Eerste terhandstellingsgesprek bij apotheek: wat kost het?

Eerste terhandstellingsgesprek bij apotheek: wat kost het? Voor 1 januari 2014 betaalde je al voor de verstrekking van medicijnen en voor uitleg aan patiënt maar de kosten werden samengebracht in één tarief. Nieuw in 2014 was dat het twee gescheiden tarieven waren geworden. In 2014 en 2015 kon je op het declaratieoverzicht zien wat je betaalde voor de medicijnen (de verstrekking) en de uitleg aan patiënt (eerste terhandstellingsgesprek of medicijngesprek). Kun je een eerste terhandstellingsgesprek weigeren? En wat zijn nu precies terhandstellingskosten. Per 1 januari 2016 verandert er iets: de prestatie 'begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel' op de nota wordt gekoppeld aan 'eerste terhandstelling'.

Inhoud artikel


Wettelijk verplicht: eerste terhandstellingsgesprek (ook wel eerste uitgiftegesprek of medicijngesprek genoemd)

Per 1 januari 2014 zijn apothekers volgens de wet verplicht de uitleg aan patiënt, ook wel eerste terhandstelling genoemd, apart in rekening te brengen. Ontvang je een declaratieoverzicht dan kun je duidelijk zien wat de kosten zijn die in rekening worden gebracht voor uitleg aan patiënt. Uitleg aan patiënt kan ook worden omschreven als eerste terhandstelling, eerste terhandstellingsgesprek of eerste uitgiftegesprek.

Waarom deze verandering?

Vanaf 1 januari 2014 is het eerste terhandstellingsgesprek geen deelprestatie meer van de terhandstelling, maar wordt het gezien als een aparte prestatie. Het eerste terhandstellingsgesprek wordt beschouwd als zorg en op deze manier wordt het scheiden van distributie en zorg gestimuleerd, het zorgt voor transparantie voor de consument. Verder moet de verandering zorgen voor bewustwording bij apothekers voor het uitvoeren en declareren van deze prestatie. Voorheen werd de deelprestatie eerste terhandstellingsgesprek soms onterecht gedeclareerd.

Wordt uitleg aan patiënt of eerste terhandstellingsgesprek iedere keer in rekening gebracht?

De uitleg patiënt wordt in rekening gebracht als:
  • Het medicijn met dezelfde werkzame stof, sterkte en vorm van toediening niet eerder aan je is verstrekt.
  • Een medicijn met dezelfde werkzame stof, sterkte en vorm van toediening twaalf maanden of langer geleden aan je is verstrekt.
  • Niet kan worden vastgesteld of het medicijn eerder in de twaalf voorgaande maanden aan je is verstrekt.
  • Een middel met dezelfde werkzame stof maar in een andere dosering wordt ook als een nieuw middel gezien.

Verplicht eigen risico en terhandstellingsgesprekken

Het bedrag dat je moet betalen voor het eerste terhandstellingsgesprek valt onder het verplicht eigen risico.

Wat betaal je voor een eerste terhandstellingsgesprek, medicijngesprek?

De hoogte van het bedrag wat je betaalt voor uitleg aan patiënt of eerste terhandstellingsgesprek kan per apotheek anders zijn. Het basistarief bedraag 5,65 euro maar het kan (iets) afwijken door individuele kwaliteitscontract afspraken met apothekers. De terhandstelling bestaat uit verschillende prestaties, de kosten van de verschillende prestaties worden bij elkaar opgeteld.

Wat kan ervoor zorgen dat je meer betaalt dan het basistarief?

  • Als je het medicijn 's avonds ophaalt bij de apotheek.
  • Als je het medicijn in het weekend ophaalt bij de apotheek.
  • Als de apotheker het medicijn zelf moet produceren.
  • Als er extra uitleg gegeven moet worden over het medicijn.

Waarom is het eerste terhandstellingsgesprek belangrijk?

Als je een medicijn voor de eerste keer uitgereikt krijgt dan zal je informatie krijgen over het gebruik, de werking en eventuele bijwerkingen. Dit is heel belangrijk omdat als je medicijnen verkeerd gebruikt, de gevolgen schadelijk voor je kunnen zijn.

Waarom zie je eerste terhandstellingsgesprek nu wel op de nota en in 2013 niet?

Je ziet het nu (vanaf 1 januari 2014) wel terug op de nota door een wettelijke wijziging Prestatiebeschrijvingen farmaceutische zorg. Dit geldt voor alle zorgverzekeraars. In 2013 werd het bedrag van het eerste terhandstellingsgesprek nog opgeteld bij de prijs van het medicijn en kon je dus niet zien wat je voor informatie patiënt of eerste terhandstellingsgesprek betaalde.

Weigeren van een eerste terhandstellingsgesprek, mag dat?

De kosten voor terhandstellingsgesprekken kunnen best oplopen maar je mag de gesprekken niet weigeren. Het is verplicht om de informatie te ontvangen om te voorkomen dat je gezondheid gevaar loopt.

Met wie wordt het eerste terhandstellingsgesprek gevoerd?

