Paars-rode strepen en striemen: buik, benen, rug en borsten
Heb je last van paars-rode of rood-blauwe strepen, striemen of lijnen op buik, dijen, benen, rug en/of borsten? Mogelijk is er sprake van striae. Striae —ook wel 'zwangerschapsstriemen' of 'groeistrepen' genoemd— worden gekenmerkt door lijnvormige huidafwijkingen. Het zijn eigenlijk littekens in de onderhuid, die ontstaan zijn door overmatige uitrekking van het onderhuidse bindweefsel. In feite is zo'n striem een soort van litteken dat ontstaat wanneer het lichaam uitzet, maar de huid dit proces niet snel genoeg kan bijbenen. Er ontstaat vervolgens een breuk in de huid ter hoogte van het bindweefsel, wat zich uit in paarse tot rode strepen op de huid, die kunnen variëren van enkele centimeters tot wel 20 centimeter. Ze worden op den duur langer en breder. De rode kleur verandert mettertijd naar een meer huidkleurig aspect. Zolang de striemen nog rood zijn, is er sprake van een soort ontstekingsreactie die aanleiding kan geven tot enige gevoeligheid of jeuk. wat te doen tegen striae?
Synoniemen
De medische term van striemen of huidstriemen is 'striae'. Het enkelvoud hiervan is stria. Wanneer deze striemen ontstaan tijdens de zwangerschap, dan worden ze ook wel 'zwangerschapsstriemen' genoemd. Tijdens de groei worden ze 'groeistrepen' genoemd.
Oorzaken van paars-rode strepen op buik, dijen, bovenbenen, rug en borsten
Striae zijn striemen op de huid (lijnvormige huidafwijkingen) die kunnen ontstaan wanneer je snel groeit —bijvoorbeeld tijdens de puberteit— of (snel) dikker wordt. Striae ontstaan door het overrekken van de huid, waardoor bepaalde delen van de lederhuid zijn elasticiteit verliest en de collageenproductie ontregeld raakt. De striemen ontwikkelen zich in perioden dat er een toegenomen steroïdproductie is. Dit gebeurt tijdens de zwangerschap, puberteit en
ziekte van Cushing, waarbij de bijnier te veel bijnierschorshormoon aanmaakt. Naast zwangeren en pubers, kunnen ook mensen met (fors) overgewicht en bodybuilders striae ontwikkelen. Voorts kan langdurig gebruik van corticosteroïden —ook lokale steroïden— aanleiding geven tot striae.
Striae op buik van zwangere vrouw /
Bron: Rinelle/Shutterstock.comStriae is een zeer courant verschijnsel dat onschuldig is, maar vaak wel als cosmetisch storend wordt ervaren. Striae komt in de puberteit veelvuldig voor en het ontstaat vaak bij zwangere vrouwen. Aanvankelijk zijn het paars-rode strepen, maar in de loop van de tijd krijgen de striae een huid- of ivoorkleurig aspect. Er is helaas geen adequate behandeling beschikbaar om de strepen volledig te verwijderen. Striae die ontstaan tijdens de zwangerschap kunnen mogelijk enigszins voorkomen worden door dagelijkse massage met crèmes.
Risicogroepen voor striemen
De volgende personen hebben een groter risico op het ontwikkelen van striae:
- Geslacht: vrouwen hebben meer kans op striemen dan mannen;
- Kaukasisch zijn (met een lichte huidskleur);
- Een familiegeschiedenis van striae;
- Zwanger zijn;
- Bevallen zijn van grote baby's of een tweeling;
- Overgewicht of obesitas hebben;
- Dramatisch gewichtsverlies of ontzettend aangekomen zijn;
- Het gebruik van corticosteroïden.
Striae of striemen op de buik /
Bron: NamtipStudio/Shutterstock.comSymptomen striae
Striae of striemen lijken niet allemaal op elkaar. Ze variëren afhankelijk van hoe lang je ze hebt, waardoor ze zijn veroorzaakt, waar ze zich op je lichaam bevinden en welk type huid je hebt. Veel voorkomende variaties zijn:
- Voordat de striemen op de huid verschijnen, heeft de huid ter plaatse een dun en roze uiterlijk en voelt het geïrriteerd of jeukend aan.
- Strepen of lijnen in de huid, aanvankelijk roze, rode, zwarte, blauwe of paarse strepen.
- De striemen en strepen vervagen langzaamaan tot een lichtere kleur.
- Strepen op de buik, borsten, heupen, billen of dijen.
- Strepen die grote delen van het lichaam bedekken
Striae of striemen in de huid /
Bron: Cessna152/Shutterstock.comVoorkeursplekken: buik, benen, rug en borsten
Op plekken waar er spanning staat op de huid
Striae worden vooral gezien waar de huid het meest gespannen is (en dus opgerekt wordt) en/of waar vet is opgeslagen:
- buik
- dijen/heupen
- billen
- liezen
- borsten (en rond de tepels)
- bovenarmen en onderarmen
Voorkeursplekken striemen tijdens zwangerschap of puberteit
In de puberteit komt het vooral voor op dijen, billen, rug en
borsten. Tijdens de zwangerschap kunnen de striemen ontstaan op de huid van de buik, borsten, dijen, heupen en billen. Mensen met het syndroom van Cushing kunnen extra last hebben van striae op buik, bovenbenen en bovenarmen.
Hoe vaak komt het voor?
In de puberteit komen groeistrepen veelvuldig voor. Heel veel pubers, zowel jongens als meisjes, hebben er in meer of mindere mate last van. In de groep 10- tot 16-jarigen heeft 70% van de meisjes er last van tegen 40% van de jongens in de groep 14- tot 20-jarigen. Grofweg de helft van de zwangeren ontwikkelt striae of zwangerschapsstriemen tijdens de zwangerschap. Meestal treedt het op tussen de zesde en zevende maand van de zwangerschap.
