com/a-to-z-guides/face-numb-causes#1
 • https://www.ntvg.nl/artikelen/een-dove-wang/volledig
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nervus_trigeminus
 • https://www.mydr.com.au/first-aid-self-care/multiple-sclerosis
 • Afbeelding bron 1: Lipothymia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Gene Hunt, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 3: Patrick J. Lynch, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
 • Afbeelding bron 4: Alila Medical media/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 5: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 6: Triff/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 28-02-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.