De uitleg wordt mondeling gegeven door de apotheker of door de apothekersassistente. Het gesprek mag plaatsvinden aan de balie.

Medicatierol en een eerste terhandstellingsgesprek

Er zijn veel mensen bij wie iedere week of iedere twee weken een medicatierol thuis wordt afgeleverd. Deze mensen komen dus niet naar de apotheek toe. Toch is er sprake van een eerste terhandstellingsgesprek. Bij een eerste uitgifte wordt alle medicatiebewaking, controles en dossiervorming uitgevoerd. Daarna wordt er informatie meegeleverd met de medicatierol en wordt de patiënt gebeld om extra uitleg te geven.

Protocol eerste terhandstellingsgesprek

  • Het gesprek wordt gehouden voor de start van het betreffende medicijn met jou of met je verzorger.
  • Jouw verwachtingen worden besproken.
  • Aanvullende informatie wordt aangeboden of gegeven (mondeling of op papier).
  • Alle handelingen worden vastgelegd in het digitale patiëntendossier.
  • De prestatie kan alleen bij het geven van een geneesmiddel gedeclareerd worden.

Wat als het vorig gebruik van een medicijn langer dan een jaar geleden is?

Als het langer dan twaalf maanden geleden is dat je het medicijn hebt gebruikt dan krijg je opnieuw een eerste terhandstellingsgesprek.

Veranderen van apotheek

Als je verandert van apotheek en het gaat om medicijnen die je al kreeg via je oude apotheek dan mag de nieuwe apotheek toch een eerste terhandstellingsgesprek declareren.

Terhandstellingskosten

Naast de kosten voor het eerste terhandstellingsgesprek vind je vanaf 1 januari 2014 op je rekening ook ongeveer 6 euro voor terhandstelling van het medicijn. Dit zijn kosten die je altijd betaalt voor het ophalen van een medicijn, ook als je het voor de tweede of derde keer ophaalt. De kosten worden in rekening gebracht voor de dienstverlening van de apotheek.

Per 1 januari 2016

Het apart declareren heeft tot veel onbegrip geleid bij bezoekers van de apotheek en tot veel discussies. Daarom is besloten dat vanaf 1 januari 2016 de prestatie 'begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel' op de nota wordt gekoppeld aan 'eerste terhandstelling'.
© 2014 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kosten besparen op de anticonceptipilKosten besparen op de anticonceptipilVeel vrouwen zijn zich niet bewust van de kosten van de anticonceptiepil. Vaak is ook onduidelijke hoe deze kosten zijn…
De Thuisapotheek, wat zijn de voor en nadelen?De Thuisapotheek, wat zijn de voor en nadelen?De Thuisapotheek is in opkomst. Deze snelgroeiende apotheek levert medicijnen die u chronisch gebruiken moet. De medicij…
Medicijnen op doktersrecept en taak van apothekerMedicijnen op doktersrecept en taak van apothekerEen groot aantal medicijnen is zonder doktersrecept verkrijgbaar. Die geneesmiddelen lenen zich prima voor zelfmedicatie…

Histamine: invloed van mestcellen op weerstand en allergieHistamine: invloed van mestcellen op weerstand en allergieOnderdeel van het immuunsysteem zijn mestcellen. Deze komen voornamelijk voor in de delen, welke met de buitenlucht in c…
Paars-rode strepen en striemen: buik, benen, rug en borstenPaars-rode strepen en striemen: buik, benen, rug en borstenHeb je last van paars-rode of rood-blauwe strepen, striemen of lijnen op buik, dijen, benen, rug en/of borsten? Mogelijk…
Bronnen en referenties
  • Telegraaf.nl
  • Vgz.nl
  • Zilverenkruis.nl
  • Knmp.nl
  • https://apotheekhoudend.lhv.nl/actueel/nieuws/prestatie-eerste-terhandstellingsgesprek-niet-meer-los-op-de-nota
Reacties

Vandoesburg, 18-02-2018
Vraag: ik haal voor de derde keer binnen een jaar medicijnen exact dezelfde vwb merk en samenstelling moet ik iedere keer terhandstelling betalen? Reactie infoteur, 02-03-2018
Dat zijn de kosten die je betaalt voor de dienstverlening van de apotheek. Dit bedrag moet in principe iedere keer betaald worden. U kunt het voor de zekerheid navragen bij uw apotheek. Met vriendelijke groet,

M. Willemse, 23-04-2016
Op 14 maart 2016 heb ik een viertal verschillende medicijnen bij de apotheek gehaald nadat een dag tevoren de huisarts digitaal de recepten naar de apotheek had gezonden. De betreffende medicijnen slik ik al jaren. Ik ben vier minuten binnen geweest bij de apotheek. De medicijnen stonden klaar en enige toelichting heeft niet plaats gevonden omdat ik op de hoogte was/ben van het gebruik en de eventuele bijwerkingen. Voor alle medicijnen worden terhandstellingskosten geregeld plus voor één medicijn kosten voor een begeleidingsgesprek. Het laatstgenoemde gesprek zou hebben plaats gevonden omdat ik volgens de apotheker dat medicijn meer dan een jaar niet gebruikt zou hebben. Navraag bij de huisarts bleek dat ik dat medicijn in 2015 drie maal heb gebruikt (het betreft een injectie). Ik heb de apotheker twee maal gewezen op deze fout maar men blijft in deze hardnekkig. Een passage uit mijn medisch dossier, door de huisarts digitaal naar mij gezonden, bewijst het tegendeel. Totale kosten Euro 31,01. Dat is snel verdiend in 4 minuten. Dat worden gouden tijden voor de apotheek. Reactie infoteur, 24-04-2016
Wat een vervelende zaak. Ik zou het probleem voorleggen aan de zorgverzekeraar, mogelijk kan deze u helpen.