Onderzoek en diagnose
De arts neemt je medische voorgeschiedenis in ogenschouw, stelt vragen over je klachten, noteert het medicatiegebruik en voert daarna een huidonderzoek uit. Striae of striemen zijn eenvoudig te diagnosticeren met het blote oog.
Behandeling van paars-rode strepen op de huid
Striemen vervagen na verloop van tijd
Er is in feite geen goede therapie voor striae. De rode strepen op de huid worden in de loop der jaren minder zichtbaar, maar helemaal verdwijnen doen ze niet. Ter preventie —bijvoorbeeld om striae tijdens de zwangerschap te voorkomen— kan een crème nuttig zijn. Het is belangrijk om je huid goed gehydrateerd te houden; in een droge huid zullen eerder kleine breukjes ontstaan. Het is aan te raden om die lichaamsdelen die gevoelig zijn voor striemen, zoals buik, billen en borsten dagelijks in te smeren, met crèmes die stoffen bevatten als alpha-tocoferol,
collageen-elastine en panthenol. Dagelijkse massage met een crème kan nooit volledig tegen striemen beschermen, maar het helpt wel.
Volledige genezing is niet mogelijk
Er bestaat geen middel dat striae volledig kan doen verdwijnen. Desalniettemin kan een crème er wel voor zorgen dat het verkleuren van de striemen (van paars-rood naar meer huidkleurig) sneller verloopt en de striem enigszins vervaagd. Een crème op basis van vitamine A-zuur of siliconen (toepasbaar als crème en gel) geeft het beste resultaat. Wel moet je met crèmes op basis van vitamine A-zuur voorzichtig zijn, want tijdens een zwangerschap mag je dergelijke crèmes niet gebruiken en je huid kan er droog en geïrriteerd door raken. In dat geval is een dergelijke crème contra-productief.
Behandeling in het beginstadium
In het beginstadium kunnen de rode of paars-rode lijnen op de huid minder zichtbaar gemaakt worden met vasculaire lasers of herhaalde chemische peeling met 15-20% trichloorazijnzuur. Dergelijke technieken kunnen voor een lichte verbetering van de striemen zorgen. De verschillende therapeutische mogelijkheden geven kortom een beperkt resultaat.
Zwangerschapsstriemen voorkomen /
Bron: Maya Kruchankova/Shutterstock.comPreventie van paars-rode strepen en striemen
De beste manier om de kans op striae te verminderen, is door een
gezond gewicht te behouden. Tijdens de zwangerschap zul je in relatief korte tijd aankomen. Zorg ervoor dat je goed blijft eten en
bewegen (sporten). Dit minimaliseert niet alleen het ontstaan van striemen, maar het is ook gezond voor jou en je baby. Striemen die ontstaan tijdens de zwangerschap kunnen mogelijk enigszins voorkomen worden door dagelijkse massage met crèmes. Daarnaast is veel
water drinken belangrijk.
Prognose
De prognose van striae is dat ze permanent zijn, maar hun uiterlijk verandert in de loop van de tijd. Aanvankelijk zijn ze rood of paars van kleur en kunnen ze jeuken of gevoelig zijn. Na verloop van tijd vervagen ze geleidelijk naar een zilverwitte of huidkleurige tint en worden ze minder opvallend. Hoewel striae nooit volledig verdwijnen, worden ze met de tijd meestal minder zichtbaar en veroorzaken ze geen medische problemen.
Je kunt de zichtbaarheid van striae verminderen door bepaalde behandelingen toe te passen. Huidverzorgingsproducten met ingrediënten zoals retinoïden, hyaluronzuur of vitamine E kunnen helpen bij het verbeteren van de huidtextuur. Lasertherapie en microdermabrasie worden soms ook gebruikt om het uiterlijk van striae te verminderen, vooral in de vroege fasen.
Striae vormen meestal geen gezondheidsrisico en hebben geen invloed op je fysieke functioneren. Het is meer een cosmetisch probleem, waarbij de prognose gunstig is, omdat de strepen over het algemeen minder opvallend worden naarmate de tijd verstrijkt.
Complicaties
Striemen zijn ongevaarlijk en kunnen geen kwaad, maar ze kunnen wel als cosmetisch storend worden ervaren, soms zelfs in verregaande mate met gevolgen voor je zelfbeeld, seksuele problemen vanwege schaamte jegens je partner, je ongemakkelijk voelen met je lichaam en soms zelfs
depressie.
Preventie van striae
Neem de volgende preventieve maatregelen in acht:
- Gezonde, geleidelijke gewichtstoename: Voorkom snelle gewichtstoename door gezonde eetgewoonten en regelmatige lichaamsbeweging, zodat je huid de tijd krijgt om zich aan te passen.
- Hydrateer je huid: Houd je huid goed gehydrateerd door dagelijks vochtinbrengende crèmes te gebruiken. Dit kan helpen de huid elastisch te houden en de kans op scheuren te verminderen.
- Voedingsstoffen voor de huid: Zorg voor een dieet rijk aan vitaminen en mineralen, zoals vitamine C, vitamine E, en zink, die bijdragen aan een gezonde huid en de opbouw van collageen.
- Gebruik van speciale crèmes: Tijdens zwangerschap of andere periodes van snelle groei kun je speciale crèmes of oliën tegen striae gebruiken om de huidelasticiteit te ondersteunen.
- Blijf gehydrateerd: Drink voldoende water om je huid van binnenuit te hydrateren, wat kan helpen om de elasticiteit te behouden.
Lees verder