Hyperprolactinemie: Verhoogde prolactinewaarden in het bloed

Hyperprolactinemie: Verhoogde prolactinewaarden in het bloed Hyperprolactinemie is een aandoening waarbij abnormaal hoge niveaus van prolactine in het bloed worden aangetroffen. Prolactine is een peptidehormoon dat wordt geproduceerd door de voorkwab van de hypofyse in de hersenen. Het speelt een essentiële rol in de stimulatie van melkproductie en de ontwikkeling van de borsten tijdens de zwangerschap. Hoewel verhoogde prolactineniveaus normaal kunnen zijn tijdens de zwangerschap en de borstvoedingsperiode, kan een abnormale verhoging ook wijzen op een onderliggende ziekte. Daarnaast kunnen bepaalde medicijnen leiden tot verhoogde prolactinewaarden in het bloed. Een bloedonderzoek kan deze aandoening vaststellen. Symptomen van hyperprolactinemie omvatten onvruchtbaarheid, veranderingen in de menstruatiecyclus en verminderd libido. Behandeling van hyperprolactinemie bestaat vaak uit medicatie, hoewel ook andere behandelmethoden beschikbaar zijn. De prognose is doorgaans goed, hoewel langdurige therapie soms noodzakelijk is.

Oorzaken van hoge prolactineniveaus in het bloed

Het is normaal om tijdens de zwangerschap hogere prolactinespiegels in het bloed te hebben / Bron: PublicDomainPictures, PixabayHet is normaal om tijdens de zwangerschap hogere prolactinespiegels in het bloed te hebben / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Fysiologische oorzaken

Fysiologische hyperprolactinemie kan optreden tijdens de zwangerschap, de borstvoeding en bij ernstige stress. Ook kan verhoogde prolactineproductie optreden tijdens de slaap en na geslachtsgemeenschap. Borstwandstimulatie kan eveneens leiden tot tijdelijke hyperprolactinemie.

Aandoeningen

Hyperprolactinemie kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

Medicatie

De normale regulatie van prolactineniveaus kan worden verstoord door bepaalde medicijnen. Dit geldt vooral voor medicatie die wordt gebruikt voor de behandeling van:

Symptomen

Bij vrouwen

Hyperprolactinemie kan leiden tot galactorroe (spontane melkproductie buiten de zwangerschap). Niet alle vrouwen met galactorroe hebben echter hyperprolactinemie. Andere symptomen bij vrouwen kunnen onder meer een afwezigheid van menstruatie of een onregelmatige menstruatie zijn, samen met symptomen van oestrogeendeficiëntie. De puberteit kan vertraagd of gestopt zijn. Ook kunnen vrouwen een verminderd libido (minder zin in seks) ervaren en sneller last krijgen van vaginale droogte, wat kan leiden tot pijn tijdens de geslachtsgemeenschap. Onvruchtbaarheid (vrouwelijke onvruchtbaarheid) of verminderde vruchtbaarheid komen ook voor. Op de lange termijn kan osteoporose (verlies van botmassa met een verhoogd risico op botbreuken) een mogelijk gevolg zijn, vooral bij vrouwen.

Bij mannen

Bij mannen kunnen symptomen van hyperprolactinemie onder meer hypogonadisme (onderontwikkeling van de geslachtsklieren), vertraagde of gestopte puberteit, mannelijke onvruchtbaarheid of verminderde vruchtbaarheid en erectiestoornissen zijn. Mannen kunnen ook milde gynaecomastie (borstontwikkeling) ervaren. Een vertraagde of gestopte puberteit bij jongens kan ook een teken zijn van hyperprolactinemie.

Bij hypofysetumor

Wanneer er een hypofysetumor aanwezig is (dit komt vaker voor bij mannen), kunnen hoofdpijn en/of gezichtsvelddefecten optreden.

Een bloedonderzoek onthult de verhoogde prolactineniveaus in het bloed / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen bloedonderzoek onthult de verhoogde prolactineniveaus in het bloed / Bron: Frolicsomepl, Pixabay

Diagnose en onderzoeken

Normale prolactinespiegels in het bloed bedragen minder dan 500 mIU/L (20 ng/ml of μg/L) voor vrouwen en minder dan 450 mIU/L voor mannen. Licht verhoogde prolactinespiegels (400-600 mIU/L) kunnen fysiologisch en asymptomatisch zijn, maar hogere niveaus vereisen verdere diagnose. Niveaus boven 5000 mIU/L duiden meestal op de aanwezigheid van een prolactine-afscheidende hypofysetumor. Hyperprolactinemie moet worden bevestigd door herhaald bloedonderzoek. Verdere diagnostische stappen zijn nodig nadat fysiologische en medicamenteuze oorzaken zijn uitgesloten. De arts kan dan aanvullende onderzoeken zoals een gezichtsveldonderzoek, een röntgenfoto, een CT-scan en/of een MRI-scan van de hypofyse uitvoeren.

