Pijnlijke borsten: oorzaak borstpijn of gevoelige borsten

Pijnlijke borsten: oorzaak borstpijn of gevoelige borsten Pijnlijke borsten of borstpijn staat bekend als mastodynie. Pijnlijke borsten of borstpijn is pijn die in een of beide borsten wordt ervaren. Pijnlijke borsten is een veel voorkomende klacht onder vrouwen, vooral in de leeftijd van 30-50 jaar. Je borsten kunnen pijnlijk zijn (vaak een stekende of brandende pijn) of gezwollen dan wel gespannen aanvoelen. Aanraken van je borsten kan als onprettig worden ervaren, soms zelfs (heel) pijnlijk. Pijn in de borst wordt meestal gevoeld in het buiten bovenkwadrant van de borst, en kan zich uitstrekken van je borst naar je oksel of zelfs je arm. Je kunt soms pijn in de borsten of ander ongemak voorkomen door een sport-bh te dragen tijdens het sporten. Een goede (sport)beha zorgt voor goede ondersteuning van de borsten.

Pijnlijke borsten

Veel vrouwen maken zich zorgen dat pijn in de borst een teken is van een ernstige onderliggende aandoening. Pijn is op zichzelf geen teken dat je een afwijking in de borst hebt, zoals borstkanker. En pijn in de borst verhoogt niet het risico dat je borstkanker zult ontwikkelen. In de meeste gevallen is borstpijn relatief mild van aard, hoewel sommige vrouwen matige tot ernstige pijn ervaren. Ernstige of chronische pijn in de borst kan interfereren met de dagelijkse activiteiten en leiden tot stress, angst of depressie.

Twee vormen van borstpijn

Er worden twee soorten borstpijn onderscheiden:
 • cyclische borstpijn; en
 • niet-cyclische borstpijn.

Duiden pijnlijke borsten op borstkanker?

Pijn in één van je borsten is een niet een veelvoorkomend symptoom van borstkanker. Maar in sommige gevallen kunnen pijnlijke knobbels worden veroorzaakt door borstkanker.

Cyclische borstpijn

Deze vorm van pijn in de borsten komt veel voor, vooral bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar. Cyclische borstpijn houdt verband met schommelingen in de hormoonniveaus en treedt op in de periode vóór de menstruatie en de (pijn)klachten nemen af zodra de menstruatie begonnen is. Vrouwen die de menopauze achter de rug hebben en niet meer menstrueren hebben geen last van deze vorm van borstpijn. Cyclische borstpijn is op zichzelf niet ernstig, maar kan wel heel vervelend zijn en je kwaliteit van leven aantasten.

Symptomen cyclische borstpijn

vaak gaat het om lichte klachten, maar bij sommige vrouwen gaat het verder dan enig ongemak in de borsten een paar dagen voor de menstruatie begint. Bij hen is de pijn heftiger en houdt de pijn langer aan, dat wil zeggen dat de pijn al optreedt vanaf 1-2 weken vóór de menstruatie en de pijn is in de regel zo'n 3-5 dagen voor de menstruatie het ergst. Je borsten voelen gespannen aan en zijn pijnlijk bij aanraking. De pijn kan ook continu aanwezig zijn. De pijn wordt meestal gevoeld in het buiten bovenkwadrant van de borst, en kan zich uitstrekken van je borsten naar je oksels of zelfs je armen. De pijn is meestal dubbelzijdig, maar de intensiteit kan per borst variëren. Soms kun je afwijkingen in de vorm van knobbeltjes voelen in de borst. De (intensiteit van de) klachten kunnen van maand tot maand verschillen. Deze vorm van borstpijn kan soms binnen 3-6 maanden vanzelf verdwijnen. Terugkeer van de klachten is echter niet uitgesloten.

Paracetamol werkt pijnstillend / Bron: Martin SulmanParacetamol werkt pijnstillend / Bron: Martin Sulman

Behandeling cyclische borstpijn

Milde vorm van cyclische borstpijn behoeft niet behandeld te worden. Bij meer ernstige pijnen zijn er de volgende behandelmogelijkheden:
 • Het ondersteunen van de borsten door middel van een ondersteunende beha als je pijn hebt, kan soms helpen.
 • Pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen kunnen de pijn verlichten, evenals het lokaal aanbrengen van niet-steroïde ontstekingsremmers in de vorm van bijvoorbeeld diclofenac- of ibuprofen-crèmes.
 • Gebruik geen cafeïne. Veel vrouwen ervaren dat cafeïne de pijn kan verergeren.
 • Sommige medicijnen, zoals de pil en hormoonvervangende therapie, kunnen cyclische borstpijn verergeren. Bespreek dit met je huisarts als je denkt dat dit bij jou ook het geval kan zijn.
 • Bij aanhoudende hevige pijn kan de arts gedurende korte tijd een geneesmiddel voorschrijven dat inwerkt op de hormonen, zoals tamoxifen (een middel dat gebruikt wordt in de behandeling van vrouwen met borstkanker), danazol (een synthetisch hormoon verwant aan testosteron) of bromocriptine (Parlodel).