P. van Wijk, 24-12-2015
Wanneer wordt de eerste rechtzaak gevoerd om deze vorm van oplichting te verbieden?
Er is in het hele land geen een bedrijf dat op deze manier ongestraft zijn gang kan gaan.
De volgende kosten post wordt de wachtkamerkosten bij de huisarts zeker? Want ja, de verwarming moet daar ook branden tenslotte. Stop met deze onzin a.u.b. Reactie infoteur, 26-12-2015
Dank voor uw reactie. Op https://apotheekhoudend.lhv.nl/actueel/nieuws/prestatie-eerste-terhandstellingsgesprek-niet-meer-los-op-de-nota kunt u vinden wat er verandert per 1 januari 2016: vanaf 1 jan. 2016 is de prestatie “begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel” op de nota gekoppeld aan de “eerste terhandstelling”. Dit heeft de NZa deze week besloten. De Apotheekhoudende Afdeling heeft zich hard gemaakt voor een wijziging nadat bleek dat het apart declareren tot veel onbegrip en discussie bleek te leiden bij patiënten.

Jansen, 13-12-2014
Op de laatste afrekening wordt een bedrag van 8,33 afleveringskosten in rekening gebracht voor een medicijn dat ik al een aantal jaren gebruik. Zijn de tarieven plotsklaps met 30% gestegen? Reactie infoteur, 14-12-2014
Bij terhandstellingskosten (kosten dienstverlening apotheek) gaat het om een bedrag van ongeveer 6 euro, het kan dus per apotheek verschillen. Ik weet niet of u al eerder terhandstellingskosten (afleveringskosten) heeft betaald? Als het toen om een lager bedrag ging dan zou ik navraag doen bij de apotheek of het bedrag van meer dan 8 euro wel klopt. Terhandstellingskosten betaal je telkens als je de medicijnen ophaalt, dus ook als het gaat om een tweede, derde keer. Met vriendelijke groet,

I. Eckmann, 24-11-2014
Goedemorgen, ik heb een vraag over het volgende. Ik heb van de dermatoloog een crème voorgeschreven gekregen. Nu moet ik terhandstellingskosten betalen, dit begrijp ik, maar wat ik niet begrijp is dat ik nu een rekening krijg van 6,20 en 60,36 euro voor deze kosten. Ik moet er wel bij vermelden dat de crème door de apotheek gemaakt moest worden, maar twee keer kosten berekenen, de tweede ook nog 10 keer zoveel, voor hetzelfde medicijn mag dat? En klopt het ook dat je voor herhaalrecepten steeds weer die kosten moet betalen?
Met vriendelijke groet, I Eckmann Reactie infoteur, 24-11-2014
Bij medicatie die je voor de eerste keer krijgt, betaal je voor het eerste terhandstellingsgesprek (ongeveer 6 euro) en voor de terhandstelling (kosten voor dienstverlening apotheek, ook een bedrag van rond de 6 euro). Soms moet je meer betalen dan het basistarief, bijvoorbeeld omdat de apotheker het medicijn zelf moet produceren. Ik zou bij de apotheek navragen hoe men is gekomen aan het bedrag van 60,36 euro. Zij kunnen u ook vertellen of u nog iets terug kunt krijgen via uw zorgverzekering. Met vriendelijke groet,

Mevr Neid, 31-08-2014
Ik lees hier dat het eerste terhandstellingsgesprek onder het verplicht eigen risico valt. Op de rekening van Apotheek Havenbogen, Schiedam van 31-07-2014 is voor de € 6,12 aan mij berekend. Dit is dan toch onjuist?
Mevr. A.M. Neid-van Dijk Reactie infoteur, 03-09-2014
U hebt in 2014 een verplicht eigen risico van 360 euro. Dit betekent dat u de eerste 360 euro zelf betaalt voor zorg uit uw basisverzekering. De kosten van het eerste terhandstellingsgesprek komen ten laste van het eigen risico. Het bedrag wat u betaalt voor het gesprek is niet bij iedere apotheek hetzelfde, maar wel rond de 6 euro. Op het overzicht wat u ontvangt van uw zorgverzekering moet u kunnen zien dat het bedrag van 6,12 euro in mindering wordt gebracht op uw verplicht eigen risico. Heeft u nog vragen dan kunt u het beste contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Met vriendelijke groet,

Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 26-12-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.