Behandeling van hyperprolactinemie

De behandeling van hyperprolactinemie is gericht op het voorkomen van de langetermijneffecten van oestrogeendeficiëntie bij vrouwen of testosterondeficiëntie bij mannen. Voor lichte verhogingen van prolactine (400-1000 mIU/L) met een normale menstruatie (of normale mannelijke testosteronniveaus) is geen behandeling noodzakelijk.

Medicijnen behandelen hyperprolactinemie / Bron: Stevepb, PixabayMedicijnen behandelen hyperprolactinemie / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicatie

Hyperprolactinemie wordt vaak behandeld met dopamine-agonisten. Bijwerkingen, die in een klein aantal gevallen optreden, kunnen misselijkheid en braken, duizeligheid, flauwvallen, constipatie en koude handen en voeten omvatten. Hypothyreoïdie (traag werkende schildklier) wordt behandeld met synthetisch schildklierhormoon om de prolactinespiegels te normaliseren. Als verhoogde prolactinewaarden worden veroorzaakt door voorgeschreven medicijnen, kan de arts indien mogelijk alternatieve medicatie voorstellen.

Chirurgie

Chirurgie kan nodig zijn om een aanwezige tumor te verwijderen, vooral als medicatie niet effectief is. Een operatie kan ook noodzakelijk zijn als de tumor het gezichtsvermogen aantast.

Radiotherapie

Als medicatie of chirurgie niet effectief zijn, kan de arts radiotherapie toepassen om een tumor te verkleinen.

Prognose van verhoogde prolactineniveaus in het bloed

De meeste patiënten reageren goed op behandeling met dopamine-agonisten, die doorgaans langdurige resultaten bieden. Prolactinomen krimpen meestal door het gebruik van dopamine-agonisten. Echter, bij stoppen met de therapie kan hyperprolactinemie vaak weer terugkeren.

Complicaties van hoge prolactineniveaus in het bloed

Complicaties van de medicatie kunnen pulmonale, retroperitoneale en pericardiale fibrotische reacties en hartklepletsels omvatten, vooral wanneer hoge doses worden gebruikt bij de ziekte van Parkinson. Patiënten dienen zorgvuldig te worden gecontroleerd, hoewel dergelijke bijwerkingen zeer zeldzaam zijn.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prolactinoom: Goedaardige hypofysetumor met onvruchtbaarheidProlactinoom: Goedaardige hypofysetumor met onvruchtbaarheidEen prolactinoom is een goedaardige hypofysetumor die het hormoon prolactine produceert. Hierdoor ontstaat een verhoogd…
Uitblijven menstruatie na zwangerschap en prolactineUitblijven menstruatie na zwangerschap en prolactineProlactine is de veroorzaker van het uitblijven van de menstruatie na de zwangerschap. Prolactine is een hormoon dat ond…
Hoe wordt prolactinoom (tumor aan de hypofyse) behandeld?Hoe wordt prolactinoom (tumor aan de hypofyse) behandeld?Door prolactinoom is de hormoon huishouding in de war, waardoor de vrouw verminderd vruchtbaar en de man minder seksueel…
Prolactinoom: hormoonproducerend gezwel in de hypofyseProlactinoom: hormoonproducerend gezwel in de hypofyseEen (meestal) goedaardige tumor in de hypofyse die te veel prolactine produceert. Normaal gesproken zorgt het hormoon pr…

Gevoelloze borsten: oorzaken van een doof gevoel in de borstGevoelloze borsten: oorzaken van een doof gevoel in de borstGevoelloze borsten of een gevoelloze borst is een euvel dat niet vaak voorkomt bij een vrouw. Het kan voor onrust zorgen…
Aambeien (hemorroïden) – verzachtende tips & adviezenAambeien (hemorroïden) – verzachtende tips & adviezenAambeien (hemorroïden) behoren tot de meest voorkomende kwalen. Ruim driekwart van alle volwassenen heeft er wel eens la…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 27 maart 2019:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • HYPERPROLACTINAEMIA, boek: Clinical Medicine, Door: Parveen Kumar, Michael Clark, Uitgever: Elsevier, ISBN: 9780702029936, blz. 981-982
  • Hyperprolactinaemia, https://en.wikipedia.org/wiki/Hyperprolactinaemia
  • Hyperprolactinemia, https://www.hormone.org/diseases-and-conditions/pituitary/hyperprolactinemia
  • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Frolicsomepl, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 19-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.