Niet-cyclische borstpijn

Dit type borstpijn staat los van de menstruatiecyclus en komt het meest voor bij vrouwen die ouder zijn dan 40 jaar. De pijn kan continu aanwezig zijn of op een willekeurig moment opkomen en op enig moment weer verdwijnen. De pijn kan in beide borsten voorkomen, maar het kan ook in één van de borsten optreden, bijvoorbeeld op een specifieke plek. De pijn wordt beschreven als stekend, trekkend, brandend, scherp of prikkend. Vaak is de oorzaak van deze vorm van borstpijn niet duidelijk. De pijn kan vanuit het borstweefsel zelf komen zonder dat er sprake is van knobbeltjes, tumoren of andere abnormaliteiten. De pijn kan ook afkomstig zijn van of uit de borstwand onder de borst en niet van de borst zelf. Deze pijn kan worden veroorzaakt door problemen met botten of spieren. Soms is een infectie of ontsteking de oorzaak. Bekend is de borstontsteking of mastitis, welke vrij vaak voorkomt bij vrouwen die borstvoeding geven, maar het kan ook optreden bij vrouwen die geen kind aan de borst hebben. Pijn tijdens en na het voeden kan wijzen op spruw, een schimmelinfectie die zowel bij moeder als kind kan voorkomen. Bij moeder treden vaak pijnklachten op, zoals stekende pijn in de tepel/borst tijdens en vooral ook na het voeden. Borsttumoren zijn een weinig voorkomende oorzaak van borstpijn. Ook gordelroos kan pijn veroorzaken in de periode voordat de uitslag verschijnt.

Behandeling niet-cyclische borstpijn

Vaak verdwijnt de pijn na een paar maanden zonder behandeling. Toch is het verstandig om bij niet-cyclische borstpijn de borsten door de huisarts te laten onderzoeken. De behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Een pijnstiller als paracetamol kan de pijn verlichten en een ondersteunende beha kan nuttig zijn.

Huisarts raadplegen bij pijnlijke borsten / Bron: Michaeljung/Shutterstock.comHuisarts raadplegen bij pijnlijke borsten / Bron: Michaeljung/Shutterstock.com

Wat te doen bij pijnlijke borsten?

Je kan de pijn in je borsten verlichten door vrij verkrijgbare geneesmiddelen. Wees voorzichtig met medicijnen. Gebruik ze alleen volgens voorschrift. Gebruik bij voorkeur paracetamol of anders NSAID's zoals ibuprofen. Als de pijn ernstig wordt of langer dan 3 weken aanhoudt, maak dan een afspraak met je huisarts om je klachten te bespreken.

Pijnlijke borsten voorkómen

Je kunt soms pijn in de borsten of ander ongemak voorkomen door een sport-bh te dragen tijdens de sportbeoefening. Draag sowieso een goede en ondersteunende bh. Het is belangrijk dat de (sport)beha goed past. Tijdens het sporten hebben je borsten een goede ondersteuning nodig. Er zijn verschillende soorten beha's. Low impact bh voor sporten zoals pilates en yoga. Medium impact bh voor sporten zoals wandelen en fietsen. High impact bh voor sporten zoals hardlopen, aerobics en zumba. Bij een jonge vrouw wier borsten zich nog ontwikkelen, kan het nodig zijn om elke 6 maanden een nieuwe bh aan te schaffen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijnlijke gevoelige borsten, wat kan de oorzaak zijn?Pijnlijke gevoelige borsten, wat kan de oorzaak zijn?Borsten kunnen regelmatig pijn doen of gevoelig zijn. Heb je last van pijnlijke of gevoelige borsten dan kan dit verschi…
Mammografie: waarom en is het pijnlijkMammografie: waarom en is het pijnlijkMammografie is het maken van röntgenfoto's van de borst. Dit is soms nodig voor nader onderzoek. Een mammografie kan pij…
Mastopathie, een goedaardige aandoening in de borstenPijn aan de borsten voor en tijdens de menstruatie. Mastopathie. Veel vrouwen hebben er last van. In dit artikel leg ik…
Pijn en knobbels in de borstenPijn en knobbels in de borstenPijn en knobbels in de borsten is een veel terugkomend probleem bij vrouwen. Meestal komen deze symptomen dan ook voor t…

Je zal het maar hebben: Gourmand SyndroomJe zal het maar hebben: Gourmand SyndroomWanneer je mensen vraagt wat een gourmand is, zullen velen niet weten waar je het over hebt. Een gourmand is iemand die…
Gangreen: soorten, symptomen en behandelingGangreen: soorten, symptomen en behandelingGangreen is geen besmettelijke ziekte maar een aandoening waarbij levend weefsel vervalt en zelfs kan afsterven omdat de…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/RicardoImagen
 • https://www.kanker.nl/bibliotheek/borstkanker/wat-is/282-symptomen-bij-borstkanker
 • https://www.cwz.nl/specialismen/chirurgie-heelkunde/aandoeningen/pijnlijke-borsten.html
 • http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=14457
 • https://www.patient1.nl/encyclopedie/borstpijn-niet-cyclische-borstpijn
 • https://www.gezondvgz.nl/%7B8276e9b7-063d-49d1-b96d-b548b9916b97%7D
 • http://www.overgangsklachten.org/pijnlijke-borsten-de-overgang.html
 • http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/gevoelige-borsten/item33063
 • WebMD. Breast Pain (Mastalgia) - Topic Overview. http://www.webmd.com/women/tc/breast-pain-mastalgia-topic-overview#1 (ingezien op 18-4-2017)
 • Afbeelding bron 1: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 2: Michaeljung/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 25-08-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.