Gevoelloze borsten: oorzaken van een doof gevoel in de borst

Gevoelloze borsten: oorzaken van een doof gevoel in de borst Gevoelloze borsten of een gevoelloze borst is een euvel dat niet vaak voorkomt bij een vrouw. Het kan voor onrust zorgen als je gevoelloosheid ervaart in één of beide borsten. Gevoelloosheid is een verlies of afwezigheid van gevoel bij aanraking, temperatuur (koude of warmte) of pijn in een deel van je lichaam. Gevoelloosheid duidt vaak op een probleem met de zenuwfunctie, wat niet zelden te wijten is aan zenuwletsel, druk op een zenuw of een 'chemische onbalans' in het lichaam die de zenuwfunctie verstoort. Er zijn een aantal mogelijke oorzaken waarom je een verdoofd gevoel zou kunnen hebben in één of in beide borsten.

Oorzaken van gevoelloze borsten

Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van gevoelloze borsten.

Borstoperatie

In sommige gevallen kan een operatie waarbij (een deel van) het borstklierweefsel wordt verwijderd (in geval van borstkanker), schade aan de zenuwen veroorzaken, met als gevolg doofheid, tintelingen of pijn. Na bijvoorbeeld een borstamputatie ontwikkelt tot 30 procent van de patiënten het postmastectomie pijnsyndroom (PMPS), een vorm van zenuwpijn, wat ontstaat door beschadiging van kleine zenuwen rond de oksel en/of op de plek van de borst. Klachten die hierdoor kunnen ontstaan zijn:
 • voortdurende zeurende, branderige pijn, gepaard met aanvallen van stekende pijn
 • een overgevoeligheid van de huid
 • jeuk
 • een gevoel van zwelling

Letsel of trauma

Gevoelloosheid in de borst kan komen door letsel of trauma. Het fysieke trauma kan de zenuwen hebben beschadigd, wat leidt tot gevoelloosheid of prikkelingen (tintelende borst).

Gescheurd siliconen borstimplantaat

Gevoelloosheid van een borst kan een teken zijn van een gescheurd siliconen borstimplantaat. Andere tekenen van een gescheurd implantaat kunnen zijn:
 • afname van de borstomvang
 • borsten lijken ongelijk door een niet eerder verschil in grootte
 • harde knopen, bultjes of knobbeltjes kunnen in de borst(en) worden gevoeld

Zenuwbeknelling

De verdoofde sensatie in je borst(en) kan het gevolg zijn van compressie of beknelling van kleine zenuwvezels in de borstwand of het borstweefsel. Dit kan bijvoorbeeld komen door een BH te dragen die niet goed past. Dit type zenuwcompressie kan ook een tintelend gevoel veroorzaken.

Insectenbeten

Gevoelloosheid in een zeer specifiek deel van je borst kan een reactie zijn op een beet van een insect oftewel een insectensteek of -beet.

Borstlift

Een mastopexie of borstlift is een ingreep waarbij overtollige huid van de borsten wordt verwijderd en tegelijk de tepel en het borstweefsel hoger worden geplaatst. Een dergelijke ingreep kan leiden tot verlies van gevoel. Dit komt meestal binnen enkele weken terug, maar enig verlies van gevoel kan permanent zijn.

Andere oorzaken van doof gevoel in de borst

Mogelijke oorzaken van een doof gevoel, niet beperkt tot alleen de borst, zijn:
 • abnormale niveaus van mineralen zoals calcium, kalium of natrium
 • vitaminetekort zoals een gebrek aan vitamine B12
 • gordelroos (herpes zoster)
 • zenuwbeschadiging door alcohol, tabak of lood
 • zeevruchten toxines (toxines of gifstoffen kunnen zich opstapelen in de weefsels van vissen en zeevruchten en in de voedselketen van de mens terechtkomen)
 • aangeboren aandoeningen die de zenuwen beïnvloeden
 • behandeling van borstkanker, zoals bestralingstherapie, chemotherapie, doelgerichte therapie en hormoontherapie

Gevoelloosheid (in de borst en elders) kan worden veroorzaakt door een aantal medische aandoeningen, waaronder:

Overleg met de arts bij gevoelloze borsten / Bron: Syda Productions/Shutterstock.comOverleg met de arts bij gevoelloze borsten / Bron: Syda Productions/Shutterstock.com

Huisarts raadplegen

Als je een gebied opmerkt in je borst(en) dat gevoelloos is, houd het dan goed in de gaten. Als je geen voor de hand liggende verklaring hebt, zoals een insectenbeet, en het klaart niet binnen een paar dagen op, maak dan een afspraak om met je huisarts. Neem onmiddellijk contact op met je huisarts als je andere veranderingen in je borsten bemerkt, zoals:
 • kuiltjes in de huid
 • borstknobbeltjes
 • tepelafscheiding
 • ongelijke verschijning van de borsten (die niet eerder aanwezig was)
 • ernstig ongemak in borsten

Prognose

Als je een verdoofd gebied in een borst ontdekt, is er misschien een eenvoudige verklaring voor, zoals een recente operatie in het gebied of een teken van een insectenbeet. Aan de andere kant is het mogelijk dat je de oorzaak niet eenvoudig kunt achterhalen. Hoe dan ook, als de gevoelloosheid aanhoudt, praat er dan over met je huisarts zodat hij of zij kan achterhalen wat er aan de hand is en een behandeling in kan zetten.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Knobbeltjes in de borstKnobbeltjes in de borstSommige vrouwen hebben van nature knobbelige borsten. Dit is te wijten aan de opbouw van hun borstweefsel en meestal gee…
Tepelkloven en borstontstekingBen je pas bevallen en geef je borstvoeding? Heb je pijnlijke tepels of borsten. Dan is de kans groot dat je last hebt v…
Gevoelloze pink: oorzaken van een doof gevoel in je pinkGevoelloze pink: oorzaken van een doof gevoel in je pinkDe elleboogzenuw (nervus ulnaris) is verantwoordelijk voor het gevoel in de pink en ringvinger. Deze belangrijke zenuw b…
Borstvergroting, wat zijn de gevaren?Borstvergroting, wat zijn de gevaren?Een deel van de vrouwen is niet tevreden met haar borsten. De grootte of vorm is niet goed of niet in verhouding met de…

Oogziekte door schildklieraandoening met uitpuilende ogenOogziekte door schildklieraandoening met uitpuilende ogenPatiënten met een schildklieraandoening zoals de ziekte van Graves, ontwikkelen soms een oogaandoening die ervoor zorgt…
Hyperprolactinemie: Verhoogde prolactinewaarden in het bloedHyperprolactinemie: Verhoogde prolactinewaarden in het bloedHyperprolactinemie is een toestand waarbij zich abnormaal hoge niveaus van prolactine in het bloed bevinden. Prolactine…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: 2905102, Pixabay
 • https://www.breastcancer.org/treatment/side_effects/numbness
 • https://www.dianagabriels.com/nl/plastische-chirurgie/borstlift/
 • https://www.healthline.com/health/breast-numbness
 • https://www.kanker.nl/kankersoorten/borstkanker/gevolgen-bij-borstkanker/pijn-bij-borstkanker
 • https://community.mssociety.org.uk/forum/everyday-living/numb-breast
 • https://www.cancercenter.com/integrative-care/numbness
 • Afbeelding bron 1: Syda Productions/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 06-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.